Nasvidenje v naslednji zgodbi brez spomina

62

tigrOb zadnjih neumnostih na Sabotinu na Goriškem, kjer je skupina privilegirancev nekdanjega komunističnega režima, jugonostalgikov in Titovih oboževalcev na novo postavila kamnit napis TITO, se je za trenutek utrnila misel posameznikov od drugod, da bi na pobočju tega hriba nad Solkanom zasijal napis TIGR. Naj ob tem zapišem, da sem kot eden izmed pobudnikov peticije goriških javnih osebnosti proti provokaciji s Titovim napisom, tudi proti kakršnimkoli posegom v naravni prostor.

Ta nesrečni 13. maj nas navadno najprej spomni na leto 1981, ko je bil v atentatu v Rimu ranjen tedanji papež Janez Pavel II. Še štirideset let pred tem pa se je nekaj zgodilo tudi v naših krajih, pravzaprav v okupirani Ljubljanski pokrajini. Morda samo na videz pa je ta dogodek povezan tudi z zloglasno OZNO, ustanovljeno istega dne leta 1944 v Drvarju.

Dne 13. maja 1941 je prišlo do prvega oboroženega spopada med okupatorjem in borci za svobodo na Slovenskem. Italijanska karabinjerska patrulja je namreč pri gozdarski koči na Mali gori nad Ribnico presenetila tri pripadnike organizacije TIGR. V pol ure trajajočem spopadu je padel Danilo Zelen, vojaški vodja TIGR-a. Italijani so zajeli hudo ranjenega Ferda Kravanjo, Anton Majnik pa jim je zvezan ušel.

Protifašizem in predvojna pripadnost organizaciji TIGR nista bili za komuniste pri nas nikoli nobeni vrednoti. Očitali so jim boj za združitev s Kraljevino Jugoslavijo in jim lepili podobne oznake kot italijanske fašistične oblasti. Obtoževali so tigrovce, da so bili pravzaprav teroristi in agenti tuje, to je britanske obveščevalne službe. Ali kot najdemo v naših arhivih v poročilu iz julija 1943, ki ga je Edo Brajnik Štefan poslal vosovski šefici Zdenki Kidrič, kjer je opisoval situacijo na Primorskem: »Večina iz liberalnega tabora, ki je prešla v organizacijo Tigor, je s svojim programom pritegnila in ujela v svoje mreže ves revolucionarni odpor liberalnih množic. Vodstvo te organizacije pa je kmalu zajadralo v angleške in francoske vode.«

Šlo je za načelno vprašanje razumevanja protifašizma. Organizacija TIGR je nastala septembra 1927 iz odpora proti italijanskemu fašističnemu zatiranju v tedanji Julijski krajini. Obveščevalno dejavnost, s katero so se posamezni tigrovci resnično ukvarjali, bi morali tudi komunisti oceniti kot prispevek k skupni zavezniški zmagi nad silami osi, torej tudi v korist primorskih Slovencev. Pravzaprav je imelo tigrovstvo skupne cilje s krščanskosocialno organizacijo na Primorskem, razlike so bile le v metodah delovanja. Zlasti duhovniki so tigrovce svarili pred italijanskim maščevanjem.

Za razumevanje revolucionarnega odnosa do tigrovcev je treba pogledati položaj Komunistične partije Slovenije in tudi Komunistične partije Italije v mednarodnem komunističnem gibanju. Dolžnost posameznih komunističnih strank do napada na SZ junija 1941 je bila braniti interese Sovjetske zveze. V tem gre tudi videti neupravičene obtožbe britanske agenture. Kljub temu, da komunisti primorskim narodnjakom niso mogli očitati pomanjkanja protifašizma, še manj pa sodelovanja s fašističnimi oblastmi, je nezaupanje do njih ostalo. Obenem je že na prvi pogled nerazumljivo, da je bilo partizansko vodstvo povezano z zahodnimi zavezniki in je od njih prejemalo vojaško in politično pomoč. Tigrovcem pa je očitalo in zamerilo povezanost z njimi v prvih protifašističnih akcijah že pred drugo svetovno vojno.

Hkrati je KPS skrbelo, da bi se v OF uveljavil tigrovski duh. Veliko starih tigrovcev je sicer vstopilo v OF in v partizanske vrste, a svojo lojalnost so morali večkrat dokazovati partijskim oblastnikom, tudi z umori političnih nasprotnikov. Tisti, posebej izobraženci, ki so vztrajali pri samostojnem razmišljanju, so tvegali umor, kot je pokazal primer dr. Maksa Rejca, predvojnega tigrovca, ki ga je VOS, predhodnik OZNE, umoril junija 1943.

Ideološka gonja proti pripadnikom organizacije TIGR se je nadaljevala tudi po končani vojni, ko so bili tigrovci označeni za nacionalistične in reakcionarne elemente. Družbeni tabu in izločenost iz kolektivnega spomina sta se še zaostrila po seji izvršnega komiteja CK KPS julija 1958. V duhu pridobitev revolucije se je na tigrovski odpor po vojni pozabilo, praktično so izginili  iz šol, knjig in muzejev. Počakati je bilo treba na demokratične spremembe na Slovenskem za ponovno afirmacijo organizacije TIGR. Šele leta 2005, v času prve Janševe vlade, je prišlo do zaslužene obuditve spomina na dogodke na Mali gori. Ampak ne brez kančka grenčice, kajti Janez Stanovnik in Igor Lukšič sta tigrovce tedaj javno označila za teroriste! Seveda, saj so začeli upor proti okupatorju brez komunistov, ki jih je sredi maja 1941 še vedno vezalo zavezništvo z nacifašisti.

Pa se za trenutek spet povrnimo na Sabotin: kamnit napis TITO, ki je sedaj postavljen in je viden iz doline, ni enak prejšnjemu. Je drugačen od prejšnjega in pomaknjen nekoliko vstran. Morda gre za črno gradnjo, drugače pa je reklamni napis (logo), za kar je potrebno plačati oblastem določene takse!? Naj se torej ugotovi, če je početje pravno možno, naj izvajalci in investitorji, ki so znani (mimogrede, radi se fotografirajo in dajejo izjave za medije), uredijo vso dokumentacijo, naj zberejo vsa soglasja in dovoljenja. Skratka naj občina in država, ki sta odgovorni za svoj prostor in dovoljenja, ter investitor, ki  je dolžan ravnati glede na zakonodajo, postorijo tisto, kar mora vsak, ki hoče postaviti pasjo uto.

Torej, je Slovenija pravna država z zgodovinskim spominom, pripravljena obsoditi vse stranpoti v svoji preteklosti? Si predstavljate velike kamnite napise v čast Führerju po nemških hribih?! Kje so inšpekcije in kdo nam sodi? Si morda predstavljate sodnika/sodnico na nekem nemškem višjem sodišču, ki bi na javni prireditvi paradiral/a v nacistični uniformi ali uniformi Zveze nemških deklet (Bund Deutscher Mädel) in ob tem vihtel/a z nacistično zastavo s kljukastim križem?! Razlika je očitna, nemudoma mi moral-a odstopiti, niti poziv medijev in javnosti ne bi bil potreben. Pri nas pa so vloge vse prevečkrat obrnjene, pa naj gre za tigrovce, protifašiste ali preproste male ljudi.


62 KOMENTARJI

 1. Torej, je Slovenija pravna država z zgodovinskim spominom, pripravljena obsoditi vse stranpoti v svoji preteklosti?

  Zaenkrat je odgovor: “NE!” In ker še vedno velja par deset tisočletna modrost, da ropar in morilec ni dober gospodar, bomo gospodarsko še vedno propadali. Ali kdo vidi nanšno moralno silo ali človeka, ki bi lahko preokrenil družbena dogajanja?

  • Copy&paste iz uradne zgodovine partizanov:

   … so Italijani ustanovili Prostovoljno protikomunistično milico in vanjo takoj vključili tudi slovenske vaške straže, ki so bile ustanovljene že julija 1942 kot spontan odpor dolenjskega in notranjskega prebivalstva proti nasilnemu ravnanju nekaterih partizanskih samovoljnežev (neutemeljene usmrtitve in kruta zasliševanja nasprotnikov osvobodilnega boja).

   http://www.zzb-nob.si/zgodovina-nob/

   POUDARJAM: “…kot spontan odpor dolenjskega in notranjskega prebivalstva proti nasilnemu ravnanju nekaterih partizanskih…”

   Če so borci priznali, da so počenjali svinjarije in tako povzročili nastanek vaških straž, bi lahko tudi vi, gospod Brane.

 2. Napis na Sabotinu in še kje, je velika sramota za Slovenijo in Slovence. Uradne inštitucije bi morale ukrepati in normalen Slovenski živelj obsoditi. Potrebujemo resnico o tem zloćinskem partizanstvu in pravico pri resnici. Mi iz boja v letu 1991 zvezde ne moremo pozabiti, ker nam je stregla po pravicah in življenju. Bi pa radi pošteno živeli v svobodni demokratični državi.

  • Seveda so bili partizani hudi zlocinci vse od 1940 leta naprej, kajti upirali so se postenim in spostovanim nacistom. Najvecji zlocin pa je bil pobijanje njihovih nedolznih sodelavcev. Ti so se okupatorju pridruzili iz nedolzne zelje, da mu pomagajo iztrebiti smrdljivo slovansko svojat. Kako lepo zivljenje ni imeli, ce se ne bi pojavili ti mofilski partizani.

   • Sprevračaš. Izmišljaš in sprevračaš. Niso pobijali zaradi sodelovanja z nacisti ampak zaradi možne kontrarevolucije.

   • Pravzaprav so bili hudi zločinci, ki so uspeli še do danes oprati možgane določenim ljudem, ki ne zmorejo videt več kot ene plati 60 let loščene medalje.

  • bedno, bedno, bedno. bedno! Kaj reči?! Ampak resnica je taka. Sodniki pri nas zgolj branijo državo kot tako. Ne glede na vse. Arogantno. In seveda sodbe so temu primerne.

 3. Odlično pisanje,g.Podberšič!
  Expresni pregled zgodovine z resnicoljubne strani.Krasno.
  Dodajam svoj komentar:
  Pokorno javljam, da razumem, da je svet ustvarjen in po izvirnem grehu podeljen nekako na pol slabega in pol dobrega.
  Logično in na polno pričakovano je, da boj dobrega z zlom traja ves Božji dan in noč in bo trajal do ponovnega Kristusovega prihoda ob izteku časov.
  Zelo razumem del slovenskega življa, ki se je navadil živeti od obljub, lažne solidarnosti in tovarišijskega sodelovanja, ki je navadno moralistično podmizno kolaboriranje in korupcijsko gnani nagon lažno soodvisnega volčjega tropa, ki se občasno zgrize in potolče med seboj.

  Razumem, da za lažnosocialnimi preživetimi časi komunistične SFRJ, temelječe na kapitalistični gromozanski finančni,pomoči v hrani UNRA in na mega vojaški pomoči po letu 1952-1957 ter ponovno na finančnih kreditih 1963 in 1982 iz sovražnih kapitalističnih skladov in fondov, marsikdo nostalgično joka in jodla.Kako ,da ne? Na eni strani socialistične floskule, delo za vse in za vsako ceno in lahkotnost zadolževanje za vse po vrsti z denarjem “smrtnega zunanjega sovražnika” , nobene odgovornosti in vsegliharstvo, partijska pripadnost in udbaško vzdušje po oštarijah…
  Na vsem tem temelji komunistična FIKCIJA!
  Ta navidezna resničnost se seveda lepo ohranja v centrih ekstremistov, ki se gredo skladanja skal v napise noremu psihopatu, nadutemu narcisoidu in megamorilcu J.Brozu.
  Danes berem, da je želel biti pokopan v vatikanu…verjetno so imeli njegovi komunistični morilski bratje v krvi že napisano prošnjo za razglasitev za blaženega!? Yugoblaznost.

  Kleni Primorc, zakaj dovolite norišnico, ki vam jo delajo kvazidobričine in kovači kardeljanske kvazisreče in fino plačani socdušebrižniki, drobtinarji in rdeči koritarji?

  Zakaj ne vstanete in pridemo pomagat zložiti skalovja težka v napise spomina, ponosa in časti?

  Na Sabotinu : TIGR
  Na Sveto Goro: KOSOVELU SLAVA !
  Na Škabrijel : IN MEMORIAM ŠTAJERSKEMU 87.POLKU
  Na Matajur : VIVAT TRINKO
  Na Nanos : PREMLU VOJKU IN TERČELJU VELIKI HVALA

  Ni treba razlagati, kakšna teža je narodovega spomina in slave ob teh imenih.
  O junakih herojih Škabrijela samo tole:

  Mora biti velik sram med nami, da nikakor ne počastimo 15.000 junakov Škabrijela, ki so s svojimi trupli po strahotnih bojih Lahom zaprli pot v takratno Slovenijo? Premalo Slovencev ve za primer junaškega štajerskega 87.polka, ki je v resnično nečloveških bojih z 80.000 Italijani, tudi norih Arditov-prebijalcev fronte, za vedno ustavil Lahe in jih nagonil daleč čez reko Piavo?Tiste Lahe , kasneje, čez dvajset let znane kurje tatove in žrelce domačih mačk in ubijalce notranjskih in dolenjskih neoboroženih neukih revežev, delavcev in bajtarjev!
  Da niso bili storili, kar so in zagrnili Škabrijel s svojimi trupli, bi Italijan požrl takratno Slovenijo in mi ne bi imeli kje več živeti!

  NJIM IN TIGROVCEM POJEMO NESMRTNO SLAVO IN VEČNO ZAHVALO SLOVENSKIH RODOV !

  Ne pa ovaduhu, par excellence, iz Moskve in Španije, morilcu, zatiralcu narodov in drugačemislečih, vojnemu zločincu in političnosalonskemu narcisu Josipu, rdečemu oligarhu, ki je mislil, da bo njegov diktatorski kardeljanski požrtni lažni socimperializem postal vzorec razvoja narodov ….

  Samo Laž je fiksna v komunizmu, vse drugo je Zlo in vsa posvečena sredstva za vse cilje, vključno ubijanje!
  Vse drugo je NADUTA NABITA FIKCIJA.
  “Okoli je votlo in na sredini nič ni!”
  Zato se je njegova velefikcija, torej SFRJ, končala v laži o bratstvu in enotnosti ter v novem ubijanju in v krvavi balkanski moriji!

  In to bi slavili, kvazipuntarji ! ? Sramota in grauž!

  NAJ ŽIVIJO GREGORČIČ, KOSOVEL, TIGROVCI IN TERČELJ !

  IN NAJ ŽIVI NARODOV SPOMIN NA VSE FANTE IN MOŽE NAJHRABREJŠEGA POLKA V EVROPI 1.VOJNE, NA 87.CELJSKI POLK,
  KI JE NAPOL POBLAZNEL OD GROZOT SKORAJ VES UMRL, AMPAK UBRANIL GORO SMRTI, GORO ŠKABRIJEL!

  (Avstrijski zgodovinarji so zapisali, da ni bilo enote med Germani, Italijani in Slovani, ki bi toliko pretrpela in toliko naredila, kot ravno slovenski-celjski 87.polk v vsej 1.svetovni moriji!)

  Pokorno javljam, da nikak Tito, v nikaki šminkariji ne spada na slovenske gore!Nadenj so položili 20(dvajset)tonski pokrov in naj tam ostane.

  • se strinjam z vami, Sabotin je spomenik boja iz 1.sv. vojne, kjer se je branil mejnik slovenstva, ne glede, da je bilo ozemlje pod A-O monarhijo. Postaviti spomenik generalu Boroeviću sredi Nove Gorice, to bi bilo potrebno. Tako pa žalijo(skrunijo spomin padlim, ponižujejo poštene padle borce) goro z prestavljanjem kamnom, Lahi se pa lahko samo smejejo in si rečejo..tile scavi so pa res mone, ni kaj!In človek bi jim ne zameril ob temu razmišljanju. Kamne prestavljat in postavljat naj gredo v kamnolom, če jim to paše ali pa motiko, lopato in delat na vrt !

 4. Čestitam , Frančišek za tako lepe domoljubne in spoštljive besede do slovenskih herojev domoljubja!

 5. Žal je vse premalo teh informacij o resničnih dogodkih pred in med drugo svetovno vojno, ki niso le propaganda bivšega komunističnega režima. Še danes je veliko ljudi tako zavedenih, da drugo svetovno vojno v Sloveniji gledajo le enodimenzionalno, kot boj proti okupatorju, in ne kompleksno, v povezavi z državljansko vojno. Ne samo, da ta dimenzija nima prave teže, čisto je izbrisana. Kot je bila izbrisana v času komunističnega režima.

 6. Hvaležen za take zapise! Pa tudi za reševanje časti kratkovidnim slovenskim pokrajinam, med katerimi izstopata Štajerska in Primorska!!

 7. Zanima me, če se bodo ob obletnici celjani spomnili svojih junaških prednikov, svojega 87. celjskega polka kot najbolj pogumno enoto na soški fronti.

  Zanimivo je, da je bil celjan- Šentjurčan poročnik Franjo Malgaj prav tako najbolj junaški vojak generala Rudolfa Majstra.

 8. O Titu, kukavičjem jajcu.
  Brozov Josip iz Kumrovca je svojo pot opravil med 1.vojno.
  Lastna mati je po njegovih rokah/dlaneh prepoznala, da ni njen sin.
  Pravite,da je bil šlosar, kovač ali kaj vem kaj.
  Bil pa je čisto nekaj drugega.
  Zavrtite si še kdaj njegovo govorjenje, naglas, tone besed in skop besednjak in iščite povezavo in podobnosti z yugo jeziki…
  Bil je boem, igralec klavirja, znalec nemščine, angleščine,slabe ruščine, malo srbijanščine in obupne spakedranščine, ki zagotovo niti na tri kilometre daleč ni bila ne hrvaščina, ne kumrovščina in še manj srbijanščina…
  A angleščine se je naučil na ruski fronti, na akademiji Džerdžinski v Moskvi, V španiji, kaj ?
  Šolo klavirja in plesov so ga naučili v kovaški šoli v Kamniku, v popoldanskem pouku, morda, a?
  Bil je tujek.
  Lastnik hotela na Dunaju, ki še zdaj nosi zlata jajca in lastnik 2milijard dolarjev v Švici! A berete Srbske medije
  in ali veste, da so bili v njegovem osebnem sefu, odprtem na ukaz predsednika Srbije lani, najdene nakradene ! superdragocenosti, ki so last Karadžordjevićev ?

  Ali tudi zato napis na slovenskem Sabotinu?
  V čast lopovu št.1 bivše Yuge?

  Ali pa je napis v čast morilcu par excellence?
  Morilska Baraba, ki je pospravil s pomojo KGB vso jugo komuno elito v Jugoslaviji in v Rusiji pred letom 1940
  in s tem sebi zagotovil carstvo na vrhu yugopartije?
  Bil je specialec, agent čistilec v španski vojni,itd
  Agent in vrhunski povzpetnik Kominterne, politični genij in strupeni babjek, playboy in mega ljubitelj bogastva.
  Današnje vesti govore o tem, kako, da je hotel biti pokopan v Vatikanu? kakšen zblojen veleum zla je bil?
  KAKO NORO!?
  Komunist, voditelj ljudskih in delavskih množic, turboantikapitaklist- njegova UDBA in KOS sta harala in pobijala nasprotnike, če so samo dahnili sapo, ki je dišala po kapitalističnem prizvoku- hkrati pa je on nastopač v bleščečih oblekah in v ameriških vrhunskih limuzinah, itd. Ko so tisoči trpeli in gnili, se cvrli na Golem otoku se je on sončkal in vozikal po Briončkih v najlepših avtih in čolničkih…kako perverzno ljubko!

  In meni boste bluzili o njegovem tovarištvu, skrbi za uboge proletarce in kmete, o borcu za svobodo, pravico, poštenost? VSE JE BIL BLEFERSKI SATANSKI EKSPERIMENT.
  Njegovo življensko delo je krvavo krvavi eksperiment časa, blefersko utopični tampon med kapitalizmom in komunizmom – SFRJ in večno skregani pojmi zaigranega balkanskega »Bratstva i jedinstva!

  Samo za dve podzemni letališči-ki jih ni videl še svet – Udbine in Bihač ter podzemni štab Yugovojske in Yugopartije, ob Neretvi , so skupaj koštali cca 15 milijard US dolarjev. Samo norci se lotijo kaj takega na račun državljanov. To občudujete občudovalci, zdaj ruševine?
  In na račun gospodarstva nekdanje cvetoče Yuge? »Puntarji« -berite in glejte Yutube prispevke na temo gigantskih podzemnih letališč in pomislite kam je šel vaš denar in se spomnite herojskih časov zategovanja pasu brez kave in olja, v vrstah v italijanskih špecerijah, spominjajte se kvazisindikatov v »borbi« za vsakoletne ozimnice !!! Komuno igrice brez meja!

  In njemu greste postavljat in prestavljat kamenje in ga nastavljat Lahom na oči? Beda!Malikovalci praznega napuha.
  Res je , bil je morilec visokega kova in političnomafijski genij, ki se lepo greje pri svojem carju Satanu za vse Večne čase.Dobro je, da ste nesli tja še goreče bakle, ognje pekla peklenskega.
  Polna praznina zgrešenih zablod in kviht, tudi na Primorcih, ki ste pozabili, da nam vsem zakockal in je zajebal Trst in vse kar je med Sredipuljem, Gorico, dolino Rezijansko in Terskimi dolinami na severu. Pika.

  • Slovenija je lahko ponosna na svoje intelektualce, zgodovinarje in raziskovalce preteklosti. Še posebej pa je lahko ponosna na svoje sinove, ki tako goreče pljuvajo po svojem narodu. Dolfa bi res bil ponosen. Verjetno mu je žal, da je prehitro storil milo smrt, saj bi se pod alpami prav prijetno, zaželjeno in čaščeno počutil.

   • 1.Prosim navedi eno samo poved v mojem pismu, s katero, pljuvam v narod.Prosim, da morem razumeti.
    Boglonej vnaprej.

    2.Tudi Tita, mnenjsko, na osnovi mnogih knjig in pisanj zadnjih let, postavljam z nazivom kukavičje jajce izven Kumrovca, izven slovenskega rodu po materi.

    3.Moje vedenje je, da navajam vrsto zadev izven yugokomuno leposlovja, večnih kardeljanskih in agitpropovskih večplastnih resnic in polpravljic
    za opranoglavce preteklih vsegliharskih desetletij.

    • Zakaj ga postavljaš izven slovenskega rodu? Bi tudi Kardelja postavil izven slovenskega rodu?

   • ‘berdan!

    Branko, daj, povej!
    “S katero povedjo pljuvam po svojem narodu?”
    Čakam odgovor.
    Vaš/tvoj, seveda.
    Hvala.

   • G.Podberšič, dober dan!

    Napišite še veliko dobrega in stresnega za eter Kučanove kaluže, v kateri nam zmanjkuje kisika življenja in svobode.

    Upam, da ste zasledili, dragi bralci, kaj je izjavil v kamero, pogumni in bistroumni, Milanček, par dni nazaj?

    Ne vem kaj ga je novinar vprašal, bil je samo izsek, njegov odgovor kameri, nekako takole: ” Pa kaj, ljudje, jamrate? Ozrite se, poglejte proti Kamniškim planinam in boste videli kako lepa je Slovenija!”

    Da te butne skala, butnskalska!
    Podlež vseh podležev.

    On misli, da bo mene polnil s takim ostružki bede in zle pameti?
    Kaka veleumna prešernost mafijaškega Bossa, prvega črnoborzijanca in ustanovitelja prve korupcijske paradržave na celini, gulaga Slovenistan.
    Nedoumljiva prešernost življenja na treh nogah v sijaju in blesku zamrznjenodmrznjene posrane rdečesmrdljive partijske knjižice-ki je tolikim koritarjem in drobtinarjem zagotovila življenje na veliki nogi na račun sodržavljanov!
    Sprijenci.

 9. napis na sabotinu ima pač zgodovinski in simbolni pomen, ki presega lik oz. osebnost tita kot tako. gre preprosto za simbol, ki perdstavlja vrednote upora proti okuaptorju in uspešen boj primorcev za priključitev matični domovini, torej sloveniji, od katere so bili pač v času med svetovnima vojnama odrezani. žal je pač dejstvo tako, da so za to osvoboditev bili najbolj zaslužni oz. kar edini zaslužni partizani, ki so pač delovali pod vodstvom tita. to je pač zgodovinsko dejstvo, ki obstaja ne glede na to, kaj si kdo o titu misli ali ne in kaj vse je tito zagrešil in kaj ni.

  drugič pa bi mi res moral nekdo pojasniti, da če med titom in hitlerjem ni nobene razlike, potem zakaj je tito še danes, torej tudi po smrti in po vseh spremembah, ki so se v evropi zgodile, še vedno nosilec najvišjih državnih odlikovanj, ki so mu bila dodeljena s strani držav kot so avstrija, belgija, danska, finska, francija, nemčija, grčija, italija, nizozemska, norveška, portugalska, švedska, velika britanija… in zakaj je njegovem pogrebu prisostvovalo največ državnih delagacij, kar se jih je do tistega trenutka kadarkoli zbralo na kateremkoli pogrebu kakega državnika? koliko takih odlikovanj ima pa recimo hitler in koliko državnih delegacij se je prišlo priklonit na njegov pogreb? 🙂

  skratka, si predstavljate neko veliko britanijo, da bi podelila odlikovanje imenovano”Knight Grand Cross of the Most Honourable Order of the Bath” hitlerju in si predstavljate, da bi se državna delegacije velike britanije prišla poklonit hitlerju na pogreb? jaz si ne. v primeru tita se ja pa oboje zgodilo. 🙂 na pogreb tita je prišel tako princ filip kot margaret thatcher. 🙂 in kako to, da thatcherjeva takoj po pogrebu ni nemudoma ponudila svojega odstopa, saj je vendarle poveliečvala zločinca? 🙂 na pogrebu je so med drugimi bili tudi predsednica takratnega evropskega parlamenta, bil je generalni sekratar sveta evrope, podpredsednik evropske komisije, generalni sekretar združenih narodov… 🙂 in vse to zaradi nekega navadnega zločinca… 🙂

  tako da nekako se mi zdi, da je tale primerjava med hitlerjem in titom nekoliko neumestna in zgodovinsko povsem neutemeljena. 🙂

  • tako prijetno je že bilo, ko te ni bilo nekaj časa. a te bomo zdaj morali spet prenašat?
   ok. tito ni bil zločinec. tito je bil največja sramota za naše narode v vsej zgodovini. največja prevara v vsej zgodovini balkanskih narodov. in s tem tudi ta napis. ta napis nima veze z borbo proti nacizmu. nacizem je premagan, zakaj bi še naprej propagirali boj proti nacizmu. razen če totalni bebci prekladajo kamenje, kar pa ne verjamem.

   • saj ne gre za propagiranje vojne proti nacizmu z vidika današnjega časa, ampak za spominsko obeležje posvečeno zgodovinskim dejstvom, ki so imela pomembne vpliv tudi na današnji čas. skratka, vprašanje je, ali bi brez partizanov in tita danes govorili o slovenski primorski, saj je bila ta del italije. 🙂 sedaj si pa zamisli scenarij, ko v sloveniji in jugoslaviji ne bi prišlo do organiziranega upora, ampak bi obveljala politika kolaboracije. na osnovi česa bi pa potem lahko slovenija oz. jugoslavija zahtevala priključitev primorske, saj bi se s kolaboracijo dejansko strinjala z mejo, kakršna je pač bila določena po 1. svetovni vojni, hkrati bi pa s kolaboraciji pristali na strani držav poraženk, kar pomeni, da bi težko zahtevali nek “vojni plen” v smislu povečanja obstoječega državnega ozemlja. 🙂 tako da ni napačno sklepati, da bi brez partizanov, torej tudi tita, danes slovenski primorci dejansko živeli v italiji in bili italijanski državljani. slovenija torej sabotina sploh ne bi imela, da bi se lahko o napisih na njem prepirali. 🙂

    glede “prijetnosti” pa samo tole. tudi v bivšem enopartijskem sistemu se je partijskim funkcionarjem zdelo prijetno, ko so se vsi o vsem strinjali in ko ni obstajalo raznolikosti mnenj, ampak se je živelo v enoumju. 🙂 tako da ironično je to, da po eni strani enoumje obsojaš, po drugi strani pa po enoumju očitno hrepeniš. 🙂 seveda pa bi moralo to enoumje biti po tvojem okusu. 🙂

    • Ne vem če bi bila politika kolaboracije. To ti praviš. Ampak nič ne maraj. Ti še naprej zganjaj svojeumje.
     Za nekaj časa je bil Časnik na visokem nivoju, intelektualno. Zdaj je pa spet v kanti.

     • politika kolaboracije se je začela takoj z okupacijo. to pomeni, da so uradne oblasti v sloveniji in tudi jugoslaviji priznale dejstvo okupacije in se pač dogovorile za sodelovanje v tem okviru. skratka, priznale so neko nadvlado okupatorja in se strinjale, da bojo delovale v skladu z politiko okupatorja. to ne pravim jaz, ampak je zgodovinsko dejstvo. 🙂

     • Seveda Aladar spet ponavlja komunistične laži, da se je kolaboracija (razen partizanske seveda) začela že kar z začetkom vojne.

      Edino komunisti so kolaborirali na začetku vojne – z nacisti.

     • Aladar Bergles: “… politika kolaboracije se je začela takoj z okupacijo.”
      ====

      Spet bedarije. Jugoslavija je kapitulirala, če to pomeni kolaboracijo, potem je kolaborirala vsa Evropa, razen Velike Britanije. Namreč, če pride do kapitulacije in okupator vzpostavi oblast je sodelovanje z okupatorjem zaukazano z mednarodnimi pravili, ker skrb za civiliste je v prvem planu. To kar pa so počeli partizani leta 1941 in 1942 pa je po mednarodnih pravilih terorizem (posebej, če v glavnem pobijaš “domorodce”, kot to danes počne Al kaida, in ne nek organiziran odpor).

    • Tito je enak Hitlerju in to je dejstvo.

     Preden je Hitler začel vojno, so ga obravnavali enako kot so v času juge Tita.

     Tako, da ne nakladaj.

     • Dolfa je bil ovcica proti titu. In DOLFA je veliko lepsi napis, to si moramo vsi priznati.

    • Tvoj problem je v tem, da nimaš drugačnega mnenja, ampak le dokazano oprane možgane s strani komunajzerjev.

     Saj ves čas ponavljaš očitne laži, ki jih trobijo komunajzerji, da bi opravičili sebe.

     Če ne bi bilo revolucije tudi ne bi bilo domobranske kolaboracije.

     Domobranska kolaboracija je bila POSLEDICA komunistične revolucije.

     Komunisti (torej partizani) pa so prvi kolaborirali z nacisti.

    • “sedaj si pa zamisli scenarij, ko v sloveniji in jugoslaviji ne bi prišlo do organiziranega upora, ampak bi obveljala politika kolaboracije. na osnovi česa bi pa potem lahko slovenija oz. jugoslavija zahtevala priključitev primorske, …”
     =========

     Kolaboracija je bila posledica komunistične revolucije. Če komunistične revolucije ne bi bilo tudi ne bi bilo kolaboracije. In, niso bili komunisti prvi, niti edini, ki so se uprli (tujemu) okupatorju, pozneje so komiji postali domač okupator.

     Sloveniji bi po vojni pripadla vsa slovenska etnična ozemlja, ki so bila po porazu Avstroogrske del dežele Kranjske.
     Zaradi poraza Italije v 2. sv. vojni in njenega sodelovanja v osi, ker pač ne bi bilo v Sloveniji komunistične revolucije. Brez komunistične revolucije bi bila Slovenija danes večja tako na zahodni kot severni strani.

    • @riki,

     ne, kapitulacija ne pomeni kolaboracije, kolaboracija pride po okupaciji. 🙂 in ja, veliko evropskih okupiranih držav je imela tudi kolaboracijo, ampak v večini teh držav so hkrati imeli tudi osvobodilna gibanja, tako kot pri nas. 🙂 kaj se je s tistimi, ki so med vojno kolaborirali, pa tudi vemo. 🙂 po vojni so končali na sodiščih, bili zasramovani in označeni za izdajalce, pri nam se jim je godilo pa še slabše.

     kolaboracij je seveda več vrst in vse niso enako obsojanja vredne, tu je govora predvsem o administrativni kolaboraciji, ne vojaški, ker do vojaške kolaboracije je prišlo kasneje iz nekih specifičnih razlogov. in res je kar praviš, da je po takratnih veljavnih mednarodno pravnih normah okupirana država oz. država, ki je podpisala kapitulacijo, bila dolžna sprejeti oblast okupatorja. problem pri nacistih je bil pa seveda ta, da so bile njihove okupacije zločinske, npr. v vseh okupiranih državah so seveda izvajali genocid nad židi ipd., skratka nacisti so v osnovi kršili mednarodno pravo in da je bilo vsako sodelovanje pri teh zločinih s strani kolaboracije tudi zločinsko in seveda ni imelo nobene podlage v mednarodnem pravu. 🙂

     ampak bistvo moje poante je v tem, da država, ki je z nacisti kolaborirala v smislu, da se je pač podredila nacistični oblasti, seveda ni imela nobene legitimne pravice, da po koncu vojne nastopa kot država na strani zaveznikov, torej zmagovalk. to pa tudi pomeni, da taka države ne bi mogla zahtevat neke spremembe mej. skratka, poanta je v tem, da če v slovenijo oz. jugoslaviji ne bi imeli odporniškega gibanja, ki je na koncu koncev svoje ozemlje tudi samo osvobodilo ter osvobodilo tudi primorsko, potem bi težko imeli nek argument, na osnovi katerega bi lahko zahtevali priključitev primorske. 🙂 to je poatna. skratka, da so primorci danes v sloveniji je zasluga partizanov in s tem tudi tita. 🙂 to je bistvo tega napisa na sabotinu. 🙂 brez tita, brez partizanov bi danes primorci bili slovenska manjšina v italiji. 🙂 slovenija bi pa npr. bila brez morja. 🙂 tako da lahko razpravljamo o zločinski revoluciji, o zločinskih komunistih in zločincu tito, ampak dejstvo je, da brez teh zločincev bi danes slovenija segala do logatca. 🙂 ali nam je to všeč, ali ne. 🙂

     • Spet lažeš. Večina je bila na sodiščih po zahodni Evropi oproščena.

      Ti le iščeš izgovore za napadanje nekomunistične strani.

      Se vidi, da se le norčuješ, ko ponavljaš laž, da je Tito zaslužen za primorsko. Dejansko je Tito zaslužen, da smo velik del primorske izgubili.

  • Tipično komunajzerska lajna, ki bi radi boj proti okupatorju prikazali kot brezmadežen in kar prikrili 50 let totalitarnega komunizma.

  • “in zakaj je njegovem pogrebu prisostvovalo največ državnih delagacij”
   =====

   … zato ker so bili povabljeni in imeli seveda tudi vse plačano.
   Klinc pa človek katerega največje življensko delo, v očeh njegovih oboževalcev, je njegov lasten pogreb.

   • Razlog je bil, da je bila Jugoslavija neuvrščena in so se bali, da bi prestopila k nasprotnikom.

 10. Enačenje Tita in Hitlerja gre v škodo slednjega, kajti Hitler je videl prihodnost 3. raiha v nacizmu in arijski rasi,medtem ko so Tito in njegova ožja klika, videli v komunizmu le svojo lastno korist.
  Krvavi do vratu so bili pa itak oboji enako.

  Ti klovni, ki pod Sabotinom prekladajo kamenje so, kot je g. Podbersič že uvodoma zapisal, “skupina privilegirancev nekdanjega komunističnega režima”, ki se gredo politično provokacijo, čeprav jim fizično ali kako drugo koristno delo, prav nič ne diši. So prava sramota celi Sloveniji, saj je ne sramotijo samo navznoter, ampak tudi navzven po Evropi.

  • Ma kakšni klovni, to je simbolika plemenitega in vzvišenega boja proti nacizmu. Po Aladarju so primorci še zadnji branilci velikih vrednot na svetu. Niti zavezniki tega ne počnejo več, sram jih bilo, press.
   Da so potem izgnali kralja in ustanovili komunistični sistem je samo sad, nagrada za pošteno borbo in zmago. Mi bi pa to kritizirali.

   • problem je, da nekateri sploh ne razumete zakaj se gre. tu gre zgolj za sprejemanje nekaterih jasnih in nedvoumnih zgodovinskih dejstev. s sprejemom teh dejstev se pa nikakor ne poskuša zanikati tudi drugih dejstev, kot je dejstvo, da je bila komunistična revolucija v svoji izvršitvi zločinska, kot je dejstvo, da je bila SFRJ totalitarna država, ki je sistematično kršila človekove pravice in svoboščine itd. to sta dva različna vidika, ki ju pač ne smemo med seboj mešati. 🙂

    se pravi, tu ne gre za poveličevanje zločinov, to je pač vaša interpretacija, ampak za poveličevanje upora proti okupatorju, poveličevanje državnotvornosti naroda, poveliečvanje osvobodilne vojne, poveliečvanje tistih žrtev, ki so bila zaslužne, da danes primorci živijo v sloveniji in ne v italiji. če imate s tem kakšen problem, potem bi vam bilo očitno ljubše, če bi slovenija segala smo tja nekje do logatca. 🙂

    skratka, če že nekaj kritizirate, potem se najprej prepričajte, kaj pravzaprav kritizirate. 🙂

    • Seveda gre za poveličevanje zločinov. Ne moreš pri enem in istem človeku kar spregledati zločine in ga častiti le zato, ker je naredil sem in tja tudi kaj dobrega.

    • “ne gre za poveličevanje zločinov, to je pač vaša interpretacija, ampak za poveličevanje upora proti okupatorju, poveličevanje državnotvornosti naroda, poveliečvanje osvobodilne vojne,…”
     =========

     Še nisem zasledil, da bi v Nemčiji vsakodnevno slavili Hitlerja (tako kot npr. Primorci Tita na Sabotinu in drugod), ker jim je zgradil avtoceste.

     • ja, kaj pomaga, če jim je gradil ceste, če jih je pa na koncu pahnil v katastrofo, popolno uničenje in ponižanje ter neizbrisljivo sramoto. 🙂 tito nam je pa prinesel svobodo, primorcem priključitev sloveniji ter vsem nam ponos, da smo potomci naroda, ki je prispeval svoj delež k velikemu zmagoslavju zavezniških sil nad hitlerjevo nacistično nemčijo. 🙂

     • Nikakor se ne morem znebiti občutka, da je tale cvetober Aladinovih misli posledica sabotinskega pasulja.

     • Vidiš, kako lažeš.

      Tito nam ni prinesel svobode, tudi ne primorske – zaradi komunizma smo izgubili tudi Trst in Gorico.

      Tito nam je prinesel sramoto, da smo država, ki je imela sramotni in zločinski komunizem.

 11. Starejši lokalci vedo povedati, da so KNOJevci vsako leto na 25.maj pri Titovem napisu zaklali po enega preživelega domobranca.

   • Ker je šlo za prostozidarsko-satanistični ritual pansrbske komunistične kabale. Velika večina domobrancev je bila do takrat pobita, izbrane pa so imeli zaprte v skritih podzemnih ječah še leta, prav z namenom vsakoletne priprošnje satanu na Sabotinu. Italijanski alpin Ferrucio Fantozzi, letnik 1939, ve povedati o shrljivih zvokih, ki jih je veter nosil proti italijanski karavli. Takrat se je celoten Sabotin zavil v meglico, žarnice italijanske trobojnice pa so prenehale delovati.

     • Vsaj dokler neodomobranci ne pripravite in vzpostavite zakonodaje, ki bo simbole OF in NOB obravnala slično kot 86. člen nemškega kazenskega zakonika.

      Potem bodo debilne primerjave za frustrine sprane podhranjence pile vodo.

      Do takrat pa satanistična kabala na Sabotinu!

     • Pancer postaja čedalje bolj jezen in nestrpen.

      Čedalje več ljudi si upa povedati, da je bil tito zločinec, komunizem pa zlo.

 12. Razlika v dojemanju nacizma in komunizma je razložena že s strani avtorjev Črne knjige komunizma.

  Edina razlika je v tem, da je Hitler napadel druge države, medtem, ko je komunistična Rusija vsaj pred vojno ostala znotraj svojih meja.

  Rusija je potem v vojni v senci Hitlerja okupirala tudi velik del vzhodne Evrope. Potem je bila pa itak (podobno kot Italija) na strani zaveznikov, ko jo je Hitler napadel.

  Jugoslavija je bila neuvrščena, dovolj velika, pa tudi imela močno vojsko – seveda so se ji dobrikali in nekateri tudi sodelovali. Ravno zdaj je v Avstriji afera, da je eden od kandidatov za EU parlament sodeloval z udbo.

  Enako so sodelovali s Sovjetsko zvezo, zato tudi niso podprli odprtja arhivov v Rusiji.

  Splet okoliščin je pripeljal do sem, ko je komunizem izpadel boljši, čeprav je povzročil več gorja kot nacizem.

 13. Drage faranke in dragi farani, tovarišice in tovariši!

  Ne solim pameti, samo dodajam k večkrat omenjani Črni knjigi komunizma (kako pomenljivo; slovenska mini verzija je bila Črne bukve), ki je fenomenalna študija renomiranih avtorjev, bi rad dodal, da tisti, ki vas mika, berete še eno zelo pomembno in zanimivo delo.
  Gre za neverjetno študijo “Očistiti in uničiti” Jacquesa Semelina,politične rabe množičnih pobojev in genocidov, ki obravnava tudi Ruando in Titovo zapuščino na Balkanu 1991-1995.(Zal.Modrijan)
  Pokorno javljam, da knjiga zelo odpira oči in hudo razsvetljuje “čudna” pota Gospodova.
  Kako drugačen bi lahko bil svet, ko bi družba, država,
  ulica, sopotniki kar tako in predvsem družine vedele, znale in zahtevale , bi danes ne bi bilo “otrok”, ki obujajo zombije pošastnosti preteklih hudih časov preizkušenj in človečanskih morij zaradi oblasti, nadvlade, moči in zločestega napuha nad brati in sestrami!

 14. Tudi v Rusiji je mnogo takih, ki imajo Stalina za božanstvo, pa čeprav je bil diktator in zločinec.

  Vprašati se moramo, komu naj daje prednost človeštvo ali zločinskim samovoljnim diktatorjem, ki ignorirajo temeljne civilizacijske vrednote in človekove pravice ali tistim, ki so njihovo nasprotje.

  Krščanske vrednote, ki so hkrati civilizacijske vrednote, dajo jasen odgovor.

  • Bogdej,Svitase!

   Ja, sliši se, da ga imajo nekateri za božanstvo.

   V Rusiji. po Kmeclovo, v megadeželi “Mehkih ruskih duš”
   je vse mogoče.
   Na primer to, da je Stalin božanstvo.Da, Svitase!
   Utemeljitev: Pobil, likvidiral,eksekutiral, justificiral,izgladnel do smrti, zmrznil, ustrelil,
   izdtradal v samicah,nekaj desetin milijonov ljudi
   hlastnih/Ruskih & ostalih narodov, nomadov, ljudstev, manjšin- predvsem delavskega razreda in kmetov!

   Da, božanstvo.
   Črno satanovo božanstvo, je treba dodati.

   Stalinu sledijo ostali črnuhi, črni satanovi svečeniki, zdaj čnosajasta božanstva in zanimivo je, da največji pripadajo ravno izrodu največje valilnice zla na planetu Zemlja, to je Rusiji. Lenin je prvi med prvimi in vsi, ki so izpolnjevali največji morilski projekt ubijanja človeka pod imenom Boljševizem &Komunizem.

   V Evropi mu sledijo nemški nacisti in za njimi nekje pride tudi zvezda Yugoexperimenta, Tito, tudi komunist, ki baje hotel, po zadnjih vesteh, biti pokopan v Vatikanu. Res peklensko zlo!

Comments are closed.