Narava in pokrajina (foto): Spomenik Juliusu Kugyu

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Julius Kugy

Julius Kugy velja za enega največjih slovenskih alpinistov 19. In začetka 20. Stoletja. Rojen v Gorici je živel v večnacionalnem okolju tedanje Avstro_ogrske. Po poklicu je bil pravnik, vodil pa je družinsko podjetje Pfeifer Kugy. V času 1. Svetovne vojne je kot poznavalec gora stopil v vojsko in svetoval avstrijski vojski pri gorskem bojevanju. Umrl je leta 1944 v Trstu v visoki starosti.

Kugy je znan po svoji ljubezni do alpinizma, zlasti do Julijskih Alp. Vztrajno in strastno je iskal cvetlico Scabioso trento, ki jo je v Julijcih odkril Balthasar Hacquet  in se je pozneje izkazala kot mistifikacija. Nikdar je ni našel, saj cvetlica kot taka ne obstaja. Je pa v njenem iskanju z gorskimi vodniki osnoval kopico novih smeri na vrhove Julijskih Alp. Leta 1925 je zaslovel z knjigo v nemškem jeziku »Iz življenja gornika«, ki mu je omogočila sorazmerno udobno preživljanje starosti.

Julius Kugy je bil velik spodbujevalec prijateljstva med narodi, živečih na območju današnje Slovenije, Italije in Avstrije. Svoj spomenik  ima v Trenti ob cesti na Vršič Postavila ga je Planinska zveza Slovenije ob svoji 60-letnici, napravil pa ga je kipar Jakob Savinšek.