Nevidni akvarij Alenke Bratušek

56
Foto: Wallmart.
Foto: Wallmart.

Ribe ne vedo, da plavajo v vodi. Ne vedo, da so mokre. Ker niso nikoli suhe. Voda je vse kar poznajo. Ko je nekaj tako vseprisotno, iz zavesti izgine.

To velja tudi za ribe v akvariju. Slovenijo si lahko predstavljamo kot tak akvarij, ki nam ga slikajo domači politiki in mediji, akvarij za katerega izobražujejo slovenske šole.

V tem akvariju je Alenka Bratušek veljala za najuspešnejšo predsednico ene najboljših slovenskih vlad. Bila je najodličnejše, kar je dominantna slovenska politika lahko ponudila po tem, ko je zrušila vlado Janeza Janše. Njeno medijsko podobo so oblikovala prva peresa slovenskih časopisov in mikrofoni slovenskih televizij. Na položaj, s katerega se je lahko kandidirala za evropsko komisarko, ji je pomagal vrh slovenske dominantne politike. Hvalili ali podpirali so jo Virant, Erjavec, Lukšič, Janković, Cerar …

“Čutiti je bilo posmeh”

In potem se zgodi zaslišanje v Bruslju, tri ure evropske resnice, če si sposodimo naslov knjige Draga Jančarja izpred dobrih petnajstih let. Evropski poslanci so potrebovali dobro uro, da so uvideli nekaj povsem drugega kot dominantni del slovenske politike, medijev in javnosti. Konkurentka za mesto komisarke, Tanja Fajon, je zaslišanje opisala z besedami:

Bilo je precej mučno na trenutke sedeti v dvorani in čutiti posmeh s strani kolegov.

Večina komentatorjev ji je očitala, da odgovori niso bili dovolj konkretni in dovolj strokovni. A če bi brali transkript, se zaslišanje niti ne bi bralo tako slabo. Konkretne zaveze so lahko sporne za eno ali drugo polovico parlamenta. Pridno je uporabljala fraze, ki so v zvezi z energetsko politiko in podnebnimi spremembami v obtoku v Bruslju. Morda tako vztrajno, da so se celo poslanci zavedli praznosti. Ampak to je del evropskega govora.

Ni bil izpit v šoli

Pri nas interpretirajo, da ni dovolj znala. Da se ni dovolj dobro naučila tematike. Da je zaslišanje komisarja nekaj takega, kot učenje za ocene v šoli. Tako mi v Sloveniji gledamo na znanje, sposobnost in strokovnost. Po šolsko. Kjer bi se faktografsko učili za ocene.

Ni šlo za to. Šlo je za to, da poslanci preverijo, ali je pred njimi material za komisarko. Kar jo je v resnici pokopalo, je, da so poslanci dobili občutek, da Bratuškova pravzaprav ne ve, o čem govori. Da ne razume. Da zadev ni sposobna skomunicirati. Da ni kredibilna. Da nima mnenja. Da ne bo verodostojna, ko bo javnosti ali nacionalnim vladam treba prodajati energetsko unijo. Da ji imena kot so Stern, Rifkin, Lawson ali Gessenova nič ne pomenijo. Da ne kaže, da redno bere Financial Times, Wall Street Journal in The Economist. Ta slab vtis je dodatno poslabšalo dejstvo, da so jo morali prevajati. Namesto energije bodočega komisarja so imeli poslanci v ušesu službeni zvok prevajalca.

Šlo je za energijo …

Medtem, ko to pišem (torek), poslušam zaslišanje, bivšega finskega predsednika vlade Katainena. Tudi ta 95% časa leporeči; s poudarkom na Finskem zaupanju v znanje in inovacije. Daje pa vtis, da ve, o čem govori. In v preostalih petih procentih tudi da vedeti, kaj osebno misli, za čem stoji, v kaj verjame. Tudi, če ni vsem všeč. Recimo, da finska socialna država temelji na dohodkih, ki ga Finska dosega s prodajo svojih izdelkov in pameti na tujih trgih, in da se zato “entuziastično zaveda, kako je konkurenčnost pomembna”. Skrajna levica nekaj godrnja. Ampak potem Evropejci prikimavajo, ko jim kaže evangelij imenovan “The Cost of non-Europe”. Mož ima karakter.

Tega pri Bratuškovi ni bilo. Ni problem samopredlaganje, bandierra rossa ali poznavanje resorja. Ki je resor brez listnice z zvenečim imenom. Juncker je imel izbiro. Kdo pa je bolj primeren za komisarja od predsednika vlade? Do komi-nostalgikov ima Zahodna Evropa skoraj zaščitniški odnos; kot do kakega ogroženega amazonskega plemena.

… ne za energetiko

Nihče ne pričakuje, da bo kandidat, ki je pred enim mesecem izvedel za resor, poznal vsako malenkost. Lahko pa v tem času zapopade bistvo, iskreno izraža pripadnost evropski ideji in zapusti vtis, da ni nesposoben. To je praviloma dovolj za pozitivno oceno. Evropski komisarji niso nobelovci.

Bratuškova pozitivne ocene kot kaže ne bo dobila. Morda kdo še vedno misli, da je pač imela smolo, ker je naletela prav na energetiko, eno od zadev na svetu, na katero se ne spozna. Ker na vodenje stranke, vodenje slovenske vlade in statusne spremembe proračunskih uporabnikov očitno se. Vsaj tako mnenje prevladuje v akvariju.

Produkt sistema

Kako to, da ji v Sloveniji nihče nikoli ni postavil težkih vprašanj? Kako to, da na univerzi v Ljubljani lahko zagovarjaš znanstveni magisterij, katerega mentor je “akademski profesor”, naziv, ki ne obstaja? Kako to, da je v Sloveniji gladko prišla na najvišji položaj? Kako to, da v Sloveniji nihče ni opazil tega, kar so v prvi uri opazili evropski poslanci?

A predsednik slovenske vlade je pa lahko kar vsak? Za razliko od ministrov predsednika vlade niti domači parlamentarni odbori ne izprašajo. Pri čemer so slovenski parlamentarci praviloma vsaj taki začetniki kot bodoči ministri in debata na zaslišanjih ne dosega nivoja evropskega parlamenta. Ker imamo nestrankarsko demokracijo brez pravih politikov.

Kako to, da njenih omejitev niso opazili mediji? Z izjemo tistih, katerih fokus je bila Bandiera rossa. Kako to, da naš politični sistem na najvišje položaje pripelje ljudi, ki v mednarodnem okolju, torej zunaj akvarija, popolnoma pogorijo? Mimogrede, kakšne so pravzaprav mednarodne reference trenutnega političnega vrha?

V ponedeljek popoldne se je Slovenija naslajala nad težavami Alenke Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu. Voditelj na glavni televiziji v akvariju je to poimenoval “sladostrastno in skoraj histerično navijaštvo … v obliki zlivanja spletne gnojnice“. Večinoma smo z vsem zadovoljni, ko pa dobimo signal, da je dovoljena kritika, gre pa čez vsako mero. Dovoljeno se je bilo znesti nad Alenko Bratušek. Da ne bi opazili akvarija.

Komisarka Alenka Bratušek je rezultat akvarija, ki smo si ga naredili, ki ga vzdržujemo. Pretvarjamo se in nas pretvarjajo, da je ta akvarij vse, kar obstaja. Do so najboljši v akvariju najboljši na svetu. Na nek način je Alenka Bratušek njegova žrtev.

Zato ni problem Alenka Bratušek. Problem je akvarij. Pravzaprav to, da ga ne vidimo. Da te postane, motne vode niti več ne čutimo. Razen, kot se, za hip, v brutalni resničnosti pokaže iz Bruslja. In potem obrnemo TV kanal.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


56 KOMENTARJI

 1. Blatenje Bratuškove.
  Več kot preveč je blatenja Alenke Bratušek po evropskem parketu. Za komisarko jo je predlagala Slovenija, izbral pa jo je kandidat za predsednika evropske komisije Jean-Claud Juncker. Ni se dobro odrezala. To je jasno. Bi bila druga dva slovenska kandidata za to zahtevno mesto boljša?
  Vse to pa je slika stanja v Sloveniji. Priznamo ali ne!
  Vsekakor pa očitana pesem »Evviva il comunismo e la libertà«, pesem prepevana v Stožicah, nikakor ni temelj boja proti fašizmu in nacizmu v Evropi, kot mnogi v Sloveniji še vedno trdijo. Takšna revolucionarna pesem, ki opeva komunizem in mu celo pripisuje svobodo, niti ni prava popotnica za kandidata za evropskega komisarja, niti za podpredsednico, niti ni dobra za podobo naše države. Mnogi v Sloveniji žal tega še sedaj ne vedo, kar je zame nepojmljivo žalostno. Zaostalo stanje razgledanosti in kulture. Kdaj bo poprava, ki bo boljša za nas in EU?

 2. V Sloveniji živimo v ribniku malomeščanstva. Mislimo, da je naš akvarij ves naš svet. Potem pa nas za trenutek vržejo v ocean iz potem se zavemo naše dejanske vrednosti. Potem pa vse skupaj izpade mučno. Namesto, da bi se soočili z dejanskim stanjem, se zatečemo nazaj v ribnik in na njegove meje postavimo zavese. Potem življenje teče naprej, dokler nam ponovno svet ne pokaže naše dejanske in ne formalne vrednosti. Potem je spet hudo. Naučimo se itak nič.

 3. Slovenci smo res en srečen narod.
  3/4 nas je bilo srečnih, ko je zavladal BP
  3/4 nas je bilo srečnih, ko je BP odstopil
  3/4 nas je bilo srečnih, ko je na volitvah zmagal ZJ
  3/4 nas je bilo srečnih, ker ni mogel zavladati
  3/4 nas je bilo srečnih, ko smo lahko pljuvali po JJ
  3/4 nas je bilo srečnih, ko je zavladala AB
  3/4 nas je srečnih, ko je AB propadla na vseh frontah
  3/4 nas je bilo srečnih, ko je zmagal MC
  3/4 nas bo srečnih, ko bo vlada MC padla
  3/4 nas je bilo srečnih, ko nas je AB rešila “trojke”
  3/4 nas bo srečnih, ko bo vajeti v roke vzela “trojka”
  3/4 nas je bilo srečnih, ko smo mislili, da je komunizem propadel
  3/4 nas je srečnih, ko ugotavljamo, da komunizem ni mrtev

  • …jih je srečnih, sem in tja smo tudi nekateri ki nismo med temi 3/4…Ja, toda SLO je vendar najlepša, tukaj vendar živijo izobraženi in pridni ljudje, ki dobro znajo tuje jezike ( še svojega ne znajo, berite TTX TV Hanzi…), SLo športniki so najboljši promotorji SLO v svetu, “vsi” politiki so slabi, razen rdeči seveda…oni “zgoraj” samo kradejo, mi pa smo “pošteni” in delamo…ja,ja, to pa….
   Ste opazili, da kanal a, pop tv in še kak tv predvajajo najbolj rumene filme, ki jih je mogoče nabaviti…Kje za vraga kupuje filme Hrvaška TV, kje pa naše ?
   In filmi so močno vzgojno orodje, ali pa orodje za to, da folk podivja in se total poneumi. Kaj je želja podzamlja v SLO ?
   Vidite že po tem, da so vsi lokali ves čas polni, da folk sedi in pije “obvezno” kavo za vsakim vogalom ? Kje je še kaj takega videti ????

 4. Ko si prva predsednica vlade RS, si lahko najboljša, lahko pa tudi najslabša. A za najboljšo je potrebno mnogo, mnogo več, kot pa je pokazala ona.

 5. Blaga in nazorna prispodoba razmer v »dolini šentflorjanski«. Ta se utaplja v podpovprečju, ki oblikuje vrednostno in strokovno raven večine izvoljenih politikov. Obe pa sta za Evropo prenizki.

 6. Kot so že mnogi ugotovili,pa nedvomno dolgujemo tov.Bratušek hvaležnost že za to,da Slovenije zaradi njenega šova nikakor ne bodo več mogli zamenjevati s Slovaško.

 7. Problem je, ker se kavarija ne zavedamo, tako kot kleti rdečega Fritzla ne.

  Problem je, ko drhal šele na ukaz upa povedati kaj si misli in potem vsi isto gnojnico zlivajo in si dajo dušek v ekstazi. In ravno zadnje preprečuje, da bi se pogledali v ogledalo in videli, da smo vsi žrtve rdečega akvarija.

 8. Mislim, da se provincialnost okolja kaže predvsem v reakcijah na njen kandidaturo in posledični fiasko. Da ne bo pomote, Bratuškova je dobila točno to, kar si je zaslužila. Ampak če bi bili mi vsi skupaj malo bolj dobronamerni in široki ter bi ji denimo ponudili strokovno pomoč in moralno podporo, potem ko je bilo že znano, da bo dobila tako pomemben resor, bi se na zaslišanju gotovo veliko bolje odrezala. Ampak bolj fajn se je udobno namestiti v fotelj, metati človeku polena pod noge in se potem histerično navduševati, ko ta po vseh spotikanjih zgrne po tleh kot je dolg in širok. In tudi ni vsaka ocena, ki jo dobimo od tujcev, suho zlato.

  • docu sub.: je mar tov.B. koga od pravih poznavalcev problemov-strokovnjakov,ne bedakov-klicala za pomoč?

  • Saj je dobila pomoč, od Cerarja takoj, pa tudi od vseh drugih. Ko ji je Juncker dal mesto podpredsenice so vse kritike utihnile, takoj so se vsi prodajalci svojih mater postavili v vrsto in družno navijali za Bratuškovo, da je on sedaj nacionalni interes, da nikoli ne bomo imeli take priložnosti za tako položaj v EU itd. itd.

   • Alenke se je levica že zdavnaj odrekle, takoj ko je bilo jasno, da bo JJ romal v zapor in je bila zadeva z slabo banko in podobnimi ukrepi urejena… Ko je alenka zaslutila, da ima podporo Junckerja in možnost da presedla v bruselj, se je stricem strgala z verige…
    Desničarji ste včasih malo pozni in preveč naivni v dojemanju tega, kar se dogaja na levici, pa bi bilo treba, da se up to date…
    Ne rečem, da je alenka neka perla, ampak egoist in karierist mi je bolj po godu kot pa nek trdi zavedni levičar, ki bi še v bruslju služil svojim gospodarjem v ljubljani… Alenka ne bo nikogar iz Ljubljane šmirglala, in to se mi zdi v danem trenutku še najbolje…

 9. Ampak najbolj “genialno” je kako je včeraj Roman Jakič prikazal zadevo na nacionalki. Po njegovem je Bratuškova žrtev bruseljsko-janšistične zarote. Tako pač razmišlja naš homo sovietcus: objektivnih meril ni, vse je subjektivno in manipulativno/manipulabilno. Najbrž bo ta teorija zarote mantra, ki jo bomo poslušali sedaj nekaj dni od našega medijskega aparata.
  Vendar zaslišanje Bratuškove pred evro-poslanci je bilo ravno srečanje te partijske manipulativne miselnosti z objektiviteto.
  Vprašanje sedaj vsekakor ni ali bo naš slovenski prostor se kaj od tega navadil (ker se ne bo, mediji bodo gonili svoje itd.). Vprašanje je ali bomo ob tej priliki uspeli dopovedati Evropi (vsaj ELS) kaj se pri nas dogaja.

  • Kaj bi mi naj dopovedali Evropi, kar naj bi bilo Evropo briga in na kar naj bi Evropa lahko vplivala?
   Zgornji stavek objema prazno množico.
   Mi nimamo ničesar za dopovedovati Evropi. Kaj se pri nas dogaja je vendarle naša stvar in če se tega nismo naučili iz te zgodbe z AB potem pa res ne vem ali nam je še pomoči.

    • Ojej, tu je pa toliko lekcij, da ne vem kje bi začel. 🙂 Mar niso očitne, Amelie?
     Predvsem pa nič novega, bi rekel. Ta zgodba nas je samo razgalila pred svetom. In pred seboj. Zato bi se lahko naučili veliko tudi tisti, ki sicer morda ne vidijo.
     Da je biti narod, imeti državo, velika stvar. Strašno velika in veličastna stvar. Za začetek.

     • Torej nam le ne sme bit vseeno kako na nas gledajo iz sosedstva ?
      Dvomim da bodo tisti ki ne vidijo, sedaj kar naenkrat spregledali.
      Tistih ki pa vidijo, jih pa ni “tam”, ker takih ne potrebujejo.

     • Nw sme nam biti vseeno kdo smo! Ne kako nas vidijo in se potem šminkati na debelo….
      Za tiste, ki ne vidijo: razgaljeno je! Nimajo več opravičila, da ne vidijo.
      Tisti, ki pa vidijo, njim pa da dojamejo širino problemov.
      Zdi se, kot da Bog osebno tlakoval pot Bratuški v EU, da bi nam vse to pokazal. Da ji je sproti tlakovce zabijal v tla in prah brisal pred njo… 🙂

 10. Analogija z akvarijem je primerna samo v tem, ko prikaže Slovenijo kot družbo drugačno od ostale Evrope. Toda voda je za ribe ustrezen bivalni prostor, življenje v tem eko sistemu dobro funkcionira od začetka življenja na zemlji. Po analogiji Brglezovega naravnega prava, bi sicer lahko trdili, da je slovenska družba normalna naravna družba.
  Toda, nezadovoljstvo ljudi to tezo diskreditira. Slovenska družba živi v permanentnem opojnem stanju, v negiranju stvarnosti, laže ji je ostati opit in nezadovoljen, kot končno priznati, da se je potrebno strezniti.

  • In to nezadovoljstvo ni neko subjektivno čustvo. Predlagam za indikator graf natalitete v zadnjih 30 letih.
   Kakšne ebole, kakšne vojne, kuga ali lakota, to je vse tako kot prepih, napram temu kar se iz tega grafa da pokazat.

 11. Tako fino je plujvat po nekom, da je veselje. Pri tem pa ljudje pozabljajo, da pljuvejo v veter, torej po sebi.
  Že nekaj dni nazaj je Spiegel lepo komentiral, da bo Bratuškova padla, zato da bodo predvsem socialisti imeli svoje zadoščenje, ker bodo morali kot manjšinski partner v koaliciji pogoltniti druge komisarje, ki so iz držav, ki nekaj štejejo: Španija, Francija, Anglija.
  Naši evropski poslanci so zadovoljni, ker si domišljajo da so preprečili korupcijo, po drugi strani so pomagali potrdit korupcijo, v kateri se obračajo milijarde, ne samo ena komisarska plača: Španec – naftni lobist, Britanec – finančni lobist, Francoz – bivši minister, ki je svojo državo še bolj zadolžil in spravil na kant… To je realnost…
  Bratuškova ni nobena perla, imela je priložnost, ni jo izkoristila, ker jo nihče ni podpiral, in ker so v evropskem parlamentu zelo hitro “zaštekali”, da je ona lahko predmet kupčij, ki se jih pri Špancu, Francozu in Angležu niso mogli privoščiti…
  Žalosti me predvsem to, da so naši evropski poslanci, predvsem desni poslanici, tako vneto sodelovali pri demontaži Bratuškove, pri tem pa je šlo za demontažo Slovenije…
  Če mi je bilo na Bratuškovi nekaj simpatično, potem zgolj in izključno to, da se je našim stricem strgala z verige, medtem ko desničarji še vedno vlečejo naprej, kako je ona orto-levičarka… No, sedaj bo namesto nje resnično preverjen in orto kader…

  • Ah, ti presneti desni poslanci!
   Oh, ti ubogi strici z ostankom zarjavele verige!
   Oh, ti uboga nepodprta Alenčica! Ni se spomnila, da bi se sama še podprla, če se je že predlagala in predlog sprejela.
   Kje je robček? Na kurjem očesu se mi je utrnila solza.

  • Mimogrede prezreš, da so komisarji ministri evropske vlade, ne zastopniki držav. Za zastopništvo interesov držav obstajajo na nivoju EU drugi mehanizmi, ne komisija. To, da bi Slovenija komisija dala absolutno nekompetentno osebo, ki niti ne bi bila sposobna komunikacije s kolegi brez prisotnosti prevajalcev, bi bilo slabo za Slovenijo in slabo za celo Evropo.

   Morda, da je Bratuškovi manjkala zaslomba močne politične skupine ( Junckerjeva ji pač ni manjkala, a to je svoja zgodba, ki je mogoče nikoli ne bom razumel), ki bi jo ščitila in je nekaj na političnem daj-dam, o katerem pišeš.

   Zanimivo pa, da ti bežiš od popolnega fiaska na predstavitvi Bratuškove pred odboroma. Kot fiasko je bil nastop sprejet povsod, ne le pri politiki. Pri medijih, pri neodvisnih ocenjevalcih, kjer je dobila oceno 4/10, kar je najslabša ocena predstavitve kandidata kdajkoli ( ever- never)! Če ne bi bilo fiaska pred odboroma, bi verjetno preživela.

   Bežat hočeš od tega, kaj je Bratuškova doma počela, da je do te kandidature prišla, kako je teptala vse norme. Kako je lahko recimo v kamere obljubljala, da bo takoj prevzela pošto KPK in potem mirno obljubo požrla. Itd,itd.

   Kakšna demontaža Slovenije, lepo te prosim! Bebarija. Oslovska klop v parlamentu je predobra pozicija za tako ženšče, tako brutalno podpovprečno povzpetnico!

   • Ne bežim pred ničemer, samo dovolj je, da se počaka in truplo samo priplava po vodi, ni treba zraven še stresat gnojnice po nepotrebnem… treba je ostat vedno pozitiven ali pa se vsaj delat pozitivnega… Naši levičarji so to počeli bolj prefinjeno, diplomatsko, enostavno so jo prepustili samemu sebi, brez strokovne pomoči, in pri drugih evropskih poslancih so lobirali po tihem, hinavsko, brez soja medijskih luči… JJ in Peterle morata pa svoje zasluge obešati na veliki zvon, da se ju ja sliši, ampak ko se bo končalo zlivanje gnojnice nad bratuškovo, sta zopet na vrsti ona dva… In za to se mi gre?!!!!!

    • Si to ti Alenka ? Floskule proti argumnentom.. JJ Peterle sta kriva, ker je Bratuškova kokoš, koza telebanka ?
     Kakor bi šla naša ženka reprezentanca v nogometu na EP in tam izgubila z 20 :0. Nekaj takega se je zgodilo.
     Krivi pa bi bili JJ, sodnik, UEFA…

     Baba je pa z roko metala na svoj gol !

  • Spiegel 08.10.2014: “Die Slowenin Alenka Bratusek könnte es härter treffen. Die ehemalige Regierungschefin präsentierte sich bei ihrer Anhörung nicht nur weitgehend ahnungslos zu vielen Themen der wichtigen EU-Energieunion, für die sie zuständig sein soll. Sie hat sich zudem in gewisser Weise selbst nominiert: Denn obwohl sie in Slowenien bereits abgewählt war, sandte sie eine Liste mit Vorschlägen für den Kommissarsposten nach Brüssel, darauf auch ihr Name.”
   Toliko o Vasi trditvi glede socialistov, ki so vnaprej odlocili, da bodo zavrnili Bratuskovo. Njena absolutna neprimernost za to mesto je ocitno drugorazredna tema.

  • “Vodi jo kući” pravijo na jugu…
   Leto in pol je bila ta AB povsem nesposobna presednica vlade, vi tega niste opazili, seveda ne…Njeno vodenje SLO vlade je bila neizmerna žalitev za vse normalne ljudi, vi pa jo “zagovarjate” in da so krivi desni poslanci….Taki teksti pokažejo, kdo ima kaj v glavi oz. kdo nič.

 12. Osnovno sporočilo članka drži, akvarij in ribe so dobra primerjava.

  A vendar, Alenka Bratušek je malo bolj primer per se, kot bi želel Žiga Turk predstavit. Slovenija je recimo prej znala ponudit Janeza Potočnika, ki je ( če nam je politično všeč ali ne) kompetenten, ki veliko ve, inteligentno in “no nonsence” govori in zna tuje jezike, vsaj angleščino tekoče. Tudi Romana Jordan bi verjetno bila na podobnem nivoju, čeprav domnevam, da ji ne bi bilo lahko na zaslišanju, na katerem je popolnoma pogrnila AB.

  AB je primer zase. Njeno stremuštvo za tem položajem ob Junckerju, ob katerem je v zadnjih mesecih, posebej pa zadnjih tednih povozila vse norme, moralne in verjetno tudi pravne, ob popolni, ampak res popolni nekompetentnosti za ta položaj, jo postavlja za upravičeno tarčo najostrejših kritik. ( Je pa res, da Turk dobro definira stanje v SLO, ki je AB omogočilo, da je do takih bolestnih aspiracij sploh lahko prišla)

  V tem pogledu je ocena Žige Turka do konkretne osebe premila in lahko pomeni izmikanje za lastne besede, ki jih je v zvezi s to kandidaturo zapisoval, recimo tvital. Njegovi tviti in misli v zvezi s kandidaturo AB v zadnjih tednih niso bili ravno višek modrosti ali konsistentnosti. ( Podobno kot tudi ne misli okoli obsojanja in zapiranja JJja, zlasti ko je šlo za asociacije z volilnimi rezultati)

  • A zdaj pa že vsakdo misli, da lahko ocenjuje pisanje dr. Turka ?! Raje razmislite koga ocenjujete in kdo kaj zna. Ko boste vi toliko vedeli in znali, pa se spet oglasite. Učite se , da bo kaj iz vas, ko boste velik !

   • Uf, impresioniral si me s temle. Kaj si povedal, razen nekega smešnega pokroviteljstva? Da je diskusija nedovoljena, ko boš ti tako ocenil? ( BTW, v informacijo- če se odrasli osebi daje rastni hormon, ne raste v višino, ampak v akre, nos, brado ipd. ;))

  • A ja, še to avtorju. Video iz Stožic, prepevanje Bandiere rosse ji ni ravno koristil, kot bi se dalo razumeti avtorja. Ne vem dobro, zakaj to zapiše.( Mogoče, da bi trmasto vztrajal pri svojih ocenah, ki jih je ob slabših rezultatih SDS dajal po volitvah.)

   Zaradi Bandiere rosse verjetno res ni pogrnila. Dvomim pa, da je Turk glede na zapisano to zaslišanje pozorno spremljal v trenutkih, ko ji je bilo to vprašanje mislim da 5 krat zastavljeno. Ne samo od Dubravke Šujice ( HDZ). Enkrat iz konservativne skupine in 4 krat iz EPP. Če bi bila tema povsem nepomembna in ne bi poslancev iritirala, se verjetno ne bi 4 krat ponovila. Med drugimi s strani predstavnika angleških torijcev in s strani predstavnika nemške CDU. Niti ne tako nepomembnih političnih strank, kajne, g. Turk.

   Opazili smo tudi prizanesljive nasmehe ob tem in nihče od poslancev ( niti skrajne levice v evroparlamentu)se ni postavil v bran te “antifašistične slovenske folklore” kot bi se dalo domnevati iz vašega članka . 😉

  • IF: “Slovenija je recimo prej znala ponudit Janeza Potočnika, ki je ( če nam je politično všeč ali ne) kompetenten, ki veliko ve, inteligentno in “no nonsence” govori in zna tuje jezike, vsaj angleščino tekoče.”
   ===========

   Še ena riba v akvariju. 😉

   Ocena Potočnika kot komisarja se v Bruslju suče v intervalu med najslabšim in enim najslabših EU komisarjev v tem mandatu.

   • Čigava ocena? Jaz sem slišal pozitivne ali zelo dobre ocene. Tudi od zelenih in EPP, ki niso ne eni ne drugi njegova skupina in naj bi bili v marsičem diametralni v stališčih.

   • Tudi jaz sem to slišal, pa ne vem čigava je ocena. Vendar bi ji kar verjel. Potočnik ni nič boljši od Bratuškove, razen to da je bolj izobražen. Intelekt pa je isti.

    • Bejžbejž. Potočnik ni samo bolj omikan in izobražen. Njegov IQ je za vsaj 30 višji od A.Bratušek, za katero ne vem, če doseže 100.

 13. Ni da bi se vseselil neuspeha A. Bratušek, vendar to je bilo treba pričakovati. Blamaža bi se po mojem dala preprečiti tudi z aktivnim in ponavljajočim se poseganjem pri J. C: Junckerju od strani slovenskih evropskih poslancev Evropske ljudske stranke. Tej isti stranki pripada tudi, kot je vobče znano, sam Juncker. Pa še to: če se je na evropski ravni pokazalo, da Bratuškova ni bila na višini, naj se na podoben način dokaže, da tudi slovensko sodstvo ni to, kar bi moralo biti. Zato naj se primer Janša, Krkovič in še kdo TAKOJ postavi pred kako evropsko sodišče.

  • Kolikor se spomnim, je sam presvetli zapornik pisal Junkerju, ker mu je z izborom Bratuškove zabil nož v hrbet. Razni Peterleti in Zveri očitno niso mogli tega preprečiti (pa saj je Juncker iz iste skupine) ali pa je njihov vpliv znotraj EPP očitno premajhen oziroma nikakršen. Razen, da so jokali o pesmi Bandiera rossa.

   https://pbs.twimg.com/media/BxKsXCMIUAEN2At.jpg

   Če pa že govorimo o akvariju: morda vam na tem dopusu kaj pade v oči 🙂

   • In kaj se je glede tega JJ motil ? Čs je pokazl, da je imel še kako prav.Če tega še nisi razumel si butelj.

 14. Kar se mene tiče nisem nič zlival gnojnice, sem pa videl, da je bilo res mučno. In kaj vsi kot bebčki ponavljate, da prej pa nismo tega videli? Seveda smo. Še posebej takrat na CNN smo se smejali. AB si pa zasluži tudi ostro zmerjanje zaradi zla, ki ga je naredila Janševi vladi s siljenjem referendumov, rušenjem vlade in kasneje izvajanjem tistega, kar je prej rušila. Tak človek je za v Polje, ne pa za v Bruselj. Kura brez glave.

 15. Aja bandiera rosa. Seveda je sprejemljiva, ravno tako kot Deutschland Deutschland ueber alles …

 16. Berem: “Kako to, da naš politični sistem na najvišje položaje pripelje ljudi, ki v mednarodnem okolju, torej zunaj akvarija, popolnoma pogorijo?”

  Lepo. Značilnost totalitarizmov je negativna selekcija oziroma napredovanje po sorodstveni, idejno-politični pripadnost in ne po kvaliteti, spodobnost. In mi imamo totalitarizem že od davnega 1945. leta.

 17. O tem akvariju bi delil z vami le lastno izkušnjo. Rad sem zahajal na to spletno stran in v varnem zavetju “akvarija” “solil pamet drugim” včasih bolj včasih manj posrečeno-odvisno od tega, koliko mi je uspelo to, kar sem v resnici mislil, spraviti tudi v stavke, prepričan, da na pravi način zagovarjam pravo stran. V tolažbo mi je le, da sem stvari pisal prostovoljno v iskrenem prepričanju da zagovarjam prava stališča, resnico.
  Po daljšem časovnem odmiku sem se ob spodbudi sodelavca lotil branja zgolj svoja mnenja, ki ti jih računalnik navrže, ko vanj vtipkaš svoje, do takrat sem verjel, še nedolžno ime. In prebiral sem grozljivko, ki me je spravljala v potenje celo noč.
  Ne vem, če ste že doživeli kaj takšnega, no tega vam seveda ne privoščim. Vem, da mnogi napišejo še kaj dosti hujšega, pa so na svoje izdelke celo zelo ponosni, a ko bodo spoznali, da so bili, čeprav za početje morda celo plačani, a vendar le hudo prevarani, zlorabljeni…, in bodo ugotovili, da se v resnici s tem, kar so spravili v eter, niti približno niso strinjali… takrat utegne nastopiti huda nočna mora. In kaj storiti takrat?
  No, ja, nad tem bi se morali zamisliti tudi upravljalci medijev, da dopuščajo, da se lahko z vpisom določenega imena izpiše direktno njegovo mnenje, iztrgano iz konteksta. Mnenja na forumih bi morala biti zaščitena samo za tiste, ki vstopajo v te forume in jih prebirajo in še tam bi bilo potrebno narediti kakšno selekcijo, kajti resnično ni vse zrelo za javno objavo, še posebno, če se komu zgodi kaj takšnega, kot se je meni, ko te k pisanju žene lahko celo lažni občutek, da boš s tem naredil nekaj dobrega, v ozadju pa je to lahko vsaj delno celo bolezen ali vsaj njeni simptomi. Pri meni je žal bilo tako. Pred leti sem se zdravil za depresijo in očitno se še nisem povsem izvlekel iz nje. Jasno mi je to postalo ravno ob prebiranju lastnih prispevkov, ki sem jih v tem od te čudne bolezni zaznamovanem obdobju poslal v eter.
  Upam, da sem dovolj jasno spregovoril o problemu, ki v našem “akvariju” dejansko obstaja, obstajajo pa tudi poti, kako iz tega bolestnega stanja preiti v stanje normalnosti oz. večje “zdravosti”.
  Rad bi še izrekel opravičilo za vse to obdobje, če sem koga užalil, prizadel, imel do njega nespoštljiv odnos. Vsi smo le ljudje, pa naj si bo bolj ali manj zdravi ali bolni, prepričani, da Bog je, ali pa da ga ni, a ko v življenju trčimo ob konkretne težave, naj nas prepričanja ne delijo. Želim si, da bi nas stvarni problemi najbolj prizadetih vedno bolj zbliževali, da bi v konkretnih življenjskih težavah imeli vedno več posluha drug za drugega, si v vsem prihajali nasproti in predvsem, da bi se vedno bolj zavedali, da v družbi, kjer je vedno več bede, takšne in drugačne(žal tudi duhovne) je največji privilegij, da se znam čemu odpovedati na račun tistemu, ki mu primanjkujejo celo najbolj osnovne/nujne stvari za golo preživetje. Včasih je to lahko odpoved nekonstruktivni kritiki ali žaljivi opazki, opravljanju, širjenju neresnice, kajti vse to ubija in ne prinaša k višji ravni življenja. Če pa nam že kaj uide, se znajmo opravičiti, se iz srca nasmehniti, vzdržimo se privoščljivosti, opazimo in pohvalimo dobronamerna dejanja soljudi. In tudi primerno pograjajmo, kar je graje vredno in nikoli ne pozabimo sebe in druge navduševati za vse, dar je dobro in plemenito. Tako bo v nas več pristnega miru, manj depresije in gotovo se bomo bolj veselili dni, ki so pred nami.

  Mir in vse dobro.

 18. Tudi to je slovenski akvarij!
  Če na kratko označim tehnologijo Janševe politike, lahko rečem, da je bila vedno takšna, da je politične akterje potiskala do roba sprejemljive politične realnosti ali čez njega ter hkrati zahtevala popolno poslušnost in ustrežljivost politikov desnice. To je včasih delovalo, največkrat pa ne.
  To je na koncu precej spremenilo politični zemljevid Slovenije, na škodo desnice, seveda.
  In tu imamo po eni strani zgražanje Janeza Janše zaradi nesposobnosti Alenke Bratušek, po drugi strani pa zaradi strankarske discipline njegova stranka zavrže takšen potencial, kot je Romana Jordan.
  Deset let je bila članica ter zadnjih pet let celo podpredsednica velikega komiteja za industrijo, raziskovanje in energijo. Z malo pretiravanje lahko rečem, da Romana Jordan predstavlja tisto najbolj odlično, kar lahko Slovenija ponudi. Bleščeč razum jedrske fizičarke, pridnost in zavzetost za evropske ideje.
  In zakaj potem ni bila na spisku SDS za tretji mandat? Sama o tem ni dajala oprijemljivih izjav. Toda nekateri trdijo, da je zagrešila naglavni greh, ko je v Bruslju podpisala resolucijo, ki se je zavzemala za istospolno partnerstvo. To pa je seveda proti strankarski usmeritvi SDS. Poleg tega naj ne bo dovolj odločno – ob izbruhu afere KPK – podprla Janeza Janše, še več, na enem od posvetov ožjega vodstva SDS je dala vedeti, da bo treba razmišljati tudi o “namestniku” predsednika stranke … In je očitno dovolj, da je stranka ni uvrstila na listo za evropske volitve.
  Bojan Korsika, Ljubljana, 19.09.2014
  http://www.pozareport.si/?Id=kolumna1&View=novica&novicaID=20764&type=tags&search=

Comments are closed.