Nasilje ne sme nadomestiti demokracije

3

PREJELI SMO. V Komisiji Pravičnost in mir z zaskrbljenostjo spremljamo odzive na nedavne nasilne proteste, ki so v Mariboru potekali v ponedeljek, 26. novembra 2012 in v manjšem obsegu v torek, 27. novembra 2012 tudi v Ljubljani. Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, saj le-to spodkopava spoštovanje človekovih pravic, demokracijo in delovanje pravne države. V takšnih položajih je potrebno vedno upoštevati osnovna načela demokracije, ki vključujejo medsebojno spoštovanje, dialog in dosledno odpoved nasilnim sredstvom.

Nasprotujemo politizaciji nasilnih protestov s strani nekaterih družbenih skupin in zlorabi nasilja v politične namene. Državljane, nevladne organizacije, medije in državne oblasti spodbujamo in vabimo, da v času gospodarske in socialne krize pristopijo k skupnemu iskanju rešitev ter takšnemu političnemu dialogu, ki bo preprečil morebitne nove pojave nasilja.

Vir: TU SŠK

3 KOMENTARJI

 1. Nobene politizacije s strani nekaterih družbenih skupin v Mariboru nisem zaznal, bi lahko bila Slovenska škofovska konferenca pri tej obtožbi bolj natančna? Morda s kakšnim dokazom?

  Da se razumemo, seveda se takim dogodkom vedno kdo prilepi, še posebej naknadno, vendar iz sledenja Facebook skupine [1], kjer se je mariborski protest organiziral, res nisem zaznal organizirane politizacije, kot jim očita SŠK. Morda bi šli naši škofje raje pogledati na Facebook in se prepričati sami, ne pa se takole dali zavesti s strani podpihovalcev iz lastnih vrst?

  [1] https://www.facebook.com/kangler.naj.odstopi

  • Gospod Janko, če ste opazili, je včeraj med demonstrante v Ljubljani prišel tudi župan Janković s svojimi tovariši. No, nekateri, ki so ga videli, so vendarle dojeli, da tudi zanj veljajo enaka merila kot za Kanglerja. Pravzaprav občudujem pogum župana prestolnice, saj se izpostavlja fizičnim napadalcem.

   • Res je, demonstranti ne podpirajo Jankovića, vendar ga očitno ne dojemajo kot glavno težavo. Kolikor poznam njegovih volivcev, vsi obsojajo način njegovega “poslovanja” in politiko, vendar ga dojemajo kot manjše zlo, kar je žalostno. Volijo z zatisnjenim nosom, kot se je izrazil Janez Stanovnik.
    Strahopetnosti mu pa poleg vseh grehov res ni mogoče očitati.

Comments are closed.