Negotova prihodnost

8

trump_umestitev20. januar 2017 je za nami, psi so tulili in karavana je šla dalje. Planet Zemlja ni obstal, še zmeraj se vrti, kljub temu, da je Donald J. Trump prisegel kot 45. ameriški predsednik. Počasi se bo ves svet moral sprijazniti s tem, tudi tisti najbolj goreči nasprotniki novega predsednika.

In kaj sedaj? Kako naprej? Kaj se bo zgodilo? To so vprašanja, ki begajo večino političnih uslužbencev, političnih analitikov, ekonomistov in vseh ostalih, ki se od blizu ali od daleč ukvarjajo s politiko. A gotovo je le eno, in sicer, da je vse skupaj negotovo. Donald J. Trump namreč velja za izjemno nepredvidljivo osebnost, ki je ni mogoče z lahkotnostjo spregledati in predvideti določene poteze, ki jih bo novi predsednik povlekel. Določen del programa je Trump že napovedal, v njegovo celotno izvedbo pa menda po poročanju medijev dvomijo celo najkonservativnejši republikanci. V kolikšni meri mu bo uspelo, bo pokazal čas. Bistveno vprašanje pri celotni zgodbi pa je, v kolikšni meri bo Trump uspel zadovoljiti svoje volivce, ki so po njegovih lastnih besedah bili najbolj prikrajšani v zadnjih letih. Gre predvsem za to, koliko delovnih mest mu bo uspelo vrniti nazaj v ZDA in v kolikšni meri mu bo zares uspevalo udejanjati t. i. izolacionistično politiko oz. politiko »America first«. Slednje bo prav gotovo globoko vplivalo na svetovno gospodarstvo in ekonomijo ter njun razvoj.

Kdor je poslušal Trumpov govor takoj po njegovem ustoličenju, so se mu kaj hitro lahko »pocedile sline« ob vseh njegovih famoznih besedah in kaj hitro bi človek tako na slepo verjel vsem njegovim obljubam, še zlasti tisti, da ima od 20. 1. 2017 naprej v ZDA oblast ljudstvo.  Po oceni večine svetovnih komentatorjev je bil Trumpov govor eden izmed najbolj populističnih v zadnjih letih (nekateri, ga celo primerjajo s Hitlerjem, za kar mislim, da je sila pretirano). Sam sem mnenja, da je potrebno ostati realističen.  Seveda v vseh pogledih. Realistično je potrebno gledati na vse, za kar se predvideva, da bo pozitivno, in na vse, za kar se predvideva, da bo negativno.

V slogu papeža Frančiška bi si bilo dobro zapomniti, naj ljudje ne iščejo rešiteljev oz. »odrešenikov« za svoje tegobe in težave v političnih voditeljih. Zelo naivno bi bilo namreč misliti, da so politiki nekakšni svetniki, ki so brez greha – to za Trumpa sicer ne velja – in bodo rešili vse probleme tega sveta, ki tarejo povprečnega človeka (nazadnje je v nekaj takega uspelo prepričati Cerarju volivce v Sloveniji na zadnjih državnozborskih volitvah). V dobi digitalizacije namreč novice potujejo s svetlobno hitrostjo in slej ko prej se navidezna svetost razkrinka in obelodani.

Če pogledamo v prihodnost, lahko vendarle napovemo določene spremembe. Tako lahko zatrdimo, da se končuje prevlada t. i. liberalnega pogleda na svet, katerega zagovorniki so bili ameriški demokrati in so ga v celotnem razvitem svetu pograbile skoraj vse države. Konec bo tudi pretiravanj t. i. politične korektnosti, ki si ni upala reči bobu bob. Trump in njegova ekipa veljata namreč v tem pogledu za zelo konservativno. Zanimivo bo predvsem, kako se bo dogajanje čez lužo odrazilo v Evropi oz. v kakšno smer bo stara celina šla. Ali bo ostala liberalna ali bo postala bolj konservativna? Po mnenju večine se  bi naj pomaknila bolj v desno. Prav gotovo pa se spremembe obetajo tudi medijem, ki so jih ljudje večkrat v zadnjem času obtožili pristranskosti in zavajajočega poročanja.  Z refleksnim odzivom so mediji enako obtožili družabna omrežja, da širijo laži in polresnice ter nepreverjena dejstva. Nejasno je namreč, v kolikšni meri bodo izgubili vpliv – če sploh.

Nejc Črešnik, Maribor

8 KOMENTARJI

 1. Konec je površinske plehkobe, ki zavaja – tako in drugače.

  Zdrava pamet zahteva jasne odgovore in dosledno uresničitev.

  Da bi le bilo vse v duhu vrednot, ki gradijo posamično in skupno dobro!

 2. Naša vlada se naj nauči Trumpove učinkovitosti!

  Pa tudi Janković, ki je sinoči zavajal, ko je trdil, da bi le kramp lahko premagal led po ljubljanskih pločnikih.

  Ne, sol ga takoj uniči. Pa je dobil 300 milijonov v škodo ostalih slovenskih regij in mest, pa ne privošči nekaj soli Ljubljančanom.

  Brez soli ni zdrave apmeti.

  • Ljubljana je mnogo preveč posuta s soljo in peskom. Ne premalo. Bolj ozaveščena zahodnoevropska okolja in mesta posipajo mnogo manj. Na Švedskem recimo nihče ne pričakuje in zahteva, da pozimi na cesti ali pločniku ni snega. Sneg ni eksces, sneg spada k zimi. Ljudje in vozila naj bodo razmeram prilagojeni.

 3. Zadnji odstavek članka ne bo ravno držal. Prostotržna naravnost vs. izolacionizem ne poteka po prelomnici, ki jo avtor nakazuje. Prostotržni globalizem in liberalizem nista leva in demokratska iznajba. Prej obratno. Prej z leve od nekdaj prihajajo reakcije, ugovori, opozicija na prostotržnost, liberalizem, globalizem.

  Kot vidimo, je s Trumpom prišel desni populistični odgovor v smislu proklamiranja izolacionizma. Bomo videli, kako daleč bo Trump v izolacionizmu in barijeram prosti trgovini šel. Lahko bi ga kongres in senat v tem zaustavila. Lahko ga zaustavijo slabi ekonomski kazalci. Napoveduje tudi keynesijansko poseganje, velike javne projekte, torej politiko podobno FD Roosveltu. Torej, kar se tega tiče, bolj levo kot desno politiko. Desne bi bile pri njem predvsem davčne olajšave. In napovedano dodatno investiranje v vojsko.

  Torej, v ekonomskem pogledu avtor nima prav. Prostotržni liberalizem so do zdaj spodbujale predvsem republikanske in konzervativne administracije. Čeprav je res, da so se demokrati s Clintonom in Obamo temu trendu priključili. Ni pa to izvorno leva ideja. Izolacionizem ni konzervativen odgovor na probleme velike prostotržnosti oz. globalizacije. Je populističen odgovor, pristop, ki je bil doslej lasten prej levici kot desnici.

  • Ja, saj, Trump pa levo ali desno, se ne ve čisto. Trump je predvsem pragmatični businessman, vendar je pokazal nek občutek več. Težko oprijemljivo, a je levo ali desno… ni on neki intelektualec, da bi bil glede tega konsistenten. Je pa na nek način zaupanja vreden. To je tisto kar ga je dvignilo do zmage.
   Globalizacija je res izum največjih bogatašev (konzervativcev sicer) in morda je prišel čas, ko so spoznali zmoto. To je na desni čisto možno, za razliko od levičarjev.

 4. Čemu ali komu je namenjen ta članek? Ni negotov samo Trumpov mandate, negotovo je življenje v celoti. In to skozi vso zgodovino. Koliko bo Trump uspešen? Šel bo naprej, dokler ga kdo ne bo ustavil (politično, s protesti ali z atentatom). Cerarjevi volivci so duhovno šibki ljudje, ki še naprej berejo in gledajo komunistične medije, ker je bilo v Titovi Jugoslsviji veliko bolje kot zdaj. Nobena statistika, nobena primerjava, milijone žrte4v, serijska kolaboracija, milijarda kršitev človekovih pravic ni dovolj, da bi se nekaj premaknilo v the trdih glavah in še bolj trdih srcih.
  Kaj se lahko zgodi pod Trumpom? Pravzaprav zelo malo, ker ga bodo podtalni brutalni zarotniki pod krinko obrambe človekovih pravic (kamor po njihovem sodijo le rasizem, antisemitizem in homofobija – verske krivice pa dejstvo, da se v velikem delu Evrope še zdaj slavi komunizem jim ni mar – tega preprosto ne vidijo in ne slišijo – samo prikličite v spomin skremžen obraz dr- Bergleza, ko je v parlamentu govora o popravi krivic in obsodbi zločina). Zgodilo se ne bo nič. Toda tisto, kar šteje, je sporočilo, da je te zarotniške ultralevičarske pogoltne podgane, ki se kotijo pol vsem svetu, preprosto potolči. Madonni, ki se je tako hudovala proti Trumpu, bi moral nekdop opozoriti, da krivice, ki se dogajajo gejem in črncem in še manj Židom, niso nič proti slovenskemu Zločinu, kjer, ne samo da se ne popravi krivic, ampak se jih vsakodnevno poglablja v medijih in šolah. Večina Slovencev ima konkavno ali bikonkavno pamet. Obsojam to publicistično nastopaštvo, ki preveva tudi ta članek, saj ni nič drugega kot agresivnost. Če še niste razumeli, je sporočilo Trumpa: Vsak naj nekaj naredi zase. Npr. publicisti bi morali pisati članke, ki temeljijo na preverjenih dejstvih. Konkretno: Zmaga Cerarja je kriminalno dejanje, ne pa Cerarjevo prepričevanje oziroma karkoli podobnega.

 5. Kaj bo pod Trumpom? Ali bo zagotovil dovolj delovnih mest (pazite, v Ameriki! – to je skrb naših publicistov). Kaj se če zgoditi? Mar zgodba ne spominja na Janšo, skratka na človeka, ki že leta hoče resnično nekaj spremeniti in normalizirati? Satanizira se ga, tako da ljudje še danes mirne duše blebečejo: Vsega je kriv Janša! Medijska moč Trumpa (k sreči vsaj nekoga) je enormna. Kljub negativnemu odnosu medijev, mnogi ljudje k sreči razumejo tudi tisto, ker se jim izmika med vrsticami. Trump kliče: Ljudje, končno spreglejte zaroto in se povežite v enotno silo, ki mora v neizogiben spopad z norostjo in nenaravnostjo (če ne, nas bodo pojedli). So stvari, ki so veliko važnejše kot kruh.

Comments are closed.