Neuspeh slovenskih akademikov

3

Podrobnosti o pripravah Slovenske akademije znanosti in umetnosti za izdajo skupne izjave, s katero bi obsodili povojne poboje v Sloveniji, širši javnosti niso znane. Prizadevanja predsednika SAZU akademika dr. Jožeta Trontlja in nekaterih akademikov, da bi vendarle dosegli konsenz glede te obsodbe, žal niso bila uspešna. Ta fiasko slovenskih akademikov je težko razumljiv in nepričakovan. Znana je namreč civilizacijska norma in človeška pravica, da vsakomur, ki je umrl, ne glede zakaj in na kakšen način, pripada, da je pokopan na civilizacijski način in da ima svoj grob. Nehote se vsiljuje domneva, da je za neuspeh izdaje skupne izjave krivo politično prepričanje nekaterih slovenskih akademikov, ki v podporo storilcem teh dejanj, niso zmogli toliko človečnosti, poguma in kulture, sprejeti enotno izjavo, s katero bi obsodili izven sodne poboje in množična grobišča. In to po preteku dvajsetih let slovenske samostojnosti in demokracije, ko je Evropska unija že davno sprejela enoten dokument in obsodila totalitarne režime in njihova nečloveška dejanja. Sicer pa pred časom tega ni zmogel storiti niti slovenski parlament.

Foto: Wikipedia

3 KOMENTARJI

  1. Izdajalci naroda in države, ki so prisegli “voditelju velikega nemškega rajha” Adolfu Hitlerju, nimajo pravice ne do civiliziranega pokopa in ne do groba. Imajo zgolj pravico do večnega prezira in sramote.

  2. Florjan, to pa sploh ni res, kar praviš. Lahko greš na ljubljanske Žale, pa boš videl, da so tam posebej pokopani italijanski okupatorski vojaki, ki so padli na slovenskih tleh. Pa so bili okupatorji. In navsezadnje, že v Sofoklejevi “Antigoni” je razrešena etična dilema glede tega, kako je s pokopom tistih, ki so bili na nepravi strani. Antigona se zavzame za pokop brata Polinejka, čeprav je bil slednji napadalec. Njegovo dejanje lahko sicer obsoja, ampak vseeno moramo upoštevati dejstvo, da človek tudi s smrtjo ne izgubi svojega dostojanstva. Profesor Tine Hribar to imenuje “posvečenost mrtvih”. Polinejk ima pravico do groba zato, ker je človek. Ne glede na svoja dejanja. Navsezadnje je tudi morilec Silvo Plut po tistem, ko je naredil samomor, dobil pravico do groba. Mladi fantje, ki so bili pobiti po vojni, pa večinoma niti ubijali niso. Nihče jim ni sodil, nihče jim ni ugotavljal krivde. Če bomo njim odrekli pravico do groba, potem pa res ne vem, kam gremo! Še neandertalci so bili bolj civilizirani glede tega. In me zelo resno skrbi, da imajo nekateri Slovenci takšno miselnost, da bi drugače misleče najraje razčlovečili in jih nato likvidirali. Tako so počeli koljači v Srebrenici in v Ruandi, s tem pa so posnemali naciste v lagerjih, ko so morili Jude. Toliko v razmislek!

Comments are closed.