NLB, slovenska jama brez dna

16

NLBV zadnjih dneh je po medijih zaokrožila novica o novem paketu tri milijardnih slabih posojil, ki bi naj bila spravljena v našem »nacionalnem šampionu« – banki NLB. V Društvu Evropska Slovenija smo nad takimi informacijami zelo zaskrbljeni. Zato pričakujemo, da bomo mi (davkoplačevalci), ki smo, žal, tudi lastniki banke, nemudoma prišli do pravih podatkov. V primeru ponovnega obsežnejšega prenosa slabih terjatev na slabo banko in ponovni dokapitalizaciji NLB, bi se lahko naš javni dolg povzpel čez psihološko mejo 100%, kar bi lahko imelo neslutene posledice za slovenske javne finance. Vsak od nas davkoplačevalcev bi moral v jamo brez dna, NLB, metati, novih dodatnih 1,500 evrov. Dovolj je!

Ob tem želimo opozoriti še na nedavne rezultate stresnih testov, kjer so glavni slovenski bankirji povedali, da ni razloga za paniko, saj obe največji banki (NLB in NKBM) testov nista opravili le v primeru črnega scenarija, sicer pa bosta že z letošnjimi dobički pokrili potreben manko v višini nekaj deset milijonov evrov. Pomirjujoč ton centralnih bankirjev je pričakovan, ne drži pa teza, da posledic za državljane ne bo.

Posledice za nas – državljane so bile že izjemne. Že v preteklih letih smo večkrat dokapitalizirali naš bančni sistem, daleč najbolj izrazito pa v zadnjih letih. Le poglejte na prvo stran statističnega urada, kjer boste videli vse aktualne podatke o Sloveniji, med drugim tudi to, da je znašal primanjkljaj države za leto 2013 neverjetnih 14,6% BDP. In sedaj, ko smo v banke torej zmetali milijarde evrov, se naši največji banki pohvalita z dejstvom, da imata nekaj deset milijonov evrov dobička, ki ga bosta zadržali v bankah in potem bo vse zopet v redu.

Dejstva pa so sledeča. Dejstvo, da po tako izdatnih dokapitalizacijah obe banki, še vedno padeta na testih, je katastrofa. Dejstvo, da obe banki po tako izdatnih dokapitalizacijah ustvarita le nekaj deset milijonov dobička, je katastrofa. Dejstvo, da oba direktorja še vedno zasedata svoji mesti, je katastrofa. Dejstvo, da državni bankirji očitno mislijo, da je dobiček državnih bank njihov, je še večja katastrofa, saj dobiček pripada lastnikom. Ker smo, žal, lastniki obeh bank vsi državljani, je teh nekaj deset milijonov evrov torej naših. In če nam jih bodo ponovno vzeli, pomeni, da smo banke spet dokapitalizirali davkoplačevalci. Katastrofa pa je tudi to, da smo edina država v EU, kjer sta na testih padli obe največji banki v državi, sploh pa smo unikatni v tem, da je padla največja banka v državi.

Glede na navedeno torej pričakujemo, da Vlada RS nemudoma preko svojih nadzornikov preveri situacijo v naši največji banki in nas lastnike o dejanskem stanju seznani ter prepreči ponoven udar na naše denarnice.

Društvo Evropska Slovenija, 11. 11. 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


16 KOMENTARJI

 1. Dobro bi bilo slišati še kak nepristranski, strokoven komentar na to. Kajit naših “sveznalic” med tabloidnimi novinarji in civilnodružbenimi organizacijami, ki manj kot razumejo, bolj javno komentirajo, sem se že naposlušal do sitega. Sicer pa, a ni bil Janša takrat, v dobi podeljevanja slabih kreditov, na oblasti, bodite bolj previdni v svojih izjavah, da ne boste pomazali brezmadežni lik in delo velikega vodje.

  • Seveda, on je lastnoročno vse kredite odobril in podelil. Pri tem pa zvit kot je, si ni izposojal skoraj nič, primanjkljaj pa pripeljal skoraj do nule.
   Mater je zvit ko svizec tale Janša. Ni čudno, da so ga zaprli.

  • Ker tvoje subtilno uho česa drugega ne bi preneslo ti prišepnem: JJ je zlorabil F21 in preko njih zadevo podtaknil AB in MC, ki ju je sama Previdnost poslala, da nas rešita.

  • No, da bo jasno, ta norček , pardon, doctor , nima pojma o ničemer. Le tega ne vem, ali ga ja najela NSI ali F 21…

 2. Sicer pa zabitih državljanov vse to o bančnih ropih in neznanih roparjih , ki so te rope izvršili, pravzaprav skoraj ne zanima ! Toliko imajo oprane možgane, toliko so totalitarno pohabljeni, tako radi živijo v laži in z Zločinom, da jih to sploh ne zanima.
  Stanje je tako zato, ker je slo folk daleč najbolj zabit v EU, zato izvolijo resnično kretensko koalicijo in vlado. Prave divjake. Ti jim govorijo v ksiht laži, jih žalijo , se jim v bistvu rogajo, ker jim verjamejo, pa folk tega ne opazi !! Ne opazi ! Mirno gledajo TV Hanzi, mirno buljijo kanale in pope, nič jim ne potegne. Celo dnevno potiskano navlako zavzeto berejo. Ne motijo jih politični klovni, takorekoč bebci v vladnih kabinetih in službah, niso še dojeli ministrskih komedij, nič ne razumejo…Tak folk si pač zasluži točno take vlade kot so jih vodili sedanji precednik države, arogantna AB in dobri mirko. Točno take ! če bo ta folk spet dobil kako resno vlado, recimo z JJ na čelu, že zdaj trdim, da je ni vreden.

  • Ne napiše se “precednik” temveč “predsednik”. Kljub temu, da sem te na to opomnil že trikrat, še kar ponavljaš to napako.

   Kdo je zabit?

 3. Poklon evropski Slovenij! To je to!

  Latnik se mora oglasiti in ravnati kot dober gospodar!

  Dober gospodar pa bo naredil red in odstavil tiste, ki so v bankah ravnali negospodarno in niso zagotovili dobrega gospodarjenja, primerljivega z evropskimi vsaj povprečno uspešnimi bankami!

  Dober gospodar bo zahteval čisti obračun negospodarnega ravnanja in ugotavljanje odgovornosti!

  Dober gospodar bo sprejel ukrepe, ki bodo zagotavljali uspešno gospodarjenje v bankah!

 4. Spoštovani svitase.
  Kdo pa je po Vaše lastnik in gospodar slovenskih bank? A nismo lastniki slovenski davkoplačevalci, ki smo zaupali nadzor nad gospodarjenjem lastnih bank Banki Slovenije? Ta bi morala in mora bedeti nad odobravanjem sto- in več milijonskih kreditov?
  Kdo je bil in kdo je sedaj predsednik uprave Banke Slovenije? Kdo so bili in kdo so sedaj predsedniki in člani nadzornih svetov NLB, NKBM in A banke? Kdo so bili in kdo so sedaj predsedniki in člani uprav NLB, NKBM in A banke?
  Se je komu od naštetih skrivil las ob ugotovitvi višine ugotovljene “črne luknje” in po ugotovljeni potrebi več milijardne dokapitalizacije. Se je komu skrivil las po ugotovitvi ponovne kapitalske neustreznosti?
  Na ta vprašanja moramo terjati in dobiti odgovore lastniki “naših” bank!
  Pristojne organe moramo prisiliti, da bodo vsi, ki so dobili kredite, s katerimi so izčrpavali podjetja in banke ter vsi, ki so te kredite odobravali odgovarjali in prejeli pravične sodbe v “Imenu ljudstva”!
  Dokler ne bo odgovorov, odgovornosti in pravičnih posledic bodo “psi lajali, karavana pa bo potovala naprej”!

  • Banke očitno niso naše, gospodje. Ne vem, ampak to z davkoplačevalci in “našimi” bankami, ne drži. Banke so državne, kljub vsemu. Niso naše.

 5. Dokler bodo banke jama brez dna in nihče ne bo za nič odgovarjal smo lahko srečni, saj je to znak, da so banke naše.

Comments are closed.