Nove pasti za slovensko desnico

26

roka pticiPrepričan sem, da Slovenijo lahko rešijo le evropsko usmerjeni desni politiki s pomočjo EPP. Levica zna samo zapravljati in krizo podaljševati ter poglabljati.

Za tradicionalno stoletno razcepljenost slovenske desnice je dandanes olajševalna okoliščina le ta, da je razcepljena tudi slovenska levica in da se zato kakšne velike poenotene leve stranke pač ni treba bati. Večji problem je na lastnem terenu; zato je nujno, da bi nasprotja med desnimi strankami (pogojno in v tem članku so to pač SLS, SDS in N.Si) ne naraščala, ampak se zmanjševala in s tem omogočala večjo in tako zelo potrebno učinkovitost pri reševanju vsestranske (ne samo gospodarske, finančne, socialne…) slovenske krize.

Namesto, da bi se kakorkoli izgubljala energija v medsebojni »borbi« (posebej seveda predvolilni) pomladanskih strank, bi se morali vsi skupaj prvenstveno prizadevati za to, da bi bilo njihovo medsebojno razmerje predvsem »zdravo konkurenčno«, nikoli pa sovražno! Vsaka lahko povsem svobodno razvija in prilagaja svoj program za vse segmente družbe (na primer tudi s poudarki na mladih ali upokojencih, delavcih, ženskah, vernikih … ), ne da bi bili kakorkoli ljubosumni drug na drugega ali da bi si lastili večje pravice do posameznih segmentov volilne baze.

Ne smejo nasesti na številne že videne in nove pasti, katere jim bodo nastavljali predvsem levo usmerjeni mediji (z znanimi mentoriji in prišepetovalci iz ozadja), potenciranimi v vsaj toliko levo usmerjenih socialnih omrežjih! Zavedajo naj se, da je logična želja vsake stranke ta, da bi bila čim večja in čim močnejša – po možnosti kar največja – ter da nobena nima a priori primata oziroma pravice do dominacije!

In če se na primer Nova Slovenija preimenuje v smer krščanske demokracije, naj se Slovenska demokratska stranka s tem ne čuti prav nič ogroženo! In če SDS organizira Krščanski forum, naj se Nova Slovenija prav nič ne vznemirja, saj gre za promocijo istih vrednot, kot so tudi njena! In če se SLS šteje kot upravičena zastopnica predvsem podeželskega prebivalstva, naj ji drugi stranki to ne zavidata, ampak naj jo dopolnjujeta s pozitivnim odnosom do istega segmenta! Ker mora vsaka resna stranka pokrivati vse sloje prebivalstva (ne pa da se morajo na primer upokojenci združevati v svojo lastno), ni nič narobe, če imajo vse tri desne stranke svoje sekcije za mladino, ženske, sindikate, upokojence itd.

In ko se bodo približale volitve, naj se desne stranke zavestno in izrecno vzdržijo medsebojnih sporov in napadov, temveč naj imajo za prioriteto – skupno zmago desnice! Naj njihovi slogani in aktivnosti potekajo v smislu: pri N.Si: »Volite za N.Si ali pa vsaj za SDS ali SLS!«. Podobno geslo naj razširjajo tudi pri SDS in SLS.

Zelo kontraproduktivni so tudi nenehni očitki o tem, kaj se je dogajalo (in kdo je bil akter) v preteklem političnem dogajanju. Konec koncev se lahko vsakdo kdaj zmoti – in to velja tudi za stranke in njihove politike! Ponavadi se je možno iz napak tudi veliko naučiti za prihodnost. In kdo ima pravico komurkoli jemati pravico, da se je sam iz svojih napak tudi kaj naučil? Odveč je opozarjati, da bi takšni medsebojni odnosi polni očitkov tudi izredno otežili morebitne kasnejše koalicijske pogovore v primeru skupne zmage.

Priznam, da sem kot član Nove Slovenije tole napisal tudi v pričakovanju in upanju, da bo ta stranka že na svojem kongresu – na Vranskem – prva in s svojim zgledom pokazala, da ji je skupna zmaga slovenske desnice – in s tem upanje na boljše čase za Slovenijo – pomembnejša od lastne promocije! Bo verjetno kar marsikaterega delegata zamikalo, da bi se odzival na pretekle napade (na primer na Tonina) s »kontra-napadi« ali pa da bo koga kaj motilo, če SDS tudi sama poudarja krščansko usmerjeno politko. Kot sem že napisal: hvala Bogu, da jo!

Zato še enkrat: prepričan sem, da Slovenijo lahko rešijo le evropsko usmerjeni desni politiki s pomočjo EPP. Levica zna samo zapravljati in krizo podaljševati ter poglabljati.

Pojasnilo avtorja: besedilo v uvodu se namenoma ponovi tako na začetku kot na koncu, da bi doseglo učinek, kot so ga stari Rimljani glede Kartagine: Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.

Foto: Flickr
26 KOMENTARJI

 1. Res pametno razmišljanje. Najbolj odgovorni za skupni nastop so seveda prvaki pomladnih strank, ki morajo izbistriti medsebojne odnose, nehati vleči za seboj zamere in polena. Naj bo jasno, da le enotnost na pomladni strani prinese koristi vsem trem. Številni volivci desne sredine namreč izgubljajo motiv, ko vidijo,
  razcepljenost.

  • Drži!Če ne stopijo skupaj-ampak vse tri stranke in to s čistimi računi in nameni,brez fige v žepu!-potem ne grem več na volitve!-ne na državne,ne na lokalne!

 2. Levi voditelji so nesamostojne slamice iz enega samega kupa slame! Marionete niso nikoli bile samostojne ali imele svojo voljo!

  Za primero vzemimo Rusijo in njihovo “razcepljeno” levico!
  Razcepljena le v toliko, da lahko krstni botri igrajo virtualno več-strankarsko palamentarno demokracijo!

  Naši botri pa vedno le posnemajo in sledijo ruskim vzorom!

  • ja: ta namenska “razcepljenost” levice je zgolj z namenom, da zaslepijo naivne volice in držijo potemkinovo podobo psevdodemokracije.
   To je edina napaka, ki jo je avtor napisal.

 3. Članek je poln naivnih misli in želja, ki si jih vsi delimo, vendar so dalec od resnice. Poglejmo nekatere! Levih strank, ki naj bi bile k sreči tudi razdeljene ni, ampak gre za kompakten blok komunistične kontinuitete, voden s perfektno organizacijo boljševiškega ozadja in brez dvoma več kot polovico volilnega telesa. Več strank je samo zato, da lažje širijo volilno telo. Res pa je, da se żro med sabo, ker so nekateri uspeli vec nakrasti kot drugi. Obeta se jim na prihodnjih volitvah dvotretinska zmaga, ker so uspeli zmagovito “ustaviti desnico”! Janšo so že onemogočili, ker ne bo mogel voditi kloalicije, tudi če SDS relatiovno zmaga, v komunistični euforiji, ki vlada zdaj pa je możno tudi, da ga bodo zaprli. Dosegli so zgodovinsko in genialno izpeljano zmago nad cervijo in kristjani! Najprej so naivnim podtaknili financno afero, potem pa z italijanom naklonjeno kurijo obglavili slovensko Cerkev, demoralizirali naše kristjani in oslabili Slovenijo. Nsi zaradi tea in zaradi Tonina sploh ne bo prisla v parliament, SLS kolaborira s kontinuiteto, SDS panebo mogla sestavljati koalicije. Tako žalostna je bližnja prihodnost slovenske pomladi! V Evrropi ni tako genialnih boljševikov, kot so pri nas! Imajo stabilen klontinuitetni režim, politično in gospodarsko podoben severnokorejskemu, celo imeni prestolnic sta nekoliko podobni. Evropo pa naserjejo v vsem, sprejeti so bili v EU, NATO, dobili valuto euro in jo takoj uspešno razkradli in poslali v davčne oaze. To je bila najvecja nap aka Bruslja, ker bi bilo stotine miljard tolarjev nemogoce pošiljati na Deviške otoke, saj bi se potopili od smeha, stotine milijonov evrov so pa radi sprejeli.

 4. Končno en konstruktiven članek in odgovor na tole medsebojno kreganje na desni.

  Upam, da se boste tudi iz komentarjev v Časniku kaj naučili.

  Levaki so takoj izkoristili situacijo in skupno udarili po njihovem glavnem sovražniku SDS in upali, da bomo nasedli in mislili, da to prihaja iz NSi-ja.

 5. Komentar, ki ga je spisal Sarkazem, bi bilo treba skopirati in shraniti, saj na zgoščen način povzema skoraj vse, kar trenutno zastruplja slovensko politično ozračje. Predstavlja nekakšen credo pristašev SDS, ki so prepoznavni predvsem po tem, da frenetično sovražijo vse – na levi in desni. Kar ne bi smelo čuditi, če vemo, kdo je njihov idejni vodja in kakšna je bila njegova politična pot. Ta človek je še edini preživeli primerek komunistične dobe. Vse, kar kot politik zna, se je naučil na partijskih seminarjih v kumrovški šoli in na »rdeči univerzi« FDV, kjer je študiral na najlažjem oddelku, ki so ga ustanovili samo zato, da bi mladi skojevski kadri lahko na lahek način prišli do formalne visokošolske izobrazbe. Da je ironija popolna, njegovi pristaši ne zamudijo prilike, da nebi te fakultete, s katere diplomo se ponaša njihov idol, označevali za trdnjavo rdeče ideologije, znanje, ki ga goji pa za ničvredno.

  Ta oseba je bil tudi eden redkih, ki ga iz partije niso vrgli zato, ker bi se zavzemal za več demokracije, ampak zato, ker je preveč dobesedno razumel partijsko ideologijo. Je tudi med redkimi, ki je moledoval, naj ga vzamejo nazaj takrat, ko so drugi, bolj pronicljivi, že zapuščali barko. Ko so se ga odrekli njegovi skojevci in je razpadla SDZ, se ni pridružil kaki pomladni desni stranki, ampak levim Pučnikovim socialdemokratom, ki jih je poskušal včlaniti v evropsko socialistično internacionalo, kar mu zaradi desničarskih izpadov ni uspelo. Zato se je obrnil na desno in spremenil ime stranke, kar je omogočilo reformiranim komunistom, da so postali socialdemokrati. Pučnik se je počutil izdanega in se je vrnil v Nemčijo. Ta človek je potem postal politični up slovenske desnice in cerkve, čeprav se niti dobro pokrižati ne zna. Temu človeku ni nič sveto, če le more, namerno Sloveniji z neprimernimi izjavami zbija ceno in pri tem uživa, če to lahko pripiše političnim nasprotnikom, ni pa ga briga, kako to vpliva na državo in življenje državljanov. Politiki na desni so pa tako naivni ali tako nemočni, da to uvidijo šele, ko fašejo udarec pod pas. Takrat pa je že prepozno, so že diskreditirani od lastnega (navideznega) zaveznika. Vse to lepo popiše Sarkazem.

 6. Tonček je zdaj pokazal to, da je izlil vse svoje frustracije in jezo do desnice in Janše.

  S tem je pokazal, kaj ga boli. Boli ga to, da vemo, kako pokvarjeni in zločinski so komunajzerji – in naše leve stranke.

  Ne more mimo tega, da ne bi iz naftalina potegnil Janše, ki je študiral na FDV, ampak potem boleče spoznal vse prevare. Čeprav Janše nihče ne časti, ampak le podpiramo alternativo komunajzerjem. Za nas je nadomestljiv kot vsi ostali. Le ne nasedamo levakom pri tem antijanšizmu, saj ga levaki sami delajo močnega.

  Ne pove pa, da tam predava tudi Lukšič, pa večina levakov je s FDV-ja. O teh je tiho kot miška.

  Seveda je napisal celo lažnivo komunajzersko biografijo Janše. Komunajzerji nas poskušajo prepričati, da je bil preveč komunističen – ampak potem bi ga morali komunajzerji podpirati.

  In zraven še popljuva Pučnika, ki je bil tudi žrtev komunizma in ga v istem stavku prikaže kot žrtev Janše, ki je baje imel preveč desničarske izpade.

  Niti tega ne ve, da je Pučnik umrl mnogo prej, preden se je stranka preimenovala in levaki so komaj sprejeli žalno sejo – pod pritiskom javnosti.

  Če bi bil Pučnik res žrtev Janše, bi v času svojega življenja to jasno povedal. Pa ni.

  • Lojzek, samo zgodovinska dejstva sem naštel. Samo eno netočnost navedi. Ne, kaj sem izpustil, ampak kaj sem napisal, pa ne drži.
   Do takrat pa se lahko vzdržiš mlatenja prazne slame.

   • Lažnivi Tonček, nisi naštel nobenega zgodovinskega dejstva, ampak tvoje blodnje.

    Jasno sem ti razložil, kje so tvoje blodnje – ne netočnosti, ker netočnost je lahko prisotna le ob objavljanju dejstev, amapak si napisal blodnje.

    Zate je Janša dežurni krivec za vse – še za slabo vreme.

 7. In kaj nam še sporoča Tonček. To je pa bistvo.

  Pravi, da Janša s svojimi izjavami v tujini zmanjšuje ugled Sloveniji.

  To pa med drugim pomeni, da ima pri naših levakih osovraženi politik, v tujini več verodostojnosti, kot pa levaki.

  Tole ga pa zelo boli.

  Sarkazem lepo popiše – levake, ne pa desničarjev. Tone je pa to poskušal zmanipulirati v antijanšizem.

  • Kar tolaži se z semantičnimi akrobacijami. Nobene verodostojnosti na potrebuje v tujini za to svojo raboto, dovolj je, da je bil premier in da je vodja največje opozicijske stranke. Njegove besede imajo težo zaradi njegovega položaja ne zaradi ugleda.

   • Meni se ni treba nič tolažiti, saj je več kot očitno, da si moral izbruhati vse svoje frustracije na osovraženega politika, pa nimaš argumentov.

    Nobenih semantičnih akrobacij se ne grem. Boli te, ker je v tujini Janša bolj cenjen od levakov – in ker noče lagati v prid levakom.

    Ne glede na to, kakšne izgovore si boš izmislil, je dejstvo, da tvoja ljubljena Bratuška, kljub vsem titulam, ki jih premore, ne doseže enake teže, kot Janša.

    Boli te, ker ima Janša v tujini VEČ verodostojnosti kot komunajzerji, kar kaže na ekstremno nesposobnost komunajzerjev. To te pa boli. In s svojimi izjavami to še dodatno potrjuješ.

   • Ti edini ves čas govoriš o bolečinah. Očitno jih ti edini tudi čutiš. Najbrž te boli, ker ti kažem, kako si se pustil nategniti od enega res pristnega komunajzerja.

 8. Tone vse skuša travestirati. Sarkazem je zelo lepo napisal, Tone pa bi ga rad obrnil kot nogavito. Pervertiran kot je. Zvodnik.

  • Sarkazem je napisal to, kar bi ti rad videl, da je res, jaz pa sem napisal to, kar je res. V tem je ves problem.

   • Sarkazem je napisal sarkazem. Seveda da ti veš kaj je res, vsi drugi pa samo gledamo, to je pa seveda drugo. Ti si bog.

    • Tone, ti imaš težave z resničnostjo vzporednih premic. Kako boš ti razpravljal o takih stvareh kot je sarkazem. Ti o resnici nimaš pojma, razen o nekaj dejstvih, ki jih pa ne znaš interpretirat. Šele potem bi lahko videl resnico. Vsaj tako megleno. Tako si pa totalni slepec.

 9. Replika na osebo Tone:
  V navajanju zgodovinskih dejstev (če sploh to so) ste izpustili najbolj bistveno: proces proti četverici JBTZ in ozadja le-tega. O tem je Igor Omerza letos izdal tudi knjigo, ki na odličen način pokaže vsa ozadja. Podatki, ki jih navaja, so dejansko zelo neprijetni za komi-talibane, ki bi radi ta del slovenske zgodovine čim bolj cenzurirali. Po njihovo je zgodovina JJ kot kraška ponikalnica… izgine nekje v letu 1983 in se nato pojavi kakšnih osem let kasneje, vmes pa – nič. Temu se reče selekcioniranje in "čiščenje" zgodovinskega spomina. In komi-talibani so to odlično obvladali in še danes obvladajo. Tako kot bi radi cenzurirali kolaboracijo komsomolcev (LDS) z JLA leta 1991, pri čemer se je izkazoval tudi sedanji obrambni minister, sicer izpričan nasprotnik ustanovitve lastnih oboroženih sil.

 10. Dojemanje zaveznikov in političnih nasprotnikov:

  problem je res komunizem, kajti vsak komunist je po naravi sovražen tekmecu, tekmovanju, oblasti in opoziciji. In kdori ima izkušnje s komunistom, se resnično prestraši, kot da bi mu v hišo vdrl množični morilec, kar je normalno. Problem so bili vrinjenjci, podkupljenci, naivci. In potem je tak odziv.

  Dejstvo pa je, da so bile tako SLS, SKD in SDS že vse skorumpirane od rdeče bande, saj so vse v njenih vladah sodelovale. Fino je, da se odpira debata o raznih dejanjih, toda jaz niti pod razno ne sovražim Tonina, še manj Bogoviča, ki zadnje mesece vleče naravnost čudivite poteze.

  Vsem strankam “desnice” zamerim zgolj to, ker ne znajo javno bolj učinkovito prikazati razmer fevdalizma, brutalne obdavčitve, nove nacionalizacije, preobilne in skorumpirane birokracije ter jasnih ciljev in poti kako uničiti mafijo in ji odrezati pot do Skupne sklede in ji zapleniti vse premoženje doma in v tujini. Ker so še vedno skorumpirane?

  Primer so Žavlje: veste zakaj so ekologi tako noreli proti italijanskemu terminalu? Ker so bili plačani od slovenske politike, ki je dobila naročilo od Gazproma. Rusom je v interesu ohranjati monopol nad plinom, torej 5x do 10x dražji plin. To je perverzna zloraba kapitalizma, ki trg popači v monopol oz. v fevde korporacij.Bistvo plinskih terminalov je nakup in daljinski prevoz plina v arabskih državah, ker je tam nekajkrat cenejši. Rusi imajo v Evropi monopol nad energenti, zato vsako leto izsiljujejo višje cene.

Comments are closed.