Narava in pokrajina (foto): Smledniški grad

1
Janez Mihovec – Smledniski grad 

Vzhodno od Zbiljskega jezera je manjša vzpetina in na njem najdemo ruševine starodavnega gradu. Prvi lastnik je bil Ulrih Smledniški (Wdalricus de Fledinich iz leta 1136, eden izmed nižjih plemičev tega časa. V naslednjih stoletjih je šlo lastništvo gradu skozi številneroke vse do leta 1795, ko so ga kupili baroni Lazzariniji. Naseljen je bil tja do 17. stoletja, ko so v bližnji  Valburgi na ravnini zgradili novo, renesančno graščino. Stari grad pa se je spremenil v ruševino, ki pa je bila v zadnjih desetletjih zgledno obnovljena.

Prvotni grad je bil samostojen obrambni stolp zgrajen v romanskem slogu. V naslednjih letih se je grad širil in rastel v gotskem slogu. Vse do današnjega obsega. Je pa grad in njegovi srednjeveški lastniki nekoliko slabem spominu. Namreč v njem naj bi imeli sedež roparski vitezi, ki so bili strah in trepet okoliških prebivalcev.

Danes je grad priljubljena izletniška točka. Nanj se da v polurnem sprehodu priti po številnih poteh. Najbolj priljubljeni sta tisti po makadamski cesti in tista mimo 14 rokokojskih kapelic Križevega pota iz leta 1772 imenovanih Kalvarija iz leta 1772.

Posebej lep je izlet do gradu v zimskem času. Na vrhu je ob gradu manjši lokal. Od tu pa odpre tudi lep razgled daleč naokoli. Takrat ko pa je cesta zasnežena, pa se da opraviti tudi lep spust s sanmi.

 

 

1 komentar

  1. Kapelice križevega pota so domačini krasno obnovili. S pomočjo umetniškega para Mašukov ( on je ruski sibirski priseljenec). Absurdno ob vsej tej produkciji domačih “umetnikov”, da brez para Mašukov očitno ne bi bilo nikogar, ki bi v starem stilu na vrhunskem nivoju obnavljal ( znal ali hotel obnavljati) oz. ponovno ustvaril stenske sakralne podobe.

    Za nekdanji srednjeveški smledniški grad ni nič pretresljivega, da je ostal kot ruševina. Za Lazzarinijevo imenitno graščino v dolini je pa sramota, da evidentno propada.

Comments are closed.