(Ne)sreča socialne demokracije s Slovenijo

5

Avtor: Janko Prunk. Vir: Sobotna priloga (Delo, 2. junij 2012). To svojo ideološko držo (op. Igor Lukšič) je večkrat izpričal v javnih nastopih in publicističnih objavah. Na začetku članka sem omenil njegovo čisto ideološko napačno oceno evropske socialne demokracije. Leta 2005 je slovensko javnost in zgodovinsko stroko vznemiril in vznevoljil iz izjavo, da je bila organizacija Tigr teroristične in “ni imela revolucionarnega potenciala” kot OF in bi je zato ne smeli slaviti. V tistem intervjuju je profesor Lukšič glede OF natresel nekaj zelo staromodnih komunističnih ocen, ki so daleč od resničnih dejstev. O objektivni ocnei OF bi se lahko v tem času že prepričal iz vrste znanstvenih del slovenksih zgodovinarjev. ….. Ne vem, ali Lukšič ignorira vsa ta dela iz nevednosti ali iz ideološke vkopanosti. Bolj na to drugo je po objavi njegovega intervjuja opozorila filozofinja Spomenak Fribar in mu pripirasal kar zavezanost “nekakšnemu novemu komunizmu” (Delo, 16. julij 2005).

5 KOMENTARJI

 1. Super, da je zmagal Lukšič! Končno nekdo, ki bo vodil odločen boj zoper povampirjeni neoliberalizem in klerikalizem. Pahor naj pa kar sanja o tem, da bo postal predsednik republike … Končal bo na smetišču zgodovine, kamor tudi sodi.

  • Ja, super, da je zmagal Lukšič. To je začetek konca SD! Moralni zmagovalec kongresa je bil pa vseeno Pahor, kaj pa je to, če je dobil tistih piškavih deset glasov manj.
   Je edini, ki bo lahko spodnesel drugorazrednega turk. Mnogo nas je, ki bomo volili manj slabo.

 2. Janši bo še žal, da je zrušil Pahorja. Sedaj bo na levici dobil dva agresivna in ekstremistična politika, s katerima bo zelo težko sodelovati. Še en prispevek k radikalizaciji slovenske politike, ko se razumne, strpne in umirjene politike obravnava kot slabiče, ceni pa se napadalne, grobe in moralno neskrupulozne politike in tu se Janković in Janša čisto nič ne razlikujeta. Vse skupaj vedno bolj spominja na Miloševićevo Srbijo.

 3. Govor o povampirjenem neoliberalizmu in klerikalizmu je dokaz, da avtor nima pojma o sodobnem dogajanju. Naj si ogleda povampirjeno UDBO in nekdanjo partihjsko vrhuško, ki je oropala državljane in jih potisnila v revščino. Titove miljarde dolarjev, saftijevi miljoni, Zidar, Kordeš, Mermal, Autocommerce, da ne navajam še ostalih “menedžerjev”, ki so si brez sramu prisovili imetje in dolgove preložili na pleča davkoplačevalcev (tudi mariborska škofija).

 4. Sem prebral ta članek v Delu. Prunk je dobro napisal.
  Po mojem mnenju je naredil dve napaki:

  Da je imenoval SD oz. t.i. levičarje s Socialdemokrati. Socialdemokratov ni. Tudi ni bivših komunistov. Komunist ostane komunist. Morda je Pahor socialdemokrat. Morda on nikoli ni bil intimno komunist, ampak zgolj zaradi privilegij, kariere.

  Druga velika napaka je, da Virantove liberalce imenuje neoliberalce. To kaže, da Prunk kot večina socialistov prave, klasične liberalce zmerja z neoliberalci, kajti neoliberalec je zmerljivka s katero socialist zmerja in diskreditira liberalca, sami pa ponujajo neko LDS ali Zares kot liberalno stranko, ki nikakor v nobenem pogledu ni liberalna stranka, temveč je čista socialistična stranka, ki skuša z barvami zavajati ovce predvsem z dvema kvazi liberalnima kriterijima:
  1. biti strpno za gaye ( kot da je večina nestrpna; zato tako nabijajo, da je večina nestrpna)
  2. biti proti Cerkvi oz. klerikalizmu ( pa sploh ne vedo, da klerikalizem pomeni, da se duhovniki potegujejo za posvetno oblast, torej kot da bi imeli stranko duhovnikov, ministre duhovnike, predsednika duhovnika in premiera ter sodnike duhovnike). Ali pa se zavedajo in tu delujejo čisto demagoško in sovražno do manjšine in s tem kažejo svoj pravi parazitsko socialistični izraz, ko večina izkorišča in pederira manjšino. Bravo rdeči fašisti.
  Prunk bi lahko vedel, da liberalnosti v Sloveniji nikoli ni bilo prave. Da je bil že stoletje v igri socializem, tako Krekov, pa Koroščev, da Kardeljevo-stalinistično-titoističnega sploh ne omenjamo. Slovenijo monopolno obvladuje že preko 100 let monopolno socialistična multinacionalka in jo izžema, da jo bolj ne more.

Comments are closed.