Nemčija v boju zoper brezposelnost mladih v EU

3

mladi_brezposelniFrancija in Nemčija sta napovedali skupno iniciativo v boju zoper veliko brezposelnost mladih v EU. Nemška ministrica za zaposlovanje, Ursula von der Leyen in nemški finančni minister, Wolfgang Schäuble, sta v sredo v Berlinu predstavila v glavnih orisih novo francosko-nemško iniciativo, ki je bila v nemškem tisku predstavljena kot »New Deal za Evropo«. Nemčija predlaga, da se brezposelnost mladih rešuje tudi s številnimi bilateralnimi sporazumi z najbolj prizadetimi državami, da bi pospešili delovanje ukrepov in birokratskih postopkov.

Namen »Evropske iniciative za rast in zaposlovanje«, kot je bila nazadnje poimenovana, je bolje izkoristiti obstoječa evropska sredstva. Ursula von der Leyen je novinarjem obrazložila, da gre za sklepanje javno-zasebnega partnerstva v boju zoper nezaposlenost mladih. Načrt zaposlovanja se po njenih besedah sestoji iz treh elementov: kreditiranja podjetij pod ugodnejšimi pogoji, krepitve izobraževanja mladih potom prakse v podjetjih ter pomoči mladih pri ustanavljanju lastnih podjetij.

Nemška ministrica za zaposlovanje je spomnila na 6 milijard evrov, ki je v EU predvidenih do leta 2020 za boj proti brezposelnosti mladih, ki v Grčiji in Španiji presega že 50 odstotkov, v Italiji znaša stopnja brezposelnosti mladih 30 odstotkov, v Franciji pa 20 odstotkov.

Kljub temu, da je brezposelnost med mladimi v Nemčiji razmeroma nizka (8 odstokov), Evropska komisija pozdravlja omenjeno iniciativo.

Foto: Guardian

3 KOMENTARJI

  1. Nemčjia bo rešila brezposelnost mladih v Španiji tako, da bo Španiji speljala najboljše visokokvalificirane mlade kadre. Super, tale Evropa ne?

    • Drži, beg možganov. A še vedno bolje tako kot, da so nezaposleni doma. Če se bodo vrnili, se bodo vrnili bogatejši za zelo pomembno izkušnjo.

      P.S. Pogrešam podatek o odstotku brezposelnih mladih pri nas. (In še bolj ukrepe… 🙁 🙁 🙁 )

    • Ti bi najraje videl, da bi Nemčijo tlačili dol, da preveč socialistične države ne bi izpadle nesposobne.

Comments are closed.