Narodni heroji ali simbolno odlikovanje zločina

41

Obdelal sem podatke za 166 slovenskih narodnih herojev (vseh naj bi bilo še nekaj več). Dve tretjini jih je bilo konec 2. svetovne vojne starih med 22 in 35 let. Sedem se jih je borilo v španski državljanski vojni, trinajst jih je bilo v Sovjetski zvezi (dva od teh sta bila tako v Sovjetski zvezi kot Španiji). Kar dvajset jih je bilo žensk, kar je glede na siceršnji delež žensk v partizanskih enotah in na vodilnih položajih v partizanskem gibanju zelo veliko. V okviru našega razmisleka je nadvse poveden podatek, da jih kvečjemu pet ni bilo članov Komunistične partije. Ali drugače povedano: 97 odstotkov obravnavanih slovenskih narodnih herojev je bilo članov Komunistične partije. Ali drugače povedano: narodni heroji so značilen argument, kako si je Komunistična partija prisvojila partizansko gibanje. Tako kot si je prisvojila politična in vojaška vodstva, tajno politično policijo, propagandni aparat, tako se je s sistemom ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil postavila kot edini simbolni reprezentant partizanskega gibanja. Zato je več ko značilno, da v simbolni krajini ni spomenika zmage (prava izjema je Trg zmage v Murski Soboti, tam je »spomenik, posvečen skupnemu boju jugoslovanskih in sovjetskih narodov nad fašizmom. Da gre bolj za slavo sovjetske zmage, da vedeti že dejstvo, da je bil arhitekt spomenika določen s sovjetske strani), imamo pa vrsto spomenikov revoluciji – omenimo samo spomeniški kompleks na Trgu revolucije v Kranju (»Osrednji spomenik delavskemu gibanju in revoluciji. V štirih kompleksih je upodobljena delavska stavka, začetek vstaje, partizanski boj in zmaga revolucije.«) in spomenik revolucije na Trgu revolucije v Ljubljani.

Izbor herojev pa nam ilustrira tudi partijsko interpretacijo četrte točke programa Osvobodilne fronte, ki govori o spremembi slovenskega narodnega značaja. Slovenci naj bi iz naroda hlapcev postali narod junakov.

Posebej omenimo heroje, ki so s svojimi zločini razkrajali tradicionalno vest, ki zapoveduje: Ne ubijaj! Več kot trideset herojev je odigralo vidne vloge v tajni politični policiji, za večino pa lahko rečemo, da je bila njihova glavna odlika velika agresivnost, v večini primerov bolj proti Slovencem kot proti okupatorjem.

Kot primer poveličevanja tega herojsko/zločinskega karakterja lahko štejemo tudi izvoz stalinistične revolucije in zločina v Evropo s kovancem, posvečenim Francu Rozmanu – Stanetu. Ob stisnjenih pesteh, preprečevanju raziskave titoističnih zločinov in drugih načrtnih uvažanjih revolucije in zločina v demokratično in samostojno Slovenijo, je to še ena načrtna provokacija. Tako nam sedanje oblasti nadvse konkretno povedo, da hočejo predstaviti revolucijo kot vrlino in jim še na misel ne pride, da bi obsodile med- in povojne titoistične zločine in zločince.

Foto (Franc Rozman Stane v sredini): Wikipedia

41 KOMENTARJI

 1. Tale gospod, nekdanji fanatični tovariš Dežman, pač ni ravno verodostojen: svoje čase je bil zagrizen partijec, pisal je članke in knjige, v katerih je pel pocukrane hvalospeve partiji in partizanstvu, no zdaj pa pljuje po svojih bivših idolih in poveličuje klerofašistične kolaborante. Res izjemno načelna in stanovitna drža, ni kaj! Ljudje, ki ga poznajo, pravijo, da se je dolgo časa tudi, naj se tako izrazim, preveč družil z alkoholom.
  Tovrstne konvertitske pisarije pač ne morejo prikriti in izbrisati temeljnega dejstva – namreč, da so bili kolaboranti na strani nacistov in fašistov, torej na napačni strani zgodovine.

 2. Kolikor vem, je Dežman “zamenjal stran”, ko se je soočil s posledicami komunističnega nasilja po drugi svetovni vojni. Moramo vedeti, da je bilo veliko sirot, ki so jim starše pobili partizani oz. komunisti. Pa ni šlo za nobene kolaborante ali kaj podobnega. Čeprav sam načeloma obsojam kolaboracijo z okupatorjem in menim, da gre za narodno izdajo najhujše vrste. In tudi tisti, ki izdajalce podpirajo, so sami izdajalci. Dežmanu pa ne morem pripisati slabih namenov, res pa je, da včasih s svojim besednjakom zelo pretirava. V zadnjem času se je že nekoliko umiril.

 3. Dežman je bolj verodostojen od katerega koli levičarskega zgodovinarja, še posebej pa od Repeta ali Pirjevca.

  In spreobrnjenci vam gredo najbolj v nos, kajti oni dobro poznajo, kako je komunizem delal in imajo zato orožje proti njemu.

  Boli jih ker ne morejo skriti dejstva, da so komunajzerji bili zločinci.

 4. Janez spet uporablja čisto komunajzersko retoriko.

  Zanj seveda ni zločin in izdaja to, da so že med vojno zganjali revolucijo in pobijali Slovence. Zanj je izdaja to, da so se temu početju uprli in sodelovali z edinim, ki jim je bil na voljo takrat.

  Izdajalci so kvečjemu tisti, ki podpirajo komunajzerje.

 5. “Posebej omenimo heroje, ki so s svojimi zločini razkrajali tradicionalno vest, ki zapoveduje: Ne ubijaj! ”

  Kateri konkretno pa so ti heroji, koga so ubili in kdo je to brez utemeljenega dvoma dokazal?

  “Kot primer poveličevanja tega herojsko/zločinskega karakterja lahko štejemo tudi izvoz stalinistične revolucije in zločina v Evropo z kovancem, posvečenim Francu Rozmanu – Stanetu.”

  FRanc Rozman Stane je umrl leta 1944, torej s povojnimi poboji logično nima nič.

 6. Me prav zanima, kdaj bo začel Dežman raziskovat množične zločine rimskega katolicizma na Slovenskem (pokristjanjevanje, protireformacija, zločini klerikalnih kolaborantov med 2. svetovno vojno)? Verjetno nikoli, saj se boji zameriti svojim novim gospodarjem. Še največ pa bi bržkone lahko – iz lastne izkušnje – napisal o zgodovini alkoholizma pri nas …

 7. Florjan, komunajzerji ste imeli 50 let čas, da bi našli te množične zločine rimskega katolicizma.

  Enako velja za zločine nasprotnikov komunizma – vse je že znano, samo jih je tako malo v primerjavi s komunističnimi.

  Dežman bi lahko napisal knjigo tudi, kako se uspešno ozdraviti alkoholizma. To marsikoga boli – da je uspel.

 8. Če želi Slovenija povdariti partizanstvo, so Kardelj, Kidrič, Karaigherji, Šentjurčka, Marinko in Leskovšek večji heroji.
  Rozman je sicer bil partizan, zaradi nejasne smrti pa mu ni bilo dano, da bi delo dokončal. Ko so zavezniki porazili Nemce in so se ti umikali iz Slovenije, so navedeni heroji dali pobiti najprej Nemce, nekaj dni po njihovi kapitulaciji, potem so pobili še domobrance, za njimi razredne sovražnike in potem še nasprotnike, do katerih so bili milostni in so jih samo okradli(nacionalizirali) in zaprli, ter ekskomunicirali. Zato je zvezda na kovancu zasluga teh in ne Rozmana.
  Res je nenavdano, da bi na kovancu bila portretirana celotna vlada s centralnim komitejem in VOSOm na čelu, zato pa bi predlagatelj lahko izbral enega izmed njih, recimo Kardelja, ki je izdal povelje za junaška dejanja, ki so napolnila tankovske jarke, podzemna brezna rudnike in jame, ali Kidriča, ki je s svojo junaško vlado izvršil povelje, ali pa Lidijo Šentjurc, ki je bila ženska in bi obeležitev poleg partizanskega boja dobila še pridih junaške organizacije AFŽ.
  Ob tem pomisleku še popolnoma resno opozorilo o neprimernosti Rozmana za evrsko upodobitev. Kot poveljnik slovenskih partizanov se je po izjavah prič izkazal za nepoznavalca orožja, saj je bil žrtev svoje nespretnosti, ko je sam sprožil ubojno sredstvo, ki ga je pokončalo. Kje pa ste še videli, da bi general končal svoje vojaško življenje kot žrtev lastnega orožja? Kot državljan Slovenije pozivam vse dobronamerne sodržavljane, da uvedemo preiskavo, kdo nam je podvalil Rozmana, namesto zaslužnejših partizanskih voditeljev? Upam, da se bo temu pozivu odzval tovariš Stanovnik in favoriziral tudi mojo izbiro, tovariša Kardelja, ki mu je nesebično služil kot sekretar.

 9. Ni hujšega od skesane vlačuge, ozdravljenega alkoholika ali spreobrnjenega komunista. In včasih se dve ali tri lastnosti združijo v isti osebi.

 10. Carlos Contreras, nikoli nisem trdil, da ste skesana vlačuga, niti nimam občutka, da ste ozdravljeni alkoholik, to pa, da ste bili udbovski špicelj in da za domačo nalogo stresate neumnosti z replikami pa ni samo meni jasno, temveč še mnogim bralcem tega zanimivega bloga.

 11. Carlos, prosim, ne me razočarat. Sem od tebe že veliko boljšega prebral na tej spletni strani. 😉

 12. Janez, gre za to, da ima omenjeni avtor izredno slabe argumente. Njegovo pripisovanje zločinskosti kar vsem narodnim herojem zgolj na podlagi pripadnosti KPS (katere član je tudi sam bil, torej lahko to isto logiko apliciramo tudi na avtorja) brez enega samega konkretnega dokaza. Pri tem seveda ne ponudi niti enega upoštevanja vrednega argumenta zakaj general Stane ni primeren za upodobitev na kovancu.

 13. rx170 spet naklada s svojimi bednimi izgovori.

  Samo zato, ker v konkretnem primeru ni posebej navajal svinjarij vsakega posebej, ga poskuša diskreditirati.

 14. Nikakor se ne morem strinjati, da celo s kovanci razdvajate Slovence. Namesto proslavljanja 20. letnice osamosvojitve Slovenije se vračate po ideološko motiviko v čas državljanske vojne.

  Žalost.

  lahko se obnete na http://www.bsi.si/kontakt.asp

 15. Vidim, da nihče ne upa odgovoriti na moje trditve in se odgovori sučejo kot mačka okrog vrele kaše.
  V hierarhiji bivše slovenske partijske oblasti ni bil Rozman prav pri vrhu. Mnoge med njimi smo morali bolj častiti, se jim klanjati in jih povzdigovati. Z vse boj izrisano zgodovino prikritih grobišč, naionalizacijo in povojnim terorjem postaja Slovencem, pa tudi zainteresirani tuji javnosti jasno, da se ljudje v Sloveniji niso sami masovno pobijali, da se niso sami odpovedali lastnini, da se nso sami zapirali in terorizirali. Vse to je počela oblast, ki se je proglašala za legalno in od ljudstva izbrano. Ta oblast pa je poznana, saj jo takšni kot je Carlos Contreras in njegovi advokati salvijo še danes. In to celo bolj, kot pobudnike ustanovitve samostojne Slovenije, kjer pa so še preživeli komunistični veljaki in njihovi zvesti potomci odigrali klavrno vlogo. Eden med njimi je celo ustanovil stranko za Jugoslavijo ter z njenimi simboli skušal na prvih svobodnih volitvah celo zmagati. Za te zasluge je postal notranji minister v neki napredni in demokratični vladi, nato rektor neke univerze in sedaj bo celo ustavni sodnik.
  Iz takšnih dejanj sledi, da je osamosvojitev Slovenije bila napaka, da Slovenci nismo sposobni samostojnosti in da sodimo na Jugo -Balkan in da so bili cilji ob osamosvojitvi zgrešeni. Ne Evropa, ne demokracija, ne tržno gospodarstvo. Te cilje zasleduje predvsem sedanja koalicija, ki nas je pripeljala na rob propada. Mislim, da Rozman ni kriv za to, večji krivci pa so navedeni heroji, ki so izgradili temelje, na katerih lahko apologeti, kot je Carlos Contreras zavajajo ljudstvo.

 16. Že Milton Friedman je rekel, da je dobro, da gospodarsko najbolje uspeva svobodni (liberalni) kapitalizem, kajti sicer bi bili vsi sužnji.

  Dobra stvar je v tem, da socializem = državni kapitalizem, ne deluje in se ob prvi krizi sesuje.

  Ne glede na to, kdo bo zmagal na volitvah, ne glede na to, kdo bo izgubil točke zaradi neprijetnih ukrepov. V EU ne morejo početi vsega, kar jim paše. Z vsakim privatiziranim podjetjem izgubijo oblast, pa tudi ljudje se učijo.

  Pred letom 2004 nihče ni govoril o visokih davkih, ampak le to, da nismo dovolj socialni in da je treba bogate še bolj priviti. Odkar je Janša pripeljal mladoekonomiste, se ideje svobodnega kapitalizma širijo.

 17. Zanimivo, Ančka, torej si za to, da so bogati še bolj bogati, revni pa še bolj revni? Vsaj sklepam glede na to, da si za zgled jemlješ ideologa neoliberalizma Friedmana. Pozabljaš pa, da velja za kapitalizem isto kot za komunistični sistem: povsem bi uspeval le v IDEALNI družbi, ki pa NE OBSTAJA. Torej, če bi uvedli Friedmanovo vizijo kapitalizma v našo družbo, bi se zgodilo nekaj podobnega kot v komunizmu, ko nas je večina nasrkala, profitirali pa so samo nekateri. Torej, če kritiziraš komunizem, ga po drugi strani uvajaš, le da z drugačnim predznakom.
  Ker pa smo leta 1990 zamenjali en sistem z drugim, je bilo treba uvesti potreben prehod iz enega sistema v drugega ter socialne korektive. Predstavljaj si, da si nenadoma brez službe in da je ne moreš najti, ker si bodisi prestar ali pa morda nimaš primerne izobrazbe. Bi sam sebi privoščil, da umreš od lakote?

 18. Ah, tovariš APM, Vaša obsedenost z mojo malenkostjo temelji že na homoerotiko! Razdvajam da narod, zavajam ljudstvo, defloriram katoliške dečve? Kaj boste še skuhali v ostareli glavi? Le da je … mogoče vse res? 😉
  Zdi se mi, da v Vašem besu detektiram nekakšen obup, nekakšno resignacijo, nekakšno nemoč? Na jesen življenja Vam nič več ne gre od rok. Jaz se pa ob vsem tem sijajno zabavam. 😉

 19. Janez, in potem se kujaš, ko te označim za komunajzerja. Slepo verjameš vsaki neumnosti komunajzerjev.

  Uporabljaš izraz “neoliberalizem”, ki so ga skovali zgolj za diskreditacijo vseh, ki niso socialisti. Podobno vlogo igrata izraza neokonservativizem in klerofašizem.

  Začnimo z osnovami. Ali si kdaj prebral kaj od Miltona Friedmana? Nisi. Sicer ne bi kvasil takih neumnosti. Verjamem pa, da si prebral veliko socialističnih neumnosti.

  Ti v komunizmu že nisi nasrkal, saj sicer ne bi tako fanatično podpiral komunajzerjev.

  V liberalnem kapitalizmu je tako, da je sicer res nedosegljiv ideal, vendar pa je približevanje temu ideali z nekaj popravki dalo boljše rezultate.

  Za komunizem je ravno obratno. Še Tine Hribar, ki je sam rekel, da je bil zagrizen komunist in je študiral komunizem, je na koncu rekel, da bi idealni komunizem prinsel bedo in obup – nobene svobode.

  Do sedaj so se vsi ukrepi, ki jih je predlagal Milton Friedman, dali dobre rezultate za ljudi.

  Edino negativnega davka niso še nikjer brez nafte uvedli. So ga pa pobrali socialisti in ga preimenovali v UTD.

 20. Carlos kaže svoj obup, kajti čedalje bolj nesramen postaja – seveda se pa trudi biti prefinjen. Deloma mu sicer uspeva, ne pa dovolj.

  Kot psihoanalitik je slab.

 21. Glede Rozmana je potrebno vedeti, da je bil po poklicu pek, doma iz telečjega oz. Pirnič. Namesto da bi pekel kruh in od tega mirno živel, je bil navaden luftar, ko je bilo na dnevnem redu gostilna, harmonika in ostale nanarhistične zablode po Medvodah.
  Ker se je zapufal in tega ni bil v stanju vrniti, je pred temi dolgovi pobegnil v Španijo; res veliko herojstvo.

  Glede na vse kar se je dogajalo pri nas že med vojno, so se ga celo ultra komunajzarji bali, baje so ga celo oni zmerjali z zločincem.

  Tisto glede njegove smrti, pa je bila nastavljena zadeva, ker so se ga hoteli znebiti, baje tudi zato, ker je bil bolj slovensko usmerjen kot pro jugoslovansko.
  Nesreča se je zgodila na Lokvah pri Črnomlju, še danes vam lahko pokažem drago (dolino), kjer so njegovi ostanki mesa viseli po drevju.

 22. Glede g. Dežmana pa vse spoštovanje.
  Dejstvo je, da se naši levaki še zdaj ne morejo sprijazniti, da se jim je zgodil Dežman.
  V kolikor ne bi bil iz prave družine (dva njegova strica sta med heroji), nikdar ne bi videl od znotraj tako ključnih arhivov, ki so bremenili revolucionarje.
  Ob tem je odkril tudi zločine svojih dveh stricev. To njegovo spoznanje ga ni kontaminiralo, pač pa dalo moč, da glede na spoznanje do katerega se je sam dokopal naredi odločitev glede svojega prepričanja. On je dejansko slovenski apostol Pavel. Zaradi njegove plemenite duše pa je celo sprejel, da breme krivde njegovih dveh stricev leže nanj in je zaradi tega ustanovil krožek žrtev medvojnih in povojnih žrtev.
  Vse spoštovanje g. Dežmanu in hvala za izjemno preroško držo.

 23. Carlos Contreras, ob mojih komentarjih ne rabite dobivati vročičnih groznic. Le mirno prečitajte, kaj spročam in precenite, koliko so vaše pripombe vmesne.
  Predlagatelji evrskega kovanca so s podobo Rozmana in peterokrako zvezdo zavestno izvedli provokacijo, ki ponovno razdvaja narod.
  Ob plejadi pomembnih Slovencev, bi modra politika, ki si želi sprave in enotnosti naroda izbrala odličneža, ki ne bi razdvajal. Tukaj pa gre za prvovrstno provokacijo in vi jo s svojimi izjavami podpirate. Zato pač pri meni ne uživate spoštovanja, tako kot vsa politična struja, ki razdvaja že tako maloštevilčni narod. Taka razdvojenost je tudi usodna za državo, ki nima perspektive. Zato je vse, ki se igrajo z domovino potrebno ožigosati in jih označiti za ničvredneže.
  To ni ideologija, temveč preprosta resnica, ki je jasna kot solza, ki jo uvidi poštenjak.

 24. Tovariš APM, prav malo mi je mar, kakšno spoštovanje ali le-tega manko uživam pri Vas. Rade volje pa verjamem, da bi po Vašem mnenju na evrski kovanec prej spadal kdo od veleosamosvojiteljev.
  Tovariš Mascherano, bodite no resni. Vašega “Pavla” sem imel nekoč (ducat let nazaj, morda) priložnost spoznati in tedaj je bil še zaveden LDS-ovec. To, da je bil iz prave družine, mu je kvečjemu omogočalo prijetno službico brez adekvatne izobrazbe. In da je šele v devetdesetih letih odkril resnice o zločinih, ko so o njih že žvižgali vrabci po strehah; no, temu pa lahko verjamejo kvečjemu otroci. Je pa hecno, da Rozmanu, ki je bil v Španiji v organizaciji Kominterne, očitate nekakšen “anarhizem”. Bogve če v Lepeni nudijo tudi kakšne šnelkurze iz zgodovine političnih ideologij?

 25. Tov. Carlos, vam tako ljubi tov. Dežman je v času “pred” pisal podobno stilizirane članke, kot so vaši posti tukaj . Od svojega obrata pravzaprav nima bogvečesa, kvečjemu je deležen neprestanih napadov vas, zdravih sil.

 26. Carlos Contreras je obupan, zato se trudi na vsak način prizadeti sogovornika, s katerim se ne strinja.

  Pri tem seveda poskuša s poimenovanjem različnih morebitnih sogovornikovih težav, da bo morda kakšna prijela. Pri tem poskuša biti seveda čim bolj prefinjen, ampak mu ne ratuje.

  Ne zaveda se pa tudi, da tujke, s katerimi želi izpasti pametnejši, nimajo učinka na avtorja.

 27. Spreobrnjenci iz komunistov v demokrate gredo v nos ravno zaradi tega, ker dobro poznajo komunizem, da potem komunajzerji ne morejo ljudem prati možganov.

 28. Ančka, na nekaj ves čas pozabljaš. Potrebna je celovita spreobrnitev. Če samo zamenjaš predznak in ohraniš iste metode kot prej, je to velika prevara. In v SDS je polno nekdanjih komunistov, ki samo nadaljujejo tisto, kar so začeli v ZKS.

 29. janez, tvoje sovraštvo do SDS je zgolj iracionalne narave in posledica pranja možganov levičarskih medijev.

  Najbolj pokvarjeni so v levih strankah. V SDS pa niso brezmadežni, so pa mnogo boljši od tistih v levih strankah.

  Dežmanu, o katerem je govora, pa itak ne moremo nič slabega očitati. Obsoja zločine, o katerih ve več, kot si komunajzerji želijo.

 30. Tovariš Cefizelj, zadeli ste bistvo! Dežman je pisal članke, Carlos se pa večinoma le malce zabava z … “drugače mislečimi”! 😉

 31. Carlos je zelo zagrenjen, zato mu je edina tolažba, če mu uspe prizadeti drugače mislečega.

  Mu pa to uspešno preprečujem, ko razkrinkavam njegove manipulacije.

 32. Tovariš Cefizelj, pa ja ne sugerirate, da se utegnem nekoč … spreobrniti? 😉

 33. Vera, tudi katoliška, dopušča in pričakuje spreobrnitev, nad

  CEFIZLJEM, CARLOSOM in še nekaterimi glasniki, tu zgoraj, je sam bog, ali BOG obupal !

Comments are closed.