Ne-prava Antigona onemogoča pravo

4
Park spomina in opomina Kamniška Bistrica

Okvarjeno intimno jedro, nukleus, slovenske družbene patologije desetletja onemogoča kakršnokoli pošteno razpravo med Slovenci samimi. S tem se učinkovito onemogoča resnico in ovira uveljavitev prava.

Med neusahljivimi viri tega jedra sta desetletja ne-kritično javno promovirana teksta: tekst Krivda in greh, objavljen v Kocbekovem zborniku 1987 (1984) in odgovori intervjuvanega Edvarda Kocbeka v knjigi Edvard Kocbek – pričevalec našega časa (1975). Ob tem se dr. Spomenko Hribar poimenuje še z Antigono.

Okvara

V tekstu Krivda in kazen je navedeno, da se proučuje problem človekove usodne nedolžnosti, tj. zgodovinske krivde. Navaja se problem [komunističnega] revolucionarnega prevrednotenja vrednot o likvidaciji posameznikov, kakršna naj bi bila pred tem prevrednotenjem nekaj nezamisljivega. Osredinja se tudi na besede Edvarda Kocbeka v knjigi Edvard Kocbek – pričevalec našega časa.

V tej zvezi je dr. Hribar obravnavala čas maja in junija 1945 in »poboj domobrancev, ki […] so bili odpeljani na Rog in tam pobiti […] Pobiti ljudi brez sodbe, kakor klavno živino, […] je zločin nad narodom. […] S samim tem dejanjem, s pobojem domobrancev, je bila na novo, z grozo fizičnega uničenja dela naroda, dosežena z-edinitev. […] Takšno grozovitost je [po besedah Antigone] treba pozabiti.«

Silovita, a ne-kritična, promocija teksta sproža svoj patogeni nukleus v družbo, saj se izreka izven-sodno obsodbo in na izven-sodni način dokazuje krivdo neidentificiranim prizadetim osebam. Piščina zahteva, da je »takšno grozovitost treba pozabiti«, je vešče pisan izven-sodni udar v neodtujljivo človekovo pravico do rehabilitacije prizadetih oseb. Gre za okoliščine, v katerih prizadete osebe sploh (še vedno) niso veljavno-sodno identificirane. Tudi druge okoliščine, v katerih so bile osebe prizadete, niso ugotovljene. Nadalje je, ob govoru o »pobitih ljudeh brez sodbe«, izrečena izven-sodna kazenska obsodba prizadetih oseb s pro-komunistično obsodilno identifikacijo – »domobranci«, kar je pretanjeno spisana obsodba.

Prava

Tu je patogeno intimno jedro teksta. S pro-komunistično izven-sodno obsodilno identifikacijo je prizadetim osebam, ki sploh še niso niti veljavno identificirane, odvzeta starodavna varovana človekova pravica o dokaznem bremenu tistega, ki zatrjuje (po latinskem reku Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat). Slednje je sestavni del njihove varovane pravice do domneve nedolžnosti. Nedolžnosti.

Z ne-kritično promocijo teksta se še danes vzdržuje okvarjeno intimno jedro. To onemogoča razpravo med Slovenci samimi. Kar učinkovito onemogoča resnico in ovira uveljavitev prava.

Ne-pravo pa se poimenuje še z Antigono. Ne-prava, ki onemogoča pravo.

»Antigona, pobožna sestra Polinejkova, ki ni pozabila svoje obljube umirajočemu bratu.«

4 KOMENTARJI

 1. In dokler se to ne bo zgodilo, na kar opozarja avtor, bo naše pravosodje in pravna stroka, še naprej v službi neresnice in krivice, saj ne bo negovalo senzibilni občutek za resnico, pravičnost, poštenost in odgovornost!!!

 2. Tako dolgo se bo pravosodje še naprej skrivalo za pretirani formalizem, ki omogoča krivično sojenje.

 3. In taki soustvarjalci nove samostojne Slovenije , kot je bila tov. hribarjeva s soprogom ter tov. Bučar , tov . Kučan itd so izničili ves napor in prizadevanje za ustvarjanje nove
  napredne demokratične države , slovenci smo v veliki evforičnosti pristali na vse, na oblast so prišli tisti in isti ljudje , katerih smo se z osamosvojitvijo hoteli otresti , oziroma iznebiti za vekomaj in povojni poboji so postali herojska dejanja tovarišev , ki trdijo in se zklinjajo , da so se borili proti okupatorjem v resnici pa so pobijali lastni narod po boljševiškem vzorcu in uspeli izpeljati holokavst nad lastnimi sestrami in brati . Vendar to ni bilo dovolj , narod so izropali in ga obsodili na večno revščino in pokorščino , tako imenovanim osvoboditeljem (zmagovalcem) , ki so premagali LASTNI slovenski narod in mu odvzeli identiteto poštenega in ustvarjalnega slovenskega naroda , iz Slovencev so naredili izdajalce in kolaborante ! Tradicija poštenega slovenskega naroda pred svetovnim masakrom se je sesula v prah in težko jo bo pridobiti ponovno nazaj , ker smo pač večni “izdajalci in kolaboranti” ! Šolstvo in “pravično slovensko sodstvo ” sta z odliko opravila svoj umazani posel in nadaljujeta z svojo izprijeno dejavnostjo ! Letošnji govor in obljuba protežiranega srba na Rožniku ob praznovanju 1 . maja , je dovolj jasno pokazal , kam vse bolj odkrito krmarijo svoj TITONIK !

  Andrej Briški

 4. … “Takšno grozovitost je treba pozabiti”
  ——-
  Ravno to je narobe. Nikoli ne bi smeli tega pozabiti !!!
  Ker prav to je vzrok naše patogenosti. Iz tega se nikoli ne bomo izvlekli, če ne bomo vse sile usmerili v raziskovanje resnice.
  Le tako lahko postanemo to kar smo.

Comments are closed.