Nova24TV: Ameriški kongres začel preiskavo zaradi Sorosovega vmešavanja v Makedoniji, v nečedne aktivnosti vpletena tudi Obama in Clintonova!

22

Evropska unija in Združene države Amerike rešujeta milijarderja Georgea Sorosa, ki se je na Madžarskem znašel v velikih težavah, potem ko so oblasti v Budimpešti proti njemu neuradno sprožile pregon. Toda specialist za ameriško barvno revolucijo se je znašel v novih težavah, potem ko je preiskavo zoper njega sprožil tudi ameriški kongres, ki sumi, da skuša Soros z denarjem iz ameriške davkarije zrušiti nekaj tujih vlad, med njimi najbolj očitno makedonsko.

Ameriški mediji poročajo, da tamkajšnji NGO Judicial Watch toži State Department in Ameriško agencijo za mednarodni razvoj (USAID), da bi pridobil podatke, ki kažejo, da je skorajda pet milijonov ameriških dolarjev davkoplačevalskega denarja končalo v rokah makedonske podružnice Sorosove fundacije Open Society.

Organizacija je tožbo vložila potem, ko nasprotni strani do 16. februarja nista odgovorili na zahtevo, naj dostavi dokazila, iz katerih bi bilo razvidno, da so bila takšna nakazila zakonita in avtorizirana. Prav tako so k odgovoru pozvali tudi ameriškega veleposlanika v Skopju, Jessa Bailyja, in Fundacijo Open Society – Macedonia, ki naj bi bila prejemnika nakazil.

USAID je na svoji spletni strani objavil podatek, da je med letoma 2012 in 2016 Sorosovi organizaciji nakazal kar 4,8 milijona dolarjev davkoplačevalskega denarja. Uradno naj bi s tem denarjem financirali aktivnosti mladih Makedoncev, ki so se udeleževali kampusov in delavnic s temami, kot so svoboda, politika za mlade in uporaba novih medijev.

Kongresniki so na sled Georgeu Sorosu prišli že v začetku letošnjega leta, senator iz Utaha Mike Lee pa je zdaj izrazil veliko zaskrbljenost, da je ameriško veleposlaništvo v Skopju aktivno sodelovalo s Sorosovo fundacijo. Z drugimi besedami, administracija Baracka Obame se je aktivno vmešala v makedonsko notranjo in zunanjo politiko ter favorizirala eno politično opcijo na račun druge.

Če so obtožbe, ki jih je sprožil Judicial Watch, resnične, potem so ZDA v prejšnji administraciji kršile Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih. Prav tako Judicial Watch poseduje dokumente, ki naj bi dokazovali kriminalno aktivnost in povezave med Sorosom, Barackom Obamo in Hillary Clinton.

Vir: Nova24TV

22 KOMENTARJI

 1. Seveda, zdaj je ps Soroš vsega kriv !
  To, da so imele določene politične stranke prevladujoč vpliv na kreiranje politike v preteklem obdobju, s tem pa na kvarljiv način vzgoje prav teh mladih, ki sedaj kreirajo politiko v NVO-jih ?!

 2. Dvomim, da drži zapisano v zadnjem odstavku – da gre za kriminalne aktivnosti in tovrstne povezave z Obamo in Clintonovo. Vsekakor se Soroseva Open Society giblje na tankem ledu, nekje na robu, ko bi se jo upravičeno lahko obtožilo političnega vmešavanja v demokratične procese drugih držav. Nenazadnje tudi v Sloveniji, kjer se je z njegovo pomočjo na noge postavljal Mirovni inštitut. Ki je vsekakor bolj levičarski kot mirovni.

 3. Nova24TV tudi kdovezakaj prezre dejstvo, da so tudi predstavniki nove, Trumpove administracije v Skopju jasno povedali predstavnikom VMRO, naj ne blokirajo demokratične parlamentarne procedure in spoštujejo temeljno demokratično pravilo, da ima parlamentarna večina pravico oblikovanja vlade. Je Trump torej po njihovem tudi postal del “sorosovko-obamovske zarote proti Makedoncem”?

  • Toda, zdi se da ima VMRO prav, ali še bolje, predsednik Makedonije, Ivanov.
   ZDA so že večkrat pokazale, da ne vidijo stvari vedno v pravi luči.
   To o Soroševi zaroti, to rabi samo Brščič.

   • Prav imajo po mojem samo v toliko, da ne želijo, da Makedonija postane tretja albanska država. Skratka, da je Makedonija suverena država makedonskega naroda, v kateri so Albanci lahko samo pomembna priznana manjšina in ne več. Kljub tem upravičenim strahovom Ivanov mora upoštevat demokratično poceduro. Če bi nova politična večina skušala s položajem Albancev iti preko roba, je ustava in ustavno sodišče tisto, ki ščiti ureditev. VMRO sama v parlamentu lahko drugim zlahka preprečuje ustavno večino. Skratka, ravnanje VMRO tu ni sprejemljivo. Je pa dolgoročno upravičen strah, da jih bojo Albanci demografsko preplavili in zavladali, kot so Srbom na Kosovu.

 4. Če bi bil Trump že prej predsednik, ne bi prišlo do islamske države in pogubne državljanske vojne v Siriji.

 5. To, da se Soros, kot eden izmed predstavnikov establišmenta, s svojimi plačanci vtika v delovanje drugih držav, je preverljivo dejstvo.

  V Makedoniji je npr. skupaj z Obamino administracijo spodbujal upor zoper prejšnjo oblast in pomagal pri vzpostavitvi njim ustreznejše oblasti. Evropski hlapčki so pa pomagali.

  Glavni evropski nasprotnik Sorosevega vpletanja v druge države je Orban, ki hoče iz Budimpešte odstraniti Soroševo univerzo, ki naj bi bila glavno žarišče njegovega nezakonitega delovanja na Madžarskem. Za to so sprejeli tudi poseben zakon.

  Okoli 1. maja se je Soros za zaprtimi vrati sestal z evropskimi voditelji. Po poročanju nekateri medijev, naj bi se pogovarjali, kako preprečiti odstranitev Sorosove univerze in kako odstraniti kar Orbana.

  • V vseh svojih trditvah blago rečeno pretiravaš. ( Najbrž zato, ker nekaj prebereš v nekaterih neredko tendencioznih medijih, nekaj pa si dodatno še po svoje ali narobe zapomniš.) Glede “Soroseve” univerze v Budimpesti je stvari razložil npr. že tamkajšnji doktorand in nekdaj časa tu pisec in če se ne motim član uredništva Lisjak-Gabrijelčič. Gre za povsem resno privatno univerzitetno ustanovo ljudi različnih nazorov. Soros je samo eden od ustanoviteljev, podpornikov in manjšinjski lastnik. Po pravilih EU oz. sploh svobodnega zahodnega sveta država in njena oblast nimata pristojnosti odločati, kakšna univerzitetna ustanova je njim po godu, katero bojo pa prepovedali. To je stvar akademske svobode in doseganja akademskih standardov strok, v katero se ne posega. Zato je moral Orban oz. njegov minister na pritisk EU svojo napovedano odločitve o prepovedi omenjene univerze umakniti.

   Nihče znotraj EU seveda ni razpravljal o tem, kako odstraniti demokratično izvoljenega Orbana z mesta madžarskega premiera. To je nesmisel. Znotraj nekaterih članic EPP ( evropske ljudske stranke) je prišlo do pobude, naj se Orbanovo stranko FIDESZ izključi iz te politične družine. Take in podobne razprave pa niso tako redko na dnevnem redu. Vsaka politična družina ima pravico razprave in večinskih odločitev o tem, katera zainteresirana stranka sodi in katera ne v njihov krog. Tudi za Berlusconijevo stranko se je nekoč odločalo, pa za britanske konzervativce ipd.

   • Kolikor je znano, je univerzo leta 1991 ustanovil prav George Soros, od tod tudi njeno ime. Gre za družboslovno univerzo, nekakšen srednjeevropski FDV, kjer po mnenju mnogih ustrezno “pravilno in progresivno” indoktrinirajo študente. Seveda z določenim namenom. Nobeno kosilo ni zastonj.

    Študirajo pa seveda različni mladi ljudje, ki bi radi dobili madžarsko in ameriško diplomo.

    Da bi si Soros prizadeval odstraniti Orbana, pa res ne bi bilo nič presenetljivega in novega.

    • Mislim, da je Soros (preveč) bogat( ameriški) Žid madžarskih korenin. ( Nisem gotov, ker nisem z njim preokupiran). Če je, se ima naravno pravico ukvarjat z madžarsko politiko ravno ene toliko kot recimo dr. Marko Kremžar iz Argentine s slovensko. Lahko si Soros želi drugega madžarskega premiera ravno toliko kot Kremžar drugega slovenskega. Ali pa končno tudi ti ali jaz. Vprašanje je samo, na kak način v demokratični proces posega. Predvsem, ali posega legalno. In morda tudi, ali posega moralno sprejemljivo.

     Glede tega, da je univerza v demokratičnih razmerah namenjena indoktrinaciji, med nama očitno ni strinjanja. Omenjeni Luka Lisjak Gabrijelčič ( s “Soroševe” univerze) očitno ni nek poslušen levičarski indoktriniranec. Celo več, zaradi neposlušnosti se je razšel tudi s slovensko desnico. To je prav eden njenih problemov: da pričakuje poslušnost; skoraj kot nekoč komunisti.

     • Berem dvom: “In morda tudi, ali posega moralno sprejemljivo” ter se čudim,kako mora gospod IF to sploh zapisati! Gospod Soros je vendar čudovit mož! Sicer ga najboljši predsednik Slovenije, to je gospod Kučan, ne bi odlikoval z državnim priznanjem! Berimo:

      Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je v navzočnosti veleposlanika Združenih držav Amerike v Ljubljani Johnnyja Younga na slovesnosti v predsedniški palači Georgu Sorosu izročil državno odlikovanje. Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je v navzočnosti veleposlanika Združenih držav Amerike v Ljubljani Johnnyja Younga na slovesnosti v predsedniški palači Georgu Sorosu izročil državno odlikovanje. http://www.24ur.com/novice/slovenija/drzavno-odlikovanje-georgeu-sorosu.html

      To, da ga je odlikoval gospod Predsednik Kučan veliko pomeni. Veliko!

    • IF … “Vprašanje je samo, na kak način v demokratični proces posega. Predvsem, ali posega legalno. In morda tudi, ali posega moralno sprejemljivo” …
     ——————
     Soros preko svoje fundacije podpira tako imenovane nevladne organizacije, ki naj bi pripomogle k nastanku tako imenovane odprte družbe. Posebej jih podpira tam, kjer so te izrazito zaprte, po njegovo spadajo sem med drugimi tudi države bivšega komunističnega režima.
     Vprašanje je če so te dejavnosti nevladnih organizacij sploh v skladu s cilji državljanov, ali pa le-te služijo morda bolj vladajočim elitam ?

     • Toda, Amelie, za vpliv na države in oblasti se uporabljajo razne obveščevalne službe, CIA in podobno, ne pa univerze in društva. Te lahko spreminjajo razpoloženje družbe, vsekakor pa premalo, da bi lahko kdo od tega potegnil kakšno korist.

     • Kdo pa izbira “*oblast” na vsakokratnih volitvah, obveščevalne službe ?
      A niso ravno društva izpostave civilne družbe ?

     • Ja, obveščevalne službe pripravljajo razne zarote in podobno. Civilna družba je vsekakor premalo zanesljiva.

     • Ena od specifičnih nevladnih organizacij (nvo), vsaj za naš prostor, je NOB oz po novem NOG. Sicer kot vem je le-ta financirana iz proračuna, v tem primeru jo podpiramo vsi davkoplačevalci. In ima zelo velik vpliv na volitve, saj je njena dejavnost ves čas usmerjena k širjenju članstva in k zagotavljanju vpliva na izbiro oblasti. Ne vem pa če imamo nvo, ki bi tej dejavnosti oponirala, vsaj ne v taki organizirani obliki. Pa tudi če bi nastala, težko verjamem da bi jo ta vlada podprla.
      V tem primeru bi se ta za finančno pomoč lahko priporočila Sorošu, v kolikor ta resno misli s podporo “odprti družbi” !?
      Tu je še vprašanje državnega odlikovanja s strani Kučana, podeljenega Sorosu, kot je zgoraj opisal AlFe, kar je tudi skregano z vsako logiko ?!

     • Verjetno bi se celo res lahko priporočila Sorošu, vendar je nimamo. ZZB je del naše lastne obveščevalne službe, če ji ne bi kar rekli agentura. Težko da je ZZB del civilne družbe.

     • Nič ni čudnega, če je Sorosa nagradil prefrigani lisjak Kučan. Že takrat, ko je to storil, je imel potrdilo in dovolj verjetnosti, da bo velika večina Sorosevega denarja v Sloveniji šla k izrazito levičarskemu delu civilne družbe. Pa če z vednostjo in hotenjem Sorosa, ali tudi brez njega.

      Sicer v ZDA Soros razen pri zelo trdi desnici ne velja za nekega zagamanega levičarja ali celo protidemokrata, kot bi lahko sklepali iz slovenskih ( ali madžarskih) odzivov z desne. Prej za promotorja odprte pluralne družbe bolj progresističnih nazorov. Ne toliko, da ne bi podprl tudi kakšnega republikanca.

      Skratka ni levičar tipa Chomsky, ki bi razgnal kapitalizem in ustroj zahodnih družb. Če se ne motim, je bil tudi kandidat Sanders preveč levo za njega in je podpiral Clintonovo. Kar v mojih očeh sicer ni plus.

     • Ne bodimo naivni in ne razpredajmo ali je Soros levičar ali desničar. Soros ni solist, je samo izpostavljeni del skupine ljudi.

     • Ne bi rekel. Je self made man. Emigrant pred realsocializmom in zdaj ameriški bogataš. Obogatel je pa predvsem s špekulacijami na borzi. Torej na način, ki ga naj posebej neka pravičniško-socialna levica ne bi cenila. Prej je Soros s svojim denarjem in očitnim interesom za politiko tisti, ki lahko vpliva na politike in uveljavlja svojo voljo kot obratno. Kar nekaj denarja vlaga v podporo ameriškim političnim kandidatom ( v ZDA jih ne krije proračun), ponavadi ne le enemu in ne nujno identičnih usmeritev.

      Ocena, da je aparatčik nekega gigantsko pomembnega zarotniškega klana ( v katerem naj bi bili oba Clintona, Obama, prostoziodarji, Židi in ne vem še kdo vse) mene ne prepriča. Njemu tega niti ni treba, tudi če bi kaj takega obstajalo, pa je malo verjetno, da v tej obliki obstaja. Njegov glavni način vplivanja ( največ denarja daje tako) je z vlaganji v civilno družbo v eks-komunistični Evropi. Da se ga videti kot dobrotnika ali pa kot vsiljivca, ki se vmešava. Realistično gledano je nekje vmes.

Comments are closed.