Narobe svet

23

V Sloveniji je čedalje več stvari postavljenih na glavo. Zadnje glasovanje o novem družinskem zakoniku je pokazalo, da sedanja ideološko monolitna in pregovorno nesposobna Vlada (razen za pogodbe, ki omogočajo »biznis našim«), hoče postaviti na glavo tudi družinski red. SDS je v parlamentu spretno podtaknila kukavičje jajce v obliki dopolnila, ki so ga »nepozorni« poslanci DESUS-a pomagali izglasovati.

Problematika napačno imenovanih »izvezakonskih skupnosti«, bolje po ljudsko »koruznikih«, se je zdaj pokazala v vsej svoji tragikomičnosti, ki pa nas stane veliko denarja, veliko sodnih in pravniških ur ter uničuje temelje družbenega reda od znotraj. Prav v tem primeru vidimo kaj se dogaja, če parcialno rešujemo problem nečesa, kar ne bi smelo biti, pa je.

Mož in žena, ki želita živeti skupaj in se  nočeta poročiti, sporočata, da ne želita nositi nobenih pravnih in družbenih posledic svojega dejanja. Izogibata se odgovornosti, ki jih prinaša zakon a v tipični drži moderne, hočeta imeti vse pravice zakona.

V preteklosti so bile samske mamice družbeno ožigosane in so imele trdo življenje. Da bi nekoliko omilili družbeni pečat, so jim dali prednost pri sprejemu v vrtce, omogočili so jim nižje prispevke in dodali te in one »pravice«, bolje privilegije. S časoma se je tega toliko nabralo, da so zdaj otroci poročenih diskriminirani in zapostavljeni v primerjavi s koruzniki ali resnično samskimi mamicami. To je narobe svet, da kaznujemo in nepravično obremenjujemo tiste, ki so zdravo jedro naše družbe. Zaradi vsega tega nereda in diskriminacije otrok poročenih staršev se mi zdi zahteva po registraciji izvezakonske skupnosti legitimna in potrebna. Kdor pa noče česa takega, pa naj mu ne pripadajo pravice, ki izhajajo iz zakonske izenačitve koruznikov s poročenimi. To bi bilo pravično in to je potrebno. Pa ne gre le za materialne stvari, predvsem smo priče pravi diabolični kampaniji proti družini, ki načenja samo pojmovanje družine in jo spreminja v skupnost kogarkoli s komerkoli.

Po glasovanju v parlamentu, ko so videli, kaj se je zgodilo, smo bili priče izjavam dveh ministrov, ki sta kot predstavnika stranke LDS, govorila o »nazadovanju« in lastni »drugorazrednosti«. Če bi se morala ministrica registrirati kot koruznica, bi vsaj resnično zvedeli koliko je resnice v njunem odnosu in koliko je le fasada za javnost… Vsekakor vsi vidimo in vemo, da ji ni nič hudega in da ne more govoriti o drugorazrednosti. LDS je in postaja stranka, ki zagovarja interese vplivnih lobijev, privilegirancev, ki imajo strahotno medijsko podporo in  sejejo razdor in nemir med ljudi. Obenem pa sta se pokazala kot nepreklicna skrajneža, ki sta nepopustljiva in ne pripravljena na noben kompromis. Ker se zavzemata za nekaj, kar je nenaravno, za nekaj, česar ne bi smelo biti, pa je in ker nočeta slišati, da vsaki pravici pripada enako velika dolžnost, ni nič liberalnega v njiju, ampak je samovolja libertinizma, kar pa je – milo rečeno – oblika totalitarizma, ki je bolj pretkana kakor so bili titoizem, stalinizem ali nacionalsocializem. Pravnika ne vidita nobene težave v proizvajanju novih in novih skupin privilegirancev, zgražata pa se nad zahtevo, da bi bili vsi enaki pred zakonom, kar amandma SDS dejansko pomeni. Narobe svet.

Politična napoved kontinuitete, kamor nedvomno sodi tudi DESUS, je jasna: v naslednjem branju bomo dopolnilo vrgli ven in ker imamo ideološko večino v US bomo po tej poti prepovedali referendum. Če jim načrt res uspe, potem bo Slovenija še eno stvar postavila na glavo, a bojim se, da bomo tako naredili še en korak naprej (saj smo napredni, kajne?) v razpad vseh družbenih vezi in pristali v absolutnem individualizmu.

Narobe svet pa ne more obstati.

Foto: 24kul.si

23 KOMENTARJI

 1. Določilo o registraciji izvenzakonske skupnosti je koristno tako za par, ki v takšni skupnosti živi, kakor za državo.
  Par z registracijo dobi potrditev, da dejansko biva v takšni skupnosti. Zakaj je to koristno? V praksi vsaka druga zakonska zveza razpade in pride do ločitve. Tudi izvenzakonske zveze niso nič kaj bolj stabilne. Ljudje živimo v skupnosti pred vsem zato, da skupaj s partnerjem ustvarjamo skupne dobrine. Ob razpadu se skoraj praviloma postavi vprašanje, čigavo je kaj? Najprej je potrebno ugotoviti, ali je izvenzakonska skupnost sploh obstojala. Če uradnega dokaza ni, je obstoj skupnosti potrebno dokazovati na najrazličnejše načine in pri tem nastopijo advokati, ki poberejo dobršen del skupnega imetja. Torej določilo zakona jemlje advokatom posel in zaslužek, koristi pa razhajajočemu paru, ki je živel v izvenzakonski zvezi.
  Vam je torej razumljivo, zakaj se Zalar, ki je advokat advokatov tako peni? In zakaj je nejevoljna Katarina Kresal? Mar je zakon pot v srednji vek, če bodo advokati ob del zaslužka?
  Tudi država ima pri potrditvi registracije izvenzakosnke skupnosti korist.
  Registrirana skupnost namreč razgalja matere samohranilke, ki se delajo revice in se prisesajo na državne jasli, ob enem pa lagodno živijo s partnerejem.
  Katera poročena ženska si lahko to privošči, da živi družinsko življenje, država pa ji daje žeparac? Nobena!
  V državi, kjer je kraja običaj, kraja države pa vrlina, je takšno določilo zakona zločin. In kdo zagovarja krajo države, kot vrlino? Zopet ministrski par LDS Zalar-Kresal. S takšnimi ministri država nima perspektive, tudi s takšno koalicijo ne. Sedaj so pokazali, koliko jim je do države in kako jo lahko legalno kradejo.

 2. hehe, cerkveni še niso pogruntali, da bodo, če bo amandma sprejet, dobili lepo število duhovnikov v zunajzakonski zvezi. ta namreč določa avtomatsko zunajzakonsko zvezo, če je otrok. in podatek o vezi je tajen.

  njihove družice pa z vsemi pravicami iz tega naslova, vključno z dedovanjem 😉

  bi blo kar fajn gledat, ko bi vdova potem prišla v župnišče po ključe od župnikovega avta, vikenda, ure, mobitel…

 3. Glede na to, da se v nadlajnje debate nedvomno tako ali drugače vpletla cerkev, gre pri potezi SDS za avtogol.

  Sicer pa, če sem zadnjič pravilno razumel Cukjatija, nihče ne sili nikogar, da se registriria, kar pravzaprav pomeni, da to tistih problemov (cenejši vrtec z neprijavljene), ki jih omenja avtor v ničemer ne rešuje, saj se registirati pravzaprav ni potrebno. Hkrati s tem pa kot je ugotovil Pirnat zadeva verjetno ne bo preživela ustavne presoje.

 4. Pri analiziranju določila zakona o izvenzakonski zvezi sem po nemarnem pozabil na RKC. Ta zli duh se je zalezel v vse pore slovenske družbe in je glavni krivec za to, da Slovenija na celi črti zaostaja.
  Dokler tega sovraga ne izženemo iz slovenskega raja, nam bo trda predla.
  In raj se nam obeta.
  Včeraj je pravilno usmerjena in od krive vere rešena ga. Kamnar pokazala na TV, graf, na osnovi katerega bo Slovenija stopila v ostro varčevalno obdobje. Varčevala bo kje? Pri plačah javnih uslužbencev, ki jim kani zamanjšati plače za 10% in pri upokojnecih, kjer je prav tako predvideno občutno zmanjšanje.
  Torej zaradi pogoltne RKC, bo v Sloveniji prišlo do drastičnega zmanjšanja prihodkov.
  Upam, da bodo temu začeli peti hvalnice bah on, rx170 in trenutno še speči Carlos Contreras ter neki Janaz in ostali Jurčki.
  Sedaj so našli krivca za krivično in arhaično določilo družinskega zakona, kmalu pa bdo lahko odprli novo fronto ob sprejemanju interventnih zakonov. Upam, da se jim taktrat posreči dokončno potolči RKC tako, da bo od Sečovelj pa do Pinc zavladal pravični socializem pod vodstvom tovarišev Kučana, Stanovnika, Tuerka in Pahorja z vso koalicijo vključujoč DESUS, ki ima trenutno ideološko menopavzo.

 5. Kako bedni izgovori so od komunajzerjev.

  Res ne vem, zakaj zadeva ne bi preživela ustavne presoje. Saj gre vendar samo za registracijo – oziroma je bilo sedanje stanje bolj neustavno, kajti nisi mogel uživati teh dobrin dokler nisi dovolj časa skupaj, po drugi strani je pa država avtomatsko proglasila za zvezo, če sta živela skupaj.

  Torej pomeni več svobode in manj komplikacij pri vsem ostalem.

 6. Pa še to so priznali te “dobrine” kar na lepe oči. Toliko je komunistom za to, da se prilizujejo mladini, da bi jih navdušili za svoje potrebe. Kače!

 7. Pri vseh stvareh moraš imeti dokazila.
  Npr. če hočeš na svoji parceli zgraditi drvarnico, moraš poleg vsega najprej prinesti dokazilo o lastništvu zemljišča. Vsem se nam zdi to samoumevno in ne predstavlja noben poseg v osebne zadeve.
  Če dijak hoče kandidirati za Zojsovo štipendijo, mora priložiti uspeh za par let nazaj in dokazilo, da je vpisan na določeno srednjo šolo.

  Tako naj torej velja tudi za privilegije enostarševskih družin.

  Katra in njena Stenica pa sta nehala govort, da je edina prava pot pravna pot, ker sama ustvarjata pravni nered. To je nedoslednost par exelance!

 8. Rajko Pirnat lahko naklada kolikor hoče. Ampak, če je registracija v tem primeru neustavna (kar ni), potem je lahko še marsikje.

  Je pa edino logično in tudi svobodno, da registriraš, takrat, ko se odločiš in je točno jasno, kdaj se je začela skupnost, ne pa, da se mora to potem dokazovati na precej bolj zapletene načine.

  Edino odvetniki bodo manj zaslužili.

 9. @Ancka:
  “oziroma je bilo sedanje stanje bolj neustavno, kajti nisi mogel uživati teh dobrin dokler nisi dovolj časa skupaj”

  Po lastni izbiri. Če bi par hotel pravice takoj, ne pa šele po določenem času, bi se pač poročil.

  “po drugi strani je pa država avtomatsko proglasila za zvezo, če sta živela skupaj”

  Ni res. Obstoj zunajzakonske skupnosti se presoja v vsakem postopku posebej, odločitev o tem pa velja samo za ta postopek. To pomeni, da v postopku nekdo mora postaviti tak zahtevek oz. se sklicevati na obstoj zunajzakonske skupnosti. Nobenega avtomatizma ni.

 10. “Če bi par hotel pravice takoj, ne pa šele po določenem času, bi se pač poročil.”

  po slovenski sodni praksi čas ni bistveno merilo za obstoj zunajzakonske zveze

 11. Pris,

  S tem si ravno povedal, da je potem izvenzakonska skupnost popolnoma nepotrebna.

  Poleg tega priznavaš, da imamo danes en kup brezveznih komplikacij, ki jih z registracijo enostavno rešimo.

 12. Bah, ti si pa potem povedal, da je zadeva pravno še bolj v oblakih.

  Tako nejasna opredelitev je daleč od pravne države.

 13. “ti si pa potem povedal, da je zadeva pravno še bolj v oblakih.”

  ni. zunajzakonsko skupnost poznamo v slo že zelo dolgo, pravne prakse je na kupe, to za slovenska sodišča ni noben resen problem.

  “imamo danes en kup brezveznih komplikacij, ki jih z registracijo enostavno rešimo.”

  Kaj je brezvezno naj se odloča vsak par sam, ne pa da silimo ljudi v obred, ki ga nočejo. Če bi bila registracija samo ena izmed možnosti – poleg dosedanje prakse – ki so paru na voljo za priznanje zunajzakonske skupnosti, se ne bi nihče pritoževal.

  Da o drugih problemih, ki jih ta amandma povzroča, pri čemer pa NE rešuje problema “navideznih” samohranilk (se pač ne registrirata), sploh ne govorimo.

 14. Bah, odgovarjal sem Ančki in uporabil njeno formulacijo. Se pa strinjam, da je po sodni praksi čas zgolj eno od meril in da je sodna praksa v letih obstoja dotičnega instituta zadevo že dodobra razčistila.

 15. Narobe svet je tisti, v katerem želijo sanjači o starih zlatih časih obrniti kolo zgodovine nazaj, v katerem želi (vsaj deklarativno) celibatna oseba z rešpetlinom zijati skozi okna domovanj samskih mater, da bi videla, ako slučajno ne kopulirajo, če pa že, pa da se vsaj držijo vatikanske rulete. Narobe svet je tisti, v katerem propadli jezuit, ki je prehodil pot svetega Avguština, le da v obratni smeri, ko je Boga zavrgel zastran ženske, zvali amandma, v katerem omogoča registracijo poligamije … Ah, ta Slovenija. Človek ne ve, ali naj se :'( ali 😀 .

 16. Odličen članek.

  To delovanje komunajzerjev, ki že 40 let raji (množici enoumnih in malumnih) ponujajo poceni bonbončke z novimimi MALIMI PRAVICAMI ( beri subvencije, ugodnosti) in MANJ ODGOVORNOSTI za to, da ti maloumneži volijo “levičarje”. Temu jaz rečem PERMISIVNI SOCIALIZEM, ki je edino avtoritarni in diktatorski do NAJBOLJ PRIDNIH, NAJBOLJ PAMETNIH in NAJBOLJ PODJETNIH delavcev, ki jim krade vsako leto večji delež plač za razne ogromne davke, prispevke, “zavarovanja”, ki vsa temeljijo na kriminalni piramidni shemi ( Ponzi). Zato družba in gospodarstvo vsa komunajzerksa leta na oblasti funkcionira po principu negativne selekcije: vedno več je neodgovornih, družbeno in delovno pasivnih ljudi, nesamostojnih ( edino v kolektivu zaživijo), nekreativnih ljudi, ki morajo živeti na puklu države ( beri na puklu tistih 10% pridnih in podjetnih delavcev, ki so totalitarno izkoriščani od socialistične države.

  Zato iz te krize ni rešitve Slovenije, ker se je delež odgovornih in delavnih v tej državi zmanjšal proti deležu pijavk, bleferjev, nesposobnih, birokratov, manipulatorjev, kriminalcev, mafijašev.

  Na eni strani bonbončki strašenja pred srednjim vekom in katolicistični državi ( ki je nikakor ni mogoče več postaviti, ker takih politično ideoloških katolikov (klerikalizem) , ki hočejo oblast Cerkve, da bi totalitarno vladala vsem v družbi, ni niti 1 PROMIL. Po drugi strani pa si delijo v svojem ozkem mafijskem krogu 90% provizije od poslov, ki jih država podeljuje SVOJIM NAŠIM.

  Rešitev bi bila MAJHNA država, kjer bi delavci imeli zelo majhne davke, s katerimi bi krili vlado, parlament, sodnike ( zgolj učinkovite) ter vojsko in policijo. Nobenih subvencij več. Naj si vsak sam zasluži svoje pravice.

 17. Nov koncept ste zvalili, tovariš Pavelček! Vsak dan znova presenečate s svojo inovativnostjo. Predlagam, da se “permisivni socializem” nemudoma uvrsti v Encyclopadio Britannico, tovariša Pavelčka pa med sociološke klasike!

 18. bah on 20.5.2011 at 7:11 hehe, cerkveni še niso pogruntali,

  Gospod Bah, “cerkveni so pogruntali” tole:
  Zgodba o novem Družinskem zakoniku je z zadnjimi dogodki postala tragikomična. Žal bolj tragična kot komična, saj gre za enega najpomembnejših vprašanj naše družbe. Nekateri poslanci, ki niti ne vedo, o čem glasujejo, naj odločajo o nas, družinah? In odločajo naj s preglasovanjem na en glas?

  Več o tem pa na spletni strani:
  http://www.24kul.si/?id=869&fmod=0

 19. Ne vem, kaj je spornega v registraciji, meni se zdi zelo primerna, iz več razlogov:
  1. Enostavno se določi začetek trajanja zveze, ki je pomemben v primeru končanja zveze in delitve premoženja, ki je bilo ustvarjeno v času trajanja zveze
  2. Vsaka skupnost prinaša tudi obveznosti in ne samo pravice – če se bosta partnerja registrirala, bosta s tem prevzela tudi medsebojne obveznosti – ne bo tako kot sedaj, ko je izvenzakonska zveza priviligirena v primerjavi z zakonsko, saj prinašala samo pravice (a ne govorimo že ves čas o izenačitvi obeh zvez – naj bo ta tudi na področju medesbojnih obveznosti!).
  3. Posledica bo seveda manjša obremenjenost sodišč in manjši zaslužek odvetnikov

  Tehnično je stvar povsem lahko izvedljiva – ko se en partner preseli k drugemu mora med drugim urediti tudi naslov stalnega (ali začasnega) prebivališča. V njem med drugim moraš vpisati, s kom boš živel v skupnem gospodinjstu – na obrazec se naj doda možnost, da vpišeš, da je to tvoj izvenakonski partner, na obrazec se podpišeta oba – in registracija je opravljena.

  Zahteva po registraciji rešuje tudi skupno prebivanmje dveh ljudi, ki nista v zvezi, pa živita skupaj zaradi nižjih stroškov ali česarkoli drugega. Zahteva po registraciji bi omogočila takšnim sostanovalcem, da jasno pokažeta, da nista v zvezi.

  Kje je problem? Po mojem samo v tem, da oblast forsira sedanjo ureditev, ki ni pregledna. In kar je nepregledno, je idealno za ribarjenje v kalnem. In za zaslužek odvetnikov.

 20. Bah, ne nakladaj. Tukaj ti je tako pomembna ta svoboda v zvezi s to malenkostjo – registracijo, po drugi strani pa z veseljem omejuješ pravice drugih.

Comments are closed.