Nežmah: Janković vse manj verjeten premier

8

S publicistom in političnim analitikom dr. Bernardom Nežmahom smo se v kratkem pogovoru sprehodili po letu 2011, po njegovih ključnih domačih dogodkih.

…..

Zgodba z Agrokorjem

Po besedah Nežmaha je zgodba o Mercatorju in Agrokorju „novotajkunska“, pri Agrokorju gre, kot je dejal, za podjetje, ki praktično ne plačuje tudi do 400 dni. Če to podjetje pride v Slovenijo, bo dodaten kolaps, je prepričan Nežmah. Dodaja, da se je to, da je treba podjetja prodajati, začelo pojavljati kot neka mantra. Pri tem se lahko vprašamo, kaj se zgodi, če država, ki je imela v svojih rokah nekaj podjetij, ta proda. „Potem je države manj.“ Nežmah dodaja, da teza, da lahko država živi samo od davkov in prispevkov, ne drži in poudarja, da lahko podjetje propade ne glede na to, ali je v državnih ali zasebnih rokah. Je pa res, da določene dejavnosti vsekakor morajo ostati v rokah države, npr. železnice, avtobusni promet, zdravstvo…

Referendumi

V iztekajočem se letu smo imeli pet referendumov, za vse je bila značilna razmeroma nizka udeležba, zato so se pojavljali predlogi, da bi pravico do razpisa referenduma omejili zgolj na ljudstvo, medtem ko skupina poslancev tega načina odločanja ne bi mogla več doseči. Nežmah je mnenja, gre za interes določenega kroga politike, da omeji ljudstvo pri odločanju. „Referendum je ustavna pravica in Slovenija je na plebiscitu in referendumu pravzaprav ustanovljena.“ Meni, da referendumi tudi silijo politiko k poenotenju, kar je dobro. Zato bi bilo treba referendumsko pravico na lokalnem nivoju celo razširiti.

…..

Predčasne volitve

Dr. Nežmah je bil eden redkih, ki je dopuščal možnost, da se bodo predvolilne ankete in realni izid volitev razhajali, vendar je bil tudi sam presenečen, a zadovoljen z dejstvom, da se je parlamentarni red povsem spremenil. „Imamo izid, ki je navzlic vsemu lahko spodbuden. … Če je bil nekoč Janša tista točka, zoper katerega so se združevali vsi, je zdaj to postal Janković.“ Kot je pojasnil Nežmah, je že prvo glasovanje na ustanovni seji državnega zbora pokazalo, da je ta „realni Janković postal travma za politične stranke“. Nežmahu se tako Janković zdi vse manj verjeten kot bodoči premier.

Več: Radio Ognjišče

8 KOMENTARJI

 1. Nežmah mi je bil vedno eden najbolj inteligentnih in poštenih komentatorjev. Škoda, da je tudi on za to FAŠISTIČNO (socialistično) vrednoto, da mora imeti država v lasti čim več velikih podjetij. Oz. da država teh podjetij ne sme prodat. Očitno se za prodajo neučinkovitih državnih podjetij, ki imajo v povprečju 1% donos ( podjetja v privatni lasti imajo med 6% in 10% donos, kar je manj pa meji na propadanje podjetja). Za prodajo državnih podjetij se v Sloveniji zavzemamo že 10 let samo še klasični liberalci. Del DLGV je vplivno jedro s Šušteršičem, Pezdirjem in Štihom. Ostale politične stranke so glede tega kriterija so socialistične, oz. še bolj natančno fašistične.

  • Torej, po vase, imamo v Sloveniji same fasisticne stranke in eno, ki je 1/4 fasisticna, toda na samem vrh!
   Ergo je v Sloveniji na vladi, kakrsnikoli, fasizem, po vase!
   Ali pa…………

  • Verjetno nisi dobro razumel.Sicer ne vem od kje si privlekel fašistično,vsekakor pa navaja samo nekatera podjetja(javni prevoz ,zdravstvo),ki bi morala ostati v državni lasti.To pa tudi ne pomeni v 100%(v kolikor slediš Nežmahu),ampak samo kontrolni delež.

 2. DR. NEŽMAHA je lepo poslušati in brati ! Je v vsakem primeru objektiven , kar primanjkuje mnogim novinarjem .
  V tedniku ” MLADINA ” , vedo , da brez tega gospoda zgubi revija vsako verodostojnost .
  ŠKODA , DA JE MED TEMI POKVARJENCI !

  • Konec koncev tudi Jezus ni deloval ravno med svetniki.

   Ampak jaz bi potreboval en namig. Ko sem na strani Radia ognjišče želel prisluhniti pogovoru, mi po 20 minutah zmanjka posnetka. Zdaj se že kar precej časa ubadam s tem, da bi celotni pogovor poiskal v arhivu zadnjih desetih dni, pa ga ne najdem. Mi lahko kdo pove, kdaj je bil pogovor objavljen (dan in uro)?

Comments are closed.