Neodkrite skrivnosti Medjugorja

8

V hrvaškem delu Bosne, na meji med zahodnim delom rimokatoliške Evrope in vzhodnim delom pravoslavne Evrope, kjer se islam najgloblje zajeda v notranjost Evrope, se nahaja vas Medjugorje. Ime Medjugorje je slovanskega porekla in pomeni kraj “med gorami”.  24. junija leta 1981 je ta kraj postal znan po Marijinih prikazovanjih. Šestim otrokom se je prikazala Marija, ki se jim je predstavila kot Kraljica miru.  Kraj se je od takrat spremenil v veliko romarsko središče, ki ga je obiskalo že več kot 30 milijonov vernikov. In spremenil se je v kraj, kjer so mnogi korenito spremenili svoje življenje.

Prvo prikazovanje 10 let pred vojno v Sloveniji in Hrvaškem

Prva prikazovanja so bila za ta kraj veliko presenečenje. Že v prvih dneh se je na Crnici, kjer so bila prikazovanja, zbralo veliko ljudi. Komunistična partija je svoje člane, ki so bili večkrat na teh prikazovanjih, izključila. Vidci so bili s strani oblasti nadzorovani. Ves avdio material, ki ga je tedanji duhovnik Jozo Zovko z začetki prikazovanj zbral na kasetah, so oblasti uničile. Njega samega pa so zaradi zagovorništva vidcev zaprli.

Sporočila o miru so se po natanko desetih letih pokazala kot preroško vabilo, ker se je tedaj  začela vojna v Sloveniji in na Hrvaškem ter razpad Jugoslavije. Od začetka prikazovanj pa vse do danes vidci še vedno prejemajo sporočila od Marije. Nekateri bolj pogosto, nekateri manj. Nekatera so bolj osebne narave, druga za vse ljudi. Tako vidkinja Marija Lunetti Pavlovic prejema sporočila vsak mesec, 25. v mesecu. Sporočila so namenjena za ves svet.

Sporočila so usmerjena k spreobrnenju osebnega življenja

Vidci pred prikazovanji vedno molijo, da se pripravijo na srečanje z Marijo. Imenujejo jo Gospa. Gospa je vedno ista in se v teh letih ni niti malo spremenila. Vedno ima sivo haljo in belo vlečko razen za Božič in Veliko noč, ko je halja zlate barve. Ima dolge črne lase, ki se vidijo izpod vlečke. Ima modre oči in je prelepa. Lepoto, ki jo izžareva je nemogoče opisati. Preden se Gospa prikaže, včasih vidijo svetlobo, včasih takoj njo. Da se bo  prikazala, se ve po občutkih, ki vidce v tistem trenutku prevevajo. Gre za sekunde, ko v sebi občutijo toliko ljubezni, toliko lepote, da bi vidce enostavno v tistem trenutku razneslo od ljubezni in lepote, če se Marija ne bi prikazala.

Glavno sporočilo Medjugorja je usmerjeno v spremembo osebnega življenja posameznika, , da bi vsi lahko spoznali božjo ljubezen. Prikazovanja so na prostem, da bi se lahko tako kristjani, muslimani, budisti in drugi srečali z Marijo in preko nje z Bogom. Sporočila, ki so bila dana vidcem, so povabilo vsem, da bi se vsi odločili za Boga, ki prinaša mir, pihodnost in večno življenje. Marija v sporočilih vabi k redni vsakodnevni molitvi rožnega venca, k rednemu dnevnemu branju svetega pisma, k mesečni spovedi in k maši. Prav tako vabi k postu ob sredah in petkih, če je mogoče ob kruhu in vodi. Dodatno preko svojih sporočil vse vabi k molitvi za duhovnike, k molitvi za duše v vicah in k molitvi za edinost znotraj Cerkve. Pravi. naj molimo ne samo tri ure na dan, ampak 24 ur na dan.

Deset skrivnosti še vedno čaka na odkritje

Vsak izmed šestih vidcev je dobil deset skrivnosti, ki se dotikajo njegovega življenja, oziroma sveta. Točneje, trije vidci so prejeli samo devet sporočil, na deseto še čakajo. Nekatere skrivnosti so za vse vidce enake. Kaj naj bi skrivnosti pomenile se ne ve. Ena izmed vidkinj ima za nalogo, ko se bodo začele skrivnosti odvijati, da to sporoči svetu. In sicer bo deset dni pred tem ena od vidkinj dobila od Marije navodilo, da to sporoči duhovniku Petru Ljubičiću, ki bo skrivnosti sporočil svetu.

Od vseh skrivnosti se ve samo to, da bo ena prvih skrivnosti, da se bo na prostoru, kjer se je na Crnici prikazala Marija in kjer se sedaj nahaja kip Marije, pojavil znak, ki bo neuničljiv, ki ne bo delo človeških rok, ki bo trajen in bo dokazl, da se tu prikazuje Marija. Prav tako je napovedano, da bo v času uresničitve te skrivnosti po vsem svetu ozdravelo precej bolnikov. Marija je po vidkinji že kmalu ob začetku prikazovanj vnaprej napovedala, da bo enemu izmed otrok, ki je bil tedaj brez polovice noge, ponovno zrasla noga.

Ali so prikazovanja resnična?

Ves čas so se pojavljali tudi dvomi, ali so prikazovanja resnična. Kako, da vidci niso šli v samostan? Kako, da ne živijo skromno? Če so domači frančiškani in duhovniki prikazovanja podpirali, je krajevni škof prikazovanjem vedno nasprotoval.

Prikazovanjem je Vatikan naklonjen. Papež Janez Pavel II. je dejal, da bi rad spovedoval v Medjugorju. Avgusta 2002 je bila s strani poljskih romarjev izročena patru Jozu Zovku listina, v katerem se je tedanji papež Janez Pavel II. zahvalil patru Jozu Zovku za vsako besedo, za vsako delo, za vsako molitev, za vsako katehezo, za vsako žrtev, ki jo je naredil, ko je poučeval romarje. Junija 2008 je papež Benedikt XVI. na trgu svetega Petra v Rimu blagoslovi Marijin kip iz Medjugorja.

Množica romarjev in sadovi kažejo na deblo, ki raste in ga ni mogoče ustaviti. Previdnost glede dogajanja je v vsakem primeru na mestu. Ker so vidci še živi, ker smo še vedno v čakanju razpleta skrivnosti, je do končnega odgovora še dolga pot. Vatikan je letos spomladi napovedal, da bo ustanovil komisijo, ki bo preverila trditve, da se v Medžugorju v Bosni in Hercegovini redno prikazuje Marija.

Sadovi Medjugorja kažejo na prenovo Cerkve

Sadov Medjugorja ni možno tajiti. Prav zaradi Medjugorja so nastale različne molitvene skupine po svetu in tudi Sloveniji. Slovenska Prenova v duhu se svojemu nastanku lahko zahvali prav Medjugorju. Marsikateri duhovnik je v Medjugorju našel svoj poklic, tudi nekateri slovenski.

Tu so ljudje, ki so v Medjugorju našli smisel življenja, ki so našli svoj notranji mir in odgovore na svoja življenjska vprašanja. Tu so telesna ozdravljenja. Pred leti je v Medjugorje prišla žena iz Koreje, ki je imela bolnega sina, ki ni mogel hoditi in je bil na vozičku. Žena je hodila iz Crnice na Križevac, molila in prosila za sina, da bi ozdravel,da ne gre toliko časa domov, dokler sin ne ozdravi. In tako gre nekoč na Križevac, in spozna, da je vseeno preveč zahtevna do Boga, ko ga neprestano moleduje, naj ozdravi sina. Takoj se vrne v svoj apartma, kjer vidi, da se nekaj dogaja. Sin je ozdravel in je začel hoditi brez pomoči vozička. Žena se je vrnila domov in ko je naslednjič prišla v Medjugorje , je dala na Crnici v zahvalo postaviti kip Marije. To je premičen velik kip pred katerim ljudje molijo. Nahaja se na istem mestu, kjer so bila prva prikazovanja in kjer se bo pojavilo znamenje, o katerem govori ena izmed skrivnosti.

Marijinim prikazovanjem v taki obliki še nismo bili priče. Odločitev za poglobitev krščanskega življenje je na vsakem posamezniku. Sporočila niso nekaj novega, kar Cerkev ne bi že do sedaj učila. Vendar to, kar se dogaja v Medjugorje ljudi nagovarja.  Sporočila Cerkvi dajejo nov zagon in novo notranjo moč, dajejo upanje, da rožni venec prinaša odgovor na vsa vprašanja sveta, saj post in molitev zmagujeta tudi vojno. Tako za vprašanje terorizma, kot tudi odnosa z islamom. Če je Bog Izraelce 40 let vodil po puščavi v obljubljeno deželo, Medjugorje po Mariji že 29 let vodi svet v duhovno prenovo.

8 KOMENTARJI

 1. Neodkritih skrivnosti Medjugorja je mnogo, toda naš Valerij nam ni odkril nobene. Pravzaprav članek vodo pušča na vseh koncih. Začenši s trditvijo, da je Medjugorje v Bosni. Ni. Je v Hercegovini, kar ni nepomembno.
  Pa se poskusimo še sami. Frančiškani v Medjugorju so že dolga desetletja v sporu ne le s cerkveno hierarhijo, pač pa tudi z lastnimi predpostavljenimi. Kar je v meniških redovih hud greh. Naprej, Jozo Zovko se trenutno nahaja na prisilnem dopustu na hrvaškem otoku Badija. Možakarja so suspendirali že dvakrat poprej, najprej je to storil škof Žanić, nato škof Perić. Razlog? Nepokorščina in menda preveliko zanimanje za nasprotni spol.
  Drugi s prikazovanji povezani frančiškan, Tomislav Vlašić, duhovni vodja domnevnih vidcev, je prav tako padel v nemilost. Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal William J. Levada, in šef minoritov Jose Rodriguez Carballo sta dobrega Tomislava konfinirala v italijanski samostan. Zakaj? Ja, naš frančiškan je trdovratno zavračal sodelovanje v preiskavi, ki jo je proti njemu zahteval škof Perić. Zakaj je škof zahteval preiskavo? Zaradi »širjenja dvomljivih naukov, manipulacij z vestmi, sumljivega misticizma, nespoštovanja legitimno izdanih ukazov ter obtožb, da je kršil šesto zapoved«. Septembra 2008 mu je Vatikan prepovedal opravljati duhovniško službo, čeprav je še vedno ostal član frančiškanskega reda. Leto kasneje se je odločil, da zapusti tako duhovništvo kot meniški red. Še več, papež Benedikt XVI. mu je poslej »absolutno prepovedal dajati izjave o religioznih zadevah, še posebej, kar se tiče medjugorskega fenomena«, sicer mu grozi izobčenje. Resno, ni kaj. Pa da ne pozabimo, ko je bil Joseph Ratzinger še sam prefekt Kongregacije za nauk vere, je že leta 1985 prepovedal »uradna, škofijsko ali župnijsko sponzorirana romanja v svetišče«, dovolil pa je duhovnikom, da spremljajo posamezne katolike. Vatikan je prikazovanjem naklonjen, Valerij? Res?
  Sledi: pokol v Šumancih, pravoslavni menihi živi zakopani v Žitomislićih (1941), obračun za hegemonijo nad medjugorskim denarjem in etnično čiščenje v okolici (devetdeseta leta).

 2. Strinjam se s predhodnikom. Medjugorje je pač še en velik svetovni nateg. Tako velik nateg, da mu celo vatikanska birokracija noče nasesti, čeprav tudi sama nateguje folk. Ampak pustimo to. Zakaj sploh obstaja Medjugorje? ZARADI DENARJA, dragi moji. Ampak ovce, ki ne mislijo s svojo glavo, bodo seveda še naprej divjale v ta hercegovski kraj in se pustile striči.
  Huje od tega pa je, da si celo Primorske novice privoščijo spodrsljaj, da objavijo neko sluzasto reportažo z Medjugorja in to celo z neke seanse, imenovane Mladifest. In to naj bi bil resen časopis????
  Mimogrede, če v Medjugorje stalno zahaja samozvani novinar Demokracije in veliki zagovornik križarskih vojn Gašper Blažič, potem to pove vse. Kaj pravite na to, gospod Grašič??

 3. **Glavno sporočilo Medjugorja je usmerjeno v spremembo osebnega življenja posameznika, tako, da bi vsi lahko spoznali božjo ljubezen.**

  Kaj katoličani, brez da bi jim Marija to povedala, tega prej niso vedeli? Le kako so jih fratri v cerkvi učili? Sicer pa, kot je rekel Jezus: “Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.” (Lk 16,38) Jaz pa dodajam: najsi bo to Marija ali pa kdo od svetnikov.

  Po drugi strani, gre za področje, ki je bilo med drugo svetovno vojno močno zaznamovano z ustaštvom, po vojni pa zato za kazen prepuščeno sebi. Je pa Marija bolj malo pomagala, da ne bi prišlo do krvavih spopadov v širšem rajonu Hercegovine.

 4. Nasprotovanja temu da se ljudje spreminjajo na bolje je v zgodovini že bilo veliko in takšna seveda še bodo v bodoče. Če pogledamo samo na Evropo in njeno ustavo, kjer je Evropa v ustavi pozabila na Boga, na božje delovanje ni pozabila žena ki ji je bil sin ozdravljen in je shodil. Kip od Marije pred katerim se na Crnici moli, in ki je bil prenešen iz Koreje marsikaj pove, kako zna marsikdo ceniti to kar je dobro, resnično, in kar je dar.

  Neodkritih skrivnosti Medjugorja je seveda veliko. Precej vemo, v ljudeh se dogaja marsikaj kar jih dela bolj plemenite, bolj mirne, bolj srečne in bolj Božje. Sad iz tega drevesa se že kaže v vedno večjih obrisih. Kot rečeno pa je tega sadu toliko da je miza zelo obložena. Marsikdo pride k tej mizi in se nasiti, in blagor jim ki pri tem ne ostanejo še naprej lačni. Sadovi pa seveda še rastejo, tako da bomo lahko še precej jedli s te mize.

  Kar se tiče Jozota Zovka so natolcevanja na njegov račun že dolgo poznana. Že od samega začetka njegovega delovanja. Ker je bil človek tako v redu, so ga komunisti kot mladega duhovnika pustili samo v Medjugorje, češ, tam bo naredil še najmanj škode, saj tam so tako ali tako samo verniki in ne more ničesar več “pokvariti”. Tako da to kar se dogaja ni nič novega. Sigurno pa na otok ni bil pregnan, ampak je tam na rehabilitaciji. Teror ki so ga izvajali nad njim v zaporu je seveda pustil posledice na njegovem zdravju. Intervju z njim se nahaja tukaj http://www.jutarnji.hr/fra-jozo-zovko–nisam-protjeran–iz-hercegovine-sam-otisao-jer-sam-bolestan/197359/. Malo jih je za katere trdijo da iz njih veje božji duh, za Jozota Zovka sigurno velja, da ljudje o njem trdijo, da nad njem počiva božji duh.

  Tisto o Mladifestu je pa tako ali pod nivojem za pisanje. Mlade, ki se veselijo, pojejo, plešejo, se veselijo, molijo, si pomagajo, ne pijančujejo in delojo na tem kako bi bili boljši tako okarakterizirati kaže samo na dezorientacijo vrednot in izgubo kompasa kaj je v družbi tisto pomembno kar šteje in kaj je tisto kar so bistvene vrednote ki držijo družbo in skupnost skupaj.

 5. Međugorje je resnica! Osebno sem kraj že večkrat obiskal in tu dobil tudi klic, da bi postal duhovnik. V Međugorju je zelo lepo, če se le odpreš Jezusovemu in Marijinemu delovanju. To je kraj, kjer se nebesa stikajo z zemljo! Resnica, kateri se ne moremo izogniti pa je, da mnogi trgujejo z Bogom; to je služijo na Njegov račun, ne da bi ga ljubili. Za vse take ljudi je treba moliti, v zavesti, da od njih nismo boljši in nam nihče ne more garantirati, da ne bomo nekoč še hujši kriminalci. Le Bogu lahko zaupamo! Marija je absolutno prinesla tudi gmotno blaginjo, ki pa ni bistvena.
  Međugorje, … bistveno je dobiti izkustvo Jezusa, izkustvo Božje ljubezni, ker če kristjani ne bomo mistiki ne bomo kristjani, Sam sem Boga izkusil in povem vam, da ni ničesar boljšega, ničesar lepšega, ničesar bolj čistega in resničnega kot On in Njegova ljubezen! Pejte v Međugorje in izkusite Božjo ljubezen :D!

 6. No, stric Valerij, če je že Jozo tako hudo bolan, potem se pa res ne bi smel ukvarjati s frajhanjem zidov in popravljanjem počenih vodovodnih cevi! Sicer pa niti nisem mislil, da bo kaj priznal. Pa veste, o vseh teh zadevah sem prebiral v katoliških (in ne v kakšnih “komunističnih”) publikacijah, od liberalnih do konservativnih. Seveda v tujih – Družina o vsem skupaj zelo nerada piše … če sploh. Lahko pa rečemo tole: če Jozo govori resnico, potem lažeta tako mostarski škof kot vatikanska hierarhija? In ravno to se mi zdi presenetljivo, da je namreč toliko ljudi, ki se sicer prištevajo med zveste člane tako hierarhizirane institucije, kot je Katoliška cerkev, prej pripravljeno verjeti (menda nekoč niti ne tako) skromnemu hercegovskemu frančiškanu kot pa zapovedanim avtoritetam.
  Sicer me pa nič ne moti, če se mladina skupinsko zabava, v kolikor so polnoletni. Res pa ima prav zgornji dopisovalec: žur, ki se ga udeleži Gašper Blažič, že ne more biti kaj prida.
  Zdaj pa obljubljeno nadaljevanje: nedaleč od Medjugorja se nahaja kraj z imenom Šurmanci, pravzaprav leži onkraj hriba, kjer naj bi se prikazovala Marija. V jutranji zarji nedolgo tega spet popularne Endehazije so avgusta 1941 hrvaški ustaši, no, lokalni heroji, blizu tega kraja pobili 600 Srbov, starcev, žensk in otrok, skorajda vso populacijo vasi Prebilovci, ter jih – nekatere še žive – zmetali v tamkajšnja kraška brezna (ja, vidite, te lepe prakse se niso prvi posluževali komunisti). Že junija 1941 so zagrešili podoben zločin nad pravoslavnimi menihi iz samostana Žitomislići; menda so nekatere od njih žive zakopali. Pa ni šlo za ustaše iz Zagreba ali Karlovca ali Osijeka, to so bili kar lepo domači pobje, z znanimi priimki: Zovko, Ostojić, pobje iz lokalnih katoliških klanov.
  In seveda je Titova Jugoslavija po tem geografskem področju neusmiljeno udarila, po pravici ali ne, vsekakor pa neuspešno. Prevrtimo film petdeset let naprej: med jesenjo 1941 in julijem 1942 se je v Medjugorju zgodil »mali rat«. Glavni profiterji romarskega biznisa, klan Ostojićev, je postal žrtev nevoščljivih sosedov, od neznatnih prask pa do končnega obračuna, ko so pripadniki HOS pobili med 150 in 200 članov omenjenega klana. Katoliški Hrvati proti katoliškim Hrvatom. Pa o tem nihče nič ne ve? Balkanska posla? Romarji so seveda za vse skupaj ostali slepi. Kakor tudi za koncentracijska taborišča, ki so jih vrli nasledniki ustašev nedaleč od Medjugorja postavili za Bošnjake, ko je prišlo do Tudjmanove odkrite agresije na Bosno in Hercegovino. In začuda, če imate pri roki Google Zemlja, si lahko ogledate satelitske posnetke vasi, v katerih so skoraj vse hiše brez strehe. Le kdo je prebival v njih? Med njimi vas Prebilovci. Kraljica miru? Čudeži? Ja, to pa so čudeži …

 7. Gospod Valerij Grašič: za to, kar pišete, pa ne morem dati drugega komentarja kot to, da je vaš komentar piarovsko klobasanje. Ne bom šel v podrobnosti, je že Carlos dovolj povedal, toda dejstvo, da delate reklamo za nekaj, čemur niti vrh RKC ne verjame, pa je nekaj tako primitivnega, da pravzaprav niti ne morem verjeti, da je to mogoče.
  Mimogrede, kardinal Schönborn je mimo privoljenja papeža in tudi krajevnega škofa obiskal Medjugorje za novo leto, tam celo vodil slovesno mašo, kar je seveda škandal brez primere. In vi to podpirate? Nimam besed, res! Zelo nizko ste padli!

Comments are closed.