Neverjetna samovolja, celo mrtve žrtve so si nekateri mimo svojcev vzeli za svojo last!

11

Podpisani podpiram v imenu društva Združeni ob Lipi sprave  prizadevanja vseh prizadetih svojcev žrtev povojnih pomorov, ki so v pismu Komisiji Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč protestirali, da se »betonsko zacementira«  pokopane žrtve Krimske jame in Mačkovca. Nerazumljivo, da se pri nas še vedno uveljavlja polpretekla totalitarna praksa, da se stvari urejajo mimo tistih, ki so najbolj neposredno prizadeti. Tako namesto  vpletenih odločajo samooklicani odločitelji, organi, komisije in službe, ne da bi mogli prizadeti skladno s človekovimi pravicami uveljavljati svoje legitimne demokratične zahteve. Nedopustno, nepietetno in nečloveško je, da se to dogaja tudi svojcem žrtev povojnih pomorov, ki so jim desetletja nasilno likvidirali njihove drage ter jim preprečili, da bi za njimi žalovali in jih dostojno pokopali. Kako je mogoča neverjetna samovolja, da so si nekateri mimo volje svojcev celo mrtve žrtve vzeli za svojo last? Vsi omenjeni bi morali po svoji dolžnosti ravnati skladno z Ustavo RS ter v demokratičnem duhu in v smislu človekovih pravic  odločati v smislu legitimne želje svojcev žrtev, kakšne spomenike želijo postaviti svojim pomorjenim rojakom. Ali si v demokratični državi njeni organi smejo dovoliti in nadaljevati staro totalitarno prakso. Ali ni legitimna pravica svojcev, da po tragični usodi žrtvam omogočijo vsaj grob po volji njihovih dragih? Že tako je totalitarna preteklost njihova trupla, s tem pa tudi njihovo usodo in njihov spomin, zasula s skalami, betonom in odpadki ter uničila sledi, da bi se jih mogli človeško dostojno in poimensko spominjati. Zakaj svojcem, ki so morali prestajati damnatio memoriae, nekateri še naprej postavljajo prepreke za vsaj v danih pogojih dostojen in človeški spomin in tako žrtvam preprečujejo upravičeni pokoj?

Zato javno prosimo in pozivamo za spoštovanje volje svojcev žrtev. Neopravičljivo je torej, da se ne sprejeme in upošteva stališč svojcev ter da tako ravnanje podpirajo ali celo prakticirajo organi, ki so dolžni spoštovati  demokratična načela in človekove pravice kot je omenjena Komisija in celo predstavnik Cerkve.  Prosimo tudi vodstvo Cerkve na Slovenskem, da podpre stališča svojcev žrtev. Kot predsednik društva Združeni ob Lipi sprave sem že sam in smo tudi vsi v  našem društvu že večkrat javno izrazili, da je treba pri teh zadevah absolutno spoštovati voljo svojcev in zato  apeliramo na vse omenjene, da  to upoštevajo in spoštujejo voljo svojcev.

Ali nista dovolj že dva kamnita bloka v Ljubljani na Kongresnem trgu?

Zaslužni prof. dr. Janez Juhant, predsednik društva Združeni ob Lipi sprave.

Medvode   19. 9. 2017

11 KOMENTARJI

 1. Člani Civilne pobude Teharje, Muzej genocida in katarze se pridružujemo mnenju prof. dr. Janeza Juhanta in ob tem opozarjamo, da imamo spravno naravnan opomnik v Bukovžlaku, ki je po odloku spomenik državnega pomena, ker je na avtentčni zgodovinski lokaciji in je posvečen vsem žrtvam revolucionarnih pobojev na območju države.

  Je tudi priča spoštljivega odnosa države Slovenije do žrtev vojne in povojnih pobojev ter dokaz katarze vseh državljanov.

  To bi morali upoštevati vsi demokrati, ki rešujejo probleme morišč in prekopavajo človeške ostanke v simbolna in pietetna grobišča med katere nedvomno sodi Bukovžlak z opomnikom: NIKOLI VEČ KAJ TAKEGA!!

 2. Kaj pomeni to “zacementirati”, sploh nič ne vem. Menda ne gremo spet v še en spor, kot je bil ob prekopu iz Hude jame. Samo, da je tokrat še hujši, kot kaže.

 3. Nekaj sem se naučil ob svoji naivnosti. Pri nas ne moreš nikomur kar tako zaupati. Besede se kar naenkrat spreminjajo v muhe in komarje in začnejo frčati sem in tja. Ne vem, če gre za dobro metaforo, želel pa sem opisati ljudi, ki smo jim zaupali, ki so se proklamirali kot demokrati, zdaj pa počnejo vse, da bi ta najbolj boleča zgodba slovenske zgodovine po najhitrejšem postopku odšla iz javne razprave, pravične obravnave in postala bled, nepomemben spomin. Ko prisaluhneš npr. Dežmanu, te zna navdušiti z besednimi akrobacijami, njegova dejanja pa nikakor niso v skladu z besedami. Skratka, njegove zlate besede so se ob vsem vsiljevanju ‘betona’ spremenile v frčeči mrčes …

  • Pravilno dojemaš in razporejaš po predalčkih, gospod Lucijan!

   Veliki nedostopni Dežman velike Dežmanove Komisije nastopa 27.Sept. in bo “sprejemal nove sklepe” tudi o naših nagrobnikih naših svojcev !

   HALO?

   Pozivam ga, da bomo svojci sami postavili svoj spomenik svojim ljudem, našim svojcem v Nebesih in, da njegovega kamnitega lepo oblikovanegam, sporočilnega kolosa ne bomo sprejeli pod nobenim pogojem.

   France D.Korošec

 4. V celoti podpiram civilizacijska prizadevanja g. Juharta.

  Pometanje pod preprogo se še kar nadaljuje. Kot kaže, sedaj z Dežmanovo komisijo.

 5. Tudi v Hudi jami so jih rablji dvanajstkrat zacementirali, pa jim ni pomagalo.

  Zdaj pa to enako počnejo dediči rabljev!

 6. Zanimivo res, da se ponavlja cementiranje, kot je bistroumno opazil g. Svitase. Cementni kolosi so postavljeni že tudi v Ljubljani ob komaj opaznem “nevtralnem” napisu. Mogoče je pa to zavestno ali podzavestno ponovno odlaganje in zakrivanje posmrtnih ostankov pomorjenih žrtev. Tudi jaz odločno podpiram želje svojcev!

Comments are closed.