VaticanInsider: Nič več častnih nazivov

6

Po poročanju italijanskega spletnega časopisa, ki sodi v sklop dnevnika La Stampa, apostolski nunciji v teh dneh seznanjajo škofe s papeževo odločitvijo, da ne bo več podeljeval častnega naziva “monsinjor” škofijskim duhovnikom, mlajšim od 65 let. Od treh obstoječih nazivov je ohranil le enega in sicer “papeški kaplan”. S to potezo je nadaljeval pokoncilsko reformo papeža Pavla VI., ki je število častnih nazivov skrčil s štirinajst na tri.

Vaticaninsider poroča, da nekdanji buenosaireški škof in kardinal v petnajstih letih škofovanja ni niti enkrat prosil papeža, naj kateremu od njegovih duhovnikov podeli to čast. Prav tako je prosil ljudi, naj ga ne kličejo “visokost”, “eminenca” in podobno, ampak “oče” oziroma “pater”, ker ta naziv najbolje označuje poklic škofa oziroma duhovnika.

Več: Vaticaninsider

6 KOMENTARJI

  1. Pozdravljam papeževo odločitev. Spomnim se intervjujev (nad)škofa Krambergerja, pa ne zgolj v verskih medijih. V uvodu so naštevali vse njegove častne nazive (toliko jih je bilo, da si se prav spotil, preden si prišel do konca), zatem pa izrecno poudarili njwegovo neverjetno skromnost.

    Vse drugače je (bilo) denimo s Stresom, Jamnikom, Štumpfom, da o Bizjaku ne govorim. Moderni škofi za moderen čas, kjer je naša medsebojna komunikacija izrazito poenostavljena.

    Res mi je žal za Stresa. Po mojem je najboljši škof, kar sem jih sam doživel.

Comments are closed.