NLB: slabša ko je, rajši jo imamo

0
28

Borut Hočevar (tednik Zurnal): Sum novih nepravilnosti potrjuje, da davkoplačevalski denar ne spada v NLB.

V NLB se kuha nov škandal s spornimi posojili, smo izvedeli pred dobrim tednom. Nekaj dni pozneje pa je ekonomist Franjo Štiblar objavil zahtevo, da vlada banke ne sme prodati tujcem.

Kaj so tokrat zamočili v NLB? Najprej so pricurljale informacije, da so v njihovi mariborski enoti pred vrata postavili nekaj vodilnih mož. Po še ne povsem potrjenih informacijah naj bi bil med njimi Borut Rataj, ki je bil pred leti, takrat še v Novi KBM, vpleten v afero odobravanja spornih posojil Satexu. Torej v primer, ki je pred kratkim sodno zastaral.V NLB so o dogajanju bolj kot ne molčali. Na prvi pogled se zdi njihov molk razumljiv. Notranja preiskava namreč ni končana. A takšen molk bi bil sprejemljiv, če bi šlo za katerokoli drugo ustanovo. Bankirji z ljubljanskega Trga republike pa so nekaj posebnega. Prepričujejo nas namreč, da jim mora država priskrbeti novo finančno injekcijo. Da jih mora okapitalizirati z denarjem davkoplačevalcem. Da jih ne sme prodati tujcem.

 Aja, gospodje? Če je tako, potem je zgodba precej drugačna. Potem nas zanima, kakšno vlogo ima v zadnji aferi zdajšnja uprava banke z Božom Jašovičem na čelu. Če je k spornemu poslovanju pripomogla, magari z nesposobnostjo oblikovanja primernega nadzora nad podrejenimi, si ni zaslužila svežega denarja davkoplačevalcev. In poleg tega od uprave, ki hoče naših 250 milijonov, pričakujemo, da je sposobna razložiti, kaj se ji dogaja v hiši. Kaže pa, da je Jašovičeva uprava nemara še slabša, kot je bila razvpita Kramarjeva.

Posebno poglavje pa je ekonomist Štiblar. Možakar je od nekdaj zagovarjal, da vlada NLB ne sme prodati tujcem. Pri tem ga ni motilo, da banka stane Slovence na stotine, morda celo milijarde evrov. Da razmetava denar. Da imajo od nje korist predvsem razni šroti in ne slovenski davkoplačevalci. In da je očitno vsaka nova uprava bolj zanič.

Vir: tiskana izdaja Zurnala

Prijava

Za komentiranje se prijavite