Nesreče jedrskih podmornic

0

Človeštvo je z izgradnjo jedrskih podmornic doživelo pomemben tehnološki napredek, ki pa žal ni namenjen v korist splošnega razvoja, ampak za uničevanje človeka. Jedrska podmornica ima vgrajen jedrski reaktor, ki poganja parne turbine, kar omogoča celo nekaj mesečno plovbo pod površino morja. Tako je ameriška podmornica Nautilus, 03. avgusta 1958 prva plula pod Severnim tečajem in njegovo velikansko arktično ledeno ploščo.

Ena reaktorska polnitev zadošča za okoli 20-letno operativno uporabo. Hiba jedrskega pogona pa je velika teža reaktorja, ki je enaka teži celotne dizel-električne podmornice. Vodni visokotlačni reaktor (PWR) so prevzeli Američani in Angleži, Rusi pa so se odločili za uporabo tekoče-kovinsko hlajene reaktorje. Proizvedena para poganja turbino, s proizvedeno veliko količino električne energije pa razcepijo vodo na vodik in kisik, ki ga uporabljajo za dihanje pri dolgotrajnih potopih.

Tako kot vsaka jedrska centrala na kopnem, predstavljajo tudi jedrske podmornice veliko potencialno nevarnost v primeru kakršne koli nesreče. Jedrskih podmornic sicer ni veliko, tudi nesreče niso pogoste, vendar se kljub temu zgodijo. Doslej je v oceanih potonilo osem jedrskih podmornic: dve ameriški, štiri sovjetske in dve ruski. Vse so se potopile zaradi nesreče, le sovjetsko podmornico K-27, ki je nasedla v Karskem morju, so potopili namenoma. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja sta se v Atlantiku nenadoma potopile kar dve, takrat najsodobnejši ameriški jedrski podmornici, kjer je umrlo okoli dvesto mornarjev.

Najprej se je 11. aprila 1963 potopila Thresher. Nesreča se je zgodila med vajo hitrih potopov. Pri teh manevrih je voda nenadoma vdrla v podmornico, zatajilo pa je tudi aktiviranje zasilnih balastnih tankov. Podmornica je v nekaj minutah potonila v globinah Atlantskega oceana. Druga nesreča pa se je zgodila pet let kasneje, ko se je 22. maja 1968 iz neznanega razloga nenadoma potopila jedrska podmornica Scorpion. O razlogih potopitve obstaja več teorij, najverjetnejša pa pravi, da naj bi podmornica eksplodirala zaradi napake na torpedu.

Foto: Wikipedia