Nemirni Falklandski otoki

2

Na južnem Atlantiku ob obali Argentine so Falklandski otoki, ki so že od kolonizacijskih časov spadali pod britansko krono, vendar si je to otočje lastila tudi Argentina. Ena izmed prvih večjih pomorskih bitk prve svetovne vojne je bila prav na Falklandih. Nemško ladjevje pod poveljstvom admirala  Maximiliana von Speea je 8. 12. 1914 napadla britansko oporišče v Stenlyu, kjer pa se je bitka za Nemce končala katastrofalno: od osmih ladij so jih izgubili kar šest, medtem ko Britanci niso imeli nobenih izgub.

Druga vojna na Falklandskih otokih pa je bila med Anglijo in Argentino in je trajala 74 dni. Povod za začetek vojne je bila zasedba Južne Georgije 19. marca 1982, ko so argentinske oborožene sile okupirale otoke in jih razglasile za argentinsko posest. Falklandi so bili od Argentine oddaljeni okoli 600 kilometrov, od Anglije pa več kot 12.000 kilometrov. To je bila pomembna razlika. Vseh žrtev na obeh straneh je bilo več kot tri tisoč (večinoma na argentinski strani), vojna pa se je končala 14. junija 1982, ko se je Argentina predala. To je bila prva večja pomorska, amfibijska in kopenska vojaška operacija po koncu korejske vojne, pa zadnja kolonialna vojna. Poraz Argentincev je bil začetek konca dolgoletne argentinske vojaške hunte. 

Foto: Wikipedia

2 KOMENTARJI

  1. Majhen popravek: Otoki so bili španska posest do osamosvojitve Argentine, ki je od Španije prevzela oblast nad otočjem. Angleži so leta 1833 pregnali prebivalce in zavzeli otočje (prosto po Wikipediji).

  2. Jeremias, zares ZELO prosto po Wikipediji. Predlagam, da si preberete angleško verzijo. Tam je malo manj prosto.

Comments are closed.