Notranjci: sovraštvo rodi sovraštvo, sprava in odpuščanje pa mir

12
335

Že na Dražgošah januarja letos je Janez Stanovnik zmerjal nekatere slovenske desne politike, da so »hlapci«, ker so obiskali ameriškega veleposlanika. To, da je bivši predsednik Pahor pri ameriškem veleposlaniku osebno iskal podporo za obisk pri predsedniku ZDA Barack Obami, pa za Stanovnika ni bilo prav nič sporno. Dvojna merila pač, ni kaj!

Tako kot se manipulira danes, se je tudi včasih. S praznikom »Dan upora proti okupatorju«, ki ga uradno praznujemo 27. aprila in smo mu nekdaj rekli Dan Osvobodilne fronte (OF) se še danes gremo skrivalnice. Dejansko so slovenski komunisti 26. aprila 1941 po navodilu Kominterne ustanovili Protiimperialistično fronto (PIF in ne OF), ki je bila usmerjena proti kapitalistični Angliji in Franciji, ne pa kot bi pričakovali proti Hitlerjanski Nemčiji, ki je paktirala s Stalinom. To jasno pokaže, da se je že v samem prvem mesecu po začetku okupacije Slovenije, ko ni še nihče nikogar izdal, nikogar podpiral, nikomur nič prisegel, vse začelo z lažjo, nihilizmom in manipulacijo. Zato je nedvoumno, da je komunistična stran v Sloveniji sprovocirala revolucijo po sovjetskem vzoru boljševizma in komunizma, izvedla družbeni prevrat in v dobri drugi polovici vojne stalno razpihovala bratomorno vojno. Zato s praznovanjem tega praznika še vedno posredno poveličujemo začetek pobijanja tistih, ki so komunizmu nasprotovali!

Ko sem med prazniki obiskal Notranjsko, Loško dolino in Bloke, so mi ljudje v Starem Trgu pri Ložu povedali, da so med drugo svetovno vojno veliko pretrpeli. Samo v Starem Trgu so med vojno Italijani, Nemci in partizani skupaj pobili okoli sto domačinov, po vojni, v svobodni domovini pa je samo komunistična oblast pobila prav toliko ljudi. Zaradi maščevanja in sovraštva! In potomci pobitih domačinov so ob neki priložnosti zmogli preseči uničujoče zlo sovraštva tako, da so namesto jeze in zakrknjenosti počastili grobove morilcev sovaščanov. Na grobovih niso držali dvignjeno in stisnjeno pest, niso peli borbenih pesmi, ampak so zbrali pogum za solidarnost in spoštovanje do drugače mislečih in tudi do pokojnih partizanov. Njihove odprte dlani so simbolizirale upor proti sovraštvu in nasilju vseh vrst. Trdno so bili prepričani, da sovraštvo rodi sovraštvo, sprava in odpuščanje pa delata svet lepši in boljši.

Foto: Centro Aletti (kapela v Kočevskem rogu)

12 KOMENTARJI

 1. Srbohrvatiziranje Venetscine (VENETI) na začetku 20. stoletja ima poleg politčnega izsiljevanja in groženj tudi tragične posledice. V letih pred I. svetovno vojno so se slovenski politiki in literati , ki so se zavzemali za program ZEDINJENE SLOVENIJE(to je za združenje vseh slovenskih pokrajin v samostojno slovensko državo), morali sredi Ljubljane paziti, da niso kje na samem padli v roke ilirjancem (velesrbsko in hrvaško prostozidarsko gibanje). Ilirjanci so leta 1870 ustanovili v Ljubljani južnoslovanski krožek, ki je imel nalogo, v slučaju razpada Habsburške monarhije, preprečiti program ZEDINJENE SLOVENIJE ter del slovenskega ozemlja pripeljati pod srbsko nadoblast kot strateško ozemeljsko pridobitev za Srbe.
  Tik pred prvo svetovno vojno se je ilirijansko (fasisticno) gibanje v Ljubljani že tako razpaslo, da so slovenski ilirjanci, s Krekom in Korošcem na čelu, na zasedanju v Zagrebu uradno pristali na poenotenje slovenščine s hrvaščino in srbščino, takorekoč v srbohrvaščino. Janez Evangelist
  Krek je za ceno kariere, ki so mu jo ponudili Hrvatje in Srbi v bodoči SHS, širil v javnost celo primitivne laži, da smo Slovenci samo alpski Hrvatje. To je pomenilo formalno ukinjanjanje slovenstva, slovenskega jezika, ter srbohrvatiziranje slovenščine in utapljanje Slovencev v primitivno jugoslovenarstvo po želji »bogvekoga«. Po vrsti slovenskih taborov so staro-Slovenci in večina Slovencev imeli program ZEDINJENE SLOVENIJE (združenje vseh slovenskih pokrajin v samostojno Slovenijo) za realnega in edinega. Toda kolikor bliže je bila I. svetovna vojna, toliko bolj agresivni so postajali ilirjanci in vse manj so bile vredne naše slovenske narodne pravice pri paktiranju s Hrvati in Srbi.
  Slovenska oblast po prvi vojni (kolikor jo je bilo), ki je pripadala narodno izdajalskim privržencem prosrbskega ilirijanskega Koroščeovega kroga,

 2. Laž na praznik upora?
  Pisma bralcev in odmevi
  Delo, 04.05.2012 »Danes praznujemo Dan upora proti okupatorju in se spominjamo ustanovitve OF«, je bila prva izrečena informacija na državnem radio VAL 202 ob 7. uri na dan praznika. Prva informacija in ta je laž! Na ta dan je bila ustanovljena Protiimperialistična fronta. Druga fronta, drugi cilji!? Laž o jasnih dejstvih na javnem mediju! Laž, ki se desetletja venomer ponavlja!Kdo še dovoljuje, da se nadaljuje z lažmi in se še naprej moralno kvari javnost? Ali ima laž res lahko še vedno nekaznovano mesto v državnem mediju? Ne! Laž ne utrjuje dostojanstva državljanov in ugleda samostojne Slovenije, mar ne?
  Franc Mihič, univ. dipl. inž.

 3. Gospod Petrovc, mi prosim poveste vir vašega pisanja? Ne da ne bi verjel, o ja, še kako verjamem, da je bilo res tako, toda vir me zanima. Sicer pa – če se praznik imenuje Dan boja proti okupatorju, zakaj ne začnemo na ta dan paralelno praznovati drugih uporov našega naroda? Recimo upor Novo meščanov proti Francozom 1819? Ali pa bitko pri Sisku? Ali pa navsezadnje kmečkih uporov? (dobro, kmečki upori niso bili proti okupatorju, a vendar) Da se potomci partizanov kot pijanec plota oklepajo OF je razumljivo, da jim pri tem vsi ostali nasedamo, pa ni.
  Aja, administrator, nekaj je narobe s tem poljem. Če hočem slučajno kam premakniti kurzor, mi cela zadeva za nekaj časa zmrzne.

  • Spostovani g, Gorenc:
   1. Viri mojega pisanja so stevilni dokumenti, spomin in sistemska analiza vsega. Morda je vir zadnjega pisanja tudi: http://www.hervardi…… Pa se ne spomnim tocno. Je pa bilo strnjeno v bistvu tam o cemer jaz pisem, ze vsaj dve leti, tudi na tej spletni strani, o nasih koreninah in izvirnem grehu nasega zla.
   2. Misim, da sem tudi vsaj nekajkrat ze povedal, kaj si mislim o OF. In ni mi, da bi se ponavljal. Z vami se strinjam.

   Moje pisanje se je vedno nanaalo in vztrajalo, da moramo spremeniti vse atribute drzavnosti in tudi uvesti nazaj Venetski jezik!

 4. O Stanovniku nič razen dobro, saj je v Dražgošah nehote zrušil Jankovića in njegovo kliko.

  • Po totalno zblojeni in paranoidni vsebini te spletne strani bi ocenil, da je v domeni stalno nastanjenih na zaprtih oddelkih slovenskih psihiatričnih bolnic.

   • janko: SPOSTUJTE MODRE!
    Ceprav vem, da je to za vas, spostovanje, za vas, panslovane, ki so vas Turki na Kosovem polju preluftali ko stare gate, do obisti, da je to za vase potolcene glave preveliko pricakovanje, Vi, panslovani, ste kot tisti medicinski cudez v Kaliforniji, ki ima glavo odrezano od oci do tilnika. Brez mozgan. Pa hodi in vegetira. Nikomer jasno. Baje ima kostni mozeg hrbtenjace toliko spomina, da clovek lahko vegitira, hodi.
    Janko, je z vami vse v redu?

    • Brez zamere Patrovc, ampak hrbtenjača nima kostnega mozga. Tudi hrbtenica ga nima.

     • Spostovani g. Gorenc: nikakor ne morem najti tistega clanka v RU medicinskem spletu. Prebral sem ga diagonalno in dopuscam, da sem storil napako. Pravzaprav me ni zanimal. Zal, sem pisal, tokrat, priblizno.

 5. JANKO , ko ti zmanjka argumentov ali pameti , pa zabluziš !
  Če je glava nora , trpi celo telo !

 6. Odprite Črne bukve. V njih najdete veliko žrtev ravno iz Loške doline. Pudob, Vrhnika.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite