Naš papež Frančišek

24
Foto: Radio Vatikan.
Foto: Radio Vatikan.

Kdo sem jaz, da bi sodil? Kljub temu želim povedati. Papež Frančišek je odličen papež.

Po Janezu Pavlu II, s katerim sem odrasel in ga imam za »svojega«, ter Benediktom, ki me je ganil s svojo globoko, a v temelju preprosto mislijo, sem mislil, da na podoben način ne bom mogel vzljubiti nobenega papeža več. A prišel je on. Papež Frančišek pooseblja moje intimno dojemanje človeka in sveta, življenjski nazor in vzgojo. Odrasel sem v kapucinski župniji in vsrkal originalnega Frančiška. Kot Krekovcu mi je pred očmi mali človek, kamor se prištevam tudi sam. Kako močno vidim v papežu Frančišku sorodno dušo!

Papež svoje prepričanje in vero živi. Je iskren in prepričljiv. Zato navdušuje po vsem svetu. Njegovo pričevanje je nezaustavljivo. Ne dovoli se ukalupiti v delitve tega sveta, zato se zdi, da je vsem, še tako nasprotnim stranem, prijatelj in hkrati nasprotnik. Vsak pri njem lahko najde nekaj zase.

Njegov osebni temelj je ljubezen in spoštovanje do Boga Stvarnika in Njegovega stvarstva. Od tod izhaja vse. Njegova ekološka opozorila, zavzemanje za dojenčke ne glede na to ali so že rojeni ali še ne, pozivi za priznavanje naravne materinske in očetovske vloge, pomoč beguncem, proti ubijanju nemočnih in ostarelih ter proti smrtni kazni. Papež spoštuje naravo in je proti človekovemu sebičnemu poseganju v naravni tok stvari.

Papež nam ne ponuja posameznih jedi, ampak celo kosilo. Svojega poslanstva ne razume kot odrivanje tistih, ki njegovega celega kosila nočejo, temveč neumorno sočutno objema in vabi vse, naj se mu pri kosilu pridružimo. Evangeljsko.

Seveda to ni logika sveta. Še posebej ne elit, ki mu vladajo. Ker je njegova prepričevalna moč tako izjemna, mu naglas v svetovnih in naših medijih redko nasprotujejo. Raje ga prikazujejo prilagojeno svojim interesom. Napihujejo en vidik z namenom, da bi prikrili vse ostalo. Praviloma. Včasih se v svoji manipulativni vnemi tudi naravnost zlažejo. To je žalostna značilnost aktivističnih posebej slovenskih poročevalcev. Tipičen primer je Edvard Žitnik, ki se je grdo zlagal o tem, kaj naj bi papež govoril ameriškim škofom.

Papež Frančišek je spoštovan in izjemno priljubljen tudi v Cerkvi. Zbuja pa njegovo delovanje tako kot zunaj tudi znotraj Cerkve pri mnogih nelagodje. A je različen pristop. Za razliko od globalnih medijev, znotraj Cerkve obstaja do njega odkrita in precej ostra kritika. Mislim, da ne toliko do njegovih stališč, kot gre za opozarjanje na posledice, ki jih lahko prinesejo medijske in znotrajcerkvene manipulacije z njim. Ocenjujem, da gre ta kritika predaleč. Naj mi v tem smislu oprosti prijatelj Ivo Kerže, ki ga spoštujem, vendar ne delim njegovih skrbi.

Kar zadeva moje področje, polje, na katerem izgorevam zadnjih 14 let, je povsem nedvoumno. Papež globoko podpira naša prizadevanja. Da bi podprl materinstvo in očetovstvo, njun pomen za razvoj in vzgojo otroka, se je ostarel in utrujen odpravil na naporno pot v Ameriko. Ne pušča nobenega dvoma. »Moja želja je, da je družina ves čas mojega obiska, ključna tema«, je dejal ameriškim kongresnikom. V nagovoru v Združenih narodih pa se je tako jasno, da se bolj ne bi mogel, zavzel za spoštovanje naravne vloge ženske in moškega ter njunih »naravnih razlik«.

Nasvet. Če hočemo razumeti papeževa sporočila, lepo prosim, ne poslušajmo slovenskih in globalnih medijev, ampak berimo, glejmo in poslušajmo njegove govore sami in v celoti. Radio Vatikan s svojo spletno stranjo, radio Ognjišče, časopis Družina in televizija Exodus so v tem smislu nenadomestljivi in se jim ob tej priložnosti za njihovo poslanstvo globoko zahvaljujem.

Mi smo Kristusovi, papež je naš!

24 KOMENTARJI

 1. Mi smo Titovi, Tito je naš! Avtor niti ne skriva tehnologije malikovanja, ki jo še danes uporablja proti svojim sovražnikom.

  Sedaj malikuje tovariša Janšo. In papeža. Ter birokratsko državo, ki mu daje kruh. Koliko praznoverja na kupu. In nič krščanskega.

  Že naslov me je spomnil na moj prvi razred, ko smo 29.novembra Titovi pionirji tekmovali v pisanju spisa Naš Tito kdo bo več lepih, slavnih in pocukranih besed napisal o Titu. Meni je bilo to že takrat čudaško. Danes pa mi je patološko. Pri spreobrnitvi sem se velikokrat spraševal kaj je vera v Kristusa in kaj je njegovo malikovanje (kar dela večina Slovencev pol ure pri maši, potem ko celih 23 ur malikujejo socialistično ali vsaj socialno državo.

  Večina zlorabljenih otrok nikoli ne odraste. Enega Fritzla zamenjajo z drugim. Naj mi papež oprosti, njega in Jezusa od vseh zgoraj naštetih edino nimam za Fritzla.

  2.na levi
  https://m.youtube.com/watch?v=dU53KD1DB8Y

 2. Hvala za informacijo, da je Edvard Žitnik neprofesionalno poročal in politkomisarsko lagal o papežu.

  G. Primc, a mislite, da Janša ni ljubosumen na papeža, ki ga trenutno malikujete? Verjetno bo raje videl, da je on edina podoba malikovanja slovenskega človeka?

  • To o ljubosumnosti Janše na papeža pa je res tako neumestno, da ne morem verjeti s kakšnim besom ti hodiš okoli. Ni besed.

   • Glej, lahko ti je neumestno. Ni mi pa treba pripisovati ne besa in jeze, ker ju ni. Janša sam gradi kult osebnosti in krog malikovalcev okrog sebe. So pa tudi drugačni politiki, ki se radi obkrožajo z avtoritetami, sposobnimi sodelavci, ki jih voditeljsko in očetovsko znajo spodbujati, da so vedno boljši in ga presegajo. Takim niti na pamet ne pade, da bi okrog sebe gradili kult osebnosti. So tako pristni in skromni kot papež Frančišek, ki je antipol Janše. Je očetovski, topel, pristen, spontan, kreativen in negospodovalen. Res za papeža ne štekam odkod ima socialistične popadke. Morda preveč zaupa kakšnemu pokvarjenemu sodelavcu, a mi je ta misel zoprna, ker so nekoč najbližji tako o Peterletu govorili, da je obkrožen s samimi pokvarjenimi svetovalci.

    • Ne slišiš. Če je neumestno, je čisto nepomembno, če je meni neumestno. Tvoja pripomba je neumestna, na nivoju vaške tercialke. To bi lahko bilo tebi pomembno. Pa si ti “skozi eno uho noter skozi drugo ven”…

    • Pavel tokrat si šel predaleč,vsak tvoj prispevek izraža tvoj sprevržen
     značaj,to kar pišeš,je lahko samo plod bolnega človeka,iz tebe vre obsedenost in hudobija,svetujem ti,da sebi v orid stopiš do najbližje psihoterapevtske ustanove!Vse kaže na to ,da si že davno prestopil mejo samoobvladovanja in dobrega okusa!Admin bi ti že zdavnaj moral odvzeti možnost oglašanja na tem forumu!Kolumna namenjena papežu
     ni in ne more bit iztočnica za tvoje bljuvanje po človeku,ki ga že skoraj
     celo desetletje maltretira sodrga,ki nas je pahnila v bedo in pomanjkanje,vsega od osnovnih dobrin,do etike in odnosa do sočloveka!

     • Tega človeka smo izbrali in ta človek je tudi sam pristal, da nas bo popeljal iz rdečega močvirja. A je pri tej nalogi popolnoma odpovedal. Še več! Ni hotel odstraniti rdeči jarem, v katerega je vpet slovenski človek, hotel je sam prevzeti uzde, hotel je sam biti rdeči voditelj. Vendar je bil prekratek pa ga je stari rdeči vodja ukrotil s sodnimi procesi. Med to bitko pa sta oba omenjena popolnoma uničila Slovenijo, popolnoma uničila prihodnost slovenskih otrok.

      Če hočete spoznati konkretna dejanja tega človeka, samo odprite oči in jih boste videli. In ne grozite, saj nimate ničesar v rokah, le smešni ste.

 3. papež pomenljivo opozarja na škodljivo polarizacijo znotraj posameznih držav na pravoverne in krivoverne, na pravičen in nepravične…

  • So pa tudi drugačni politiki, ki se radi obkrožajo z avtoritetami, sposobnimi sodelavci, ki jih voditeljsko in očetovsko znajo spodbujati, da so vedno boljši in ga presegajo. Takim niti na pamet ne pade, da bi okrog sebe gradili kult osebnosti. So tako pristni in skromni kot papež Frančišek,
   *****

   Ej majstore, a mi lahko našteješ take politkarje pri nas ?!

 4. Jaz zelo podobno kot Aleš Primc čutim do vseh treh omenjenih zadnjih papežev. Torej tudi o Frančišku. Napisal je lepo in bistvene stvari o njem. Morda tu ni poudarjen njegov pristno skromen, skoraj asketski življenjski stil, ki pa je tako očiten, da se morda zato Primcu ni zdelo vredno o tem dodatno pisati. Nesentimentalna prijaznost in nežnost, s katerima Cerkvi daje dodatno univerzalnost, saj jo odpira tudi doživljanju sveta na bolj ženstveni in otroški način, ne le z vidika moške racionalnosti in nagnjenosti k razmisleku in funkcioniranju v smislu hierarhične vertikale. Torej predvsem horizontalnost, Cerkev kot Božje ljudstvo in vsak človek, tudi najbolj ubog ali grešen, ljubljen in klican od Boga in zmožen dobrega.

  Kot pravi Primc, vsak lahko pri Frančišku nekaj najde zase. Zato sem osebno po svoje vesel, da tudi ljudje, oddaljeni od Cerkve ali celo od vsakršne vere, najdejo v njem stvari, ki jih cenijo ali jih celo navdušujejo. Zato bi bil celo čimbolj strpen do tega, da Frančiška tudi nekoliko različno interpretirajo. Me drugimi novinarji. Morda se zmotijo, ampak zmotljivi smo vsi. Namerne manipulacije so seveda druga stvar, ampak je dobro biti previden, preden z zanesljivostjo nekaj takega trdiš.

  To bi bil moj skoraj edini zadržek do Primčevega članka. Ki sem ga pa vesel. Tudi zato, ker imam, pa morda posebej med komentarji na časnik.si, včasih občutek, da se slovenski katoličani svojega papeža ne znamo dovolj veseliti, opaziti njegovih izjemnih kvalitet, ga spoštovati, biti Bogu hvaležni, ker nam ga je dal.

  • Šele zdaj sem odprl link v članku. Žitnikove besede seveda evidentno ne držijo. Dopuščam pa možnost, da gre za površnosti in ne namerno manipulacijo. Ker je sicer vendarle nekajkrat dokazal, da ni med slabšimi slovenskimi novinarji.

 5. Kakšna kača je Žitnik, ni težko razbrati iz njegovih komentarjev, samo poslušati ga je treba. Tokrat se je pa razkrinkal.
  Končno en boljših tekstov od Primca. Ker ni govora o ženskah. … ne morem iti za njegovim prilizovanjem ženskam.
  Pavel, ljudje nismo niti papež, še najmanj pa smo kar Kristus, osebno. Če si Kristusov, boš znižal kriterije za ljudi. Ljudje smo grešni. Tudi najboljši med nami. Celo sam papež!

  • Bog je tudi za ženske, Zdravko. Po socioloških statistikah je med ženskami nekaj več vernosti kot med moškimi, če bi sodili po obisku slovenskih katoliških cerkva, je ta razlika še večja.

   Po Jungu je tudi v vsakem človeku animus in anima, podzavestni moški in ženski princip. Zatiranje enega ali drugega vodi v neharmoničnost s samim seboj in svojo človečnostjo.

   Zgodovinski problem v Cerkvi, ki jo pogojuje izključno moška prisotnost znotraj hierarhije oz. duhovništva, zavezanega celibatu, je gledanje na žensko kot problem in vir skušnjav. Ženska kot arhetipska Eva. Ta redukcionizem ženstva pri mnogih, ki mu, morda nehote, zapadajo, ni zavestno dojet, kaj šele predelan in kritično ovrednoten.

   Skratka, v veri in Cerkvi naj bo prostor za animus in za animo. Ker je Bog tako hotel, drugače nas ne bi tako ustvaril.

   • Natančno tako. Škoda, ker si tako zaverovan v neko “sredino”, ki ne obstaja. Smo moški in ženske. Tako nas je Bog ustvaril.
    Če ne razumeš prilizovanja ženskam, vprašaj kakšno. Če ne razumeš moškega in njegovo čast ter žensko in njeno milostljivost, potem se pogovarjaj z žesnkami še naprej. Nikar pa ne kritiziraj nečesa, če ne vidiš v globino.
    V Cerkvi je prostor za animus in animo. Sploh ne vem odkod ti to da ga ni. Ženske bi že zdavnaj odšle iz Cerkve, če ne bi bilo tako. Pa nasprotno, jih je še več kot moških.
    Lep komentar ene ženske iz množice, ob obisku papeža v New Yorku: He is such a gentlemen.
    Sredina ne obstaja. Bog ni ustvaril sredine. Je pa ustvaril dve polovici.

    • Ne razumem v čem se Primc prilizuje ženskam.Glede žensk v Cerkvi je pa tako, da so predvsem za kler kot nujno zlo. Morajo biti samo bolj v ozadju. Imeti morajo bolj služabniško držo. Drugače pa so zelo ponosne če v kakšnem pastoralnem svetu kaj povejo.

    • Jung, ki je človeško dušo verjetno poznal bolje kot ti in jaz skupaj, je trdil drugače. Da je naravno anima tudi v moški psihi in v ženski animus.

   • Sploh pa da bi po Jungu presojal ali imam Cerkev prav, glede moškega duhovništva je pa res višek od slabe argumentacije. Sem šele sedaj opazil, s čem bi ti rad podprl svoje razmišljanje. Šibko, zelo šibko.

    • Tega pač nisem trdil. Nič glede tega, niti približno, ali ima Cerkev prav glede moškega duhovništva. Samo to, da iz izključno moške določenosti+ celibata lahko izidejo nekatere nevrotične zastranitve pri gledanju na žensko. Lahko, če ni pravega ozavedenja in predelave takih občutij. Lahko, ne pa nujno.

     Torej, ne mi podtikat stališč.

     • Zastranitve pri gledanju na žensko prej kažeš sam. V moški določenosti+celibatu ni nobene zastranitve v gledanju na žensko.
      Sicer, seveda nihče ni popoln. Tu pa so lahko zastranitve.

     • Če še pri nobenem katoliškem duhovniku nisi opazil nič od tega redukcionističnega dojemanja ženske kot arhitepske Eve, potem nisi najnatančnejši ( blago rečeno) opazovalec oz. poslušalec ali pa jih nisi srečal veliko. Ali pa namenoma tičiš glavo v pesek. Jaz zelo cenim katoliške duhovnike, a vem, da je tole eden njihovih potencialnih, poudarjam potencialnih problemov. Bolj kot recimo pedofilija.

 6. Krasno, goreče in novoevangelijsko ter pokončno možato, g.Primc!

  Poglejte dragi farani in zlate tovarišice-še tole dodajam
  Primčevemu tekstu:

  “NJENA.SI” je pred dnevo objavila tolele:
  Papež povedal, kar besno skrivajo pred nami!
  T.P. | 16.09.2015 11:59:49
  http://njena.si/clanek/svet/55f93e3461223/papez-sokiral-in-to-nesramno-skrivajo-pred-nami

  Če boste brali, berite, če se da, čustveno, da, morda zaznate kaj je debelo laganje po slovenistansko.

  • Jaz pa vas pozivam, da vtipkate v googlov brskalnik “pope francis hellfire from above” in berite z ODPRTIM RAZUMOM. Stvaritelj nam ga je dal, uporabljajmo ga!

 7. Papež Frančišek se je tokrat dejansko prvič podal v svet zahodne civilizacije, kjer gre za konfrontacijo dveh pristopov krščanstvu. Papež je v samem začetku pontifikata govorilo Cerkvi, ki ne sme biti nevladna organizacija in ta njegov pogled se tokrat konfrontira z katoliškim ateizmom, kot mu pravijo nekateri. V ZDA je ta konflikt zelo izrazit, čeprav ne dvomim, da je v Evropi ne bi bil bistveno manjši.
  Tokratni obisk nam s pomočjo CNN-a lahko spremljamo v celodnevnih oddajah (včerajšnja specialna je trajala do skorja četrte ure zjutraj). Ameriški družbi, ki brani krščanske vrednote ideološko, se je papež predstavil z “Ljubi in delaj, kar hočeš” Ni se prepustil ideološkemu diskurzu, ker je v bistvu videl, da ljudje potrebujejo osnovno abecedo krščanskega življenja. Ljudje poznajo krščanske vrednote, ne znajo pa živeti drug z drugim vsakodnevne ljubezni, brez katere so vse vrednote zveneče cimbale.

 8. Vsaka čast gospodu Alešu Primcu, to je človek, ki ga je potrebno iskati z lučjo sredi dneva in ga ne najdes.
  Aleš z VAMI SMO, VSI, KI IMA KANČEK ETIKE, MORALE IN ČLOVEŠKIH VREDNOT.
  KAR TAKO NAPREJ, HVALA VAM IN BOG VAM NAJ DA SREČE VAM IN VAŠI DRUŽINI.

Comments are closed.