»Nikoli nisem bila članica nobene komunistične stranke«

37

kidric… je pred evropskimi poslanici zatrdila Alenka Bratušek (čeprav ji tega ni nihče očital) in s tem pokazala, da ne ve, da ima Slovenija dve mitologiji o svojem komunističnem gibanju. Eno za domačo in drugo za tujo javnost.

V Sloveniji je slabo, če si bil komunist le, če ti je ime Janez Janša, ali pa če dediščini komunistične nomenklature zavezani mediji odločijo, da je potrebno posamezni osebi otežiti njeno politično delovanje z navajanjem podrobnosti iz arhivov komunistične organizacije. Sicer se v Sloveniji članstvo v komunistični stranki šteje za častno ob pogoju, da posameznik-član ni nikoli obsodil revolucionarnih zločinov in zgrešenih ekonomskih politik ter glavnih protagonistov komunistične stranke. Za ugledne člane partije naj bi bili zločini le napake, zločinci pa ne zločinci, ker naj bi ravnali v nacionalnem interesu skladno z okoliščinami (»po naravnem pravu« bi dejal predsednik državnega zbora Milan Brglez).

V tujini pa se prodaja zgodba, da je bila slovenska komunistična stranka od nekdaj najbolj liberalna v vsem svetovnem komunističnem gibanju in da se ji kot taki seveda ni bilo težko preleviti v moderno social-demokratsko stranko. Skladno s tem mitom je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl podučil svoje hrvaške kolege, da on »osebno nikdar ne bi uporabil argumenta prepevanja ustaških pesmi kot korektnega pokazatelja javnega razpoloženja na Hrvaškem.« No, na Hrvaškem naj bi bil edini državni funkcionar, ki je prepeval ustaške pesmi Stipe Mesić (pa še on trdi, da je video posnetek iz davnega leta 1992, ki naj bi petje dokazoval, ponarejen). Hrvaška policija je tudi preiskovala ali je nekdanji splitski župan Kerum prepeval ustaške pesmi. Rezultati preiskave mi niso znani.

Dogodek v Stožicah pa je bil javna demonstracija moči revolucionarne kontinuitete, za gospo Bratušek pa iniciacija v dedinjo komunistične nomenklature. Nekaj so nostalgična srečanja veteranov ali prepevanje opite mladine, nekaj povsem drugega pa je oblastna demonstracija moči kakršne je nekoč v Centru Sava uprizarjal Milošević.

Komunistična nomenklatura in njeni dediči? Dolgo sem razmišljal, kako primerno poimenovati najvplivnejšo interesno skupino v Sloveniji. Doslej so za revanšiste in paranoike razglašali tiste, ki so uporabljali označbe udbomafija in Kučanov klan. Ko opazujem, kako so politično naredili Jankoviča, Bratuškovo in Cerarja, kako se z vsemi topovi lotijo vsakogar, ki ogroža interese nekdanje nomenklature in kako se izbrani dediči trudijo dokazati, da so vredni izbora (beri intervju z Milanom Brglezom v Mladini), se mi zdi označba nekdanja nomenklatura in dediči najbolj primerna.

Leta 1937 sta Edvard Kardelj in Boris Kidrič ustanovila eno najbolj krvoločnih komunističnih strank v Evropi. Njena varnostna služba je samo v drugi polovici leta 1941 v Ljubljani pobila 120 ljudi. Do julija 1942, ko je nastopila prva vaška straža, so revolucionarno navdahnjeni partizani v Ljubljanski pokrajini pobili 900 ljudi. Za sprožitev revolucije in državljanske vojne ter za povojne množične poboje vodstvo KPS ni samo objektivno odgovorno, ampak so najvišji voditelji pobijanje tudi osebno odobravali in spodbujali. Po vojni so partizanski ekonomisti osrečili Slovence z gospodarskim sistemom, zaradi katerega je šele konec šestdesetih BDP na prebivalca dosegel raven izpred druge svetovne vojne. Ta dejstva se je najprej zanikalo, v demokraciji pa se jih relativizira. Indoktrinacija Slovencev glede gospodarskih »dosežkov« režima je bila tako uspešna, da velik del Slovencev še vedno misli, da je bil življenjski standard v Jugoslaviji nekaj optimalnega in pri tem pozabljajo, da je vsak neuki gasterbajter vsaj za faktor dva bolje zaslužil kot naši profesorji, zdravniki in inženirji.

Od leta 1979 do leta 1990 se je Univerza v Ljubljani imenovala po Edvardu Kardelju, po Kidriču sta se več desetletji imenovali Ekonomska fakulteta in srednja ekonomska šola v Ljubljani. Imena akademskih ustanov so se sramežljivo umaknila, spomeniki, imena ulic in mest ter skrbno negovana mitologija pa so ostali. Odnos do vloge komunistične stranke v slovenski zgodovini je referenčna točka za rekrutacijo dedičev komunistične nomenklature. Na slovenski levici oseba, ki bi obsodila ravnanje velikanov komunistične revolucije in se distancirala od njunih zločinov, ne more narediti kariere.

Novi visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini nihče ne očita njenega članstva v zvezi mladih italijanskih komunistov. Ko je italijanska partija razpadla, se je pridružila reformistični Demokratski stranki. Barroso je svoje članstvo v maoističnem študentskem gibanju opravičeval, češ da je bila takrat, v času pred revolucijo nageljnov, edina alternativna študentska organizacija pod kontrolo Komunistične partije Portugalske. Med evropskimi poslanci so bivši pa tudi sedanji člani komunističnih strank. To sodi k demokraciji. Tisti, ki pa nikoli niso bili člani komunistične stranke, ne čutijo nobene potrebe, da bi na svoje ne-članstvo posebej opozarjali. Bratuškova pa je očitno menila, da s frazo o nečlanstvu lahko skrije popkovino, ki jo veže na slovensko komunistično nomenklaturo. Še dobro, da ni kdo bolj bojevitim evroposlancem prišepnil, da ji je glede davka na dodano vrednost hodil svetovat sam Milan Kučan.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


37 KOMENTARJI

 1. Samo ena pripomba. Zame za dejstvo, da je komunizem zgrešen sistem ni treba dokaza z ekonomskim krahom. Še recimo tam sredi sedemdesetih ni bilo v Evropi tako jasno, da se Titovi Jugoslaviji ekonomsko ne piše dobro. Rast BDP in standarda ljudi, posebej v Sloveniji, je bila tedaj hitrejša kot v zahodni Evropi. Politični realnosti tistega časa pa upravičeno rečemo svinčena sedemdeseta leta.

  Komunizem je enostavno zgrešena, nehumana in zločinska ideologija in sistem, če ima gospodarske rezultate ali jih nima. Noben normalen Evropejec si ne bi želel živeti v komunistični Kitajski, pa četudi Kitajska postane prva velesila sveta in se mu osebno potroji materialni standard.

  • Žal je bila ta ………rast standarda ……….posledica kreditov in uravnilovke ,,,,,,,,,Ja…….glede Kitajske ste pa dobro povedali . Če se nekaterim pri nas tako kolca po starih časih , naj gredo na Kitajsko …….pa pustijo ” osovraženo Ameriko ” pri miru ,,,,,,

 2. …ja, POZIVI 571 glede AD niso pritisk na sodišče, pozivi za pravno državo pred sodiščem v zvezi JJ in TK pa so pritisk na sodišče…po mestu pa veseljačenje in brezbrižnost…Dediči in njih otroci živijo brez skrbi in brez strahu…mramor pa pravi, da bomo vsi zanje nekaj malega sebi odtegnili…ker so pač tako močno pokradli banke , da se to zelo pozna….

  • Tudi jaz se pridružujem pozivom glede Anuške Delić, ki je razkrila zgrešenost obravnavanja tajnih dokumentov v Kazenskem zakoniku.

   Nikakor ne pritiskam na sodnike, da skočijo iz pravnih okvirjev. Pričakujem od vladajoče koalicije, da spremeni zakonodajo. In smiselno celovito zaščiti žvižgače.

   Kolikor se spoznam na pravo, bo sodišče po spremembi zakonodaje moralo upoštevati za Anuško Delić ugodnejšo varianto.

   In kako bi ti spremenil zakonodajo?

   • Igor, potem predlagam, da to isto naredijo še za primer Kršinar, kjer g. Zemljarič toži novinarja Reporterja za objavo podatkov, ko je bil sodelavec Udbe.Tudi tu ni nobene logike, da se sodi novinarju, ki je javno posredoval informacije iz zgodovinskih arhivov.

   • Nisem se pozanimal, za kaj sodijo Igorju Kršinarju. A sprememba zakonodaje seveda velja za vse. Upam, da se bo zgodila čim prej.

   • Anuška Delič je zamudila priložnost, da bi bila prava preiskovalna novinarka. Portal Plus ravnokar razkriva svinjarije v Sovi – ona pa je slepo sledila temu, kar so ji posredovali iz Sove.

 3. ..pa še tole danes !!! Na “delu” imajo očitno cel štab ki se ukvarja z Janšo. Tudi to vedo, da JUTRI POTEČE rok za plačilo sodnih stroškov. In so , ker je to tako krucialno za udbomafijsko srenjo, POKLICALI na sodišče in se pozanimali, če je že plačano !!!! In folk, vi kupujete ta potiskan zmazek ki se mu reče delo ?????????? Ste pri pameti ?? Naslajajo se v udbomafiji ker vas žalijo, naslajajo se nad tem da g. Janšo maltretirajo še s tem !! Ker ima pač “toliko nakradenega” bo že plačal, kenede…
  Medtem pa ni ne duha ne sluha o kakem postopku zoper roparje bank, še sodnih vrat ni nihče med njimi odprl !!
  Kje živimo ? Dajte folk, zbudite se iz otopelosti duha !
  Velja tudi za tiste iz NSi, ki žežna kako dela za dobro državljanov, je pa tiho kot “cerkvena miš”…

  • reven kot cerkvena miš … izraz za siromašen in podobno

   tiho kot miška … izraz za biti tiho

   Seveda pa bi lahko gospod Hrvatini naravnost zapisal, da je sramota, ker so slovenski škofi tiho. Tako! Če ni on, sem pa jaz!

   • Ja, pišem včasih hitreje kot mislim…Sprejmem ukor glede metafor…
    V katerem primeru točno bi škofi morali kaj reči ? V zadevah o katerih sem nekaj stavkov napisal ne vidim potrebe po izrekanju škofov…

 4. Matej, zelo jasno napisan in direkten sestavek. Se prilagajaš vedno bolj krutim razmeram?

  Večina Slovencev je socialistov z veliko intimno naklonjenostjo komunizmu. Brez sramu podpirajo komunizem v SFRJ.

  Prebivalci Fritzlove kleti in redki med njimi tudi mučitelji v prtličju press

  • Moje muke so neprimerno večje od muk križanega Jezusa Kristusa. (A ne opažate, kako neokusno je zlorabljati ekstremne primere spolnih zlorab otrok za dnevnopolitične namene?)

 5. Matej, čestitam za ta članek! Me na večih mestih spominja na cesarjeva nova oblačila…

 6. 1990 se je Univerza v Ljubljani imenovala po Edvardu Kardelju, po Kidriču sta se več desetletji imenovali Ekonomska fakulteta in…
  =======================
  To je pa najhuje. Tolikšno vdanost komunizmu ni pokazal noben narod. Da si je sam svoj intelekt tako spačil in prodal oz. zavrgel.

 7. Kjerkoli je bil komunistični režim, povsod je iztrebil do 10 odstotkov prebivalstva. V Sovjetski zvezi, na Kitajskem, v Kambodži, Vietnamu, na Kubi, v Etiopiji in seveda tudi v Jugoslaviji. V prvi vrsti gre za pobijanje, ropanje in neke vrste državno-legalizirani gangsterizem, zavit v ovojnico puhle ideologije za neuke množice. Gospodarski polom, ki temu sledi, bi človek še dobrohotno prenesel, kaj pa če bi nas Bog narodil v Indiji, Afriki ali drugod, kjer se živi še veliko slabše. Masovno pobijanje je pa neoprostljiv barbarizem brez primere, relativiziranje, opravičevanje in skrivanje le-tega pa tudi.

 8. Odličen članek, kratko in jedrnato v bistvo barbarstva komunizma, še enkrat pronicljivo in zadeto v srčiko bistva najodurnejšega zla prejšnjega stoletja in nasploh!!

 9. Ker ne tvitam, bom pa na tem mestu pohvalil gospoda Mirana77, ki preko tviterja objavlja zelo pomembne obletnice komunističnih zločinov, objavi imena umorjenih, fotokopije časopisnih člankov, fotografije, podatke…
  In ob vsem tem se ena taka podoba kot je Potrč s svojim laganjem sploh upa prikazati med ljudmi…Se pa v SLO lahko, ker gre za degradirano prebivalstvo, zmešano in pohabljeno od 70 let laganja v obraz…Pa še niso pogruntali da jim komiji lažejo v ksiht in jih žalijo, niso še pogruntali. Celo več, HVALEŽNI SO JIM da so jih pobebili in jih za nagrado volijo. A je slovenski folk res total nor???? Seveda gre za veliko večino, ne za vse…

 10. tista z janšo je kar precej nategnjena.. komunista definira delovanje in ne samo članstvo,..
  pa pustimo to nujni začimbo ker vse ostalo drži kot pribito in je dobro spisano.

 11. > kako se z vsemi topovi lotijo vsakogar,
  > ki ogroža interese nekdanje nomenklature

  Jaz sem član Zavezništva Alenke Bratušek in zadnjih nekaj mesecev v Sloveniji opažam samo eno tarčo topov. Ter silovit konstanten ogenj. Na Alenko Bratušek ste se spravili iz vseh vetrov zbrani odločneje kot pred stoletji vsa Evropa proti Napoleonu.

  • Razumljivo je gospod Igor, da desni topovi ne bodo utihnili potem, ko so zagrmeli levi. To je realnost, s katero bi morala Gospa Alenka računati. No, saj mogoče pa je?!

   • Se strinjam in s takšno realnostjo računam. Imel sem pripombo na “vse topove” iz zgornjega članka. Menim, da več topov strelja na Alenko Bratušek in Zavezništvo kot na vse, ki ogrožajo interese nekdanje nomenklature skupaj. (Razen, če Zavezništvo in Alenka Bratušek osebno najbolj ogrožamo interese nekdanje nomenklature. 😉 A prepričan sem, da ni bilo mišljeno tako.)

 12. G. Turinek pravi, zakaj Savinjčanke ne udarimo po mizi. Pri nas lahko razbijaš kolikor hočeš, pa te nihče ne sliši, no zapomnijo se te tako, da nikdar ne napreduješ, ne dobiš posla,če si podjetnik ali obrtnik itd. SpodnjaSavinjska, od koder izhaja AB, je pa še posebej rdeča. Tako da…….

 13. »Evviva il comunismo e la libertà«, pesem, prepevana v Stožicah, nikakor ni temelj boja proti fašizmu in nacizmu v Evropi, kot mnogi v Sloveniji še vedno trdijo. Takšna revolucionarna pesem, ki opeva komunizem in mu celo pripisuje svobodo, niti ni prava popotnica za kandidata za evropskega komisarja, niti za podpredsednico, niti ni dobra za podobo naše države. Mnogi v Sloveniji žal tega še zdaj ne vedo, kar je zame zelo žalostno. Zaostalo stanje razgledanosti in kulture. Kdaj bo poprava, ki bo boljša za nas in EU?

 14. Tudi to je slovenski karierni akvarij! Žal in doklej še?
  Če na kratko označim tehnologijo Janševe politike, lahko rečem, da je bila vedno takšna, da je politične akterje potiskala do roba sprejemljive politične realnosti ali čez njega ter hkrati zahtevala popolno poslušnost in ustrežljivost politikov desnice. To je včasih delovalo, največkrat pa ne.
  To je na koncu precej spremenilo politični zemljevid Slovenije, na škodo desnice, seveda.
  In tu imamo po eni strani zgražanje Janeza Janše zaradi nesposobnosti Alenke Bratušek, po drugi strani pa zaradi strankarske discipline njegova stranka zavrže takšen potencial, kot je Romana Jordan.
  Deset let je bila članica ter zadnjih pet let celo podpredsednica velikega komiteja za industrijo, raziskovanje in energijo. Z malo pretiravanje lahko rečem, da Romana Jordan predstavlja tisto najbolj odlično, kar lahko Slovenija ponudi. Bleščeč razum jedrske fizičarke, pridnost in zavzetost za evropske ideje.
  In zakaj potem ni bila na spisku SDS za tretji mandat? Sama o tem ni dajala oprijemljivih izjav. Toda nekateri trdijo, da je zagrešila naglavni greh, ko je v Bruslju podpisala resolucijo, ki se je zavzemala za istospolno partnerstvo. To pa je seveda proti strankarski usmeritvi SDS. Poleg tega naj ne bo dovolj odločno – ob izbruhu afere KPK – podprla Janeza Janše, še več, na enem od posvetov ožjega vodstva SDS je dala vedeti, da bo treba razmišljati tudi o “namestniku” predsednika stranke … In je očitno dovolj, da je stranka ni uvrstila na listo za evropske volitve.
  Bojan Korsika, Ljubljana, 19.09.2014
  http://www.pozareport.si/?Id=kolumna1&View=novica&novicaID=20764&type=tags&search=

  • Strankam, ki še kar same vrše negativno selekcijo,celo odrekajo, da volivci s preferenčnim glasom kandidata nagrade ali izločijo, kar je primer dr. Jordanove in SDS na evropskih volitvah, ne dam več svojega glasu, to je mandata za oblast.

 15. Prebrnti je treba Kidriča do 15.10.2017?
  Prebrniti zlepa…ali razbiti zgrda?
  Odločno in dostojanstveno.

 16. Članek ni današnjega datuma in moj odziv je zapoznel, a take središčne vsebine z jasno formulacijo pridobivajo specifično težo vsako minuto. Čestitke!!

Comments are closed.