Upravljanje državnega premoženja

0

V normalnih državah, ki jih lahko imamo za zgled, vladajoči politiki ne ukrepajo v zakulisju in ne prevzemajo odgovornosti za svoje ukrepe v družbah v državni lasti. To je lepo pokazal predstavnik norveškega finančnega ministrstva, ki je v minulih dneh izobraževal slovenske upravljavce državnega premoženja. Če finančnemu ministru, ki je v vladi odgovoren za nadzor javnih deležev v podjetjih, ne ustreza smer, v katero je podjetje zašlo, pač zamenja nadzorni svet oziroma zbor direktorjev … je dejal Norvežan.

Pri nas se je v zdajšnji vladi odgovornost za državne deleže v podjetjih delegirala na agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Drobcen korak naprej je vsaj vzklitje zavedanja, da mora biti odgovornost za upravljanje državnih kapitalskih naložb zbrana na enem kraju. Naivna ali pa namerna pa je bila zamisel, da lahko AUKN opravlja svojo vlogo brez prevzemanja politične odgovornosti, ki pa bi jo lahko nosil le, če bi bil popolna transmisija vladajoče koalicije.

Ker to ni bil in ni, so kompetenčni spori med agencijo in resornimi ministrstvi pričakovani. Najhuje je počilo lani med ministrstvom za gospodarstvo in AUKN zaradi kadrovskih rešitev v energetiki. Eden od epilogov tega spora je predlog Zaresa o zaprtju AUKN in prenosu njegovega dela na vladni urad.

Menim, da zgolj taka ali drugačna administrativna rešitev upravljanja državnega premoženja ne bo pripomogla k večji preglednosti in učinkovitosti dela niti ne bo zagotovila ustrezne odgovornosti odločevalcev. Skrb za državno premoženje je naloga ministrstva za finance. To naj si opravljanje te naloge centralizirano organizira, kot samo meni, da je najbolje, in naj za svoje delo prevzame tudi politično odgovornost.

Več: Finance