Narava in pokrajina (foto): Ne uničujmo čebel!

Čebela na češnji Foto: Aleš Čerin
Čebela na češnji Foto: Aleš Čerin

Češnje so v Ljubljani v polnem cvetju. Kmalu bodo zacvetele jablane in hruške. Znano je, da so čebele najboljše opraševalke sadnega drevja, ker jih veliko prezimi in potem pomladi – ker potrebujejo cvetni prah za razvoj naraščaja – “navalijo” na sadno drevje, ki je bogato s to čebeljo beljakovinsko hrano. Vrednost opraševanja je glede na različne strokovne vire 15 – 30 krat večja kot vrednost vseh čebeljih pridelkov.

Čebele so torej prave pomočnice sadjarjem, zato dragi sadjarji škropite tako, da jih ne uničujete. Zakaj bi si žagali vejo na kateri sedite?

Na strani Čebelarske zveze Slovenije najdete še več informacij o pomenu opraševanja čebel in o tem kako varovati rastline, da jih ne uničujete.

Foto: Aleš Čerin