Nespregledano: I. Košir, Torek ob petih – Jože Možina kot voditelj Studia City?

17

Na uho mi je prišlo, da naj bi vodstvo TV Slovenija načrtovalo zamenjati tudi voditelja Studia City Marcela Štefančiča mlajšega. Ne sicer popolnoma, temveč bi bojda radi bolj “uravnoteženo” oddajo, ker da je ta preveč pristranska, mnenjska in “levičarska”. Zato naj bi Marcel, če se jim načrt posreči, oddajo vodil zgolj enkrat na mesec ali pa vsaj enkrat na štirinajst dni. Studio City (ena od redkih pronicljivih oddaj na nacionalki) naj bi tako, če so moje informacije točne, vodili štirje različni voditelji oziroma vsaj dva. Drugi naj bi bil, ne boste verjeli, Jože Možina. Ja, avtor in novinar neskončne serije oddaj Pričevalci, ki večinoma obravnava zgodbe domobrancev, če pa že gostuje kakšen partizan, mora biti ta obvezno protikomunist ali imeti z nekdanjim sistemom slabo izkušnjo. To je torej veliki plan prisilnega uravnoteženja javne medijske hiše in njenega novega vodstva? Potemtakem lahko pričakujemo, da bo eden od voditeljev verske oddaje Ozare postal denimo Peter Mlakar, Pričevalci pa bodo prihodnjo sezono doživeli propartizansko in prosocialistično preobleko in jo bodo snemali kar na sedežu Zveze združenj borcev za vrednote NOB? Da ne karikiram naprej, ker se tehtnica na tej t.i. drugi strani tako ali tako ne bo razbremenila. A gre namreč za mnogo širšo problematiko, ki zadeva predvsem uničevanje nacionalkinih blagovnih znamk.

Si predstavljate, da bi katera velika tuja televizijska postaja prisilno zamenjala dolgoletnega voditelja, s katerim gledalci oddajo povezujejo in je postal njen zaščitni znak? Najbrž ne. Najbrž BBC ne bi naredil tako neumne (celo začetniške) napake, da bi denimo Joolsu Hollandu (Later … with Jools Holland) pripopali še enega voditelja, ki bi recimo oddaji dodal “širino” in ta ne bi bila več posvečena zgolj bluesu, rocku, jazzu in popu. Ampak denimo tudi klasiki, pa narodno-zabavni glasbi in še čemu. Tako, da malo uravnotežimo in da se bo našlo “za vsakogar nekaj”. Ali pa, da bi vodstvo televizije Jonu Stewartu kar tako dodalo še dva ali tri voditelje in bi se tedensko menjali pri vodenju oddaje The Daily Show? Ali pa, da bi oddajo Larry King Live na CNN, ki je že tako nosila voditeljevo ime, poleg Kinga vodil še kdo? Po tej logiki mlad in brez naramnic. S čistim glasom, samo enkrat poročen in to srečno. Tako, da malo uravnovesimo. Kdorkoli ima vsaj malo pojma o televiziji, se tako radikalnih posegov ne bi posluževal. Ne samo, da oddaja s takšno drastično kirurgijo izgubi osebnost, ki jo je gradila dolga leta, temveč izgubi tudi (zveste) GLEDALCE. Ti pa so za obstoj televizijske oddaje ključni.

Marcel Štefančič (če smo ga že vzeli za primer) je blagovna znamka, ki jo simultano povezujemo z oddajo Studio City. Ta je pač komentatorska in kot takšna je našla svoje občinstvo. Posegati v ta prostor, ki povsem funkcionira takšen kot je, bi bilo za RTV Slovenija (ali katerokoli drugo televizijsko hišo v tem primeru) samodestruktivno.

Vir: Torek ob petih.

17 KOMENTARJI

 1. A še tukaj je treba zdaj brati taka bumbarska mnenja kot je tole od Izaka Koširja? 🙁 Mimogrede, ta Marcel Štefančič skupaj s svojim urednikom sveti že ene 30 let na isti TV z isto oddajo in sicer z neumnim neslovenskim imenom. Tako kot je bil Tito dosmrtni totalitarni predsednik, so se očitno odločili, da je Štefančič in njegova oddaja dosmrtna. Še sreča za naše potomce tam nekje tretjega kolena, da je verjetno v 22. stoletju verjetno ne bo več treba gledat, ker zadeva biološko ne zveni prav verjetno.

  Mimogrede, bumbarske primerjave Izaka Koširja so netočne. Ne Larry King, ne John Stewart, niti recimo David Letterman niso iste oddaje vodili toliko časa kot oni v vseh pogledih precenjeni čopoglavec. Čopoglavec in levičarski demagog, seveda. Žal ljudje niti ne vejo, da jim gre slabše v življenju tudi zaradi takih pralcev možganov kot je on in njegova oddaja.

  Predvidevam, da bi bila Slovenija bolj normalna mentalno in zaradi bolj normalnih vlad tudi gospodarsko bolj uspešna, če ne bi ljudem prali možgane taki levi demagogi kot je Marcel Štefančič. A kaj vem, mogoče mnogi Slovenci raje slabše živijo, kot da ne bi imeli možnosti še naprej gledati njega v ponedeljkih ob devetih in imeti poleg na steni doma obešeni še sliki Tita in Che Guevare. Magična trojka, skratka. 🙂

 2. Se strinjam z If.
  Studio City je politkomisarska skrajno levičarska oddaja.
  Kot protiutež bi morali imeti desno oddajo, slovenski Fox News, s principi, ne da bi SDS tam zganjala svoj prozorni populizem. Enostavno oddaja, ki poudarja inteligentno in preprosto konzervativne vrednote, gosti konzervativne avtorje, sledi klasično liberalnim temeljev svobodnega trga in vladavine prava in gosti avtoritet iz tega področja, ter aktualno kritično in lucidno spremlja dogodke doma, v bližini in v svetu.

  Ne poznam avtorja, ki bi to zmogel. Morda Urbas. Morda Ana Jud.

  Glede Štefančiča: ni iz komunistične družine, ampak iz cerkvene, “desne”, gospodovalne. Le kaj se mu je doma tako hudega zgodilo, da je postal Gospodovalec nasprotnega predznaka z isto politkomisarsko formo in podobno vsebino.

  Gospodovalni oče, avtoritarec brez vesti? Ali gospodovalna mama? Odličen in zelo strokoven tekst o slovenskem tabuju: možače, narcisistične ženske, ki čustveno ugrabijo svoje otroke
  http://mojpogled.net/pravi-moski-o-maminih-sinckih/

  • To je relevantna tema za razpravo.
   Namreč: podobno je bilo tudi pri Luki Mescu, ki prihaja iz katoliško zelo obarvane Selške doline, ima vse zakramente a na koncu je med študijem na FDV popolnoma zapadel v skrajno leve, anti-katoliške kroge.
   Mogoče bi tudi kakšno društvo organizirati kritično (!!!) razpravo na to temo: kje je vera staršev, kako bi morali duhovniki pristopati pri podeljevanju zakramentov pri družinah kjer je vse bolj kulturno, problem staršev ki otroke silijo k verouku sami pa ne hodijo k maši, ali duhovniki pričujejo za Resnico (pričevanje: beseda ki se povsod pojavlja pri neki Novi evangelizaciji, a je plehka), ali ljudje sploh razumemo globine katoliške vere ali je vse skupaj glede vere neke vrste družbeno-korektna psihosocialna pomoč?
   Moti me, ker se v t.i. katoliških medijih o tem ne govori. Pohvaliti moram sicer Revijo Ognjišče, na žalost pa to temo popolnoma ignorira časopis Družina.

   • Razprave o tem, kje je vera pri kom, niso na mestu. Problem pri nas je, da nimamo nobenih vernikov, ki bi bili uspešni. Nobenega “plemstva”. Niti med duhovniki. Vse neki reveži, ki komaj skrbijo zase. Z duhovniki vred.
    Ni podjetnikov, posli upadajo. Izvoz nam menda sicer raste, ampak to je tipično suženjsko delo. Organizacija nam laufa, ampak managment brez lastništva je zgolj oblast, ki goni vse samo da bi jutri bilo spet tako kot danes.

   • Morda je pa vzrok v tem, da ima preveč zakramentov? Tudi Luka Mesec ima vse zakramente. Jaz jih namreč nimam.

   • Gospod Rokc,
    vera ni posledica “taprave” vzgoje. Vero si mora vsak sam izboriti.

    Seveda pomaga, če imaš okoli sebe veliko zgledov, če imaš zgled v očetu in materi. Ampak! Vera ni stvar vzgoje, je zastonjski dar Boga človeku, ki jo iskreno išče.

    Če torej želite več vere v Sloveniji, khm … bodite zgled s svojim življenjem. In svet bo lepši, boljši!

    • Brez vzgoje je zelo težko. Odpad od vere je “normalen”. Če pa nisi vzgojen, pa je v tako versko sovražni družbi zelo težko najti Kristusa. Vzgojen in podučen, zraven. To je osnova.
     Vera je dar. Toda brez vzgoje in poučenosti tega daru preprosto ne sprejmeš.

     • Vera je zastonjski, nedolgovani dar Boga; dostopna je vsem, ki zanjo ponižno prosijo.

      To je copy&paste iz kompendija – KATEKIZMA KATOLIŠKE CERKVE. Katero vero pa vi, gospod Zdravko oznanjate?

 3. “… temveč izgubi tudi (zveste) GLEDALCE. Ti pa so za obstoj televizijske oddaje ključni.”

  Res je, ampak ne za slovensko RTV. Saj vendar ni na svibidnem trgu, saj njen namen ni dobilek!

 4. Pridržujem se IFu in Pavlu. Zame je ta oddaja navadna komikontinuitetna propaganda, ki se nespremenjena vleče iz totalitarnih časov. Če sem jo takrat še včasih moral gledati, da sem dobil kako informacijo, jo zdaj že zdavnaj ne gledam več, ker mi gre na živce njen voditelj z njegovimi gosti vred in njihovo komunistično razpredanje. Izognem se je že pri pretikanju programov, kot če bi se mi pojavil pornografski program. [odstranil admin zaradi neprimerne vsebine] Bi bil pa nenadejan čudež, če bi nacionalka uravnotežila komunistično monotonijo in del oddaje prepustila drugače mislečemu voditelju. Tako bi postala objektivna, pralnica možganov ne bi več brezhibno delovala in ajatola s svojim štabom bi se vznemiril. To.seveda režim ne bo dopustil.

 5. Delim mnenje predhodnih komentatorjev, da Štefančič ni primeren voditelj tovrstne oddaje, začenši z njegovo zunanjo neurejenostjo, dolgimi lasmi povezanimi v čop in potujčenim naslovom oddaje, pristranostjo in vrednotno plitkostjo vodenja oddaje.

 6. Tudi Možina ni primeren za voditelja slovenske Fox news. Deluje preveč medlo, pasivno, zaspano, kislo. Bolj je zgodovinar, za “starosvetne” teme.

  Trenutno ne vidim takega novinarja ali novinarke, proaktivnega, živahnega, resnicoljubnega, svobodnega, kritičnega, ki sledi desnim principom, ne pa “desnim” gospodarjem in “desnemu” populizmu.

 7. Seveda ni takega novinarja, ker bi že iz FDV odletel, prostovoljno ali prisilno. Če bi diplomiral, ne bi dobil službe, če bi imel službo, bi jo izgubil, če bi prišel iz tujine, ga ne bi zaposlili. Novinarji so poleg politikov in sodnikov najbolj nujno potreben poklic za vzdrževanje in zagotavljanje komikontinuitete. Celo nad zdravstvom je imela in ima udba večni patronat, to verjetno vsem postaja jasno.

 8. Glede Fox News. Jaz sem sam že pred časom, mogoče celo tule med komentarji opozoril ( dan ali dva nazaj je to storil tudi spletni Reporter kot udarno novico) na čudno dejstvo, da praktično povsod po svetu kabelski operaterji nudijo med mnogimi tudi program Fox-News, medtem ko ga v Sloveniji ni. Res čudno in vprašanje, če ni to neka dirigirana leva cenzura in postavljanje plašnic na duha Slovencev.

  Res pa nimam tako odličnega mnenja o večini tega uspešnega programa, kot očitno nekateri. Delno gre prav za nek Studio City z nasprotnim predznakom, kar zame ni kompliment. Torej tudi za zavestno demagogijo in enostranskost. Niso vsi voditelji tam inteligenčni biseri. Nekateri so odlični, med drugim stari Bill o Reilly, ki nima slučajno izjemne gledanosti, čeprav ga levica sovraži.

  Torej Fox News mi je dober za videti drugo plat medalje. Vzor poglobljene in kredibilne žurnalistične profesionalnosti pa mi ravno ni.

 9. Se povsem strinjam glede leve nagnjenosti Studia Šity. Že sam pri sebi sem pred časom, med branjem novice o pritožbah varuhu medijskih pravic o neuravnoteženosti Pričevalcev, prišel do enake ugotovitve kako Studio Šity zelo očitno štrli ven iz tega ravnovesja. Koliko bi bilo smiselno vzet ven Štefančiča kajpavem. Definitivno pa manjka razgledov iz drugih perspektiv.

Comments are closed.