Utrinek: Nova številka revije Božja beseda danes

0

BBD_2_2016_webIzšla je nova številka revije Slovenskega bibličnega gibanja, Božja beseda danes, v prenovljeni in razširjeni podobi. Odličen pripomoček za poglabljanje v Knjigo knjig. Ob jubilejnem letu usmiljenja se revija pridružuje Cerkvi v razmišljanju o (Božjem) usmiljenju in pričevanju žive izkušnje Očetove bližine.

Najprej boste lahko brali razlago starozaveznega odlomka o grehu prvega človeka (1 Mz 3), razlago pripovedi o človekovi skušnjavi in padcu. V razlagi odlomka iz Nove zaveze Bog na težo greha Adama in Eve odgovarja s polnostjo odpuščanja – s kelihom svoje krvi in svojega telesa. Obhajanje Gospodove večerje, ki neprestano obnavlja milost človekovega rajskega stanja, je danes kot nekoč v korintski skupnosti središče in življenjski vir občestva Cerkve. V Prvem pismu Korinčanom s Pavlom tako prepoznavamo vrednost in pomen telesa, ki ga obhajamo v obedu Gospodove večerje.

Sveto pismo niso le besede, ki nas spodbujajo k premišljevanju in poglabljanju v Božje globine, temveč tudi knjiga, ki nam posoja svoje besede za molitev. Metode dela s Svetim pismom tokrat predstavljajo način, kako preko meditativnega poglabljanja uporabljati biblični molitvenik, Knjigo psalmov. Tudi sveti oče v rubriki Papež Frančišek posluša Božjo besedo zajema iz istega studenca. Kot je prepričan papež, se prav v molitvi psalma (51) pokaže edina resnična človekova potreba – usmiljenje; da nam je odpuščeno in smo osvobojeni hudega ter posledic smrti. A še prej ob odlomku Mr 6,14-29 (in drugih) pokaže, da se mora človek manjšati, da bi bil v njegovem življenju prostor za Božje usmiljenje, človek se mora pustiti očistiti Gospodovi ljubezni, da lahko postane nova stvaritev.

V rubriki Iz prevoda imamo priložnost razumeti Sveto pismo kot celoto in najti smisel v mozaiku njenih številnih in raznolikih delov. V drami odrešenja celotno Sveto pismo predstavi v petih (dramskih) dejanjih; če Sveto pismo razumemo kot Božjo dramo, se vsaka osebna zgodba vklaplja v svetopisemsko zgodbo in omogoča, da v njej odigramo svojo vlogo. Pri tem moramo vztrajati ob potokih Žive voda ne glede na (trenutno) doživljanje duhovne suše in gluhote, podčrta p. Janez Poljanšek, intervjuvanec Pogovora s prijatelji Božje besede. Ob druženju z Besedo se prečiščuje podoba Boga, je pot, po kateri vstopa Bog v človeško srce.

V zadnjem delu revije v rubriki Zanima me najdemo odgovor na vprašanje, kaj nas hoče Jezus naučiti s priliko o delavcih v vinogradu (Mt 20,1-16), kjer so na koncu dneva vsi delavci prejeli enako plačilo (Mt 20,1-16). Preberemo lahko še predstavitev članov biblične skupine Murska Sobota ter poročili s srečanj po škofijah na nedeljo Svetega pisma 2016 in vseslovenskega srečanja Bibličnega gibanja v Vipavski dolini.

Nekaj strani revije Božja beseda danes si lahko ogledate tudi tukaj.