Nezaupnica človeku

6

Priča smo globalnim protestom proti nepravičnosti modernega sveta. Globalni protest smo imeli tudi pred očmi, pred ljubljansko borzo. Res je, da je naše protestnike v Ljubljani v nekoliko neroden položaj postavil sam Janković, ko jim je prišel izrazit podporo. Nerodna zadeva.

Pravzaprav smo ves čas v nekem čudnem, pravzaprav že paradoksnem položaju. Če poslušamo politike, ekonomiste, gospodarstvenike, sindikaliste, pravnike, mnenjske voditelje…velike razlike med njihovimi diagnozami in predlaganimi rešitvami pravzaprav ni: bolj učinkovita država, debirokratizacija, vzpodbujanje gospodarstva in odpiranja novih delovnih mest, zmanjšanje javne porabe in zadolženosti, umik države iz gospodarstva…Govori se tudi o moralni krizi in o potrebi po vzpostavitvi novega sistema vrednot, pozitivne Slovenije. Toliko lepih idej, toliko obetavnih političnih programov, toliko novih programov, a družba, zdi se tako, kljub vsemu drvi vedno globlje v prepad. Kako to? Kaj je narobe, ko pa vsi vemo kaj narediti?

Očitno je, da lepe ideje ni tako lahko pretvoriti v konkretne in učinkovite ukrepe. Govorjenje o potrebi po novih vrednotah brez prave utemeljitve, kakšen sistem vrednot mislimo, je bolj ali manj mlatenje prazne slame.

Moderni um je nesposoben za vero
Hilaire Belloc, kot to navaja urednik avstralskega spletnega portala ABC Online Scott Stephens v članku ‘Neznosna lahkotnost ateizma’, že davnega leta 1929 izreče te preroške besede:

»‘Moderni um’ ne mara razmišljati: popularni mediji povečujejo to brezbrižnost s ponudbo senzacionalnih nadomestkov. ‘Moderni um’ ne mara velike pozornosti in kakršnegakoli trajnega napora; popularni mediji povečujejo debilnost z orgijami slik in naslovnic…Na vse te načine in še na dvajset drugih popularni mediji, ki jih imamo danes, potiskajo ‘moderni um’ nižje kot bi ta sicer padel, povečajo njegovo imbecilnost in ga potrjujejo v njegovi nesposobnosti za civilizacijo in posledično za vero.«

Tudi v Sloveniji se ne želimo pogovarjati o stvareh, ki bi zahtevale dodaten miselni napor. Namesto tega politiko pobarvamo v različne barve, da lahko že na daleč ločimo alternative. Zato je potrebno v volilni kampanji predvsem izpostaviti aferaštvo in osebne diskvalifikacije, ker to povzroča čustveni naboj in mobilizacijo. Ker se etablirani politični akterji  med seboj bistveno ne razlikujejo, je potrebno izumiti ‘nepolitiko’, ki bo vstopila v politiko, da bodo volivci imeli jasnejšo izbiro. Nivo javnega diskurza pa vseskozi pada. Ko se pogovarjamo o politiki, govorimo o obrazih in kdo je komu všeč ter kdo ima za kaj zasluge.

Še toliko manj smo se sposobni zares pogovarjati o temeljnih moralno etičnih in verskih vprašanjih.

Moralna degradacija in sekularizacija z roko v roki
Ali ni naključje, da se o moralni degradaciji zahodnega sveta vse bolj govori hkrati s pospešenim procesom sekularizacije? Ali ni naključje, da se v času po padcu totalitarnih režimov in časa ‘konca zgodovine’, ko bi naj liberalna demokracija postala t.i. zaščitni znak zahodne civilizacije, le ta sesuva v lastni mlakuži zvenečih parol o pluralnosti, avtonomiji posameznika in kaj je še možnih svoboščin posameznika?

Profesor politične filozofije na Georgetown University v ZDA James V. Shall je v svojem eseju z naslovom ‘Katolicizem in oblike demokracije’ že leta 1994 zapisal:

»Karkoli že pomeni sekularna pravovernost ‘ločitve cerkve od države’, dejstvo je, da država ne bo varna ali omejena če so moralna življenja njenih državljanov v objektivnem neredu (objective disorder). V vsakem primeru bo najboljši režim v praksi ekstremno negotov zaradi izvirnega greha. Doktrina izvirnega greha pomeni, da so celo vladarji, ali morda ravno vladarji, v svojih dejanjih razkrivali nenehno možnost ostrega odklona od dobrega. Brez razumevanja izvirnega greha in vrline, ki je zakoreninjena v veri, brez teorije o demokraciji, ki ne sloni preprosto le na neomejeni svobodi, nobena zmerna in varna oblika demokracije najboljšega praktičnega režima ne bo možna.«

Ali bi bilo človeku res bolje brez vere?
Schall v istem eseju navaja še Flannery O’Connor: »Liberalni pristop predpostavlja, da človek ni nikoli padel, si nikoli ni nakopal krivde, in je ultimativno izpopolnjiv z lastnimi napori. Zato je v tej luči zlo problem boljšega ohišja, higiene, zdravja ipd., in naposled bodo vse skrivnosti odpravljene. Sodba ne pride v poštev, ker človek ni odgovoren.«

Zato so sicer legitimni globalni protesti še posebej pomenljivi iz tega vidika, da se dogajajo zoper režim in sistem, ki je primerjalno zgodovinsko doslej omogočil največ svobod in pravic najširši množici ljudi. Ali z drugimi besedami, dogajajo se v času in kraju, ko in kjer se izkazuje največje zaupanje v človeka in v njegovo avtonomijo.

Naj zaključim z besedami Bernarda Williamsa, ki ga citira Stephens v že omenjenem članku: »Če je človeštvo izumilo nekaj tako strašnega kot bi naj bila vera, po mnenju ateistov, kaj jim to pove o človeštvu? Konkretno, ali lahko  od človeštva pričakujemo, da mu je lahko veliko bolje brez nje?«

Viri:
http://www9.georgetown.edu/faculty/schallj/8.htm#1
http://www.abc.net.au/religion/articles/2011/09/13/3316962.htm

6 KOMENTARJI

 1. Trenutek v slovenski politiki in prostoru je podoben stanju diabetika, ki se prebuja iz globoke hypoglikemije.Posebej je to opazno na teh straneh. Upajmo, da bo do 4 deecembra nastopila popolna zavest, kajti sicer bo stanje podbno kot ob volitvah predsednika države.

 2. Gospod Magdič: dober članek! Temeljni kamen vsega je v resnici “izvirni greh”! Vendar je ta pojem predvsem in skoro izlključno pojem Lutheranske vere, Germanskih plemen! Precej odrinjen v Rimokatoliški veri in popolnoma neznan muslimanom in pravoslavcem!
  Celo filozofija budizma pozna ta pojem v obliki stanja karme!
  “Izvirni greh” je temelj vsake profesionalne procesne kibernetike! Kajti predpostavlja, da do napake v procesu slej ko prej nujno pride, zato sam proces konstantno nadzorjuje in popravlja!
  Izvirni greh izhaja iz apriorne krivde in vodi v stalno popravljanje in izboljševanje! Brez tega človek ni ustvarjen po podobi Boga, je le fiksen element narave, kot kamen!

 3. IN VENDARLE SE VRTI, v desno: danes sem imel poslovne pogovore z dvema direktorjema uspešnih in uglednih Slovenskih podjetij! Človekoma, ki popolnoma pripadata levi opciji! Lahko bi celo rekel, da sta iz nje zrasla! In sem bil šokiran, kajti oba vesta, kaj misli Petrovc, jaz ne skrivam, kdor neče, naj z mano pač ne dela!
  In šokiran sem bil, oba sta izjavila:
  “To pot bova prvič volila SDS in Janšo! Sicer ga ne marava, toda JANŠA IMA PROGRAM IN IMA LJUDI!!!!”
  In da ostali, Janković, sploh pa Virant, komedijant, nimajo nič, da se pač ne gre več igrati!!!!

 4. Berem: “Priča smo globalnim protestom proti nepravičnosti modernega sveta. Globalni protest smo imeli tudi pred očmi, pred ljubljansko borzo. Res je, da je naše protestnike v Ljubljani v nekoliko neroden položaj postavil sam Janković, ko jim je prišel izrazit podporo. Nerodna zadeva.”

  Protestniki so bili sicer resnično nerodni, ker gospodu Zoranu niso povedali, kdo je. Na znatno višji ravni je bil novinar Janko Lorenci že v prejšnjem stoletju, ko je o gospodu Zoranu kot vodji Mercatorja zapisal: “Ko zahodni časopisi opisujejo poslovni in družbeni kaos, uporabljajo za tak tip ljudi izraz tycoon, v prostem prevodu nekakšen roparski kapitalist.” Ampak se že ponavljam.

  Kaj pa za gospoda Zorana? Nekateri novinarji so vsekakor spregledali in zapisali resnico, sicer pa je je njegova služba očitno presodila, da bo slikovna informacija prevladala nad resnico in volivci bodo dobili vtis, da gre za levičarja Zorana. Skratka, zelo verjetno je gospod Zoran zabil gol.

 5. Tole sem prebral o gospodi, ki”protestira” pred borzo:

  “Medtem, ko temperature strmo padajo je narasla temperatura med folkom. Nezadovoljstvo in upor proti 1% bogatašev in kapitalistov je pri nas farsa brez primere. Okupacija ljubljanske borze? Nekaj kurjačev, kot so dr. Kurnik in podobni je tja naselilo folk, da te zvije. Prišel sem si pogledat prebivalce ploščadi pred borzo. Večina njih je članov “kralji ulic“, ki so itak na cesti. Pridružili so se jim brezdomni ljubljanski narkomani, ki sicer prenočujejo bog ve kje, odkar so jim podrli Kolizej. Zdaj so jim postavili šotore in prinesli spalne vreče! Prinašajo jim čaj in hrano. Če njih vprašate so lahko tu eno leto. Zakaj protestirajo se jim ne sanja! In policija je prisiljena ljudi, ki jih sicer dobro pozna iz vsakodnevnega dela tam varovat! Za višek ironije je poskrbel tip, ki je prijel megafon in povedal, da ga mora pri 31-ih letih živeti mama.” Skvoterji” pred borzo so bili navdušeni. To je izjavil tip, ki ga je zaradi dilanja droge skoraj desetletje živela država in navdušena “raja” so v večini njegovi dolžniki in odjemalci. Pravi demonstranti bi okupirali NLB in ji preprečili delovanje ne glede na spopad z murijo. Naselili bi se na vrtove in pred vhode Hildine vile, Igorjeve bajte, Boškove graščine in Zidarjevega kraljestva v ljubljanskem Kašlju. Tudi gorenjska bi se lahko zbudila in bivakirala Binetu v soseščini. NIČ! To je Slovenija, moja dežela!”

 6. SLOVENCI: Hun, Djingiskan,ki je prodrl tudi v Evropo in pustil za sabo Hune v sedanji Madžarski, prejšnji z vključenim prekmurjem!
  No, ta Hun, Djingiskan je bil bolj pritlehne rasti, svetlih oči, toda izjemno pritlehnega karakterja! Kot naš Kučan! In svojo kariero vojskovodje je iz navadnega vaškega pretepača in spletkarja, pričel šele okoli 35 leta, kar je izjemno pozno! Pred tem je za kos mesa ubil svojega brata! Toda bil je spletkar in izbral si je peščico dobrih vojskovodij in zvestih prjatlov! S svojimi spletkami je obvladoval vse imperij! Najboljšega prijatelja, ki mu je praktično omogočil vse, je lastnoročno zadavil! Bil je babjek, kot naš Kučan!
  In ko je stal pred Pekingom, je izjavil:”Karkoli je mogoče, delajte, samo tega mesta ne sme več biti!”
  Pa je Peking danes ostal in je mogočen!
  Tudi Kučan je takole izjavil:” Vsi so lahko, samo Janša ne sme biti!”
  Pa bo Janša zmagal in bomo našli pot iz krize!
  In sledilo je obleganje, zavzetje Pekinga in 14 dnevno posiljevanje in klanje! Po 14. dneh so njegovi vojaki po ozkih mestnih ulicah gazili človeško meso in mast do kolen!!!!!!

  PRJATLI, NEKAJ NAM MORA BITI VSEM JASNO: DOKLER HUNA-KUČANA, NE SODIMO, OBSODIMO IN KAZNUJEMO ZA UNIČENJE NAŠIH SANJ, BODOČNOSTI NIMAMO!
  IN NJEGOVI GREHI SO GREHOI NJEGOVIH OTROK IN VNUKOV!!!!!!!!

  Naj se tega zaveda in naj se tega zaveda njegova pasja kamarila okrog njega, drug za drugim jih bomo potegnili na sonce!

  Kajti, pred sodstvom, pred novinarstvom, pred gospodarstvom, MORANMO ODREZATI TO GNOJNO BULO NACIJE!

Comments are closed.