Nazaj v devetdeseta

8

Avtor: Tomaž Štih. Vir: Libertarec. Sklenite roke in molite, da nikoli ne izvemo ali smo se balkanskim norostim devetdesetih izognili naključno ali zaradi naše politične zrelosti. Je bila naša drugačnost zgolj posledica dejstva, da je bila na nasprotni strani Srbija? Smo na njihov račun vnovčili naš zgodovinski kupon sreče?

Mitoizacija in militarizacija mladih, skrajen pojav, ki se nam je v devetdesetih zdel nekaj oddaljenega, tujega; je naša nova realnost. Tisti, ki so še včeraj v obveznem služenju vojaškega roka videli krivico in poneumljanje, danes iz ideoloških vzgibov -in brez, da bi znali držati puško v roki- oblačijo pol stoletja stare uniforme, ki simbolizirajo sovraštvo do drugih Slovencev in častijo edinega vožda, ki ga živeči Slovenci poznamo (in priznavamo) ter neke oddaljene bitke, ki na las spominjajo na Kosovske.

“Lude i psihopate”, ki smo jih v devetdesetih poznali le iz Balaševićevih pesmi, danes valijo kamenje po Sabotinu.

 


8 KOMENTARJI

 1. Zdi se mi, da gremo v leto 42, ko kar na veliko groze, da so Barbarin rov spraznili, ve se za koga! A v tem primeru je varuh tiho, niti kaznivo to ni, v tej pobolševizirani deželi!

  • Leta 1942 nisem živel. Sem pa živel leta 1989, ko so razni ZL SD in LDS kadri ves čas pretiravli kako bomo brez Jugoslavije jedli travo in crknili. Ves čas so nasprotovali osamosvojitvi, toda na koncu so jo vendarle podprli, saj so videli, da bodo na večini pozicij ostali ob koritu kapitala.
   Zagotovo lahko rečem, da so bila DEVETDESETA tista leta, ko je bilo najbolj popularno razmišljati drugače in protikomunistično.

   Danes smo bližje letu 1942, ko je Partija v družbi vzpostavila tak monopol in tako moč in kapitalsko prevlado, da je večino folka zelo pro-komunističnih. Tistih redkih 10 do 20% ljudi, ki so odklonilni do komunizma, socializma in se še pogumno zoperstavljajo poneumljanju množic pa ta elita ves čas privezuje na sramotilni kamen, češ da bi se mi morali sramovati, ker s svojimi razmišljanji in vrednotami in pogumnimi trditvami, “ves čas razdeljujemo narod”.

   Muslim, da smo leta 2012 v Sloveniji mentalno ( psihotično, kolektivno psihotično) bližje letu 1942 kot letu 2012. Kriza je res velika in številnim parazitom grozi izguba rent, oblasti in moči, zato bodo posegli tudi po nasilju, da vse PRIVILEGIJE OHRANIJO!

 2. Naša drugačnost je zgolj posledica spopada vladarjev. Miloševiča, Tuđmana, Kučana. Samo v tem se razlikujemo. Vse drugo je isto. Kulminacija komunizma.

 3. Pod Titom se je dobro živelo, ne glede na to, da je bil diktator. A, recimo, Franco v Španiji ni bil?
  V tistem času so bile izvedene tudi številne napredne reforme: nacionalizacija, emancipacija žensk, deklerikalizacija, uvedba socialne varnosti ipd.

  Spomnimo se, kako bedno je bilo življenje v SHS-ovski Dravski banovini: velika večina dobičkov je zaradi tujega lastništva kapitala odtekala v tujino, grozne socialne razlike, vsepovsod utesnjujoč in zatohel vpliv katoliške sekte itd.

  Tito ostaja v srcih vseh pametnih in naprednih Slovencev!

  • Tako pametnih in naoprednih Slovencev, ki jim je vseeno, ce je bil kriv za smrt milijona ljudi? Tudi Hitler je nemskemu gospodarstvu zelo pomagal, tudi pod njim so nekateri bolje ziveli – potem sklepam, da tudi njemu pripisujete le zasluge, druge strani pa nocete videti. Ali se morda motim?

   • Tito je bil velik državnik, spoštovan po vsem svetu. Hitler pa je bil množični zločinec, v svojem bistvu nehuman.

    • Zelo sta si bila podobna. Tito je tudi bil mnozicni morilec (1 milijon ni tako malo, mar ne?) in je bil prav tako nehuman. Ste morda med drugim tudi kdaj slisali za Goli otok?

Comments are closed.