NATO je vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote

10

Svobodo moramo nehati jemati kot samoumevno. Za svobodo se je treba krvavo boriti, hkrati pa biti pripravljen, da se lahko vsak trenutek pojavi nekdo, ki jo je sposoben in pripravljen odvzeti. To pomeni, da članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote.

Napad Rusije na Ukrajino zgodovinsko ni presenetljiv. Presenetljivo je obdobje osmih desetletij miru. Ta mir nas je tako očaral in začaral, da smo začeli razmišljati, da je takšno stanje modus operandi človeške živali v svetu. Vendar mir ni običajno stanje družbe. Ne pri ljudeh ne pri šimpanzih ne pri orangutanih niti pri nobeni drugi od velikih opic. Vojna, nasilje, sla po osvajanju so zapisani v našem DNK-ju.

Vladimir Putin nam je pokazal, da je potreben le en megaloman s psihopatsko osebnostno motnjo, da 144-milijonski narod popelje v osvajalsko vojno z drugim narodom, ki mu noče nič. Ljudje anatomsko, nagonsko in racionalno nismo nič drugačni kot Džingiskanovi jezdeci, ki so pomorili pol Azije. Edina resnična razlika od tistih časov je globalna ekonomija, ki tiranske režime s premočnimi vojskami drži nazaj, da povsem ne podjarmijo svoje okolice, saj se tudi tirani bojijo lačnih ljudi doma.

Članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote

Pri Putinu pa je drugače: če se bo zahod opiral na sankcije, bo to zaradi presumpcije, da je Putinu dejansko mar za blaginjo ruskega naroda. To je napaka. Putinov režim operira kot integrirana in skrbno utečena mafijska tolpa, ki nadzira tako javno propagando prek medijev kot vse varnostne sisteme in podsisteme, ki jih uporablja za ustrahovanje svojih ljudi. Zato pri Putinu grožnje z ekonomsko izolacijo ne delujejo. Mednarodna izolacija ne bo ganila človeka, ki ga ne zanima dobro življenje lastnih ljudi.

Jasno je bilo, da bomo prej ali slej naleteli na še enega takšnega. Pravzaprav smo ga dobili že pred 22 leti, vendar ga ta krasni novi svet miru in prosperitete ni hotel prepoznati. Podobno dolgo kot Hitler je za nos vlekel evropske in ameriške politike s svojim – za psihopate značilnim – površinskim šarmom. Zveza Nato je le še senca sebe. Pri nas stranka Levica, v Evropski zvezi in ZDA pa podobne skrajno leve politične organizacije hujskajo k razorožitvi in ustavitvi vlaganja v vojsko.

Svobodo moramo nehati jemati kot samoumevno

Za svobodo se je treba krvavo boriti, hkrati pa biti pripravljen, da se lahko vsak trenutek pojavi nekdo, ki jo je sposoben in pripravljen odvzeti. To pomeni, da članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote.

Ukrajinci se danes ne borijo le za pravico do obstoja in povezovanja v evropske integracije. So branik razsvetljenega človeštva pred primitivnimi pračloveškimi nagoni, ki so se manifestirali okrog ruskega psihopata. Dolžni smo jim vsaj, da zaradi njihovih žrtev zvezo Nato naredimo zopet potentno, da jih odločno vojaško podpremo, saj so jasno povedali, da želijo gospodarsko in kulturno biti del liberalne Evrope, Rusijo pa spremenimo v hermetično zaprto kletko, kot je Severna Koreja, dokler Rusi sami ne ugotovijo, da so pretepena žena v hiši nasilnega gospodarja, in najdejo pot v svobodo.

10 KOMENTARJI

 1. “NATO je vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote”

  Lepo, da vsaj en tako misli. Jaz recimo ne.

   • Omalovaževanje in sramotenje drugače mislečih je zaščitni znak Janšistov. In potem se Janšisti čudite, da vedno zmaga “NeJanša”. Pa če so še tako butasti kot tisti kamničam.

    • Vojna je, gospod Alojz, čisto prava svetovna vojna je – TO ni lepo.

     Vojna je popolno omalovaževanje človečnosti, čliveposameznika in cloveske skupnističlovečnosti.

     Raje premišljujte, preden boste spet pritisnili gumb ‘objavi’ in izstrelili naslednji neargumetiran komentar – da ne bodo vaši enostavčni komentarji imeli vsebinsko popolnoma enakih učinkov kakor lažne in neargumentirane ter čustveno hladne, protievropske in protinatovske plozarije onega proruskega trola rasputina, ki mu Domovina omogoča trolanje.

     Razmišljajte, kakor hočete, a zavedajte se, da Evropo in z njo Slovenijo v tem trenutku samo organizirano, enotno in oboroženo zavezništvo brani pred putinovskim nasilnim ekspanzionizmom.
     Ta hip nihče ne ve, kdaj in kje se bo Putinov režim ustavil – če se bo sploh ustavil.

     Naslednje na tarči so brez dvoma tri baltske države. Estonija, Latvija in Litva so – pomnimo! – kot suverene države same zaprosile za vstop v zvezo NATO, ker nikakor niso želele zopet pristati pod težkim ruskim škornjem.
     Tudi Slovenija je prostovoljno, po večinsko izglasovani odločitvi na referendumu, pristopila v zavezništvu NATO.

     Nima smisla, da bi si še naprej zatiskali oči: Ruska federacija je pod Putinom podobno sovjetska, kot je bila nekoč.

     Žal mi je njenega prebivalstva, ker se ne more otresti diktatorskih avtokratov in oligarhičnih oblasti ter zaživeti v svobodi in demokraciji.

     Ali mislite, da bi Putin danes nasilno teptal Ukrajino in njeno ljudstvo, ki ga med ostalimi narodi sestavljajo tudi Rusi, ter si prizadeval za ponovno vzpostavitev nekakšne Sovjetske zveze, če bi Ukrajina še zmeraj posedovala nevarno jedrsko orožje?

     • Zaradi premajhnega ekrančka in dotikov ekrančka na napačnih mestih moram popraviti drugi odstavek:

      Vojna je popolno omalovaževanje človečnosti, je omalovaževanje človeka kot posameznika in omalovaževanje celotne človeške skupnosti.

 2. Je obramba svojih vrednot, civilizacije, družin, domov, gospodarstva… pred roparsko hunto.

 3. Ena od poant članka je, naj se Ukrajini ta hip in odločno vojaško pomaga, da se ubrani velikega vojaškega stroja. Najbrz ni drzave na svetu, ki bi imela na voljo več tankov za agresivno vojno kot je to Putinov rezim. Upam, da zahod in mi ne zamujamo pri obrambi Kyiva, Harkiva, Mariupola… Ne vem pa, zakaj slovenska vojaska pomoč ne vključuje protitankovskega in protiletalskega orožja, ki je vitalnega pomena za pogumne branilce. Je naša vojska tako uboga, kar se tega orožja tiče? Je ocena, da ga bojo Ukrajinci dovolj dobili drugod?

  • “Je naša vojska tako uboga, kar se tega orožja tiče?”
   Po obisku dneva odprtih vrat v novomeški vojašnici moram odgovoriti: “JA!”

 4. Najbolj dominantna in ven iskakajoča vloga Nata je, obramba interesov ZDA.
  Lahko, da so vrednote še kakšne druge, kot razpreda avtor članka zgoraj, a te druge vrednote bi bile hitro povožene, če bi ogrizile prvoomenjeno “vrednoto”.

  Si dovolj moža, spoštovani Mitja Iršič, da to priznaš?

 5. Pri tej vojni med obema stranema zmaguje oborožitvena industrija. Slednja je absolutni zmagovalec.
  Tudi pri pravdanju med dvema in več deležniki zmagujeo predvsem – vedno in povsod – odvetniki.

Comments are closed.