Norčevanje sitih Evropejcev iz lačnih Azijcev

77
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

No, pa smo ga preživeli! »Zgodovinski nastop« slovenske skupine Laibach v Severni Koreji. Naslovnice mainstream medijev so bile preplavljene s presežnimi naslovi: »EKSKLUZIVNO IZ SEVERNE KOREJE: Cenzura ni uspela, stoječe ovacije za Laibach!« je bilo zapisano na naslovnici 24ur. Popov novinar Jure Tepina je šel celo v Pyongyang delat sramoto novinarskemu poklicu na slovenskem z rednim poročanjem o »zgodovinskem nastopu«, ki se je sicer končal s cenzuriranim prvim delom in odpovedanim drugim. Prvič v življenju sem bil srečen, da nas je Dailymail zamenjal za Slovake in sporočil, da je »slovaška fašistična skupina izvedla bizaren koncert v Pyongyangu«.

Ko se prebijemo skozi kvaziintelektualna čebljanja o dvojnem pomenu in ironiji predstav, ki jih uprizarja Laibach, nas pričaka bridka, strašljiva resnica, ki ne pove veliko le o Slovencih kot ljudeh, ampak tudi o naši, z usodnim socialističnim udarcem, zaznamovani zgodovini.

Maja Sunčič je v svoji kolumni napisala nekaj o kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji. Super, da je, a v normalni državi takšno opozarjanje na očitna dejstva ne bi bilo potrebno. Prepotoval sem ogromno sveta, a le v eni deželi – naši – sem bil deležen razprav, da je morda Severna Koreja žrtev zahodne propagande. Da Kim Jong Una in njegovih dveh prednikov zahodnjaki ne razumemo, ampak si glave polnimo s CNN-ovsko propagando, ki hoče očrniti in nekoč zavzeti to komunistično utopijo. Da, to je povsem slovenska stvar. O teh stvareh ne razpravljajo v Franciji, na Japonskem, v Grčiji, Peruju, niti Afganistanu. Globalno je samo po sebi umevno, da je Severna Koreja arhetipska karikatura zlobnega režima, česar se s svojimi komičnimi sporočili za javnosti niti sami pretirano ne otepajo.

Pri nas pa živimo v alternativni resničnosti, katero si v nekaterih aspektih delimo le s slovanskimi brati Rusi in Srbi – chemtraili, zionistične zarote, bilderbergovski lobiji… vse to je del naše folklore. Hudiča, še gospa Kožuh Novakova, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je v obe glavni državni banki imenovala nadzornike, je izjavila, da so, bojda, Jugoslavijo uničili Američani, ker jih je bilo preveč strah tako močne socialistične dežele, kot je bila pokojna SFRJ. Le v takšni deželi lahko natolcevanja o nerazumevanju Severne Koreje padejo na plodna tla. In so. Malce s pomočjo splošne antizahodnjaške naravnanosti v – od svetovne gospodarske krize naprej – kučanizirani, privatizacije braneči se Sloveniji, malce s pomočjo medijev.

Apologeti severnokorejskega koncerta se sicer delijo v dve, včasih prepleteni skupini. Prvi so tisti, ki živijo v neki drugi dimenziji in dejansko verjamejo, da je Severna Koreja komunistična utopija, katero zahodnjaki ne razumemo in koncert vidijo, kot vzpostavitev mostu med pokvarjeno zahodno kapitalistično družbo in Kimovskim rajem. Na žalost v to skupino spadajo tudi sami člani benda, a več o tem v nadaljevanju.

Drugi so tisti, ki se skrivajo za nedeterminiranostjo, dvoumnostjo, večplastnostjo provokativne umetnosti. Mi, »kritiki«, bojda, nič ne razumemo, z našo nepotrebno racionalizacijo pa uničujemo artistični efekt. Laibach s svojimi provokacijami v resnici riše kanvas anti-totalitaristične misli. Vsak performance je nov neuslišan krik za mir na svetu. Bral sem odzive lokalnih filozofov, ki se vsi po vrsti izredno zaposleni z iskanjem subverzivnega sporočila obiska. A tega je izredno težko najti, če navedemo naslednja dejstva:

Laibach so v Severno Korejo odpotovali na povabilo mladega diktatorja, serijskega morilca in kršitelja človekovih pravic, da bi pred zbrano družbo poslušnih aparatščikov izvedli svoj globoki performance, pri tem pa kot sami pravijo, »ne bodo hoteli užaliti države, ki jih gosti.« A je po tem takem vso stvar še vzdržno označiti kot antitotalitaristični statement nerazumljenih umetnikov?

Laibach so v osemdesetih veljali za upornike, a so bili napačno interpretirani kot uporniki proti Titovem samoupravljanju. Pa niso bili. Nastali so 1. junija 1980, slab mesec po Maršalovi smrti. V lastnem dokumentarcu o skupini so Tita, 13. najbolj smrtonosnega diktatorskega klavca v zgodovini, povsem faktualno čislali kot velikega državnika. Razpad Jugoslavije pa interpretirali sumljivo podobno kot gverilska upokojenka Kožuh-Novakova. Njihov ironični anti-totalitaristični flirt je bil anti-establishment le, kar se tiče naci-fašizma in post-titove Jugoslavije, ne pa splošne ideje o samoupravnem socializmu, s katero so skupaj z vsegliharskim anti-zahodnjaštvom in anti-globalizacijskimi težnjami neprestano flirtali tudi po osamosvojitvi ter tako – ironično – postali naravni superheroji slovenske skrajne levice, kakor tudi njihovih mednarodnih ekvivalentov – lenih Occupy Wallstreet ignoramusov v ZDA.

Obisk Severne Koreje je logični naslednji korak. Le tako bodo lahko še naprej ostali glavni junaki ljudi, ki jih je globalizacija povozila in razkrila njihovo nekonkurenčnost. Takih ljudi, za katere je junak Edward Snowden, ki je skrivnosti svoje domovine prodal defacto totalitarnemu režimu, pod pretvezo žvižgača. In Julian Assange, ki skrajno islamsko frakcijo Hezbolah vidi kot »borce za svobodo pred hegemonijo ZDA.« Za takšne je nastop Laibach v Severni Koreji – državi, ki si upa zoperstaviti zlobnemu globalizmu – tako naraven kot Beatlesi na Ed Sullivan Show leta 1964.

In Laibach to dobro ve. Njihovi poslušalci niso več tisti, ki o njih pišejo filzofske odisejade, ampak razočarani antiglobalisti. Tisti, ki so prišli na WallStreet v Guy Fawkes maskah pred celotnim svetom pokazat, da ne razumejo, kaj pomeni prostotržni kapitalizem. Pa njihovi idejni sorodniki v Španiji, Italiji in Grčiji, ki so, s strani skrajnih levičarskih sil naščuvani, hodili na glavne trge evropskih mest protestirat proti varčevalnim ukrepom. Ter seveda tudi naši podporniki skrajno-levičarskih Združene Levice, Socialnih Demokratov in DESUSa. To so tisti, ki bodo z Laibachom ubrano, na kakšnem od njihovih koncertov, zapeli brezvezno militantno verzijo »The Final Countdown«.

Sicer pa bodo apologeti, ki zagovarjajo umetniško nerazumljenost projekta Laibach najbrž dokaj razočarani ob skoraj neverjetni izjavi, ki jo je vodja skupine, Jani Novak dal za večerni dnevnik RTVSLO, ko so ga vprašali, kaj si misli o Severni Koreji: (verbatim)

»Severna Koreja je v bistvu dejansko vse tisto, kar slišimo. Ampak je tudi malce več od tega, no. Ljudje so prijazni, ljudje so neverjetno prijetni. Res deluje, kot da verjamejo v sistem. Res delujejo, kot da so zadovoljni v življenju. Res deluje, kot da jim nič ne manjka. DELUJE, KOT DA JE TO UTOPIJA, KI FUNKCIONIRA.«

Da, to je rekel, Jani Novak. Po srečanju z lepo oblečenimi aparatščiki, ki so bili gotovo vsi po vrsti visoki partijski funkcionarji, je očitno razbral vse, kar je moral vedeti o vsakdanu severnokorejskega ljudstva. Nič jim ne manjka. Zadovoljni so! Morda pa je to utopija, ki bo predstavljala alternativo krutemu neoliberalizmu, a ne ,Jani? Ni čudno, da so se skupaj s Popovim novinarjem poklonili kipoma Kimovega očeta in dedka. Tudi če bi ga peljali na podeželje, gledat stradajoče otroke, podhranjenost v Severni Koreji je vendarle kronična, ali pa v delovni gulag, nečloveško trpljenje nič krivih političnih disidentov, Janiju to ne bi bilo pomembno. Ker Jani nastopa za svoje občinstvo. Občinstvo pa zahteva utopijo. Čeprav mora Jani zanjo prodati lastno dušo.

Zato bom severnokorejsko sramoto označil za to, kar vsi vemo, da je, čeprav tega nihče ne izusti. Dobro rejeni trebušasti Slovenci so šli na povabilo tirana v njegovo kraljestvo, kjer so se lahko skupaj z njim in njegovim režimom delali norca iz 24. milijonov lačnih talcev, ki tam preživlja vsakodnevni pekel. Presedan za take bizarne izlete jim je lani dala Združena Levica, le da so se oni na davkoplačevalske stroške šli delat norce iz Venezuelcev.

Ogabno, ostudno, sprevrženo. Njim res nič ne manjka. Partijcem na Kimovem koncertu prav tako ne. A vem, da vas zdajle severnokorejski prebežniki, ki so si v Južni Koreji ustvarili normalno življenje, sovražijo ravno tako zelo kot jaz. Resnični Severni Korejci pa o vas itak ne vedo nič. Sram vas bodi, Laibach!

Prispevek je bil prvotno objavljen na blogu Mitje Iršiča.

77 KOMENTARJI

 1. Pa imamo polni krog… komunisti so jim očitali, da so nacisti, današnji desničarji pa, da so komunisti.

  Izjava Janija Novakav celoti: “Ni ene same skepse in enega samega cinizma. Povsem nedolžni so, odprti in čisti. Doslej nisem srečal enega samega grdega človeka. To je utopija, ki očitno deluje. Ljudje plešejo na cesti, se dotikajo z rokami, moški in ženske so med seboj izjemno spoštljivi. Njihovi odnosi so harmonični brez sleherne moške dominacije. Nobene pornografije ni nikjer in v enem tednu nismo naleteli na ničesar opolzkega ali vulgarnega. Vse je ena sama fascinantna lepota ljudi,”

  Kdor ne razume te izjave, naj pač ne komentira Laibachov. ker izpade smešno… kot avtor zapisa zgoraj.

 2. Laibachova brezdušna in nasilna glasba je odsev množičnih grobišč po Sloveniji, ki jih je povzročila politična miselnost, podobna severnokorejski.

 3. »Zato bom severnokorejsko sramoto označil za to, kar vsi vemo, da je, čeprav tega nihče ne izusti. Dobro rejeni trebušasti Slovenci so šli na povabilo tirana v njegovo kraljestvo, kjer so se lahko skupaj z njim in njegovim režimom delali norca iz 24. milijonov lačnih talcev, ki tam preživlja vsakodnevni pekel. Presedan za take bizarne izlete jim je lani dala Združena Levica, le da so se oni na davkoplačevalske stroške šli delat norce iz Venezuelcev.
  Ogabno, ostudno, sprevrženo. Njim res nič ne manjka. Partijcem na Kimovem koncertu prav tako ne. A vem, da vas zdajle severnokorejski prebežniki, ki so si v Južni Koreji ustvarili normalno življenje, sovražijo ravno tako zelo kot jaz. Resnični Severni Korejci pa o vas itak ne vedo nič. Sram vas bodi, Laibach!

  Prvič v življenju sem bil srečen, da nas je Dailymail zamenjal za Slovake in sporočil da je »slovaška fašistična skupina izvedla bizaren koncert v Pyongyangu«.

  Tudi jaz!

 4. Dejstvo je, da je tudi v glasbenem smislu vrednost tega, kar počenjajo Laibach, sila majhna, da to ljudje, ki imajo malo več glasbenega znanja, izobrazbe, dobro vedo, a se ne upajo o tem govoriti, ker se bojijo, da bi začelo padati po njih zaradi očitne vplivnosti Laibacha in njegovih podpornikov v tej državi.

  Laibach so projekt izjemno močne propagande in PRa ljudi z ideološkimi motivi, ne glasbenimi. Vsebina je pa blef in diletantsvo. Cela zgodba spominja na Cesarjeva nova oblačila, pri čemer so seveda občudujoči oblačila golega cesarja predvsem Slovenci, ki to infantilno počnejo.

 5. Skoraj z vsem, kar je, mestoma ostro pronicljivo, zapisal Mitja Iršič, se sicer strinjam in podpišem, le tam, kjer njegove pozicije izzvenijo kot apologija prostotržne kapitalistične družbe, sem jaz bolj zadržan. Seveda ima kapitalizem še kako opraviti s potrošniško mentaliteto, razvajeno družbo preobilja, vseh mogočih in rastočih odvisnosti in dekadence.

  Če občudujejo Laibachovci, iskreno ali narejeno, da je večina ljudi, ki jih tam srečujejo, lepih in zdravih na pogled in skoraj ni debeluhov, če ni drog in odvisnosti od drog, če ljudje niso zapackani od množične konzumacije pornografije in nasilnih filmov in računalniških igric itditd., je to vendarle razlog, da se tudi pro-zahodni ljudje nad tem zamislimo. Ker je jasno, da je svoboda v marsikaterem pogledu v našem svetu iztirila zaradi nezrelosti človeškega duha in zaradi narave nevrokemičnih procesov v možganih, katere konzumistična družba nagovarja na nezdrave načine.

  Seveda komunistični totalitarni teror ni nikakršni odgovor. Simpatiziranje z severnokorejskim režimom, ki si ga na slovenski levici očitno špogajo, je stvar, ob kateri gre normalnemu človeku lahko le na bruhanje! Zblojenci so tisti, ki govorijo o utopiji, ki da deluje. Niti občudovanje Hitlerjeve Nemčije ni bilo bolj zblojeno.

  • Ti kot socialist, kot te pavel obtožuje, jasno spregledaš Potemkinovo vas: lepih in zdravih na pogled in skoraj ni debeluhov, če ni drog in odvisnosti od drog, če ljudje niso …
   Že Slovenija tu, ti lahko pokaže dimenzijo “zunanjosti”, dimenzijo fasaderstva, tako da težko razumem kako lahko to spregledaš. Samo zato, ker paternalistično razmišljaš o “kvaliteti” oblastnega urejanja šibkosti “nezrelosti človeškega duha”?!

   • Vsaka vzgoja je paternalizem. Če se ne bi ljudi vzgajalo in omejevalo, tudi s pravnimi regulami in etičnimi normami in kodeksi, bi živeli kot barbari ali celo kot pol-opice. Po zakonih entropije sama od sebe stvar lahko samo razpade. Avion lahko razpade v drobce, iz drobcev sam od sebe ne bo nikoli nastal avion. Kaj šele živo bitje.

    Če je kaj Potemkinova vas, je to tudi utvara, da gre zahodna civilizacija naprej po dobri poti. Če ne opažamo njene očitne dekadence. Če ne vidimo, da je potrebno vstopati v boje proti entropijski svobodi, če želimo zadržati civilizacijo in njene dosežke.

 6. Laibachova glasba je tako ekstremno totalitarna in brezdušna , da to očitno preseda še Severni Koreji, sicer ne bi bili prepovedani nadaljnji koncerti.

 7. Moj poklon Mitju za zelo jasno in inteligentno kritiko.

  Glede definicije svobode pa podpiram tako, ki jo razvajena mularija ne podpira.

  Starši morajo biti še kako paternalistični! Seveda pa počasi doziranje toliko svobode (čimveč) kolikor jo odgovorni Mulec sposoben nositi.

   • Ah, samo pogljeta primer cigaret. Vama gre na živce, ker so trošarine v zahodni Evropi, pri nas še ne, očitno tu zaradi tobačnega lobija, tudi 80% cene cigaret? In da na njih piše, to pa tudi pri nas, da je kaditi zdravju nevarno? Evo, to je tipičen primer koristnega paternalizma države in oblastnikov. In stroke seveda, tu predvsem medicinske.

    Podlaga takšnega paternalizma nad javnostjo mora biti pa seveda strokovna, pogosto multidisciplinarna. Eden smislov obstoja strokovnih organizacij in združenj, pa naj zdravko še tako zanika, je prosveta ( vzgoja) nevedne laične javnosti. In vplivanje na organe odločanje ( ministrstva, parlament), da sprejemajo odločitve v skupno dobro in v dobro konkretnega človeka, četudi včasih ali pogosto navidez nasprotno njegovemu kratkovidnemu ugodju in volji. 😉

    • Kot pravim, obdrži zase. Ti se podrejaj temu paternalizmu, kar se pa mene tiče, kdo pa misliš da si, da me boš “vzgajal”. In v koga bi ti to vzgajal? Novega človeka morda, kot komunisti?!

   • Vsekakor rabi demokracija prosvetljeno oblast, da se ne izrodi. Ne oblasti na ravni povprečnega volilca, bralca rumenega tiska, konzumatorja mehiških limonad ipd. To je sicer paradoks demokracije.

    Bog ne daj, da bi ljudje izbirali povprečneže izmed sebe, ki bi le sledili njim in povprečnemu okusu in ne bi vkomponirali v svojo funkcijo nekaj tudi sebe in ljudstva presegajočega in mesijanskega. Čemur lahko rečemo tudi paternalizem. Že tako so demokratični voditelji v povprečju precej inferiorni glede na tiste, ki se jih za papeže v Cerkvi izbere na precej nedemokratičen način.

    Kaj pa dela papež Frančišek drugega kot da vzgaja človeštvo? V čem pa je njegovo vodstvo in pastirstvo nas vernikov kot predvsem v tem, da neumorno, dokler mu moči dajo, vzgaja z besedo in zgledom?

    • Ne skrivaj se zdaj za papežem. Eno je Cerkev in duhovni paternalizem, drugo pa je posvetna oblast in zlagani paternalizem, ki ga ti zavijaš v celofan stroke. Ker ti ni niti približno jasno kaj pomeni “vladarstvo” v deželi.

  • Davki na cigarete so 80%, na delo oz. plače pa so 60%. Socialist nas vzgaja, da ne kadimo in naj lenarimo.

   Na gorivo so 80% in na elektriko 66%. Manj se vozite in manj uporabljajte Štrom.

   • A ne bi bila boljša vzgoja, da davkov na delo ne bi bilo, bili bi pa veliki davki na potrošnjo? Že iz tega se vidi, da socialist zatira delo in spodbuja potrošniško družbo. Kapitalist (podjetnik) varčuje in trezno investira, ne pa zapravlja. Zapravljajo barabini, ki na lahek način (kriminal, birokrat, mafija, korupcija, monopol) pridejo do denarja.

    • IF je pač totalitarec tehnokrat. Z njim bi samo prišli z dežja pod kap. Ko bi nam začel ukazovati, kaj vse je dobro za nas.

     In tu ne gre samo za Slovenijo. Spomnim se v ZDA je bila prva stvar, ki sem jo slišal iz zvočnikov na letališču da je kajenje prepovedano “for your health and safety”. Toliko da nisem sredi letališke dvorane pljunil na tola od gnusa nad priliznjenimi hinavci.

 8. Hmmm, torej če Laibach ali pa katerakoli druga skupina nastopi v ZDA to pomeni, da podpira mučenje in brezpravno zapiranje v Guantanamu in ubijanje otrok in žensk z droni po vsem svetu ?

 9. To je tipično nerazumevanja odnosov med dobrim in zlim. To dolgo moralistično razpravo je mogoče raztrgati na prafaktorje z enostavnim vprašanjem avotrju: si že kdaj kupil izdelek Made in China? Če ja, potem si zavržen, zloben,ostuden in sprevržen osebek, ki podpira sistematično kršitev vseh mogočih človekovih pravic, pod katerega se podpisuje komunistični kitajski režim. To je logika avtorja.

  Kar pač avtor tega članka in veliko ostalih ljudi ne razume je to, da koncert Laibacha v Severni Koreji ne pomeni legitimacije režimu, ampak pomeni zmago zahodnega sveta, ki je uspel diktaturi prodati izdelek demokracije, kar Laibach so. Skratka, danes jim prodajmo Laibach, jutri pa morda človekove pravice, to je poanta.

  Ker tudi olimpijskih igre svetovna javnost, če se je moč tako izraziti, ni dala kitajcem zato, ker bi si to dejansko zaslužili, ampak v smislu nekega dialoga, ki lahko pomeni nek napredek v smislu demokratizacije kitajske družbe. Sprejetke kitajske kot trgovinske partnerice ne pomeni legitimiziranje kršitve človekovih pravic, ki so na kitajskem še vedno stalnica, ampak pomeni dejansko njeno postopno demokratizacijo.

  • Ni najmanjšega dokaza, da bi trgovanje s komunistični Kitajsko v čemerkoli izboljševalo stanje spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem ali v čemerkoli ogrožalo jekleno čvrst partijski politični monopol.

   Ti pišeš sofizme in blefiraš, ravno tako kot je Laibacha v glavnem en sam blef. Noben zahod ni Laibacha prodal S.Koreji. Prodali so se kar sami, zaradi nečimrnosti in častihlepja, seveda. Zaradi slave, ki jo, če jo pri kom dosegajo, dosegajo z vsem drugim prej kot z glasbo. Sicer pa, komu je za dobro glasbo sploh še mar?

   • Potem ti očitno niti približno ni jasno, kakšna država je bila kitajska, preden se je vključila v globalno trgovino in odprla vrata tujemu kapitalu. Ekonomska svoboda, ki jo ima večina kitajcev danes na voljo in ki je verjetno celo na višjem nivoju od slovenske, je neprimerljiva s tem, kar so kitajski imeli pred, recimo temu, ekonomsko revolucijo. Ekonomska svoboda pa predstavlja temelj tudi politični.

    Očitno tudi ti ni jasno, na kakšen način je Laibach prišel do nastopa v SK. Je pa zanimivo ravno to, da so sami Laibach pred koncetrom opozarjali, da koncert kot tak ni namenjen toliko Severnim Korejcem, ampak ravno ostalemu svetu, ki mu očitno ustreza, da takšna država, kot Severna Koreja je, dejansko še naprej obstaja.

    Še najmanj ti je pa očitno jasno, kaj Laibach pravzaprav so, ker si očitno predstavljaš, da gre pač za še en bend, ki ustvarja neko glasbo.

    Skratka, poanta je ravno v tem, da je v odnosih potrebno “prebijati led”, če hočemo, da se bo karkoli spremenilo. Koncert Laibacha je pač eden takih poskusov, ki seveda ne bojo nujno obrodili kakšnih sadov, ampak to je še vedno boljša varianta od te, da pač SK pustimo tam takšno kot pač je. In kako potem lahko pričakujemo, da se bo karkoli spremenilo?

    • Kitajska je najela svetovalca Miltona Friedmana, Severna Koreja pa nič od tega.

     Vse ostalo je opravičevanje Laibacha, ki je šel peti tem zločincem, ki zatirajo lastno ljudstvo.

     • Ravno toliko kot ti podpiraš kitajske zločince, ki zatirajo lastno ljudstvo, s tem, ko kupuješ kitajske izdelke in s tem te zločine finančno podpiraš.

   • Yes!
    In Der Spiegel jim je napisal Epitaf za na njihov britof!
    Zombiji Laibach. Preživeli so lastno smrt in ničesar več ne zmorejo narediti, da se vrnejo v življenje.
    Pogreb!

    Za vse. (In ne v njihovem imenu, ker to ne morem ,ker sem nič), za vse deset tisoče vsakodnevno mučenih in pobijanih S.Korejcev in Korejk pa pljuvam na sprenevedavost, lažnost in bizarno perfidnost slabičev Laibacha! DOST JE! SRAMOTA!
    Domišljavi luzerji in popolna praznina ničevega niča!

  • “si že kdaj kupil izdelek Made in China? Če ja, potem si zavržen, zloben,ostuden in sprevržen osebek, ki podpira sistematično kršitev vseh mogočih človekovih pravic, pod katerega se podpisuje komunistični kitajski režim. To je logika avtorja.”

   Gospo Jezus,
   naredili ste slamnatega moža in sedaj z njim obračunavate. Trdim, a avtor nima takih misli, trdim, da ima avtor lepo krščansko obnašanje: “Če ja, potem je to greh. in sicer tako imenovan strukturni greh.” Žaljenje sogovornika in lepljenje etiket je pa očitno vaša pogruntavščina.

   Zmotna logika – Slamnati mož
   Pri tej zmotni logiki gre za spodbijanje stališča, ki ga nekdo ustvari samo zato, da ga lažje spodbija (temu umetno ustvarjenemu stališču torej pravimo slamnati mož), namesto da bi spodbijal stališče, ki ga dejansko zagovarjajo njegovi nasprotniki.

   • Torej pojasni mi, zakaj je kupovanje izdelkov Made in China manj zavržno kot koncertiranje v Severni Koreji, če se ti to dvoje ne zdi primerljivo.

    Problem je ravno v tem, da avtor napačno predpostavlja, da pomeni koncertiranje v SK legitimacijo režima in žaljenje zatiranih s strani režima, povsem enako, ko lahko jaz napačno predpostavim, da pomeni kupovanje izdelkov Made in China podpiranje režima in s tem žaljenje žrtev tega režima.

    Tako da nobenega slamnatega moža tu ni, ampak izpodbijanje s pomočjo analogije, ki jo pač poskušaj razrešiti na način, da boš lahko Laibach obsojal, tiste, ki kupujemo izdelke Made in China pa ne.

    Slamnati mož bi bil, če bi jaz avtorju podtaknil nekaj, česar on ne trdi. Jaz samo sprašuejm, zakaj je koncertiranje v SK bolj zavrženo od kupovanja izdelkov Made in China. Jaz pač menim, da te razlike ni, saj oboje lahko interpretiramo kot podporo totalitarnemu režimu, če pač tako želimo.

    • S tem pomagaš Kitajcem, Laibach pa navadnim ljudem ne pomaga nič – pomaga kvečjemu režimu.

     Velika razlika je med Kitajsko in Severno Korejo.

     • Kitajcem pomagaš toliko, kot pomagaš kitajskemu režimu in kitajskemu režimu pomagaš veliko več, kot Laibach s tem koncertom severno korejskemu. Razlika med Kitajsko in Severno Korejo je, vendar je Kitajska še vedno diktatura, torej, še vedno financiraš diktaturo in kršenje človekovih pravic, tako da kako si lahko boljši od Laibacha?

     • Ne pa ne. Jaz ne pomagam kitajskemu režimu, ampak Kitajcem, da si opomorejo.

      Poleg tega se Kitajska niti pod razno ne more enačiti s Severno Korejo, saj je Severna Koreja najbolj zločinska in zatiralska do svojega naroda na svetu.

      Ja, jaz sem boljši od Lajbaha. Zaradi mene Kitajci živijo bolje, navadni Severni Korejci zaradi Laibacha ne.

   • Ja, tako kot se ne sme kritizirati tebe, čeprav kupuješ izdelke, ki jih proizvaja totalitaren sistem, a ne?

    • V svojem obupu ne moreš mimo laži. Nikomur ne odrekam pravice do kritike.

     Pri tebi je pa očitno, da gre za branjenje režima.

     • Seveda jo. Mojo kritiko si kritiziral ravno zato, ker kritiziram nekaj, kar se po tvoje ne sme. Skratka, isto počneš, kar meni očitaš.

     • Očitno si se skregal z logiko.

      Če bi ti odrekal kritiko, bi ti rekel, da ne smeš kritizirati.

      Tako sem pa le povedal drugačno mnenje od tvojega – saj imam tudi jaz prvico povedati mnenje, ki je drugačno.

      Ti lažnivo podtikaš, jaz pa nikakor ne počnem istega.

 10. Severnokorejske oblasti so poteptale svobodo in suverenost Laibacha s cenzuro in s pogojevanjem celotnega nastopa, s skrbnim predizborom poslušalcev, s krajšanjem nastopa, z odpovedjo drugega nastopa in gotovo še s čim, česar nismo izvedeli. Še severnokorejska dekliška skupina Moranbong ima več umetniške svobode, saj lahko prepeva o gori Paektu, Laibachu pa tega niso dovolili 🙂

  Jani Novak je izjavil: “Imajo ogromno takšnih gledališč, enega večjega od drugega in vsa so korektno vzdrževana. Manjka pa jim oprema. Nimajo banalnih stvari, kot so kabli ali stojala za glasbila. Imajo sicer bobne, a s tako slabo kožo, da ni ustrezno napeta, in opna nima pravega zvoka, nove kože pa nimajo in je ne morejo niti priskrbeti.”

  Kakšni bedasti izgovori in pesek v oči slovenskemu bralstvu!
  Novak si je namreč pred Laibachovo ekspedicijo gotovo ogledal nastope skupine Moranbong na internetu in je moral videti brezhibno tehnično opremo in sodobne instrumente, s kakršnimi razpolagajo ta dekleta ter je tudi moral slišati, kako ga šele one žingajo!

  Oglejte si posnetek in presodite sami – tehnično opremo v Severni Koreji seveda posedujejo, le Laibachu niso omogočili njene uporabe 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ERLaZ488I6k

  Ali ob vsem tem še lahko rečemo, da je šlo za ‘nastop Laibacha’ v Severni Koreji, če je njihov nastop izpadel le orodje v rokah severnokorejske politike? Namen le-te je dosežen: severnokorejsko občinstvo je dobilo avtentičen dokaz, kako zanikrno glasbo v živo – v primerjavi z njihovimi glasbeniki – producira neka xy skupina z zahoda 🙂

   • Ne samo, da me je sram, Alfe!
    Besnim.
    Pljuvam na Laibach v realnosti krutega sveta morilskih taborišč smrti S.Koreje, v katerih nečloveško trpi ljudstvo zatiranih,razčlovečenih in pobijanih kompletnih družin, ki si ga komaj predstavljam po vseh branjih in učenjih o trpljenju ruskega ljudstva pod komunizmom in vseh preostalih ljudstev, ki jim je usodo krajim morilsko ubijalski boljševiški aparat vseh pošastnih aparatov človeške zgodovine!
    Grozota je brati in poslušati Kučangolobičev Agitprop 571 te dni s tem v zvezi; pošastno!
    P O Š A S T N O!
    Sam smrdliv gnoj zaudarja iz Kučanskega Gulaga Aparthajd rdeči Slovenistan! Ne bom našteval.

    Grauž in stud, Laibach!

 11. To pot pa ima gospod Jezus prav. Ko kupujemo proizvode sužnjev, podpiramo suženjstvo. Toda to očitamo samo Laibachu.

  Ampak! Kot sem zapisal, se bojim, da je samo mene sram.

  • Jezusa prav gotovo ni. On ve kakšna gnusoba je s takim vzdevkom pridet na portal, pa to vseeno naredi.

  • Ne. jesus oziroma nihil nima prav. S kupovanjem kitajskih proizvodov podpiramo Kitajce in spodbujamo, da Kitajska postane čim bolj svobodna.

   Konec koncev brez dovolj ekonomske svobode se Kitajska ne bi mogla tako razvijati.

   Na Kitajskem se je marsikaj spremenilo na bolje – tudi zaradi odprtega trga.

   • Hvala, Alojz, ker si eden redkih na tem forumu, ki ima zdravo pamet.

    Videvam koliko Slovencev relativizira Severno Korejo. V stilu s pregovorom: Kdor se moralno pokvari, postane slep za resnico (izkrivlja resnico).

    • Nabijajo socialistično propagando skozi kanal sočutja, smiljenja , pomiljevanja.

     Če človeka ujamejo skozi ta čustva, jih bo kasneje zgubil kot socialist. Zaledenel in zabetoniral bo vest in čustva, razen zavisti, prezira in sovraštva.

     • Poglej no, poglej! Zgleden kristjan zagovarja otroško suženjstvo in se gre nebrzdanega liberalista!

      V bistvu gre za družbo, v kateri so osnova človekove pravice. In v tem primeru gre za spopad dveh človekovih pravic in sicer:
      – pravice do svobode, kar je čisto krščansko in
      – pravico do človeka dostojnega življenja, kar je sploh in oh krščansko.
      Nihče ne more biti toliko svoboden, da bi iz drugega človeka naredil predmet svojega poželenja! Zato je omejitev svobode: “Nikogar ne smeš narediti za sužnja, niti otroka ne!” Ta omejitev pa gre v sodbe, v zakone … kot je pač družba organizirana. To sodi v ustavno pravni diskurz, ki pa je naši družbi tujek in zato ni čudno, da smo v kršitvah človekovih pravic prvi:
      Slovenija prva po številu kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev
      http://www.delo.si/novice/slovenija/slovenija-prva-po-stevilu-krsitev-clovekovih-pravic-na-milijon-prebivalcev.html

     • Alfe, ne pretiravaj.

      Kapitalizem je tisti, ki je z razvojem ukinil otroško delo. Velika Britanija je kot prva z zakonom – le potrdila dejansko stanje, saj otroškega dela tam takrat, ko so sprejelai omejitve – skoraj ni bilo več.

      Zato je zelo zmotno se zavzemati za prepovedi in omejitve v revnih državah, saj so v revnih državah otroci prisiljeni delati – ne zaradi nas in kapitalizma, ampak zaradi revščine – ki je brez kapitalizma vedno hujša od kapitalizma.

      Če otroci ne bi delali za multinacionalke, bi morali še bolj garati, se predajati prostituciji itd., za manj denarja, kot ga dobijo.

      Seveda se pa spremembe na bolje ne zgodijo skokoma čez noč. Kitajska je začela z reformami pred 30 leti.

     • Hvala Alojz, za odlično razlago.
      Socialisti so sanjači. Izhajajo iz idealov in pravic. Potem hočejo poseg države.

      Alfe, tako kot IFu ti seka socialističnost ven. A še vedno If skoraj v vsakem ovinku zaradi socializma zleti iz ovinka. Ti samo občasno.

      Ne podpiram suženjskega dela. A trg in trg informacij poskrbi, da barabe izpadejo. Otroci se lahko vsaj preživijo. Podjetništvo in trg so milijarde ljudi rešili revščine. Ne pa Države in humanitarna pomoč.

     • ???

      Jaz vam ponujam logiko tako imenovanega socialnega tržnega gospodarstva, primer sta Nemčija in Avstrija. Vi pa meni ponujate suženjstvo in otroško delo. Verjetno bomo ostali vsak na svojem bregu.

     • Tudi socialist If ima vedno izgovor v socialno tržnem gospodarstvu, ki je nevzdržno in v krizi, ter Nemčijo in Avstrijo.
      Hudo mi je, ker si tako kot večina slovenskih katoličanov, SDS in nsi in SLS KRSCANSKI SOCIALISTI.

     • Čim bolj tržni sistem brez državnih penzij, zdravstva in šolstva.

      Mislim, da so Avstralija, Kanada, Hong Kong na boljšem.

      Problem so idealistične državne penzije, ponzi finančna piramida, ki se bo v Evropi razsula kot jedrska bomba.

     • Ti alfe niti ne prebereš, kaj napišem, le histerično reagiraš – kot pravi neosocialist.

      Preberi si zgodovino kapitalizma – v knjigi Andrew Bernstein – The capitalist manifesto.

      Če si kolikor toliko pripravljen spoznati še kaj drugega, kot socializem – se boš potrudil in prebral.

      Ni socialna država tista, ki ustvarja, ampak svobodni trg. Država le razporeja. In če zagovarjaš razporejanje – moraš vedeti, da mora nekdo toliko ustvariti, da lahko razporediš.

      In kot sem rekel. Kitajska je začela dolgo nazaj, zdaj pa je prišla do stopnje, ko se zavedajo tudi ostalih problemov, kot je tam npr. okoljevarstvo in še kaj.

     • Ne vem kje ste Kitajsko vzeli za analizo. Kitajska je hudo komunistična. Ves kapital je v rokah komunistov na oblasti ali neposredno države.

     • pavel,

      da me tule odsotnega obrekuješ med komentarji, ne da bi te s čemerkoli izzval, kot neka vaška opravljivka, ti res ne gre v čast. Poln kufer imam tega tvojega predalčkanje mene med socialiste, nekam si to početje zatakni. Napisal sem ti daljši odgovor z argumentiranje, a mi ga nevem zakaj ni objavilo. Vedi pa, da te je lahko sram, da zagovarjaš prisilno delo otrok, ker se še med liberalci le redko najdejo ljudje, ki trdijo, da tega ni potrebno zakonsko prepovedati tam, kjer se dogaja.

 12. Ne. Ne ponujam suženjstva. Ravno socialisti vpeljujete suženjstvo: zakaj pa ne bi 10, 12 ali 16 letni otrok delal, če je lačen ali če hoče zaslužiti. Zakaj danes ljudje lahko začnejo delati šele 18 let stari ali celo 30 let stari. Ali niso takrat že invalidi? Večina pa ravno zaradi socialističnega sistema dela ne dobi, ker ima država monopol nad podnetni#tvom in vlaganjem, delo pa je predrago zaradi visokih davkov, birokrati privilegirani z državno varnostjo tudi če so gnili kot gnoj.

  • Za otroke je prav da ne delajo, vsaj do 15 leta, ker nimajo poslovnega razumevanja. Seveda v socializmu to traja vsaj do 35 leta.
   S temi pravicami, kot recimo “do dostojnega življenja” je pa res debela. Kje so to pravico videli?

   • Otroci morajo čim prej začeti delati v družini. Boš videl, da bodo totalitarni socialisti kmalu zahtevali odvzem otrok staršem,ker delajo v hiši, na vrtu, pri obrti. Tako kot trenutna histerija s klofuto in udarcu po riti. Tipično za socialiste: smiljenja prevladuje razum. Namesto, da bi razum upravljal čustva, pri njih čustva upravljajo razum.

    • V družini, ja. Se strinjam.
     In tam seveda, kjer so lačni in revni, kaj pa naj drugega. Stvar gospodarjev je, da ne zaposlujejo otrok. in to gospodarji običajno vedo. Tisti drugi pa najbrž tudi kradejo zraven… in so potem drugi problemi.

     Se pa res bojim, da bo tako. Že danes kaka naša sodnica otroke komu vzame, ali socialna delavka.
     Da jih čustva upravljajo: se mi zdi da so kar hudobni, kot se reče. S čustvi samo blefirajo in se delajo fine.

 13. pavel, pavel,

  1. se ti ne zdi, da ni prav lepo o nekom govoriti, pisariti, ko ga ni zraven in da to sodi k osnovnemu bontonu?

  2. recimo, da bi bil jaz Franc, ti bi me pa stalno imenoval Jože? Kako se ti zdi to, lepo? Tako me ti stalno imenuješ socialist, ne da bi se jaz kdajkoli prav identificiral s socializmom. Dobro, do neke mere je JAKrek bil krščanski socialist in njega zelo cenim, ogromno je dobrega ( zadruge, hranilnice, izobraževalne ustanove itd) naredil v svojem času. Bil sem krščanski demokrat, povsem v duhu tistih, ki so gradili evropsko krščansko demokracijo v drugi polovici 20. stoletja in obenem bili nosilci projekta Združene Evrope, ki so v največji meri določili, kako danes EU izgleda. Identificiram se tudi z po mojem začetnikom KD na Slovenskem, Andrejem Gosarjem. Morda sem v nekaterih pogledih idejno bližje levim strujam evropske KD, to priznam in sem v nekaterih, ekoloških vprašanjih blizu Zelenim. Ne socialistom in ne liberalcem, najmanj levim in desnim skrajnežem. Zapomni si že enkrat prosim to, gospod pavel.

  3. Prav grozljivo se mi zdi, ko tule zagovarjaš prisilno delo otrok, ki se danes dogaja predvsem v tretjem svetu. 10 letniki in še mlajši za tekočim trakom. Groza. Približno tako je bilo v Evropi v zgodnjem kapitalizmu, recimo v Angliji v 19.stoletju. Najbrž smo brali Dickensa. Najbrž smo slišali o garanju, obolevanju in umiranju otrok v rudnikih. Poznamo tudi Župančičevo kovaško: “od štirih do ene, do osmih od treh, žareči žeblji, žeblji v očeh…”

  Na srečo v Evropi teh fenomenov v glavnem več ni. Ni jih, ker je sprejeta delovna zakonodaja, koliko stari ljudje lahko delajo, koliko ur itd. Povsod so tvoji liberalci nasportovali uvajanjem te regulative, češ kako je najboljše zadeve prepustiti trgu. Eno figo jih je! V življenju so še druge vrednote, ne samo profit. In zdravje ima v humani družbi pač prednost tam, kjer se ga ogroža zaradi pretiranih aspiracij kapitala. ( V VB so npr. v 19.stoletju maksimalni delovnik določili Disrealovi konzervativci, ki so se s tem približali delavstvu ob neusmiljenem nasprotovanju liberalcev.)

  Delati se otroka uči v družini, tudi na kmetiji. Nikakor pa ne v podjetjih, tovarnah, rudnikih itd. Otroci imajo pravico do otroštva! Sram te bodi za to tvoje stališče …

  • 1. Na forumu si ves čas (vsaj 1x na dan) zraven. Si eden rednih piscev. Računal sem, da boš prebral. Obrekujem Obrekujem mislim, da ne: samo opažam, da je tvoj jezik enak Semolič enemu: grabežljiv kapital, država mora zaščititi, ubogi otroci in ubogi delavci,..

   Čudim se, da se ne strinjaš z oznako socialist, ko ti jo večkrat Alojz, Zdravko in jaz pokažemo iz tvojih socialističnih izjav. Pa še mene imaš za skrajneža.

   Kaj so v tretjih državah dosegli s administrativno prepovedjo dela otrok. Da so ti otroci padli v še večjo resnost in kriminal?

   P.s. tudi sam sem o otroškem delu pred 15 leti isto socialistično razmišljal kot ti, FDV in cela Slovenija. Potem sem dobil nove argumente od Štiha, ki razširijo perspektivo tistim, ki niso odvisni z ideologijo.

   • Ja, ja. Jaz sem vendar Dušan Semolič osebno, if je pa kratica za: instantni falot.

    Tisti tvoj Štih je sicer brihten človek, je pa tudi zelo dober v razširjanju samega sebe. Če bi bil bolj paternalistično ( po vašem socialistično) obravnavan, preden si je privoščil prenajedanje, potem zdaj ne bi bil takole očitno zdravstveno ogrožen. A ni škoda, mlad človek, pa bojo prej ali slej nastopili resni zdravstveni problemi zaradi njegove razširjenosti, če že niso?

 14. pavel, pavel,

  1. Ali se ti nemara ne zdi, da ni prav lepo o nekom govoriti, pisariti, ko ga ni zraven in da to sodi k osnovnemu bontonu?

  2. Predpostavimo, da bi bil jaz Franc, ti bi me pa stalno imenoval Jože? Kako se ti zdi to, lepo? Tako me ti stalno imenuješ socialist, ne da bi se jaz kdajkoli prav identificiral s socializmom. Dobro, do neke mere je JAKrek bil krščanski socialist in njega zelo cenim, ogromno je dobrega ( zadruge, hranilnice, izobraževalne ustanove itd) naredil v svojem času. Bil sem krščanski demokrat, povsem v duhu tistih, ki so gradili evropsko krščansko demokracijo v drugi polovici 20. stoletja in obenem bili nosilci projekta Združene Evrope, ki so v največji meri določili, kako danes EU izgleda. Identificiram se tudi z po mojem začetnikom KD na Slovenskem, Andrejem Gosarjem. Morda sem v nekaterih pogledih idejno bližje levim strujam evropske KD, to priznam in sem v nekaterih, ekoloških vprašanjih blizu Zelenim. Ne socialistom in ne liberalcem, najmanj levim in desnim skrajnežem. Zapomni si že enkrat prosim to, gospod pavel.

 15. Popolnoma se strinjam z napisanim… Sram vas je lahko Laibach.
  ps: v članku je par neujemanj s predlogom (s/z) pa verjetno še kaka napaka… :S tako da vseeno dajte tole lektorirat.

 16. Mislim, da so Avstralija, Kanada, Hong Kong na boljšem.

  ???

  Dobro, ne poznam ekonomski sistem teh držav. Vem le, da koncept človekovih pravic kot osnova družbe izhaja iz anglosaških držav. Evropa tu kasni. Torej? Je delo otrok v Avstraliji dovoljeno? So sužnji v Kanadi dovoljeni?

 17. Družbeni nauk Cerkve v par besedah:
  – personalnost,
  – subsidiarnost,
  – splošno dobro in
  – solidarnost.

  Če uporabljamo jezik nevernikov V Boga, potem moramo namesto personalnosti govoriti o človekovih pravicah. To je še najboljši približek človeku, ki je ustvarjen po Božji podobi. Človek je ustvarjen kot svobodno bitje. Ta svoboda pa ne pomeni, da človek lahko dela, kar hoče. Ta svoboda pomeni le, da se lahko odloči za Boga ali pa proti njemu. Svobodno odloči. In če se odloči za Boga, bo sprejel, da v njemu začne živeti Jezus. Vedno več Jezusa in vedno manj človeka. Kdo ste vi, ki želite imeti sužnje? Ki želite zasužnjiti Jezusa v bratu? Odgovor vemo vsi.

  Podobno je z delom otrok. Je neupoštevanje Stvarnikovih pravil. Dela naj odrasel moški in naj z delom zasluži toliko, da preživlja svojo družino in prihrani še nekaj za starost. To je Stvarnikovo navodilo.

  AMEN!

  • Pazi, če boš širil temeljne ideje Cerkvenega družbenega nauka, utegneš strašno ujeziti pavla. Ni hujših socialistov zanj od takih … Sicer odkrito rečeno, ti malo kot nauk dodajaš povsem svoje poglede, vezane na spolno delitev. Le počakaj, da se še kakšna emancipirana ženska oglasi. Boš imel dva nad sabo, pavla in še emancipiranko. 🙂

   • spolno delitev??? Kaj to pomeni? Ste me zalotili, ko sem trdil, da je naš Oče v nebesih pravzaprav Mama?

    Ateisti ne morejo razumeti ničesar, če uporabljamo krščansko izrazoslovje. Če ga pa prevedemo, pa se mnogo, mnogo ateistov strinja. In kar se tiče solidarnosti in splošnega dobrega … ja, to so socialisti vzeli krščanski cerkvi in s tem naredili lepo reklamo. Še predvsem, ko je katoliška Cerkev omagala v boju s prostoziarji&masoni ter pedofili&homoseksualci.

    Gospod Pavel pa je privrženec totalnega liberalizma. Me prav zanima, če dopušča prepoved klasičnih drog.

Comments are closed.