Nevarnosti in pasti interneta

0

“Nevarnosti in pasti interneta” je nosila naslov tema, ki jo je v okviru Diskusijskih kavarn Socialne akademije v torek, 22. marca, v Galeriji Družina predstavil Benjamin Lesjak. Predavatelj deluje v Projektu Center za varnejši internet SAFE-SI, ki služi podpori staršem pri vzgoji otrok o varni uporabi interneta in mobilnih telefonov.

Kje je Peter?

Na interaktiven način (video “Kje je Peter?”) je predstavil znanja in veščine, ki bi jih potreboval vsak uporabnik, posebej še vsak izmed staršev, za varno uporabo interneta. Med starši so po predavateljevih izkušnjah namreč tudi takšni, ki so mnenja, da je otrok na varnem in ne potrebuje pozornosti, če sedi v kotu za računalnikom. V ta namen je predstavil deset nasvetov za starše, ki jih predstavlja tudi med obiski na šolah. Izpostavil je problematiko sovražnega govora, etike in avtorskega prava na internetu.

Kako imaš nastavljen Facebook?

Precej pozornosti je predavatelj posvetil spletnemu omrežju Facebook, kjer je zasebnost precej na udaru. Posebej je izpostavil različne aplikacije na Facebooku, ki dostopajo do osebnih podatkov uporabnikov in jih dokazano prodajajo zainteresiranim kupcem. Zato je pozval k pregledu nastavitev zasebnosti na osebnih profilih in previdnost pri delitvi osebnih podatkov.

Poudaril je, da vse, kar naredimo na internetu, tam tudi ostane, podobno kot iztisnjena zobna pasta ne more več nazaj v tubo. Pri tem posledice naših dejanj na spletu niso nujno vidne takoj, ampak lahko nastopijo šele kasneje in imajo za uporabnike najmanj neprijetne posledice.

Kot za vožnjo z avtomobilom potrebujemo vozniško dovoljenje, bi bilo potrebno pridobiti tudi pri uporabi računalnika oz. interneta določeno pismenost, ki bi nam omogočala optimalno izkušnjo interneta. Nenazadnje ponuja internet gotovo več priložnosti in možnosti, kot pa skriva  škodljivih dejavnosti. A ne smemo dopustiti, da bi internet uporabljal nas, marveč ga je potrebno ohranjati na vajetih, kot se je slikovito izrazil Benjamin Lesjak.

Foto: Mojca Perat