Narava in pokrajina (foto): Starološki grad

1

 

Janez Mihovec – Starološki grad

Na robu starega mesta Škofja Loka stoji Starološki grad. Nekoliko v senci osrednjega gradu. Prvič ga je bilo zaslediti v letu 1433. Skozi stoletja je šel iz rok v roke, najbolj pa je ostal v spominu Friderik pl. Strah in Erfurta kot njegov lastnik. Domačini ga še vedno imenujejo Strahlov grad.

Nekdaj je stal na odprtem, danes pa je že v celoti obdan z mestom. Leta 1935 je bil prodan društvu Dom slepih in to plemenito dejavnost na nek način opravlja še danes, čeprav so stavbe učiteljišča slepih in slabovidnih v neposredni bližini.

Grad je znan še po nečem. Nekoč je bil mogočna utrdba, obdana z dvojnim obzidjem, ki je zapirala vhod vSelško dolino. Za povrh je bil okrog in okrog izkopan jarek, katerega je zalil bližnji potok in tvoril enega izmed redkih slovenskih “vodnih gradov”.

Dandanes je pogled na njegovo mogočno gmoto še vedno impresiven. Najlepši je pogled na mogočen 6 nadstropij visok okrogli stolp, ki dominira v gradu.

1 komentar

  1. Vse te stare slabe zgradbe bi bilo smiselno podreti, ker so ekonomsko preveč potratne glede ogrevanja, premalo protipotresno varne, in neekonomične nasploh. Namesto teh pa zgraditi nove moderne varne ekonomične zgradbe, lahko tudi takšne kot jih imajo naši bratje na drugih planetih v našem osončju in drugod. Mir naj vam bo .

Comments are closed.