Snežna ujma nas je leta 1952 popolnoma ohromila

13
Snežna ujma je popolnoma ohromila avtobusni in vlakovni promet, prekinjene so bile številne telefonske linije, cela področja Slovenije pa so bila odrezana od sveta in brez električne energije.

Med 13. in 15. februarjem 1952 je v Sloveniji neprenehoma snežilo tri dni in tri noči. Največ snega, več kot dva (2) metra, je zapadlo na Tolminskem in v Planici. Snežni zameti pa so bili ponekod visoki do osem (8) metrov. Takrat je zapadlo snega: v Ljubljani 146 cm, v Mariboru 88 cm, v Postojni 94 cm … Povsod je sneg padel že na podlago okoli 50 cm. Snežna ujma je popolnoma ohromila avtobusni in vlakovni promet, prekinjene so bile številne telefonske linije, cela področja Slovenije pa so bila odrezana od sveta in brez električne energije. Tudi slovitemu Orient ekspresu se ni uspelo prebiti do Ljubljane.

Zaradi debele snežne odeje so se tudi ljubljanski tramvaji popolnoma ustavili. Oddelek za komunalne zadeve pri takratnem Mestnem ljudskem odboru z dvajsetimi plugi in dvema buldožerjema Ljubljančanom ni mogel kaj dosti olajšati snežne tegobe. Na pomoč so prišli tudi vojaki JLA in številni kmetje iz okolice Ljubljane. Ti so z lopatami nalagali sneg na konjske vprege in ga na Tromostovju metali v Ljubljanico. Sledilo je pomanjkanje živil in premoga za ogrevanje, mleko pa so lahko prejele samo matere z dojenčki. V odročne vasi, ki so še nekaj tednov ostale odrezane od sveta, so hrano in zdravila odmetavali z vojaškimi letali, ki so vzletavala z zagrebškega letališča.

Leta 1952 zaradi snega umrlo 31 ljudi

Po nekaj dneh snežne ujme je 18. februarja 1952 takratna vlada LR Slovenije pod vodstvom Mihe Marinka izdala uredbo o mobilizaciji delovne sile za odstranitev posledic izrednih in obilnih snežnih padavin za varnost ljudi ter prometa in za narodno gospodarstvo sploh. To je zelo razkačilo maršala Tita v Beogradu, ki je Miho Marinka oštel, češ da lahko mobilizacijo razglasi samo on. Železniški promet je bil na vseh progah vzpostavljen šele po dveh tednih, to je 26. februarja. Dober teden po prenehanju sneženja pa se je pokazala slika katastrofalnih razmer; ob velikanski materialni škodi je zaradi snega umrlo 31 ljudi, 16 pa jih je bilo huje poškodovanih.

Viri: Wikipedija in Demokracija, fotografije so s spleta

13 KOMENTARJI

 1. To so bile prave zime, ne pa tale mizerija povsem brez snega, ki jo imamo letos. Poleti oz ze pomladi bo pa polno golazni naokoli. In scasoma vse vec bolezni iz eksoticnih toplih krajev.

  Pred 50 leti so se pojavili prvi glasovi, kaj se bo zgodilo s klimo zaradi toplogrednih emisij, predvsem fosilnih goriv. In se ni premaknilo do danes nic bistvenega, celo se vedno se povecujejo emisije. Brezglavost. In neredki, tudi na tem forumu, se vedno tiscijo glavo v pesek.

  • IF, mešate pojme. Fosilna goriva onesnažujejo okolje, to je dokazano dejstvo. Toda klimatski aktivisti, ki se izogibajo soočenja s stvarno stroko, kot glavni vzrok klimatskih sprememb navajajo ogljikov dioksid (CO2). Ta plin pa ni onesnaževalec, ampak je nujen za življenje na Zemlji. Brez tega plina bi bila Zemlja puščava. In ministrstva za vreme pripravljajo kazni za “čezmerno” emisiji ogljikovega dioksida in ne za onesnaževalce.

   Klimatskih aktivistov ne zanima onesnaženje. Omenjajo ga le v toliko, da ogljikov dioksid za boljši vtis javnosti neupravičeno tlačijo skupaj v paket onesnaževalcev. Zaradi nedokazanega vpliva ogljikovega dioksida, se zanemarja onesnaževalce, ki so dokazana težava.

   • CO2 je plin s toplogrednimi ucinki. Zavira oddajanje toplote nasega planeta. Ze minimalne spremembe atmosferske koncentracije tega plina rezultirajo v zaznavno zmanjsani moznosti ohranjanja toplotnega ravnovesja. Potreben je seveda rastlinskemu svetu v procesu fotosinteze, a za to ni treba povisevati koncentracij tega plina. Njegova toksicnost za cloveka in zivali je vezana na spremembe kislinskobaznega ravnotezja. Klimatske spremembe z ogrevanjem atmosfere imajo mnogo vec za clovek in svet neugodnih od ugodnih posledic. Razumno bi jih bilo preprecevati in zmanjsevati, kolikor se jih da, posebej ce so na voljo tehnologije, ki lahko nadomestijo tradicionalne fosilne z razvidnimi toplogrednimi ucinki. Ce bi se jim zaceli odpovedovati leta 1970, letos ne bi imeli zime brez snega ne le v dolini, ampak celo na nadmorskih okoli 2000m. In ne bi imeli poletij s 30 ali 50 dni s temperaturami nad 30 Celzija.

    • Še kar natolcuješ. Kaj pomeni “minimalne spremembe rezultirajo v zaznavno zmanjšani možnosti ohranjanja topolotnega ravnovesja”?! Za to trditev nimaš nobenih dokazov, niti najmanjših. Niti meritev, eksperimentov, nič. Nič od niča!
     Kako lahko nek izobražen človek take strokovne floskule strelja? Šarlatanstvo je to!

  • Nedokazana človekova krivda za klimatske spremembe je še eden izmed levičarskih političnih projektov. Njih zanimajo predvsem davki in nadzor nad podložniki.

   • Ti se v imenu svobode zavzemas za prosto trgovanje in konzumacijo heroina in kokaina? Jaz pa pravim ne. Nic ni narobe, ce so evidentno slabe prepovedane. In zlo zaustavljano. V tem ni nic levicarskega. Prej desno.

    • Kaj bi bilo, če bi bilo, ne veste ne vi, ne jaz. To nima zveze z znanostjo. To je vera v dogme ali nedokazane trditve.

     Na Zemlji se klima spreminja od kar ta obstaja. V preteklosti so bile ledeniške in vročinske dobe. Klima se ni začela spreminjati šele z nastopom industrijske revolucije. To so neovrgljiva dejstva.

     Klimo spreminjajo predvsem vplivi sončnih sprememb, drugih kozmičnih teles in žarčenj, spreminjajoč magnetizem Zemlje idr. mogočni atmosferski vplivi v primerjavi s katerimi je človek nepomemben prah. Mišljenje, da je tu glavni človek s svojim delovanjem, je med drugim rezultat njegovega egocentričnega napuha.

    • Ne IF, ne zavzemam se za konzumacijo drog. Zavzemam se za manjše onesnaženje in se tudi sam tako obnašam. Ne zavzemam se pa za levičarsko histerijo, ki nima dokazane zveze s stvarnostjo.

     Ta histerija se prav nič ne razlikuje od drugih levičarskih domislic, kot npr. enakopravnost stvarno neobstoječih spolov ipd.

     • Kaksna histerija neki? Klima se z neverjetno in ocitno nenaravno hitrostjo spreminja in to ni dobro. Tudi ce bi bil naraven proces, ne bi bilo dobro. Ne clovek, ne ostali zivi svet nima neomejenih moznosti prilagajanja. Kdor je konservativec, zeli, da stvari, ki so lepe in dobre, ostanejo take kot so. Levicarji so tisti, ki brezglavo hlepijo po spremembah in razgrajujejo tudi tisto, kar dobro funkcionira.

     • Tudi jaz mislim, da je vpliv človekove aktivnosti tu na zemlji tako neznaten, da nima globalnega vpliva na vremenske spremembe. Mislim, da je realnejša nevarnost, da se bomo zadušili v lastnih smeteh.

     • Tako kot teh 75 intelektualcev. Špekuliranje z nekim sklepanjem, ki ni vredno da bi mu odgovarjal. CO2 je tolk nevaren za nas in podnebje, kot je Janševa vlada nevarna za slovensko demokracijo.

 2. Se Trump se je odlocil, da bo pogozdoval Ameriko, da bi popravil njihov ogljicni odtis. Vi pa guslate kar naprej svojo, da clovek nima nic pri podnebnih spremembah. Kdo pa? Opica Ficko?
  No, sicer pa Alkalaj vendar trdi, da se Zemlja ohlaja. Le urno k nakupu volnenih kap, rokavic in salov, preden jih v trgovinah vse ne razgrabijo!

  • Govoriš kot da bi bil Trump odporen na politiko. Smešiš se. A ni super, da bo pogozdoval Ameriko. Če pa ti to povezuješ z ogljičnim odtisom, si pa res kaliber. Ampak ti ne verjamem. Ti veš, da ogljični odtis ni bistven, da gre za oblast in politiko.
   Ali ima človek kaj pri tem je povsem nejasno in v politični situaciji dokaj nepomembno. Človekova krivda zagotovo ni prignala Trumpa k pogozdovanju Amerike, ampak čisto normalen občutek za gospodarjenje.

Comments are closed.