Neprebrano pismo

17

Z ženo sva 17.02.2017 v Časniku objavila odprto pismo, ki sva ga posredovala vsem, ki so sodelovali in odločali o prepolovitvi oddaje Pričevalci. V pismu sva ugovarjala odločitvi in svoj ugovor tudi utemeljila. Pričakovala sva odgovor z vsebinsko utemeljitvijo odločitve. To se vendar ni zgodilo. Odpisali so nama, ne pa odgovorili, zato meniva, da je prispodoba o neprebranem pismu upravičena.

Sporočilo naslovnika, Programskega sveta, nama je s pooblastilom predsednika Mirana Zupaniča posredovala gospa Vesna Marn. Ta vsebuje prepis 9. člena Pravilnika o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija in obvestilo, da bo na najino pismo odgovorila varuhinja gospa Ilinka Todorovski. Ta nama je tudi odpisala, vendar naju je seznanila le o neoporečnem postopku sprejemanja odločitve, o vsebini pa nobene besede. Tudi sporočilo gospe Ljerke Bizilj je le vest o prepolovitvi oddaj in njihovi uvrstitvi v program. Varuhinja človekovih pravic, gospa Vlasta Nussdorfer nama je svetovala, da naj se obrneva na vodstvo RTV hiše.

Podcenjujoča obravnava Pričevalcev, ne odprtega pisma, dovoljuje, da tej izkušnji najdeva mesto v našem družbenem življenju. Postaviva jo lahko kar v okvir našega javnega vsakdanjika, ki ga v javnih uradih in ustanovah oblikuje pooblaščena stroka. Tudi v najini izkušnji je tako. V teh dogajanjih po najinem vedenju ni sodeloval noben politik. Pričevalce je prepolovila pooblaščena stroka iz RTV Slovenija. Svojo odločitev je utemeljila z besedami: … »smo se odločili, da združimo termina dveh žanrsko sorodnih dokumentarno-feljtonskih oddaj, …«. Je največ, kar ta stroka v vodstveni piramidi RTV premore, le njeno pooblastilo? Pričakovali bi, da je tudi sposobna, odgovorna, prizanesljiva, vljudna, nepristranska in pravična.

Ni izjema, v vseh porah našega družbenega življenja so razmere podobne. Pooblaščena stroka kroji usodo te države, njene blaginje in njenih vrednot. Politika se menja, pooblaščena stroka pa ostaja. Sedanji trenutek je posledica njenega usodnega, neustvarjalnega in neodgovornega vpliva. Ustvarila je operacijske mize, žilne opornice, Patrio, izgubljene sodbe pred evropskim sodiščem, TEŠ 6, bančno luknjo, koroška dečka, Cimos, sodelovala je v vseh naših zablodah in krivicah. Stroka v državnih ustanovah premore predvsem moč, znanje redkeje, spoštljivost in vljudnost skoraj nikoli. S to trditvijo se vrnimo k prepolovitvi oddaj pričevalcev!

Vodstvena piramida RTV hiše, ki vključuje skupaj 2 000 zaposlenih: ustvarjalcev programa, vodstvenih strokovnjakov in delavcev v spremljajočih dejavnostih, ne zmore iztisniti iz sebe več kot: … smo se odločili … Tudi poskusili niso najti spodobno pojasnilo! Je to nesposobnost, nestrokovnost, pristranskost, podcenjevanje? Vsakega nekaj, s primerno mero samopašnosti, računajoč na nedotakljivost, ki jo nudijo nasprotniki Pričevalcev. Je nadaljevanje 70 letne usmeritve, ko so ji resnico predpisali oblastniki, njihovi politični nasledniki ji tudi danes te »pomoči« ne odrekajo.

Prepolovitev Pričevalcev je boleča, krivična in nadvse pristranska. To ni združitev dveh sorodnih oddaj, to je prepolovitev oddaj Pričevalcev, prepolovitev resnice o revoluciji in socializmu, to je cenzura, ukrep podoben posegu v predvajanje dokumentarca dr. Valentina Areha o JLA. Rdeča nit teh in podobnih odločitev je očitna naklonjenost zagovornikom revolucije, ki je po najinem mnenju nerazumna. Revolucija je bila zločin, socializem pa je propadel. Revolucionarji so prikrili svoje zločine, uničili arhive, stroka RTV je utišala Pričevalce, ki so ostali še edini vir resnice o izprijenosti revolucije in revolucionarjev. Gospe in gospodje, vaša odločitev ne more biti »drugorazredna« tema, vaša odločitev odvzema osnovne človekove pravice velikemu delu slovenskega prebivalstva, ki želi zvedeti resnico o neizbrisnem zločinu in zločincih, ki so ga zaukazali. Vas ta resnica ne bi smela motiti, vi ste tudi NAŠI, ne le NJIHOVI. Ne spodbujajte te delitve, če želite temu narodu, tej državi, dobro.

Svoji utemeljitvi ste se izognili, zato bova midva sama preverila, kakšni bi bili lahko sprejemljivi razlogi za prepolovitev Pričevalcev.

Je sporen avtor oddaje? Gospod dr. Jože Možina je svetovno uveljavljen režiser dokumentarnih filmov, gledali smo njegov film o Pedru Opeki, v Hollywoodu je prejel zanj nagrado za najboljšega režiserja v kategoriji dokumentarnih filmov, uveljavil se je tudi doma, njegovi prispevki so zanimivi in cenjeni, tak je na primer dokumentarec Urok o Depali vasi in seveda tudi Pričevalci. Vsi njegovi izdelki imajo upoštevanja vredno število gledalcev, Pričevalci tudi navkljub večerno jutranjem predvajanju. Je zgodovinar, strokovnjak, ki zmore prepoznati tudi zgodovinsko resnico, je doktor znanosti prav s področja polpretekle zgodovine. RESNICA ostaja resnica, četudi večini naroda ni všeč. K vaši odločitvi sodi prav gotovo mnenje avtorja, ki ga midva pogrešava.

So neprimerni izbrani pričevalci? Izbor pričevalcev potrjuje, da gospod Možina ne ločuje zagovornikov revolucije in njenih nasprotnikov, vem, da prve še posebej spodbuja, vendar ne najde odmevnega odziva. Zakaj ne? Domnevava, da je kriva revolucija , ki jo želijo spregledati, saj le ta razvrednoti njihove Spomine o osvobodilnem boju!

Primerjava med obujanji spominov in pričevanji. Današnji Spomini partizanov se razlikujejo od Spominov na partizanska leta, ki smo jim sledili vse do osamosvojitve. Današnji temelje na osvobodilnem boju, za prejšnje pa je bilo izhodišče revolucija.

Pričevalci so nasprotno smeli spregovoriti šele zadnjih nekaj let. Težišče njihovega trpljenja pa ni osvobodilni boj, ampak revolucija.  V strahu za življenje so to resnico skrivali več kot 70 let. Odkrivajo nam revolucijo, njene zločine in njihova resnica je izvirni dokaz o veliki prevari »osvoboditeljev«.

Navidezno predstavlja nova rešitev programa RTV tako imenovano uravnoteženje, najbrž pravic gledalcev, večina njih pa je ob 23:05 že v postelji. V primeru, da želi RTV uravnotežiti pravice pripovedovalcev, bi morala pa to storiti pred 70 leti. To takrat ni bilo mogoče, je pa dolžnost RTV, da omogoči Pričevalcem to razliko premostiti. Spomini partizanov so zanimive osebne pripovedi v izbranih zgodovinskih okvirih, doživetja pričevalcev se teh omejitev ne držijo, predstavijo tudi temno stran naše polpretekle zgodovine, to je naša zgodovinska stroka zamolčala.

Vključitev partizanskih spominov je dobrodošla, tudi koristna, saj omogoča primerjavo obeh pričevanj, vendar nikakor ne na račun Pričevalcev. Seveda bi ustrezne spomine RTV lahko vzela iz svojega arhiva iz časa, ko so osvoboditelji bili še revolucionarji. Ti arhivski spomini bi omogočili šele pravo primerjavo s spomini Pričevalcev.

Ukrep RTV po najinem mnenju ni uravnoteženje, pomeni le prepolovitev pričevanj o revoluciji. Zadovolji pa pričevalce partizanskih spominov, saj so gotovo v zadregi, kaj in kako povedati, če naj revolucijo zamolčijo. Še pomembnejše pa je dejstvo, več bo oddaj Pričevalcev, jasnejša bo podoba o revoluciji. To pa je treba preprečiti. Ob teh predpostavkah je ta odločitev preračunljiva, pristranska, krivična, nedostojna in nedopustna.

Naj za konec ponoviva še trditev iz odprtega pisma: vrednote uspešnega, pokončnega in klenega naroda ne morejo temeljiti na laži, skrivanju resnice, sprenevedanju in prikrivanju zločinov.

17 KOMENTARJI

 1. Če mi ne znamo več ustaviti niti
  https://www.domovina.je/ekstremisticna-sodobna-umetnost-ko-igralka-zadovoljuje-kip-papeza-kristus-posiljuje-muslimanko/
  se ni čuditi. Ocenjujejo, da se je tematika Pričevalcev izpela. Še en poskus, ki so ga uspeli razvodeniti, tako da je ostal brez odmeva in pomena. In sedaj z razpolovitvijo razglašajo zmago.

  Režiser deluje tudi v Sloveniji. Imel je že kup predstav, ki smo jih kar spregledali. Sramotno početje. A sramota ima domovino, Slovenijo.

  • Oliver Frljić je v Sloveniji s strani dominantnih medijev visoko glorificiran režiser. Je nedvomen skrajno levičarski provokator in jugokomunistični nostalgik. Kot takega ga pozna Hrvaška, odkoder prihaja. Večina Hrvatov ga odklanja, zatočišče ima v rdečih oblasteh na Reki. Čeprav tudi tam polno afer.

   Iz predstavljenega je precej jasno, zakaj v Sloveniji doživlja take slavospeve. Recimo v Studio City, skupaj s podobnim režiserjem Buljanom pri Marcelu Štefančiču. Kadarkoli ga kaj spet ušpiči, se slovenski mediji postavijo zanj. V bistvu je levi provokantski antipol desnega avtorja in pevca Thomsona. Najbrž tudi ni treba dodajati, da isti mediji desne provokacije Thomsona ne podpirajo kot Frljičeve, ampak prikazujejo v najbolj možnih temačnih tonih.

   Občudovalci in advokati Frljiča so skratka izrojeni, kot je izrojen sam režiser. Hrvati se vsaj večinsko tega zavedajo. In zdaj tudi Poljaki. Pri nas je njegova izrojenost norma.

  • Hahahaha… car. Ne razumete, da vam nastavlja ogledalo vaše zadrtosti, dvoličnosti in zlaganosti. To, da ste užaljeni je povsem razumljivo, ampak užaljeni ste prevsem zato, ker “resnica boli” in ker ste ideološko zatrti.

   Na tak način se je mogoče poigravati le z nesvobodnim duhom. Takšen provokotiven nastop na svoboden duh ne bi imel takšnega učinka. Če meni npr. nek Franc Rode reče, da sem nemški ovčar, ker pač ne verujem v neke pravljice, si pač mislim: tipu se je zfuzalo in grem dalje. 🙂

   • Franc Rode tebi pravi, da si nemški ovčar? Zanimivo. Sicer v tem ne vidim kaj posebej žaljivega. Lepa žival. Še Hitler jih je oboževal; menda bolj kot Evo Braun ali kateregakoli človeka.

    • “Franc Rode tebi pravi, da si nemški ovčar?”

     Ne samo meni, vsem, ki smo šli skozi šolski sistem brez verouka. 🙂

     “Sicer v tem ne vidim kaj posebej žaljivega.”

     Saj pravim, da ni. Še posebej, če prihaja od nekoga, ki se ima za ovco. 🙂 Potem je biti nemški ovčar dejansko kompliment, ja. 🙂

     “Še Hitler jih je oboževal; menda bolj kot Evo Braun ali kateregakoli človeka.”

     Ja, in tudi na boga se je večkrat skliceval, tako kot Rode. 🙂

   • O, mi že razumemo. Vendar je razlika ali umetnik nekaj pove na spoštljiv način ali pa z žaljenjem. Če bi bil res tak car, kot po tvoje je, bi se enako norca delal iz komunizma in Tita. No, to pa ne. Ker je njegov ideološki adut.

    In kot si sam ugotovil na koncu. Tudi sam si mislim o tem kulturniku , da ima pač lastne frustracije, ki jih predstavlja naokoli ljudem s frustracijami. Zmolim nekaj zanj in grem dalje.

 2. Meni sicer ni taka katastofa, če so odslej Možinovi Pričevalci predvajani na 14 dni. Ne vem sicer, kako na to gleda avtor sam. Predstavljam si, da je za oddajo lahko samo dobro, če ima avtor za pripravo na 2 urni intervju malo več časa za temeljito pripravo. Morda tudi ni zgrešeno, da je v istem terminu izmenjaje soočenje dveh pogosto nasprotnih pogledov in izkušenj na najbolj burni čas 20. stoeltjas, ki Slovence še danes tako usodno zaznamuje. Še dobro, da je pogled tistih, ki jih slišimo v Pričevalcih, danes sploh lahko javno predstavljen. Ne tako dolgo nazaj je bilo to v matični domovini povsem nepredstavljivo.

  • Izmenjave izkušenj pa res ne bi poslušali. Ene vrste izkušenj smo poslušali zadnjih 50 let.
   Veliko bolj koristno bi bilo, da bi naredili dodatno oddajo, kjer bi preverili vsa do sedaj uveljavljena zgodovinska dejstva revolucije. Recimo nastanek OF, pa zakaj so partizanstvo izkoristili še za svojo revolucijo ipd.

 3. Najhuje je, ko se ideološki teroristi spravijo na lasten narod, na svoje soljudi in jih duhovno in telesno trpinčijo in tako spravljajo z obličja zemlje, lepe slovenske dežele.
  Tega še Hitler ni počel, saj je bil sovražen do nekaterih drugih narodov.

  Takšen teror smo Slovenci doživljali v času revolucije in po njej do osamosvojitve.

  In še danes ga delno, ker marsikdo, zlasti pa del politike, takšen teror do lastnega naroda, do svojih bližnjih, tolerira ali celo podpira.

  • Res je, svitase, samo da se ne zavedajo kako s tem pohabljajo pa “svoje” …
   Ironija je pa v tem, da o sebi ti pohabljeni mislijo da so pa cvet inteligence.

 4. Strinjam se z zakoncema Urankar, da prepolovitev števila oddaj Pričevalci ne pomeni uravnoteženja pričevanj o vojni in povojni zgodovini.

  Ravno obratno, partizanskih “spominov” (v narekovajih, ker mnogokrat ni šlo za dejanske spomine posameznikov, temveč le za zgodbe, prikrojene potrebam komunističnih oblastnikov po potvarjanju in olepševanju zgodovinskih dejstev), smo se do današnjih dni naposlušali in nagledali že preveč.

  Večina ljudi, katerih pričevanja je posnel Jože Možina, doslej še nikoli ni dobila priložnosti javno spregovoriti o svojih spominih na vojno in povojno dogajanje.
  Z oddajami “Pričevalci” smo praktično prvič dobili možnost poslušati necenzurirane pripovedi o mnogih zamolčanih plateh slovenske zgodovine iz prve roke. Zato so te pripovedi nadvse dragocene.

  Kar se je pričelo z uničenjem arhivskega gradiva po osamosvojitvi, se s prepolovitvijo števila oddaj “Pričevalci” nadaljuje – velik je trud tistih, ki hočejo prihodnje rodove prikrajšati za resnico o umazanih plateh slovenske zgodovine. Prepričani so, da čas dela zanje in prekriva preteklost s plaščem pozabe.
  Toda – lahko bi že enkrat doumeli, da resnica – prej ali kasneje, tako ali drugače – vedno prodre na plano.

  “Smo se odločili, da združimo termina dveh žanrsko sorodnih dokumentarno-feljtonskih oddaj” torej pomeni, da bo manj ljudi dobilo priložnost za javno tv izpričati svoje spomine in poglede na pretekle dogodke, da bi tako prispevali delež k sestavljanju celovite podobe pisanega zgodovinskega mozaika.
  Se bo našla pa drugačna pot.

  Če drži tv napovednik, bo 14. marca 2017, ob 23:05 uri na programu rtvslo1 objavljeno pričevanje Petra Hribarja, nečaka umorjenih zakoncev Rada in Ksenije Hribar.

  Odlomek iz napovednika oddaje: “Peter Hribar, nečak umorjenih lastnikov gradu Strmol, nam v dramatičnem pričevanju podrobno opiše usodno noč, ko so partizani 4. januarja 1944 ob 23. pod pretvezo vstopili v grad, začeli grobo zasliševati Rada in Ksenjo, ki sta ves čas vojne z denarjem in materialom podpirala OF. Isto noč so ju odvedli pod Krvavec ter ropali grajsko premoženje. Naslednji dan so ju brutalno mučili in umorili. Resnica je zelo preprosta, krvava in nasilna, pove Peter, ki si je več kot 20 let prizadeval in zbiral različne dokaze ter pričevanja, da bi razkril kruto resnico in usodo sorodnikov Hribar, ki sta bila del predvojne meščanske elite. Dokopal se je do skoraj vseh imen partizanov in partizanke, članov VOS, večinoma domačinov, ki so okruten umor izvršili, še živečega je nedavno obiskal v domu starejših. Nikogar povojna oblast ni kaznovala ampak ravno nasprotno, bili so deležni privilegijev in nekateri visokih položajev. Grad in celotno premoženje so si novi oblastniki prihranili zase. Tako so v gradu in posteljah umorjenih zakoncev dopustovali Edvard Kardelj in dalj časa tudi Matija Maček z družino.
  Peter Hribar je po dolgih letih sodnih bojev dosegel rehabilitacijo Rada in Ksenije Hribar, njun pokop in odškodnino za grad. Sprejel je tudi javno opravičilo s strani predsednika države. Odslej si brez zamer prizadeva za spravo na novih temeljih, kar predstavi tudi v pričevanju. Posmrtne ostanke zakoncev Hribar so lani iz prikritega grobišča prenesli in pokopali v družinsko grobnico, na gradu Strmol pa so jima postavili spominsko obeležje…”

  • Ampak, kar neverjetno je, kako je vse to brez vsakršnega odziva. Ko je Niko Kavčič po tv razpredal o tem kako je OZNA (država!) tihotapila cigarete v Italijo, nič, na popTV so ga naslavljali z “finančni strokovnjak”. To s Hribarji je tabu. Kardelj in Maček sta kljub vsemu zvezdi naših horizontov. Vsa trupla iz Hude jame, Kočevskega Roga, vse to je “usoda”, če že ne zaslužena usoda. Tukaj pri nas se niti mrtvim ne odpušča.

   • Bi se jim moralo odpuščat tudi če niso nič krivi?
    So bili krivi ker so bili živi ?
    So morali umreti zato ker so vedeli ?

Comments are closed.