Nehajmo že biti otročji

8

edvard zitnikSlovenska televizija nam je 20. januarja neposredno prenašala inavguracijo (prisego) 45. predsednika ZDA Donalda Trumpa. Prvič smo lahko v celoti spremljali spektakel ob prisegi predsednika najmočnejše države na svetu. Številni smo s ponosom spremljali dogajanje, še posebno zato ker je 45. predsednika spremljala njegova žena Slovenka Melanija Trump.

Z velikim veseljem so inavguracijo spremljali meščani in krajani Sevnice. Žal pa ni bilo tako povsod po Sloveniji, kot pa se sicer veselimo ob zmagah naših športnikov. In tako je prav.

A na koncu bo pomembno, ali bomo prvo damo ZDA imeli za zvezdo, ki nas lahko popelje navzgor ali pa bomo še naprej nad njo vihali nosove. In tako prepustili sosedom Hrvatom in drugim evropskim državam, da bodo izkoristili to, da je prva dama v Beli hiši Evropejka in naše politike z nami vred, kot že tolikokrat, poslali v prvi razred narodove zavesti in diplomacije.

Prav zanimivo je, da se slovenski mediji niso kritično odzvali nad poročanje dopisnika TV Slovenije g. Žitnika, ko je takoj po volitvah v ZDA in neuradnih rezultatih na televiziji poročal, da je za predsednika ZDA zmagal Donald Trump ter v isti sapi z vsem žarom klical na pomoč čudež, da bi vendarle zmagala Hillary Clinton. Seveda tega čudeža ni bilo in tudi ne opravičila dopisnika, ki je s samim načinom poročanja presegel novinarsko etiko. Kako bo po vsem tem g. Žitnik, stopil pred zakonca Trump in ju poprosil za intervju?

Žal se ne zavedamo, da vsaka tendenciozna propaganda negativno vpliva na našo zunanjo podobo ter posledično tudi na odnos tujih vlagateljev v naše gospodarstvo. Nehajmo že biti nevoščljivi Ameriki in njeni moči. Amerika je in bo še vedno najmočnejša država na svetu. Starejši se še spominjamo UNRA paketov, ki so nam jih iz ZDA pošiljali po drugi sv. vojni. To je bila pomoč za preživetje številnih narodov, tudi nas Slovencev, za kar smo lahko še vedno hvaležni ZDA. Seveda smo lahko tudi kritični do njihove politike, a naj bo le ta stvarna in argumentirana.

8 KOMENTARJI

 1. Pri vsakemu predsedniku in njegovih prizadevanj, se najde kaj, kar nam ni všeč.
  Pomembno je bistvo njegovih prizadevanj.

 2. Male države imajo enako možnost kot velike, da so napredne in močne, zlasti vrednotno. To potrjuje primeri: Švica, Danska…

 3. Če se je Franci Feltrin počutil ponosno ob Trumpovi inavguraciji, prav. Ne vem pa, zakaj v svojem članku sili, da bi se tudi drugi morali počutiti ponosno. No, jaz se nisem tako počutil. Nisem inavguracije niti spremljal drugače kot v poročilih.

  Njegova žena, bivša manekenka, je Slovenka. Menda se je odločila, da kot predsednikova žena niti ne bo živela v Beli hiši, ampak ostala v NY. Mimogrede, ona ni izvoljena na noben položaj. Morda bolje za njo in za svet, da ni ona izvoljena.

  Sam se veselim uspehov slovenskih športnikov. Nisem pa ponosen ob njih. To so njihovi uspehi, ne moji. Športe medijsko spremljam, če me veselijo. Ne zato, ker bi bil odvisen od tega, da Slovenci zmagujejo.

  Glede Žitnika pa – mislim, da ima novinar pravico do svojega mnenja. V kolikor gre jasno za mnenje, ne dezinformiranje. Ob začetnih rezultatih ameriških predsedniških volitev je marsikaj kazalo na zmago Clintonove. Sam sem šel spat okoli dveh ponoči misleč, da ima Hillary zmago v rokah. In se je obrnilo. Navijal nisem ne za enega, ne za drugega.

  Mnogim novinarjem Trump ni všeč, Žitnik ni nobena izjema. Tudi meni velik del tega, kar proklamira Trump in kar je že sprejel v prvih odločitvah, izrazito ni všeč. Mimogrede, tudi papežu Frančišku očitno ne. Trump gre v marsičem proti stvarem, ki jih je Zahod v stoletjih demokracije izkristaliziral kot vrednote in celo človekove pravice.

  A gospod Franci Feltrin recimo zagovarja ( podobno kot Trump) mučenje ujetnikov za pridobivanje informacij od njih?

  • ” mučenje ujetnikov za pridobivanje informacij od njih?”

   Zagovarjanje gor ali dol! Katera država oziroma vojska tega ne dela? Samo tista, ki nima ujetnikov! Čim gre za resnejšo zadevo, se muči tako ali drugače. Kaj je že Obama naredil?

 4. S katere pozicije nastopa gospod predsednik Trumo oziroma, zakaj je bil izvoljen, zelo dobro opiše veteran na spletni strani http://nova24tv.si/aktualno/ameriski-veteran-povedal-resnico-islam-je-zlobna-ideologija-ki-bo-unicila-vse-ki-se-ji-ne-bodo-podredili/ . Nekaj citatov:

  “Ne bom pa sedel tukaj in opravičeval neumne logike, da moramo zato, ker se je nekaj zgodilo, sedaj dovoliti nekaj drugega. Dvojno zlo ne napravi dobrega. Naša vlada je tu zato, da na prvo mesto postavi svoje državljane, Ameriko. Ne pa islama, migrantov in zagotovo ne teroristov. Zdi pa se mi, da vas je veliko, ki si želite, da se to zgodi, samo zato, da vas ne bo kdo ožigosal.”

  “Zaradi takega razmišljanja sem zelo živčen in ogorčen. Na vas ne gledam prav nič drugače kot na Islamsko državo. Ker pomagate, da ta kuga pride v našo državo. Pomagate teroristom. Vseskozi kričite ‘niso vsi isti’. Če vam dam skledo kosmičev, od katerih je 25 odstotkov strupenih, bi jih pojedli? Najbrž ne, zahtevate pa od vseh ostalih, da jih pojedo. Vse za zadovoljitev vaše ideologije in ‘visokih’ moralnih predpostavk multikulturalizma.”

  “Ljudje, naloga naše vlade je, da nas zaščiti pred tujimi in domačimi sovražniki. Spopadamo se z ideologijo, ne z raso, ampak ideologijo, ki želi podjarmiti našo državo in uvesti šeriatsko pravo. Na svetu je 1.7 milijarde ljudi, ki sledijo tej ideologiji. Polovica teh želi šeriatsko pravo. Nimamo časa gledati v zrak in tvegati. Tisti, ki ne želite tvegati, ker se bojite, da vas bodo ožigosali za rasista in ksenofoba, ste sebični posamezniki.”

 5. Vprašanje sicer, če je tole res ( časopis ni povsem rumen, roko v ogenj pa zanj le ni dati):

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/465969/spijunski-triler-u-moskvi-pred-razgovor-putin-trump-ruski-general-tajnih-sluzbi-izvor-price-o-trumpovu-kurvanju-pronaen-mrtav

  Je pa srhljivo, če je res, v kakšnem svetu živimo. Jaz glede Putina in Trumpa nimam dobrega občutka. Niti glede vzpona populistov v Evropi, ki se navdušujejo nad enim ali kar obema omenjenima hkrati.

  • Da nam tudi katoliška oblast, predvsem pa politična oblast in celo slovenska opozicija ponujajo vrečko z bonboni, v katerem jih je nekaj zastrupljenih (to je, da slavijo nenadzorovano priseljevanje muslimanov, ki bodo le socialni podpiranci), je splošno znano. Če je pa tudi dobro, je pa druga zadeva.

   Recep Tayyip Erdogan: “Džamije so naše vojašnice, njihove kupole so naše čelade, minareti naši bajoneti in verniki naša vojska.”

Comments are closed.