Narava in pokrajina (foto): Sveta Ana na Ljubelju

1
750
Janez Mihovec – Sveta Ana

Tik ob vhodu v Ljubeljski predor stoji starodavna cerkvica Svete Ane. Nekdaj gotska stavba je temeljito predelana v slovenski podeželski barok. Nikdar mi ni jasno kako to, da stoji tik ob tunelu, ki je bil zgrajen za časa 2. svetovne vojne.

Potem pa se začne zgodba sestavljati. Podljubelj se je včasih imenoval vas Sveta Ana. Cerkvica je tako vaška cerkev. Je prvi kraj pod strminami starega prelaza Ljubelj, kjer se cesta vsaj malo izravna in koder je mimo že v rimskih časih peljala pot preko Alp.

Dandanes je to pozimi pravljičen kraj. Sprehodimo se po okolici in uživamo v razgledih.

1 komentar

  1. Spoštovani!

    Že v časih velikega Rimskega imperija je preko Ljubelja vodila pot, ki je povezovala Emono z Viriniumom na Koroškem. Torej davno preden je bil zgrajen današnji tunel. Pot je vodila čez prelaz in je bila nevarna. Zato je bila na mestu današnje cerkvice najprej kapela, kasneje cerkev, ki naj bi potnikom zagotavljala božje varstvo na nevarni poti. Pomoč so jim nudili tudi menihi na drugi strani prelaza, pri Sv. Lenartu.
    Cerkvica Sv. Ane je bila vedno podružnična cerkev, Šentančani so od nekdaj hodili k maši v Tržič, tudi pokopališče imajo tam. Vas so v Podljubelj preimenovali komunisti po 2. svetovni vojni – in jih ni prav nič motilo, da je na drugi strani avstrijski Unterloibl. Starejši ljudje še vedno rečejo: gremo k Sv. Ani, smo Šentančani. Mladi pa vedno manj, seveda.

Comments are closed.