Narava in pokrajina (foto): Sveti Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru

1
Sveti Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru Foto: Janez Mihovec
Sveti Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru
Foto: Janez Mihovec

Cerkvica je ena najbolj prepoznavnih podob Slovenije. Vsakodnevno se mimo nje potepe precejšnje število turistov, a le redkokdo si ogleda njeno notranjost. Nič čudnega, saj je bila zaradi restavriranja lepo vrsto let zaprta, a danes spet sije v svoji lepoti.

Zgrajena je bila že v 14. stoletju kot romanska cerkev, pa predelana v gostko in nato v baročno. Sprehodimo se torej skozi obzidje okoli cerkve, pod leseno verando in pri freski Svetega Krištofa stopimo v cerkev. Notrajost je skorajda v celoti prekrita s freskami. Avtorja sta pravzaprav dva. Prvi je neznan iz 14. stoletja, drugi pa je Jernej iz Loke. Na freskah so podobe iz življenja svetnika in podobe iz evangelija. Pa za povrh lepo število pojočih angelov. Nič čudnega da pojejo. Cerkev ne bi mogla biti postavljena na lepšem kraju in zgleda tudi tako, da bi jo človek lahko samo vikal.

Janez Mihovec

1 komentar

  1. Ni le Irska čudovita dežela, ampak je podobno lepa naša domovina. Brez sv. Janeza v Bohinju, brez Marijinega svetišča na blejskem otoku, brez tisočev cerkva, kapelic in znamenj takšne lepote Slovenije seveda ne bi bilo. Tudi najnovejša fotografska razstava na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, posvečena domovini ( na včasih nekoliko razgledničnih motivih) je polna sakralne krščanske simbolike, pa naj so mestni oblastniki ideološko čisto na drugem polu.

    Lepota Slovenije in krščanska dediščina sta nerazdružljiva pojma. Zato ubogi ateisti ( oz. antikristjani) z estetskim čutom; hudo morajo trpeti.

Comments are closed.