Naša Gospa v plamenih – ali je Evropa vendarle krščanska?

9
Foto: Ludovic Marin AFP

Tragedija, ki je zadela Francijo, je velika za Evropo. Ko je zagorela Notre-Dame, se je v trenutku vsa pozornost usmerila v Pariz. Francoski predsednik vlade je odpovedal svoja sestankovanja in na Twitterju nemudoma zapisal:

»Katedrala Notre-Dame je v plamenih. Naše misli so pri katolikih in vseh Francozih. Tako kot vsi rojaki sem žalosten, ko vidim, kako gori del nas.« (vir: rtvslo.si)

Res je. Gori del nas. Gori del Francije, gori del Evrope, gori del katolikov, gori del kristjanov. Ampak,si  bomo res priznali, da gori del nas? Katedralo sem obiskal samo enkrat, kot srednješolec katoliške gimnazije, pri čemer bo marsikdo skomignil z rameni, da nič čudnega. A biser Francije so najverjetneje obiskovali tudi dijaki slovenskih javnih srednjih šol in univerzitetnih programov. Zakaj?

Na to nam odgovarja Macron: »Ker je bila del Francije, del Evrope, del katolikov, del kristjanov.«

Vse to je bila katedrala Notre-Dame in zato se je vsul plaz poročanj o požaru, ki se je zgodil. Predstavlja tako duhovno dediščino naše skupnosti kot tudi kulturno. Naša Gospa je bila v resnici naša.

V Evropi se zgodi dnevno na stotine požarov, za katere nikoli ne izvemo. Za večino požarov, ki se zgodijo v naši domovini, prav tako ne. Ker je to del življenja že od nekdaj. Zato smo v Sloveniji organizirali prostovoljna gasilska društva, zato imamo dobro organizirano mrežo profesionalnih gasilcev. Ker je požar del življenja.

Pod ognjenimi zublji klonila cerkev, ki je bila del naše skupne identitete

A požar v Notre-Dame presega vse te lokalne, državne, evropske požare. To je požar, ki nas bo zaznamoval, upam da, do te mere, kot je Američane 11. september. Amerika se je po tem datumu spremenila. Se bo tudi Evropska unija sposobna ozreti sama vase, narediti notranjo refleksijo, da to ni bil zgolj požar, v katerem je zagorel biser kulturne dediščine, pač pa je pod ognjenimi zublji klonila cerkev, ki je bila del naše skupne identitete?

Vsak požar namreč pusti psihične posledice pri tistih, ki ga doživijo. Sprašujem pa se, ali bo nedavni požar pustil posledice v našem vsakdanjem življenju. Bo Evropa končno priznala, ob tragični zgodbi, da je vendarle nastala na podlagi krščanskih korenin?

Požar, ki se je zgodil, je nova priložnost za našo Unijo. Kot prvo lahko kot skupnost stopimo skupaj in Franciji pomagamo, da bo njihova Gospa ob hitri in temeljiti obnovi spet kazala svoj sijaj sredi Pariza. Nadalje je lahko to izhodišče za ponovno polemiko, v kakšni meri so krščanske korenine zasidrane v naših genih. Ne nazadnje bi bilo ogorčenje, ki se je v trenutku razpredlo po Evropi, lahko povod, da bodo tudi tisti, ki doslej tega niso želeli, priznali, da Naša Gospa ni bila zgolj arhitekturni biser, pač pa je pomenila dejansko to, kar je rekel Macron: del Francije, Evrope, katolikov, kristjanov. V tem primeru bi ta požar pomenil pomembno prelomnico v evropski zgodovini in priznanje Evrope, ki Marijine zvezde nosi v svojem grbu, da je Naša Gospa ne le stavba, pač pa Gospa, ki nosi Evropo v svojem naročju, kajti iz njenega naročja je Evropa, ki jo poznamo, izšla.

9 KOMENTARJI

 1. Lepe in vzvišene besede gospoda Matevža Vidmarja. Dejstvo pa je, da smo kristjani v EU klonili že pri prvi nalogi, ki jo je nam dal Stvarnik:

  Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« (1 Mz 1, 28)

  Beli človek v EU tega ne dela. Pa se je Stvarnik zato odločil belega človeka v EU zamenjati z ljudmi, ki bolje izpolnjujejo njegova navodila.

  Pa mir in vse dobro vsem! In zelo pomembno: “Spreobrnite se!”

 2. Neverjetno pomenljiva simbolika tega požara, saj opozarja na bistvo sedanjega časa:
  – izumiranje krščanske Evrope
  – izumiranje življenjskih vrednot.

  Ali nas bo to ozavestilo in vrednotno prečistilo?!

 3. Nič takega ni treba v tem gledati. Preveč skrbi imate do Evrope. Veliko več kot vas bo kdorkoli kdaj sploh vprašal. Skrbite za to kar lahko.
  Jaz nisem nikoli bil v tej katedrali. Ob požaru pa sem zelo prizadet. Katastrofa. Upam, da ni tako grozno, da ni tako zelo uničena. Nestrpno čakam na novice.

 4. Izjemna gotska arhitektura Notre Dame in imenitni vitrazi so izgleda ohranjeni. Koelnska katedrala ali sv Stefan na Dunaju sta bili v drugi vojni mnogo huje ruinirani in sta vendar se danes tu v polnem sijaju.

  Veseli odziv Francozov. Kako so njihove bogate druzine voljne dati stotine milijonov v namen obnove. Kako so Parizani iskreno in globoko prizadeti. Tudi predsednik Macron.

  Si predstavljate, da bi bila enako iskreno prizadeta Kucan ali Jankovic, ce bi se kaj takega zgodilo ljubljanski stolnici ali ptujskogorski ali stiski baziliki ali cerkvi v Crngrobu? Da bi nasi tajkuni v namen obnove unicene cerkve dali znaten del svojega premozenja?

  Vseeno bi jim bilo. Mogoce bi celo privoscili. Z njihovo Mladino ali Marcelom Stefancicem vred.

 5. Katedrala bo obnovljena, a ne bo več takšna, kot je bila, so si enotni konzervatorji.

  Zanimiv je pa čas dogodka. Veliki teden in čas, ko bi Macron moral odgovarjati protestnikom. Ali je bila sabotaža ali nesreča verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Večina je žalovala, nekateri so se veselili. Veselili so se Arabci, Srbi in razni antifa aktivisti.

  Progresisti negirajo krščanske temelje Evrope in sedaj se je zrušila še streha krščanskega simbola. Slučajno?

  • No, ne vem, če so se Srbi res veselili. Tudi Rusi verjetno ne. Saj smo si krščanski bratje. Prehitri smo s takšnimi pogledi.

   • Srbski mediji so oznanili, da je to božja kazen za kosovsko zastavo, ki je bila nekoč obešena na enem izmed stebrov katedrale. Francoski veleposlanik je izrazil prezir do teh sporočil.

    Sporočilo je politično, ne religiozno. Skladno z atmosfero, ki jo ustvarja sedanje srbsko vodstvo.

  • Po francoski ( mescanski) revoluciji je Notre Dame bolj nastradala kot zdaj. Obnova v 19stoletju je bila veliko odstopanje od originala. Preprican sem, da jo bojo zdaj obnavljali mnogo kvalitetneje in bolj zadrzano kot takrat.

   Macronu pa grdo podtikas, da ves. Tale teorija zarote je precej nizka.

 6. »Nas bo zaznamoval … do te mere, kot je Američane 11. september«?? Morda. A trenutno še ne kaže na to. Evropa je krščanska, ne? In trenutno ‘pridno’ nastavlja še drugo lice. (Te dni se spominjamo, kako je tisti, ki je tako učil, protestiral, ko so ga tolkli: »Čemu me biješ?«)

  A rečeno je bilo tudi, da ni mogoče stalno vleči za nos vseh ljudi. Trenutno pa smo še v fazi, ko je mogoče (dolgo) vleči za nos (= manipulirati) velike množice: ne, Evropi se 15. aprila ni zgodil 11. september. Tako trdijo politiki, tako slišimo in beremo iz ‘uradnih’ poročil.

Comments are closed.