Nov Cerarjev PR na račun davkoplačevalcev

11

Pred današnjo sejo Vlade je predsednik Cerar sporočil, da je Ministrstvu za infrastrukturo naročil, da naj za vlado pripravijo sklep, da se bo drugi tir gradil tako, da bo omogočal dvotirnost. To je po njegovo najboljša rešitev. Dosedanjo železniško progo bi namenili drugim namenom, denimo turizmu kar predlagajo v Črnem kalu.

To pomeni, da predsednik Vlade poskuša s prilizovanjem prebivalcem ob sedanji progi doseči njihovo odvrnitev od podpore referendumu, kar je samo nadaljevanje manipulativne strategije članov vlade ob tako resnih vprašanjih kot je drugi tir, saj je ta poteza podobna ultimatu ministrice za obrambo sindikatu vojakov pred nekaj dnevi.

Potrjuje se, da se predsednik Vlade boji referenduma, boji se pogovora s strokovnjaki. Če bi bilo koaliciji do razvoja Slovenije bi že pred meseci prisluhnila predlogom civilne družbe, tako pa sedaj pod pritiskom strahu pred soočenjem strokovnih argumentov v referendumski kampanji sprejema vratolomne odločitve.

Vlada želi torej obiti sprejeti zakon o drugem tiru, za katerega strokovnjaki ves čas trdijo, da izhaja iz 20 let starih rešitev. Predsednik Vlade sedaj zahteva, da se pripravi projekt za dvotirno progo do 10.  julija 2017, ki bo temelj tudi za spremembo gradbenega dovoljenja. Posledica uvedbe drugega tira vpliva na predlagano traso v kar nekaj ključnih elementih, zato bo potrebno spremeniti tudi Državni prostorski načrt (DPN). Ob drugih predlogih alternativnih tras je bil odgovor državnega sekretarja Lebna vedno, da bi to pomenilo podaljšanje procesa priprave gradnje za nekaj let, sedaj pa očitno to ne bo problem.

Kako bo Vlada pojasnila svojim poslancem v Državnem zboru, da je en mesec po sprejetju Zakona o drugem tiru, ko je Vlada koaliciji  zagotavljala kako je vse domišljeno, strokovno in transparentno, sedaj na vrat na nos potrebno vpeljevati tako drastične spremembe? Delati novo projektno dokumentacijo v enem mesecu, ni drugega kot delati zmazek, kjer spet ne bo upoštevanih veliko strokovnih mnenj od tehničnih do naravovarstvenih.

11 KOMENTARJI

 1. Sporočilo za javnost Vlade RS prikriva neizpodbitna dejstva, ki jih neče priznati skupini strokovnjakov.
  1. Prvi smo jasno povedali, da je rešitev za Koper samo dvotirna proga.
  2. Stari kritični odseki se naj uporabijo za turistične namene.
  3. da mora biti skupna cena izpod 900 milijonov
  4. da se lahko zgradi v 3-4 letih, torej do leta 2022, in ne tako kot sedaj, ko se bo zgradilo v najboljšem primeru do leta 2026.

  Vse to kaže, da vlada RS ni sposobna komunicirati s strokovno srenjo, da ima kupljene strokovnjake, ki ne vedo, ne zanjo in nimajo strategije. Zato pa kar dekret.
  Zanimivo je, da je Ministrstvo za finance popolnoma tiho, čeprav bi moralo skladno z zakonodajo zahtevati polne vire financiranja. Da tako se lahko lažira razvoj.

   • Mislil sem nadrugi tir vzporedno v celotni dolžini. Sprejemam tudi novitete ampak ravno prek vzpona na Vršič ne bi gnal vlake. Če se da. Tisti tunel bi imel klanec kot je na Vršič, to veš.

    • Lej, na Vršič so nekaj dni nazaj imeli tekmo s poniji ( malimi kolesi nekdanjega Roga brez prestav). Ni hudič, da gor ne spravimo še vlak. Švicarji jih spravijo še mnogo višje. 🙂

 2. To je pa res nek čarovniški hokus-pokus predsednika vlade. Vprašanje, če sam ve, kaj čara. Kako bo pa novem izgledala vladina finančna konstrukcija, ko je dodala še en tir? Pa ne, da ji bo z dodatnim tirom uspelo zmanjšat stroške? Saj bi bilo smešnica, če ne bi šlo za milijarde, ki niso iz njihovih žepov.

  • IF: “… Kako bo pa novem izgledala vladina finančna konstrukcija, ko je dodala še en tir?”
   ========================

   Po “novem” bo ceneje! 🙂 Tako je včeraj dal vedeti Leben. Namreč, v zakonu piše (1,3 milijarde), on pa je včeraj zagotavljal, da bo cena manj kot milijarda.

 3. Kar tako, pa naj bo še drugi tir. Tako se še Butalci ne odločajo.

  Najprej mora stroka ugotoviti, kaj sploh rabimo. Potem mora za to, kar rabimo, poiskati (tudi finančno) izvedljivo rešitev.

  Cerar in Gašperšič očitno ne vesta niti prvega niti drugega. Eden večji brezveznik kot drugi. Oba bi morala takoj odstopiti. Tako bi bilo še najmanj škode.

  • Cerar se je kot otrok očitno igral z vlakci iz Mehanotehnike Izola…. 🙂 pa polaga tire kot za šalo.

 4. Med šestimi projekti vlade, kar smo poslušali sinoči po TV, bo vlada uvedla enourno telovadbo v šolah.

  Kaj pa duhovno vrednotna kulturna vzgoja? Zakaj ni pol ure za telesno vzgojo, pol ure pa za duhovno vrednotno vzgojo?

  Tudi pred drugo svetovno vojno so dajali absolutni pomen telesni vzgoji, zanemarili pa duhovno vrednotno vzgojo. Posledice so znane: večanje nasilne miselnosti in svetovna vojna.

 5. Med svoje projekte razvoja vlada ni uvrstila boj proti korupciji v bankah, zdravstvu, pravosodju….

  Očitno meni, da to ni potrebno.

Comments are closed.