Nova24tv: [VIDEO] Predčasnih volitev v Sloveniji najverjetneje ne bo, saj se le teh v SD in DeSUS mrzlično bojijo

2

Prejšnji teden se je politično prizorišče precej razburkalo, kajti zaznati je bilo mogoče prvo resno politično krizo zaradi nestrinjanja koalicije glede sporazuma s Fidesom. Kljub pregovarjanju SMC, stranki SD in DeSUS nista podprli sporazuma in opozorili na to, da si vlada s tem odpira fronto s sindikati javnega sektorja, ki si bodo hoteli prav tako kot zdravniki prisvojiti svoj del pogače. Iz tega razloga smo na Nova24TV dali izdelati raziskavo javnega mnenja, ki jo je izvedla družba Parsifal SC, na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, se je največ vprašanih opredelilo za SDS.

V včerajšnji oddaji Hobotnica na Nova24TV sta politična analitika Matevž Tomšič in Sebastjan Jeretič skupaj z voditeljem oddaje Borisom Tomašičem analizirala aktualne politične razmere in razkol v koaliciji. Vprašanje je: Bo vlada preživela in ali se nam obetajo predčasne volitve?

SDS po anketah krepko prednjači pred stranko SMC
Na podlagi raziskave javnega mnenja, ki ga je izdelala družba Parsifal SC, bi na volitvah, če bi te bile te to nedeljo, za SDS glasovalo 12,5 odstotka vprašanih. SDS sledijo SMC (8,5 odstotka) in SD (7,4 odstotka). Na zastavljeno vprašanje o volilnih in strankarskih preferencah 17,6 odstotka anketirancev ni znalo odgovoriti, 18,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 8,9 odstotka vprašanih ne bi šlo na volitve, 1,1 odstotka pa bi volilo kakšno drugo stranko.

Foto: Nova24TV

Več kot polovica vprašanih ni zadovoljna z delom vlade
Dejstvo, da vlada nima visoke podpore v javnosti je pričakovano, videti je, da se s trajanjem mandata podpora oblastnikom vztrajno znižuje. Aktualna vladna ekipa, ki opravlja svoje delo z dokaj nizko podporo, se s kakšnim obsežnejšim seznamom dosežkov ne more pohvaliti. Stavka zdravnikov in interpelacije Cerarjevi vladi so splošni odraz nezadovoljstva. Več kot polovica (56,3 odstotke) anketiranih ni zadovoljna nad njenim delom, medtem ko jo 37,2 odstotka vprašanih podpira.

Več kot dve tretjine vprašanih meni, da so predčasne volitve verjetne in da je za Cerarjevo ekipo bolje, da konča svoj mandat. Desetina vprašanih je zaradi splošnega nezadovoljstva dejalo, da menijo, da so volitve zelo verjetne, 45,7 odstotkov vprašanih pa meni, da so te zelo malo verjetne. Na vprašanje odnos do katere teme je tisti, ki najbolj vpliva na odločitev glede podpore politika na volitvah, je največji delež vprašanih odgovoril, da je področje gospodarstva ključno (40,5 odstotkov), sledi pa mu z 29,9 odstotki tudi področje socialne in zdravstvene varnosti, med tem, ko je 12 odstotkov vprašanih neopredeljenih.

……

Kangler ima trenutno večjo podporo kot Primc
Na desnici sta se pojavili dve novi stranki: Nova ljudska stranka Franca Kanglerja in Gibanje za otroke in družine Aleša Primca, glede na rezultate raziskave javnega mnenja pa je večji delež vprašanih podrl Kanglerjevo stranko- 4 odstotki vseh vprašanih, gibanje Primca pa ne bi prestopilo volilnega praga. Jeretič je pojasnil, da je za vse potreben svoj čas in dodal, da blagovna znamka ne more nastati kar čez noč. Podal je mnenje, da bi moral Primc iz gibanja čimprej ustanoviti stranko, saj mora ta čimprej priti v politično zavest ljudi.

Tomšič je komentiral, da je prepričan, da večina vprašanih sploh ni vedela s kom povezati Gibanja za otroke in družine. “Gre za projekt v nastajanju” in dodal, da moralo biti ime stranke veliko bolh povezano s Primcem. “Potrebna bo stalna aktivnost, kajti ležanje na preteklih lovorikah glede družinskega zakonika ne zadostuje.” “Glede na to, da gibanje v zadnjem času ni aktivno, se lahko zgodi v primeru pasivnosti, da ostane pred vrati,”je povedal Tomšič.

Po prepričanju Jeretiča ima Franc Kangler ustrezno prepoznavnost in karizmo. “Ljudje so bili lahko priča njegovi kalvariji, prav tako pa lahko tudi na lastne oči vidijo kaj se po njegovi odstavitvi dogaja z Mariborom.” Izpostavil je, da je glavni problem v tem, ali lahko v parlament pridejo 4 desne stranke in dodal, da bodo med njimi najverjetneje SDS, NSi in Primčeva stranka, vprašanje pa je kdo bo 4? “Ali bo to stranka SLS Marka Zidanška, Slovensko nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ali stranka Marjana Podobnika, če bo ta nastala?”

Na desnici je mogoča povezava majhnih strank
Jeretič je povedal, da se lahko zgodi, da se bodo majhne desne stranke povezale po vzoru Združene levice. Po njegovo bi lahko s pomočjo koalicije stranke zbrale potrebnih 50.000 glasov, zaradi česar bi lahko prestopile volilni prag. “Najslabše bi bilo, da bi vsaka izmed malih strank zbrala nekaj glasov, kar pa ne bi bilo dovolj za prestop pragu,” zaradi česar bi šli po prepričanju Tomšiča glasovi v nič. “Povezava bi bila tako verjetno najbolj smiselna.”

Več: Nova24tv

2 KOMENTARJI

  1. Sporazum vlade ( Milojke Kolar) s Fidesom ne prinaša kaj ogromnega zdravnikom. Največ še specializantom z obljubo njihove jamčene trajne zaposlitve. Kar je glede na primanjkljaj zdravnikov in odhajanje najboljših mladih v tujino razumna obljuba. Nekaj prinaša tudi specialistom družinske medicine.

    Prinašal bi lahko veliko predvsem slovenskim bolnikom! Če bi mu sledili koraki in reforme v isti smeri. Na dolgi rok krajše čakalne dobe, torej pravočasno obravnavo in pa dovolj temeljito obravnavo. In ne zdajšnjih 7 minut pri izbranem družinskem zdravniku. To zadnje bi lahko prinesla tudi obveza o zaposlovanju vseh specializantov plus izenačitev plačnega razreda družinskih zdravnikov z ostalimi specialisti ( kar bo skupaj z manjšo preobremenjenostjo povečalo privlačnost te specializacije in napolnilo neredka prazna mesta družinskih zdravnikov na podeželju).

    Torej – sporazum s Fidesom je izrazito dober za slovenskega bolnika. Pomeni žarek upanja po dolgih trendih v napačno smer. Samo tega slovenskemu človeku ni dano vedeti. Ker mediji gonijo brez konca in kraja svojo propagando v drugo smer ( briga njih za bolnike, v glavnem so dokaj mladi in zdravi, žene jih le brezkončna fovšija do zdravniškega stanu) skupaj v španoviji z Štrukljem in drugimi prokomunističnimi sindikalisti in levimi ideologi pro-castrovskega zdravstva, začenši s Kebrom, Piškurjevo, Lekšetovo ipd.

    Kdaj bojo slovenski ljudje znali politično glasovati za tako zdravstvo, za katerega ob domačih foteljih navijajo ko gledajo BergDoktorja ali Schwarzvaldsko kliniko? Evropsko in ne komunistično.

  2. Strinjam se z oceno, da verjetno ne bo predčasnih volitev. Bomo pa do volitev videli še ogromno populizma z vladne strani in igrane notranje opozicije. SMC je sprožila bonbonček 2. januarja. Karl Erjavec je utelešenje populizma. Ta populizem nam je s svojo antiameriško verzijo čisto možno že zakockal možnost dobre razmejitve proti Hrvaški.

    Kdo bo na pomladni strani splezal čez volilni prag, je daleč od jasnega. Razen za SDS. Pri tej stranki je pomembno, ali bo bližje rezultatu 20% ali 30%. Za N.Si bi se upal stavit, da bo prešla prag. Ostalo je zaenkrat precej v megli. Primcu želim uspeh, a je daleč od zagotovljenega. Željka Markić, ki je s podobnim gibanjem vodila uspešen družinski referedum na Hrvaškem, je potem na volitvah povsem pogorela. Za SLS se kaže kot velika škoda, da je razpadla v prafaktorje in da vsaj po mojem trenutno nima karizmatičnega voditelja.

Comments are closed.