Nevarni komarji v Dalmaciji

0

Zaradi smrtno nevarne lišmanioze, ki jo prenaša komar, je resno ogrožena letošnja turistična sezona v Dalmaciji!Lišmanioza je endemična bolezen v Sredozemlju in v 88- tropskih in subtropskih državah.

Hrvaški Večernji list je prejšnji teden poročal, da letošnji uspeh hrvaške turistične sezone resno  ogrožajo Grki z drastičnim znižanjem vseh vrst turističnih ponudb. V Grčiji namreč vsako leto počitnikuje več kot 40 milijonov turistov. Podobno se dogaja tudi v Italiji, Egiptu in Tuniziji, da Turčijo niti ne omenjam, saj je glede kakovosti in pestrosti ponudb daleč pred drugimi konkurenti. Hrvaško obalo že tradicionalno najpogosteje obiščejo Nemci, sledijo jim Italijani, potem pa smo na vrsti že Slovenci.

Ampak za Hrvaško vse to še zdaleč ni vse. Uspeh letošnje turistične sezone resno ogroža tudi smrtno nevarna bolezen lišmanioza, ki jo povzroča mikroskopsko majhen, enocelični  parazit, bičkar – Leishmaniainfantum, ki se razmnožuje v obrambnih celicah živih organizmov. Največkrat so prisotni v psih, kateri zbolijo in gotovo poginejo, saj učinkovitega zdravila ni. Lišmaniozaje zoonoza, kar pomeni, da se prenaša iz živali na ljudi. Medicina pozna od 21 do 30 različnih vrst nevarnih bičkarjev – lišmanij.  Iz živali na človeka lišmanije poleti prenašajo različni zelo majhni krvosesi, peščene muhe  in komarji!Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je na svetu ogroženih okoli 350 milijonov ljudi, od katerih se letno okuži 12 milijonov, zboli okoli dva milijona ljudi, umre pa 60.000 ljudi. Otroci zbolijo pogosteje kot pa odrasli. Cepiva in zdravil še ni, edina možnost obrambe pred to boleznijo so repelenti, ki odganjajo komarje in druge žuželke, ki sesajo kri. Inkubacija traja tudi do osem mesecev, pomembna pa je zgodnje odkritje bolezni. Okužba je vedno samo preko kože, ko z vbodom komarja ali peščene muhe pridejo lišmanije v žival ali človeka. Parazit lahko povzroča bolezenske spremembe na koži (kutanališmanioza) v obliki globljih razjed (ulkusov), v hujši obliki ( visceralnališmanioza) pa paraziti napadejo človekovo drobovje, vranico, jetra, možgane itd… Če bolezen ni zdravljena, človek umre. V Indiji je povzročitelj že odporen na doslej znane medikamente.

Foto: Wikipedia