Narava in pokrajina (foto): Ne uničujmo čebel!

6
Čebela na češnji Foto: Aleš Čerin
Čebela na češnji Foto: Aleš Čerin

Češnje so v Ljubljani v polnem cvetju. Kmalu bodo zacvetele jablane in hruške. Znano je, da so čebele najboljše opraševalke sadnega drevja, ker jih veliko prezimi in potem pomladi – ker potrebujejo cvetni prah za razvoj naraščaja – “navalijo” na sadno drevje, ki je bogato s to čebeljo beljakovinsko hrano. Vrednost opraševanja je glede na različne strokovne vire 15 – 30 krat večja kot vrednost vseh čebeljih pridelkov.

Čebele so torej prave pomočnice sadjarjem, zato dragi sadjarji škropite tako, da jih ne uničujete. Zakaj bi si žagali vejo na kateri sedite?

Na strani Čebelarske zveze Slovenije najdete še več informacij o pomenu opraševanja čebel in o tem kako varovati rastline, da jih ne uničujete.

Foto: Aleš Čerin

6 KOMENTARJI

 1. Aleš, vsak PRAVI sadjar se dobro zaveda pomena čebel in pazi kako škropi. Prav tako sadjarji niso edini, ki uporabljajo FFS, ampak so tu še druge veje kmetjstva.
  Zakaj vedno obtožujete samo sadjarje?

  • Matjaž, to je pa res kar praviš: vsak pravi sadjar. In ti si pravi. Nisem nikogar obtoževal, kvečjemu opozarjal. Daj Matjaž prosim pokomentriraj, res ne vem od koga še pretijo nevarnosti čebelam v povezavi s sadjem glede uporabe FFS? Po moje so najbolj nevarni NEPRAVI sadjarji, ki gledajo kratkoročno, so neizobraženi (po moje jim je – nekaterim – tudi težko izračunati pravo koncentracijo sredstva).

   Kar tule pod člankom na Časniku, da vidi veliko ljudi.

 2. Aleš, FFS uporabljajo tudi vinogradniki, pa veliko tudi poljedelci. Saj čebele oprašujejo še veliko drugih rastlin, ne samo sadne. Problemi pa nastanejo velikokrat tudi, ko se šropi, pa takrat cvetijo razni pleveli ali druge rasline v neposredni bližini sadovnjaka, vinograda ali njive in potem to lahko veter zanese tja. Zato vsaj kolikor vem za sadjarje vedno prej zmulčijo sadovnjak, da ni cvetočih plevlov; prav tako pa se škropi zvečer, ko čebele ne letajo več, pa tudi cvetovi npr. regrata ali marjetic se takrat zaprejo. Tako vedno to poudarjam tudi na svojih predavanjih.

  • Matjaž, hvala za te dodatne informacije. Nisem si predstavljal … Tako sem bil zaverovan v te lepe cvetove, da mi drugi kot sadjarji niso prišli na pamet. Hvala, ker to poudarjaš tudi na svojih številnih predavanjih.

Comments are closed.