Nov tip nestrpneža?

8

PREJELI SMO. Nista še minila dva tedna, kar je v tajništvo našega tekstilnega podjetja prispelo nenavadno elektronsko pismo in telefonski klic, s katerim nas je gospod Boštjan Kovačec želel opozoriti na našo slabo poslovno odločitev.

Nismo mogli verjeti svojim ušesom! Da si je nekdo, ki nas ne pozna, z njim nikoli do sedaj nismo imeli stika in ni uporabljal naših izdelkov, vzel dopust in nas prostovoljno poklical samo zato, da bi nas opozoril na slabo poslovno potezo? Da skupaj z različnimi nevladnimi organizacijami (NVO), med katerimi so feministične in gejevske organizacije, žrtvuje svoj čas v skrbi za proizvodnjo pralnih plenic?

Kmalu smo iz telefonskega klica in mailov razbrali, da ne gre za nič drugega kot za škodoželjnost zavito v celofan skrbi. Da ne gre za skrb za naše podjetje, ampak za diskreditacijo in blatenje Zavoda iskreni.net, s katerim že več let dobro sodelujemo.

V kolikor bi bila vsebina portala Iskreni.net res sporna in celo protizakonita, bi za to pobudniki akcije lahko uporabili vsa pravna sredstva. Morda pa bi kot ljudje svobodnega in odprtega duha pristopili k vodstvu zavoda in jih opozorili na vsebine, ki se jim zdijo sporne, ali jih prizadenejo? Toda odločili so se drugače in ubrali precej bolj zahrbtno pot: zaradi njim nesprejemljivih stališč zavoda so se odločili onemogočiti njegovo delovanje tako, da bi prekinili vir sredstev.

Zavod iskreni.net organizira največji dogodek za družine, Festival družin. In tako so omenjeni pisali in klicali podjetja, ki smo se odločila sponzorsko sodelovati v programu. Opozorili so nas na sporna stališča Zavoda iskreni.net, od katerih je bila večina stavkov vzeta iz konteksta ali pa iz anonimnih forumov. Po opozorilu so nas začeli prepričevati, naj odstopimo od sponzorstva, saj naj bi bil Festival družin ekstremističen dogodek. Mimogrede – na Festivalu družin smo sodelovali že 4. leto in še nikoli nismo zaznali nikakršnega ekstremizma, niti “promoviranja” stališč, ki bi lahko odpirala ideološke teme!

Opozorilo se je hitro prelevilo v pritiskanje in grožnje, češ, da se bomo znašli v medijskem škandalu. Ker jih nismo ubogali, so svoje grožnje tudi uresničili. Tako se je v nekaj medijih brala izjava dr. Vesne Leskovšek, ki je na tiskovni konferenci izjavila: “Vzpostavlja se nov tip nestrpneža. Če je prej prevladovala podoba obritoglavca z boksarjem in pitbullom na vrvici, se sedaj kaže nov tip nestrpneža v vlogi družinskega človeka, ki ga srečamo na Petrolovem bencinskem servisu, plačuje z Dinners plačilno kartico in kupuje plenice Racman.”

Zaradi potrebe po tem, da zaščitimo naše stranke, moramo zapisati nekaj besed o »novem tipu nestrpneža«. Naši kupci so izobraženi in osveščeni starši, katerim ekologija ni le moderna ideja, ampak so za zdravje svojih otrok in za naravo pripravljeni vložiti svoj čas in energijo (oprati plenice). Poleg tega so to starši, ki svoja sredstva razporejajo ekonomično in tudi podpirajo slovensko proizvodnjo tekstilnih izdelkov, ki sicer zaradi ponudbe kitajskih tekstilnih izdelkov izumira. Naj omenimo dejstvo, da tuje države pralnim plenicam priznavajo celo poseben status, saj nekatere države ali regije subvencionirajo njihov nakup.

Ravnanje nevladnih organizacij se nam zdi skrajno neprimerno, izjava nekoga z nazivom doktor pa žaljiva in ponižujoča. V času recesije smo eno izmed slovenskih podjetij, ki s podjetnostjo in rednim razvojem izboljšuje ekološke pralne plenice, modro razpolaga s svojimi sredstvi in tenkočutno pristopa do svojih strank.Ogorčeni smo, da nam organizacije, ki so v veliki večini financirane iz državne blagajne (v katero sami prispevamo previsoke davke), narekujejo, koga smemo sponzorirati in koga ne. In ker nismo bili poslušni, so nas razglasili za družbeno neodgovorno podjetje, naše kupce pa za nestrpneže!

Veseli smo, da se večina podjetij, katerim so grozili, ni prestrašila, temveč je spoznala njihov namen. Tako je bil Festival družin na Rogli še en prekrasen dogodek za družine. Mnogo različnih družin smo srečali ta dan, mnogo veselja, ljubeznivosti in strpnosti. Mirna množica ljudi sicer ni glasna, a o strpnost in svobodi govora pove več kot tisoč besed in izzivalnih transparentov. O tem, kdo je nestrpnež, pa si lahko vsak misli svoje/ustvari svoje mnenje.

Irena Rupar, Viral d.o.o.

8 KOMENTARJI

 1. Bravo Irena za vaš trud za naše malčke, za pokončnost in podjetnost!

  Tisti, ki se borijo proti homofobiji se sami poslužujejo brutalnih metod. Prav ste zapisali: od kdaj gejevske in feministične organizacije skrbi za ekološke pralne plenice?! Njim se gre za vse drugo kot za to. Res pa mi ni jasno zakaj jim je Zavod iskreni.net tak trn v peti, saj se ne borijo proti njim ampak za družine. Občutek imam kot, da družine postajamo manjšina in že potrebujemo zaščito. Manjšina je dobila preveč denarja in oblasti – morda so od tega že pijani.

  Še razlog več, da pomagamo rasti pokončnim podjetnikom z nakupom plenic Racman.

 2. Nov tip nestrpneža so salonski socialisti, ki ves čas širijo iz fakultet ( državnih seveda) komaj prikrito sovraštvo do vsakega, ki ne podpira razmišljanja salonskega socialista.

  Ti ljudje so zadnjih 20 let prali možgane dokaj permisivno ( ni bilo avtoritete, ni bilo sile, prisile, strašenja). Vse je šibalo po logiki potrošništva, črede. V igri je bilo prikrito zasmehovanje, češ vi ste nazadnjaški, niste napredni, vi ste out.

  Bolj ko kriza pritiska na blagostanje in pozicije salonskih socialistov, težje ohranjajo zlagan obraz strpnežev, bolj agresini postajajo.

  In to ljudje, ki nikoli v življenju niso s svojim delom na trgu zaslužili niti skorje kruha in so ves čas paraziti. Globoko v sebi to vedo, zato se tako histerično bojijo privatizacije državnih podjetij, privatizacije šolstva, zdravstva – ker dobro vedo, da bo konkurenca na tem področju z lahkoto pometla s temi slabimi delavci, ki imajo malo uporabnega znanja oz. znanja, ki ga ne bo nihče kupoval. Razen morda mafija, ki bo še naprej hotela ostati na oblasti.

 3. Noro! Feministke in geji ali morate res obvladovati ves denar (celo zasebni!) – vam ni dovolj, da ste prisesani na vsa javna sredstva za potrebe vaše megle?

  Sedaj s tem našim denarjem napadate civilno organizacijo Zavod iskreni.net, ki deluje na trgu?

  Predlagam, da pričnemo pripravljati popolni seznam organizacij, ki jim jim je potrebno prekniti javni denar in ta seznam potem vztrajno pošiljamo ministrstvom, da jim prekinejo pipice zaradi zlorab, ki jih delajo.

  Da ne bomo le jamrali kar začnemo pisati seznam: Ženski lobij Slovenije, Legebitra, Društvo ženska svetovalnica, Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, Društvo Ključ – Center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo Center za pomoč mladim, Društvo SOS telefon za ženske in otroke-žrtve nasilja, Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM, EUROPA DONNA Slovensko združenje za boj proti raku, Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, Zavod Metina lista, Društvo za nenasilno komunikacijo, Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike, Zavod Open, Ljubljana, Mirovni inštitut, Škuc Magnus, Ljubljana, Škuc LL, Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico, Zavod Voluntariat-Service Civil
  International.

  Prosim dopolnite, ker tu vidim, da so ene in iste oseben kar na več organizacijah. Samo, če dosežemo ukinitev javnih sredstev se bodo morale te organizacije znajti tako kot Zavod iskreni.net na trgu. Dovolj imam teh državnih parazitov.

  Potem moramo narediti še seznam profesoric, ki na FDVju spet prejemajo državne plače in so ravno v delovnem času aktivistke: Vesna Leskovšek, Barbara Rajgelj,… Prosim tisti, ki se bolj spoznate, da dopolnite seznam.

 4. @mitar

  Najboljše, da začneš delati sezname za odstrel. Zakaj zapravljati čas?

  Pozabil še Amnesty International. Skrajni čas je, da se tudi SLO pridruži državam, kjer je ta organizacija najmanj problematična. Pogeg Irana, Azajberdžana in Savdske Arabije.

  Sej to so vaši vzorniki, ali ne?

 5. Zakaj so iskreni.net trn v peti, Marta? Očitno je to priznanje za iskrene.net, da dobro delajo… Saj veš, bolj ko govoriš resnico, bolj se tisti, ki širijo laži spravljajo nate…

 6. Pri nas smo pa tudi slišali, da se plete nekaj podobnega in ko smo slišali te milo rečeno “svinjarije”, smo se še isti trenutek odločili, da medijsko podpremo prihajajoči Festival družin. In smo tudi ga, pa v bodoče ga tudi bomo.

 7. Levi nestrpneži si lahko dovolijo vse. Izhajajo iz misli Lešeka Kolakovskega, ki je zapisal: “Laž je nesmrtna duša komunizma!” Levi seveda podpirajo komunizem, komuniste in njih “ideje”.
  Kar ni po zamislih levih, je vse “nestrpno”. Toda, nekoč bodo dobili vrnjeno tisočero. V narodu se nabira kritična masa. Ko bo izbruhnilo, bodo vsi levakarji bežali, nestrpni in strpni.
  Njihove arogantnosti je dovolj že čez rob.

Comments are closed.