Juncker ne sliši dobro

19
Predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker

Madrid se boji, da bo Kraljevina Španija najprej razpadla na najmanj štiri države. Geopolitični položaj Evrope ni tako zanesljiv, kot se morda komu v Bruslju še zdi. Preobrazba Evrope je v bistvu največji in najbolj kulturni problem doslej, je zapisal bloger Marijan Zlobec, ki katalonski proces osamosvajanja ves čas spremlja, ga zelo čustveno komentira in razmišlja tudi o prihodnji nacionalni podobi in viziji Združenih držav Evrope, saj se v ozadju dogajajo morda stvari, »o katerih še ni mogoče z zanesljivostjo govoriti, da gre za nov val evropskega nacionalnega prebujenja zatrtih narodov in ljudstev s svojimi kulturnimi in jezikovnimi identitetami, ki so bile desetletja in celo stoletja potlačene, ovirane, zamolčane in prepovedane. Madrid se boji, da bo Kraljevina Španija najprej razpadla na najmanj štiri države, o čemer je morda še največ govora in vtisa v evropski javnosti. A skrivaj se kaže podoba Kraljevine Španije še veliko bolj problematična in sedanja država lahko razpade še na več državic.«

Več o tem na blogu MarijanZlobec.

19 KOMENTARJI

 1. Gre v bistvu še za mnogo več.

  Ali bodo multinacionalke še naprej krojile monolitno kulturo Evrope in izrinile dušo človeka, ki je temelj njegove kulture?!

  Ali bo človek le potrošni in politični material, s katerim se nenehno manipulira za sebične interese posameznikov in skupin?!

 2. Največji moralni fiasko Evrope pa je, da dopušča, da Evropa dopušča odvzem avtonomije Kataloniji in kazenske postopke zoper njen voditelje!!!

  Evropsko vodstvo bi moralo zaradi te grdobije odstopiti takoj!!!

 3. In takšen nesprejemljivi potrošni in politični material, je človek pogosto tudi pri nas!

  Zato je človekova kultura ( pozitivna kulturna dediščina, vera…) na stranskem tiru na različnih področjih življenja ( v medijih, politiki, turizmu, izobraževanju, oblastni kulturni viziji, trgovini, tudi v kmetijskih medijih, pa čeprav je bilo podeželje vedno nosilec slovenske kulture…..).

  Človekova kultura je temelj njegovega plemenitega poslanstva.

  Če je kulturni temelj človeka majav, je vse majavo.

 4. Zato bi se morali pravočasno ozavestiti,

  kako nam levica izničuje kulturni temelj

  slovenskega človeka,
  ki je bil v zgodovini vzor vsem evropskim narodom, s svojo pridnostjo in poštenostjo ( o tem pišejo tudi Valvasor, Trubar, Slomšek…).

 5. Zakaj to trdim? Zato, ker ima v rokah škarje in platno in ne stori ničesar, da se genocid do slovenske kulture in slovenskega človeka prepreči!

 6. Sostvarstvena, to je sonaravna kultura je posledica sostvarstvene, sonaravne duše, ki je odsev določenega stvarstvnega oziroma naravnega okolja.

  To je stvarstvena, naravna zakonitost, ki jo človek mora spoštovati, če hoče biti v ravnovesju s stvarstvom in vrednotno napredovati!

 7. svitase: “Prosim, komentirajte!”

  V redu. Tu je moj komentar: “Preje bodo muslimani imeli svojo državo kot Katalonci!”

 8. Očitno bi Evropsko iztirjeno vodstvo kaj takšnega prej priznalo, saj so na Švedskem že baje šeriatska območja, pa ni nobene trezne reakcije na to.

 9. Da levica izničuje kulturni temelj slovenskega človeka dokazuje tudi spletni portal slovenske vlade, kjer se v razdelku- dokumenti v javni razpravi lahko ogledamo Nacionalno kulturno vizijo do leta 205o, pri kateri za ohranitev slovenske kulture naveden le ne ukrep in sicer:

  . gostovanje naših skupin v tujini in tujih pri nas.

  Pri tem pa za vlado ni pomembno ali bodo ta gostovanja predstavljal slovensko kulturo.

  Prav tako ni pomembno za vlado, da bi se ohranjala slovenska kultura, saj ni nobenega ukrepa v smeri ohranjanja slovenske kulture.

  • Gospod Svitase,
   saj vse to vemo. Ampak mi smo se odločili za socializem/komunizem in tako bodo tudi volili. Ker nas rdeči in njihovi mladiči hvalijo, če za njih volimo. JJ in njegovi vojaki pa nas zmerjajo. Dajo nam tako nič ne, ne eni in ne drugi!

 10. S tem pa vlada izničuje kulturo in identiteto slovenskega naroda in posameznika v njem.

  Torej ponovno povsem nasprotno kot je to obljubljala na volitvah.

 11. Drži gospod Alfe. Tudi sam sem razočaran nad desnico, ker zanemarja kulturni temelj slovenskega človeka in naroda. Od tega temelja je odvisna uspešnost in odgovornost na vseh področjih življenja.

  Zgolj festival domovinskih pesmi je le kulturni drobec.

  Zakaj se desnica ne zaveda pomena slovenske kulture in kako je na tem področju ranljiva levica?

  Zakaj venomer opevati le slovensko osamosvojitev, slovensko kulturo pa ne?!

  Kako je mogoče, da to dvoje ni eno in isto?!

  Zakaj desnica ni za področje kulture pripravila konkretne ukrepe?!

  • Svitase , ali se vam zdi , da je premalo harmonikarjev , vendar meh nategujejo eni in drugi , tega ne počenjajo samo slovenci , ki jim harmonika pomeni pripadnost enemu izmed slovenskih kulturnih temeljev – vrednot , ki jih neprestano ponavljate , posredi je namreč denar in zaslužek ! Trdim , da je harmonikarjem prav malo mar kultura in zvestoba slovenstvu , “biznis je biznis” , to je njihov temelj in pripasnost narodu ! Pravite , da je festival domovinskih pesmi le drobec , za en drobec je tudi pravih Slovencev , ki jim festival mnogo pomeni ! Problem je drugje , slovenceljni se razvajajo ob balkanski glasbi , ki jim oživlja dušo in srce , kjerkoli in kadar koli ! Kulturo v Sloveniji ustvarjajo namreč južnjaki in prodane slovenske duše , lahko bi rekel , da jo soustvarjajo skupaj s primati iz juga ! Na njihovih festivalih jih varuje policija , ki odganja domoljube v slovenskih narodnih nošah , namesto , da bi bilo obratno ! Svitase ne bodite vendar bolj božji od Boga ! Mar niso “ljubitelji” Slovenije dopustili gradnjo mošeje v centru GLAVNEGA slovenskega mesta Ljubljani in ker jim ni uspelo
   obdržati titove ulice , so nam podtaknil nov temelj mošejo in đamijsko ulico !
   In vi Svitase si dovolite trditi , da je slovenija osamosvojena , kakor za koga ,
   če bi bilo to res se ne bi dogajalo to kar se dogaja ! Danes se govori in piše samo
   še o slovenski subkulturi , ki se ne rojeva na Rašci , ali v Vrbi , ampak na ulici
   nesrečnega imena , Metelkovi , kjer je sodila slovenskim domoljubom srbska
   soldateska in izgleda pustila tam močne sledi in temelje “osamosvojene” Slovenije!
   Metelkova je začetek umora SLOVENSKE kulture in svobode mišljenja !
   Izpašujete zakaj venomer opevati le slovensko osamosvojitev, slovensko kulturo pa ne odgovoril vam bom zelo na kratko , ukradli so nam osamosvojitev in državo , kamor sodi tudi kultura , sodstvo , šolstvo in narodna zavest , prišli smo do točke , ko ti je nerodno ko se pohvališ , da si Slovenec !
   Ne zamerite mi g.Svitase , če vam očitam , da ste večni nergač in kritizirate napačne ljudi , tiste ki trdno stojijo za svojimi dejanji , predvsem njihovo intimno opcijo o svobodi in resnični samostojnosti slovenskega naroda ! Ki ni bila nikoli opcija tistih , ki se vračajo k svojim koreninam in jemljejo zamrznjene partijske rekvizite iz zmrzovalnih skrinj ! Kaže na to , da nameravajo ponovno osmisliti svoje intimne opcije!

   Andrej Briški

 12. Ali tudi za desnico velja, da eno govori, drugo pa počne oziroma, da ničesar ne stori na področju ohranjanja in negovanja slovenske kulture?!

 13. Pa je splošno znano, da je za desnico značilno, da je kulturna dediščina in kultura naroda in kulturna identiteta posameznika nasploh, njena prioriteta.

  Zakaj so pri nas mnoge stvari postavljene na glavo?!

  • Svitase , saj je tudi levica , naslonite se nanje , sedaj v drugem krogu obkrožite kar oba kandidata in “dvig” kulture bo opazen ! Svitase , za kulturo s klovni naprej !
   Eden poklicen , drugi poklican !

   Andrej Briški

  • Če ne bilo desnice v srhljivi zgodovini bližnje preteklosti , bi bilo danes bore malo
   kulturnih dobrin , vendar so jih naši predniki veliko ohranili pred rdečimi barbari , ki so načrtno uničevali vse kar je spominjalo na slovenstvo in krščanstvo , kajti tam se je rojevala
   slovenska kultura in se tudi ohranila kljub velikim žrtvam ! Vaša izjava , da si desnica lasti identiteto naroda in njegovo kulturo , je milo rečeno nora , res pa je , da jo poskuša ohraniti
   in varovati ! Samo primer , kaj se dogaja s križevniško cerkvijo in kaj se je dogajalo
   s cerkvijo sv. Jožefa v Ljjeubljani ? Po drugi svetovni vojni je socialistična oblast leta 1949 nacionalizirala cerkev in bližnje cerkvene zgradbe. V njej je nato do leta 1991 deloval prvi slovenski filmski studio Viba film.[4] Leta 1996, ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II., so cerkev in zgradbe denacionalizirali, cerkev v celoti prenovili ter območje vrnili jezuitom.[3] Svitase marsikaj vam uspe dobro napisati , v vašem prispevku , ki ga komentiram ste me razočarali , mislim , da vem v katerem grmu tiči zajec v vašem pamfletu , desnica ni samo Janez Janša pa tudi g . Novakova ne! Mnogo premalo nas je ,da bi se lahko grizli med seboj za prazen nič , pred nami bi morali biti višji cilji ! Pisal sem le o materialnih dobrinah , koliko je
   bilo žrtev med velikimi slovenci , ki so umirali zato ker so hoteli ohraniti narod , ki se je
   razvijal v dobre gospodarje in učenjake svetovnega slovesa pa kdaj drugič g.Svitase !
   V kolikor sem vas s svojim pisanjem spravil v slabo voljo si privoščite malo igranja na “frajtonarico” z dobrim slovenskim pedigrejem !

   Andrej Briški

Comments are closed.