Nedržavotvorna kultura

21

Novela zakona o vladi je javnost precej razburkala . Predvsem dejstvo, da desnosredinska koalicija nekatere ministrske resorje združuje. Največ prahu sta dvignili ideji o pridružitvi kulturnega ministrstva k resorju športa, izobraževanja in znanosti, ter pridružitev tožilstva k ministrstvu za notranje zadeve. A ker je danes kulturni praznik, se bom omejil zgolj na „kulturni“ vidik.

Kultura kot bit vsakega naroda

Najprej se ustavimo pri sami definiciji pojma „kultura“. Ker je bilo teh definicij skozi zgodovino več, se ustavimo pri definiciji, ki jo je podal Unesco. Takole je zapisano: „Kultura je celoten sestav različnih duhovnih, materialnih, intelektualnih in čustvenih pojavov, ki so značilni za družbo in družbeno skupino. Ne vključuje samo umetnosti in literature, marveč tudi načine življenja, osnovne človeške pravice, vrednostne sisteme, tradicije in verovanja…Kultura usposablja za mišljenje. Prav ona nas naredi specifično človeška, razumna bitja, obdarjena s kritično presojo in čutom moralne obveznosti. Po zaslugi kulture odkrivamo vrednote in se odločamo. Po njeni zaslugi se ljudje izražajo, se zavedajo sebe, spoznavajo svojo nepopolnost, postavljajo pod vprašaj svoje lastne dosežke, neutrudno iščejo nove pomene in ustvarjajo dela, s katerimi presegajo svoje omejenosti.“

Kultura je torej zelo širok pojem. Njegove širine se zaveda tudi tržaški pisatelj Boris Pahor. Že pred časom je namreč dejal, da Slovencem primanjkuje zavedanja samega sebe. Opozoril je, da v slovenskih šolah primanjkuje čuta za domoljubje. Prepričan je, da je treba slovensko mladino vzgajati v smislu slovenske identitete. Vrzel, ki jo izpostavlja, je vrzel, ki odločilno posega prav na področje kulture. Ta je bit vsakega naroda, vsake civilizacije, ki se zaveda same sebe. Kultura ni hec. V časih, ko svet vse bolj postaja ena sama velika globalna vas, v okolju, kjer obstaja nevarnost, da se narodova identiteta izgubi, ima prav kulturna dejavnost temeljno poslanstvo in nalogo, da ohranja našo slovensko identiteto in z vzgojo na tem področju zapolnjuje vrzel, ki smo jo omenili.

Kultura, gibalo Slovenstva

Slovenci smo pred dvajsetimi leti dosanjali svoje stoletne sanje. Izborili smo si samostojno državo. Postali smo svobodni. V zgodovini pa ni bilo vedno tako. Velikokrat smo bili hlapci drugim, večjim narodom. Da smo kot narod obstali, se moramo zahvaliti prav svoji neizmerno bogati kulturni dediščini in vrednotam, ki smo jih s tem privzgojili. Pri tem ima nedvoumno velike zasluge avtor prve knjige v slovenskem jeziku, Primož Trubar. S tem, ko smo dobili pisano besedo in jezik, smo lahko brez sramu tlakovali pot do samostojne države in postali povsem enakovreden član evropske skupnosti. Kljub neugodnim razmeram v katerih se je razvijala slovenska kultura in s tem naše temeljne vrednote, (kot jih je modro začrtal Cankar – mati, domovina, Bog –) pa je bila kultura za nas vedno povezovalna, ustvarjalna in kritična sila. Bila je večno gibalo napredka našega naroda. In nenazadnje tudi gibalna moč, ki je pripeljala do samostojne države. Po dvajsetih letih smo zopet v težkem položaju. Smo v primežu finančno-gospodarske krize, za katero mnogi strokovnjaki menijo, da je zgolj vidna posledica razpada temeljnih moralnih vrednot. Na trdnosti teh smo Slovenci vedno gradili svojo identiteto in kulturo.

Kultura kot (ne)državotvornost

Koalicijska pogodba, ki je pred nami, je naravnana razvojno. Daje konkretne odgovore na izzive, ki jih pred nas postavlja čas, v katerem živimo. Koalicijska pogodba vsebuje rešitve, da Slovenija iz finančno-gospodarske krize pride boljša, močnejša in pravičnejša do svojih državljanov. Sem zraven pa spada tudi združevanje ministrstev, ki jih je prinesla novela zakona o vladi. Gre preprosto za racionalizacijo in reorganizacijo dela, s čimer bo vlada privarčevala veliko sredstev, ki bodo še kako potrebna. S tem bodoča vlada daje tudi jasen signal, da zateguje pas najprej pri sebi. Da bo Slovenija zmogla prebroditi to krizo, ki se bo po napovedih analitikov in ekonomistov letos še poglobila, pa potrebuje ne le samo varčevanje in modro ter humano ekonomsko politiko, ampak potrebuje tudi močne temelje narodove kulture, samobitnosti in domoljubja. Do tega pa bo prišla na način, da bodo slovenski kulturniki odigrali podobno povezovalno in razvojno vlogo, kot so jo pred dvajsetimi leti, ko je šlo za izboritev samostojne države.

Žal,  trenutno kulturniki te državotvorne vloge ne igrajo. S protesti proti združevanju ministrskih resorjev, so pokazali, da se ne zavedajo teže trenutka, v katerem se nahajamo. S tem so se tudi samoomejili, kot da bi bilo njihovo delo odvisno od tega, kako je organizirano ministrstvo za kulturo. „Pusti péti mojga slavca, kakor sem mu grlo stváril,“ je zapisal naš največji pesnik France Prešeren. Ni ga motilo, da takrat ministrstvo za kulturo sploh ni obstajalo.

Foto: Wikipedia

21 KOMENTARJI

 1. Že kar nekaj čas, vsaj od volitev dalje pišem o tem, da Slovenijo uničujejo tri kaste priviligirancev:udbomafijski partizani, tajkuni in inteligenca-kulturniki.
  Ob kulturnem prazniku bon nekaj stavkov namenil tem parazitom, ki uničujejo našo domovino.
  Kulturniki bi morali biti esenca naroda, s svojimi idejemi pred časom. Kot opazovalci družbe, bi morali prvi ugotoviti,kaj je v družbi narobe in predlagati ukrepe za izboljšanje stanja. Vse to opisujem v poenostavljenem jeziku. Vedno so bili umetniki ti, ki so premikali svet in iskali najboljše poti iz najrazličnejših kriz.Sedaj slavimo 200. letnico rojstva pisatelja Dickensa. Živel je v dobi največjega izkoriščanja in revščine angleških delavcev.Uprl se je temu in s svojimi deli,s svojo besedo najostreje protestiral proti takšnemu ravnanju.
  Pa si poglejmo slovenske kulturnike. 6.000 podpisov so zbrali v protest ob ukinitvi Ministrstva za kulturo. Ta akcija je namenejna pred vsem temu, da bi ohranili svoje privilegije. Med to silno množico namreč nisem zasledil niti enega, ki bi si drznil kritizirati maškerado v Dražgošah, ki žali Slovenski narod in jemlje ugled državi. Kje ste silne korifeje? Mar vas je strah povedati, da ste ovce, ki sledite neki profani ideologiji,ki z lažmi zavira razvoj Slovenije in brani priviligirance, ki niso sposobni voditi države.
  Kje ste kulturniki, ki ne vidite kako nam kradejo državo, kako jo uničujejo,kakojo rinejo v propad? Nikjer vas ni, zato, ker se sami zadovoljujete z drobtinicami, ki vam jih namenja tatinska svojat, ki ji lezet v rit.
  Kje ste levičarksi umetniki, ko dopuščate ropanje delavcev,krajo brez primere? Ni vas,ostajate v svojih oazah,kjer modrujete o performansih in o življenju odmaknjenem od stvarnosti, ki vam nudi ugodje za v glavnem brezdelje. To je razkroj, ki ga povzidigujete v visoko umetnost in mislite, da narod ne vidi te primitivnosti,te šlamparije, ki jo občudujete le vi. Poglejte si obisk vaših prireditev. Skorajda ga ni. In potem modrujete, da je narod butast, da vas ne rauzme! Najlažje je reči, da so drugi krivi za vaše zablode. Narod pa ni neumen, kljub temu, da mu ne dajete skoraj nič, le jemlejete mu, je prepoznal v vaših dejanjih neumnosti, zapravljanje denarja, vzvišenot in pred vsem lenobo.
  S tem ne boste prišli daleč in čas je, da vas vsaj politika postavi na mesto, ki vam gre, to je v vrsto, kjer si boste z lastnim delom morali prislužiti kruh in ne z vezami, ki vam omogočajo sesanje proračunskega denarja. Kot protiusluge pa potem trosite mržnjo med ljudmi in jih diferencirate na naše in vaše, kar počne vaša Svetlana Makarovič, za kar je lepo plačana.

 2. Koliko besed izgubljajo ravno tisti, ki so imeli skarje in platno desetletja v rokah! Tudi prejsnja vlada je bila nadvse “uspesna”, zato se cutijo njeni bivsi ministri poklicani, da nam zopet berejo levite.
  Poglejte malo cez mejo in analizirajte organizacijo ministrstev po drugih drzavah: v Nemciji je npr. kulturni resor na zvezni ravni organiziran v Ministrstvu za solstvo, znanost in kulturo, v Avstriji in v Svici podobno. V Nemciji je sport podrejen Ministrstvu za notranje zadeve. Pa se nisem zasledila, da bi se kdo zaradi tega razburjal, se manj protestiral in prizigal svece. Pa tudi glede uspesnosti ni pripomb, sicer bi se ze zdavnaj primerno odzvali.
  A Slovenija je poseben pojav. Tudi v tujini postaja za sociologe in psihologe vedno bolj zanimiva, saj taksnega obnasanja naroda kljub globalizaciji in dostopnosti informacij doslej se niso zasledili. Kako je mogoce, da poslusamo in volimo tiste, ki so to dezelo zavozili, bili dejansko proti samostojnosti in na racun ubogih delavcev podpirali tajkune? In se bi lahko nastevali…Res enkratno! Slovenci, prebudimo se ze enkrat!

 3. Človeka res zaboli srce ob takšnem barbarskem protestu. Koliko gradov so požgali, koliko cerkvic in znamenj porušili, zdaj so, ne simbolno, ampak kar dejansko, skurili kontrabas. Ob današnji tehniki bi to lahko storili virtualno, kajti v takšnem instrumentu je več kot 400 ur ročnega dela in še več ljubezni do ustvarjanja. Pa saj so pokazali, le kako sovražijo ustvarjalnega slovenskega človeka, potrebujejo ga le, da mu lahko kot pijavke pijejo kri.

 4. KO SE PREDRE GNOJNA BULA!
  Vedite, da smo dregnili v gnezdo razvrata predvsem Ljubljanskih priviligirancev, vse življenje na bogatih vzetkih delavcu! To so soplno sporni osebki, ki spe do 12-ih, po tem se začno zapijati! Po Ljubljani se vozijo v luksuznih avtih, zvečer pa na raznih prireditvah jedo pršut in pijejo šampanjec! Nikoli delali, nikoli nič ustvarili, samo blejanje!
  Kajti za pesništvo moraš imeti nekaj v sebi, v duši, srcu in moraš imeti, znati to povedati, kot bi nizal bisere! Ti pa ne znajo nič, ne delajo nič, samo hočejo živeti v razkošju na račun delavca!
  Njih duša je v bistvu polna zlobe!
  In taki so njih odgovori na dejstvo, da delavec nima več kaj jesti, da dela že za ubogajme, oni pa bi ga še kar izkoriščali, brezsramno in brez konca!
  Kaj pa ste drugega pričakovali! Pa to je šele začetek!
  V leglu, ki si je prilastilo ime “Slovenska kultura” je zbrana najbolj izkoriščevalska, primitivna in brezizpovedna smetana Slovenskega podna! Tu se takole okoli 10.000 polljudi nažira davkoplačevalskega denarja in nas kontinuirano ropa! To so tajkuni, ki se skrivajo pod imenom “kultura”, prav nič manj roparski od tistih, ki se skrivajo pod imenom “podjetniki”, TODA NEIZMERNO BOLJ PRIMITIVNI IN AGRESIVNI!
  STE SI OGLEDALI VČERAJŠNJO PROSLAVO OB PREŠERNOVEM DNEVU SMRTI?
  Precej slaboumen voditelj kulture, nekak Strašny ali podobno začne z politiziranjem! Sploh je njegovo vedenje na odru podobno vaškemu pijančku! Za tem voditeljica proslave z razpetimi joški! Pa nek mladec, napol gol nekaj posiljuje besedo! Pa drug, še bolj gol nekaj o lulanju noseče ženske! Pa tretji z dobrim kubikom balonov na sebi, pa obvezni srbski monologi, pa yugonostalgika,….
  SRAMOTA!
  KULTURNO MINISTRSTVO JE TREBA UKINITI, V CELOTI, DA SE PREPROSTO ZNEBIMO PARAZITOV V TEM MINISTRSTVU, KULTURNIH TAJKUNOV!!!!!
  In narodu podeliti kulturne bone, pa naj narod za te bone kupuje kulturo, ki mu ustreza! Naj gre kultura na trg!
  Tako je bilo z Prešernom, Cankarjem, Bertolom, …..
  DOSTI JE POSILJEVANJA NEKULTURNIKOV!
  Ste čitali Del0o, na prvi strani kar trije proti Janševi komentarji, od razjahane Patrie do karikature, kako je zabodel konja in vleče za lase posiljeno kulturo!
  Z njimi bo težko, kajti ti kulturniki so tako globoko polni mržnje in povezani s novinarji, da bodo sejali strup in zlo!

 5. Žalostno, kako je v Sloveniji postala in še postaja kultura svoje nasprotje. Vsak dan je več primerov in dokazov za to. Bi rekel, da je ta vrsta kulture izrazita lumpenkultura. A tako je, ker ji je bilo tako postlano, ker je bila in je še na poseben način hranjena, in tako je, ker je bila ves čas socializma in še po osamosvojitvi vedno tako negovana.
  Seveda pa obstaja tudi tista prava kultura, ki pa je nastajala in nastaja v drugačnih okoljih in pogojih. Te se ne da uničiti, spremeniti ali potvoriti. In v to kulturo je treba verjeti in ji pomagati.

 6. Tu očitno sploh ne gre več za kulturo, ampak za biti proti Janši… Tem neumnostim je treba dat kratko in jedrnato racionalno obrazložitev in potem pustit da psi lajajo dalje…

 7. GNOJNA BULA NACIJE-KULTURA: in na tem ministrstvu in iz tega budgeta prejemajo izdatno “plačo” ljudje, ki delajo doma, nikoli v službi, delajo pa samo to, da pišejo sovražne in levičarsko usmerjene komentarje pod članki na vseh spletnih straneh! Poleg plače pa še vsako leto po 2 meseca na Dunaj, na Japonsko,…… za davkoplačevalski denar! In to, ti privilegiji, so postali unikum v svetu, postali so dedni! Tega svet ni videl, na kulturi se pijavkarsko napaja mati, pa se ta privilegij prenese na hči in od hčere na sina!
  Ni čudno, da so tako prizadeti!
  Temu je treba narediti konec!
  In naj temu naredi konec Janković, samo on lahko te lumpe nauči reda!
  Hrbet tujega biča vajen!

 8. KAKO SMO ZAGONILI PRIHODNOST: začelo se je z konfuznim Trubarjem in umetnim jezikom in izmišljenimi Slovani-Slovenci! Nadaljevalo preko Bohoriča in Dalmatina! Pa do skrajno izprijenega Antona Korošca in rušenje Avstroogrske! Pa dalje do Odcepitve od Avstrije in priključitvi odpadniškemu polslovanskemu plemenu-Srbom! Pa do morilsko-zverineke OF in klavca Tita! In se je nadaljevalo z Kućanovimi klanovskimi spletkami in uničenjem naših sanj in naših denarnic!
  PA MAR MISLITE, DA OB TOLIKIH LUMPARIJAH RES NE PRIDE KAZEN!

   • Razumem, da bi ga rad osmešil, ker je povedal vse po resnici.

    Rad bi te spomnil, da komunisti nekoč niste cenili Trubarja.

    Oklenili ste se ga v novejšem času, ker je bil protestant in ga zlorabljate pri svojem nasprotovanju Katoliški cerkvi.

    • Upam, da se zavedaš ultimativne ironije pisanja o tem, da smo v resnici Nemci in tudi strinjanja s to pozicijo v slovenskem jeziku. Nekonsistentnost pa očitaj pravim komunistom, oziroma boj se nas, ker te bomo strpali v Metelkovo in mučili do smrti (z noise jazzom in urbanimi likovnimi projekti)

     • Tako grozovito kazen bi pa jaz namenil le najhušim zločincem med komunisti in njihivimi ideološkimi nasledniki..

   • Mietzsche: nikoli nisem hodil na študentske zabave! NIKOLI!
    Tisti čas sem porabil pametneje! Ali sem igral hokej, šah ali se učil ali pa se zabaval z dekletom! Na študentskih žurkah ste bili falirani študentje, lumpenpavzerji!
    Vi, Mietzsche, pa se najprej naučite kako realno zgodovino!
    Pa ne iz YU-go učbenikov! Kaj od sodobnih, svetovnih avtoritet! Če ste vi Panslovan mene ne moti! Moti pa me, če zaradi neznanja, zapeljanosti ali celo namenoma, učite krivo vero! V časih Avstroogrske in v časih naših dedov je govoril tisti, ki je imel kaj tehtnega povedati!

 9. Kar se tiče kulture bi brez škode preboleli celo množico teh “garačev”, ki nič koristnega ne počnejo in veliko govorijo, predvsem pa mešajo meglo in sesajo davkoplačevalce.

  Mar je torej čudno, da večina teh “kulturnikov” pripada levemu polu slovenske politike.

  Ker so vedno pri roki, ko jih potrebuje postkomunistična turbo levica, da razgrajajo po ulicah, trgih in za vogali, jih seveda tudi vzdržuje, pa ne na svoj, temveč na račun davkoplačevalcev.

 10. MEFISTO , naj te spomnim na stari rek , ki za loenuhe pravi , da imajo dve levi roki , ali pa bule pod pazduho ! IZGLEDA , da s PETROVCEM dokaj dobro poznata MIETZSCHE – ja !

 11. So mar kulturniki in tako imenovani kulturniki računali, da bodo pridni delovni ljudje viseli na zavodih za zaposlovanje, kulturniki pa za njihov denar na šankih?

Comments are closed.