Narava in pokrajina (foto): Sveti Miklavž

0

MihovecSvetiMiklavzII

Sprehod nad eno najlepših dolin

Vhod v Selško dolino ne obljublja kaj posebnega. Zapira jo mogočna kopa Lubnika in vse skupaj že na prvi pogled izgleda zelo ozko. Višje gori pa se svet spremeni. Temačne kope Lubnika ni več. Dolina postane široka, hribovje na vsaki strani doline, pa izgubi svojo ostrino. Ena za drugo si sledijo starodavne vasi in pokrajina postane prav lepa. Nekaj sto metrov za Selcami in pred Železniki z glavne ceste zavije proti vasi Golica stranska cesta. Prav kmalu prečkamo Selško Soro. Tu lahko z vzponom začnemo po poti, ki nas popelje direktno na vrh.

Druga možnost pa je nadaljevanje vožnje po precej strmi in ovinkasti cesti. V Zgornji Golici je spodobne poti konec. Mimo kapelice stopimo na kolovoz in se strmo vzpenjamo v klanec.Že po nekaj minutah s kolovoza zavije še stranska pot, ki tudi pripelje na vrh. Ves vrh Svetega Miklavža, ki doseže višino 954.metrov je prekrit z gozdom, zato je vzpon toliko lažji, saj ni posebne vročine. Le popaziti je potrebno saj približno na sredini poti kolovoz teče tik nad kamnolomom, kjer ga prečkamo nad njegovimi prepadnimi stenami. Po približno pol ure hoda se pred nami odpre obsežen travnik. Leži na pobočju pod starodavno cerkvico. Sveti Miklavž je cerkev v gotskem stilu, ki pa je bila kasneje barokizirana.

Obdana je z zidom, ki je ostanek nekdanjega protiturškega tabora. Po tistem, ko je turška nevarnost minila ga niso več potrebovali. Znižali so ga na današnjo višino približno enega metra, ki pa še vedno v celoti obdaja cerkveno zgradbo. Le vhod so pustili nedotaknjen. Gre za prav zanimiv obok pokrit z manjšo streho.

Z vrha si lahko ogledamo dobršen del Škofjeloškega hribovja. Proti jugu je to pogled na Blegoš, Porezen in druge manjše vrhove. Proti severu pa pogled na strma pobočja Jelovice in Ratitovec. Takoj za njimi pa si lahko ogledamo tudi že osrednjo skupino Julijskih Alp.

Na Svetem Miklavžu si lahko naredimo lep dan. Gre za sprehod po kulturni krajini in širnih gozdovih. Izlet, ki je vreden dneva.

Foto: Janez Mihovec