Narava in pokrajina (foto): Stari in baročni grad Goričane

0

Janez Mihovec – Stari in barocni grad Goricane

Pred davnimi leti so mi še kot majhnemu otroku danes že davno mrtvi starci natvezili čudovito zgodbo. Zadaj za Goričanskim gradom so ruševine še starejšega gradu. Pa ne le to. Stoprocentno so tam tudi skriti zakladi. Samo najti jih je treba. V otroških očeh so se mi prikazovale skrinje zlatnikov. Tako živo, da sem tudi sam s krampom in lopato brskal po gozdu in grmovju. Našel itak nisem nič, sem pa preživel zanimive dneve, umazal sem se pa tudi ravno prav.

Od takrat je minilo zelo veliko časa in v zadnjih tednih ko ne moremo nikamor, se je našel spet čas, da obiščem ta skrivnostni grad. Glej ga zlomka. Tiste ruševine, ki jih nekdaj kar nisem videl, so mi bile sedaj jasno vidne. Nekaj sto metrov nad baročnim gradom so ostanki 800 let starega gradu. Včasih je bila to precej obsežna zgradba z več stolpi, vodnjakom, dvoriščem in zunanjim obzidjem. Vse skupaj nad prepadnim grebenom. Prav zanimivo.

Grad je leta 1511 zelo zdelal gromozanski potres, leta 1613 pa še požar. Tedaj ga niso več popravljali, ampak so material porabili za spodnji baročni grad. Še dandanes je pogled na oba impozanten. Vsak po svoje sta nekoliko posebna.