Ne joči, Žiga

16

Letošnji osmi februar je bil v teh časih ne pretirano sveža zgodba. Dve Sloveniji sta ponovno videli dve tako rekoč različni dogajanji.

Znane verske resnice 

Tudi zato sem se večkrat vprašal, kaj bi se dogajalo, če bi kulturo superministrstvu namesto Janševe koalicije dodelila Jankovićeva. Če sem iskren, se bojim, da bi bili priče podobnim protestom, le da z drugimi akterji v glavnih vlogah. Ker pa zdaj prednjači druga ekipa, mi ostaja upanje. Hkrati se strinjam s predsednikom ustavnega sodišča, da simbolni pomen velikokrat zasenči vsak praktični pomislek. Zato nimam razlogov za dvom o resnični zaskrbljenosti Jaroslava Skrušnyja, ki je predvčerajšnjim naslikal skrajni scenarij, v katerem naj bi zaradi zlitja kulture z drugimi področji v okviru enega ministrstva država ostala kar brez svojega temelja. A če je obraz domnevne izgube tisto, kar smo videli v zadnjih dveh dneh, so bili temelji že doslej precej trhli.

Smer je že pred dnevi začrtal predsednik pisateljskega društva, pri čemer je namesto z močjo argumentov raje postregel z znanimi verskimi resnicami iz precej uveljavljenega katekizma tistih, ki že omembi novoizvoljenega predsednika vlade dobijo krče v želodcu. Kam pes taco moli, se je nadalje pokazalo ob Prešernovem spomeniku, ko je znana slovenska kulturnica na vsa usta vpila, naj pustijo Svetlano pri miru. In zagrozila, da se bo pojavilo še na stotine Svetlan. Ne srečujemo se samo v Sloveniji s pojavom, da tisti, ki najbolj dvigujejo zastave naprednosti, odprtosti in tolerantnosti (in jih bodo pri nas še kako dvigovali v naslednjih dveh mesecih), do zadnjega in čez branijo svojo pravico ne do kritične polemike z drugače mislečimi, marveč do tega, da jih lahko še naprej žalijo s svojimi postanimi stereotipi in ujčkajo svoje že zdavnaj preživete mite.

Psovke so letele na nadomestek

Pravi vrhunec opisane tolerantnosti in odprtosti je sledil zvečer pred vhodom v Cankarjevem domu. O dogodku je bilo že veliko napisanega.  Ena Slovenija mu ploska, druga mu žvižga. Tako je pač med ljudmi, pravi Smolar. Novega superministra bi potolažil samo z mislijo, da izpadi in psovke niso veljali njemu in niti preoblikovanju resorjev v vladi ne. Veljali so bavbavu “tolerantnežev” Janezu Janši in jih je porodilo globoko nezadovoljstvo, ker se je oblikovanje vlade izteklo drugače, kot so si želeli protestniki. Ki jih je zdaj strah, da se bo morda zares treba posloviti od kakšnega privilegija in, kar je morda še huje, od kakšnega dolgo ujčkanega mita. Zato pa je vredno javno pokazati odprtost in tolerantnost. Ko pod vse potegnem črto, si ne morem kaj, da ne bi ponovil besed, s katerimi je Tone Hočevar nekdaj pokomentiral obisk Janeza Pavla II. na Kubi: In vendar je bila samo politika.

Foto: blog Žiga Turk

16 KOMENTARJI

  • ČE bo novi odgovorni za kulturo , odpovedal , odstranil , samo tiste , ki so po nalugu g. ŠIRCA med službenim časom “SURFALI ” po spletnih straneh in zagovarjali vse leve neumnosti in ukrepe , bo že to lep prihranek !

  • GLEDE “UNIVERZIADE ” , PA TOLE ! PO Mariboru se šepeče , da so veliki zagovorniki te potratne prireditve po večini lastniki parcel , ki čakajo na odkup , kjer naj bi potekale proge in štadion !

   MARIBORČANI iz te spletne strani ali veste kaj več , potolažite našo radovednost !?

 1. Žiga Turk se je na bedne izpade odzval umirjeno in zbrani (ne)kulturniški srenji pokazal kaj je to kultura.

 2. V tako imenovani kulturi je na državno vime prisesanih največ parazitov, ki so seveda sami levičarji in ki morajo na ukaz političnih gospodarjev demostrirati, četudi jih zebe v prazne glave in žepe.

 3. Slovenski “kulturniki” so pred CD zaigrali svoje življenske vloge in pokazali svojo kulturo. Niti teksta se niso rabili naučiti. Zelo kulturna predstava. Pravijo, da je najtežje upodobiti samega sebe pa očitno to ni res. To so pokazali naši kulturniki.

 4. Spoštovani A. Maver: z zapisanim se strinjam, razen drobnega popravka, če dovolitze! Tisti, ki volimo NSI ali SDS, ne skačemo po ulicah, ne razgrajamo za svojimi privilegiji, ne psujemo po ljudeh! Mi, takozvani desničarji, DELAMO! Velikokrat tudi nikoli ne dobimo plačano, toda delamo z vero v jutri! In tega se roparskiliberalizem zaveda! In za to se tudi tako brezsramno vede in nas krade, laže, ima za norce, ker ve, da mi na ulice razgrajat ne pojdemo!
  KAMOR GRE BIK, NAJ GRE ŠE ŠTRIK:
  In mislijo lumpenkulturniki, da bodo ostali pri svojem nezasluženem denarju! In mislijo priviligirani upokojenci vseh sort (lumpenNOB), da bodo ostali pri svojem denarju! In mislijo športniki enodnevnice, da bodo za eno kolajno živeli bogato vse preostalo življenje! In mislijo župani, v vsako občino svoj štadion, Stožice! In mislijo falirani politikantje, da bodo za en mandat viseli na nadomestku plače v nedogled! In mislijo birokrati, da bodo dobili še več, za nič dela! In mislijo zdravniki, da jim je 10.000 Euro/mesec premalo, In MISLIJO LJUBLJANČANI, DA BODO IMELI NAJVIŠJI STANDARD V EU. In, in, in,….
  SLOVENIJA PA TROŠI 30% VEČ, KOT USTVARI!
  Doslej smo živeli od dela drugih, Nemcev!
  Pri tem bo BDP v letu 2012 za takole 2% nižji!!!!!
  ODPOVEDATI SE BOMO MORALI 3 MILJARDE EU NA LETO!
  Vračati, kar smo, so, že pojedli, levičarji, kulturniki, birokrati!
  Odpovedovali pa se bomo tako samo desničarji!
  In od kje bodo sneli teh 3 miljarde Eurov?
  Delavcu tako ni več kaj vzeti! Dobi, če dobi, že tako miloščino!
  Birokrati, kulturniki, borci, ….norijo in grozijo, da ne dajo niti ficka, da hočejo še več!
  Mentalno zdravje Slovenske družbe je klinična obsedenost! Norost! Izprijenost! Pokvarjenost! Lenoba! Topoumnost! PANSLOVANSTVO!
  In v tej situaciji mi je žal, da je sestavil vlado Janez Janša! To bo njegov konec!
  Sedaj je tega konec!
  IN NIHČE SE NI PRIPRAVLJEN ODPOVEDATI SVOJEGA NEZASLUŽENEGA, NAKRADENEGA, BOGASTVA!

 5. MEFISTO , PARKLJEVKA je med njmi vedno razsajala , to je sicer huda bolezen govedi, samo , da tem vragom parklji ne odpadajo, sicer bi kleptomanijo opustili !

 6. GLEDE “UNIVERZIADE ” , PA TOLE ! PO Mariboru se šepeče , da so veliki zagovorniki te potratne prireditve po večini lastniki parcel , ki čakajo na odkup , kjer naj bi potekale proge in štadion !

  MARIBORČANI iz te spletne strani , napišite kaj bolj določenega , kaj je s tem !

Comments are closed.